Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Κρίσιµες ώρες για τον Ρωµανό

Της Ειρήνης Γαϊτάνου

Νέα απεργία πείνας πολιτικών κρατουµένων βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις µέρες, µε αφορµή την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών. 

Ο Νίκος Ρωµανός, ο οποίος είναι αναρχικός και έχει καταδικαστεί για τη ληστεία στο Βελβεντό, έδωσε εξετάσεις ενώ ήταν φυλακισµένος, και πέρασε στο τµήµα Υγείας της ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας.
Μάλιστα, ενώ ήταν ο ένας από τους τέσσερις επιτυχόντες µαθητές του λυκείου του Ειδικού Καταστήµατος Κράτησης Νέων Αυλώνα, αρνήθηκε τη βράβευση από τον Υπουργό ∆ικαιοσύνης, ως αντίθετη µε τις αξίες που πρεσβεύει, και δεν παρέστη σε συνάντηση µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. Από την έναρξη της χρονιάς, δεν του έχει χορηγηθεί άδεια για την παρακολούθηση των µαθηµάτων.

Πορεία προς την άβυσσο

Του Γιώργου Δελαστίκ

Πανικό προκάλεσε στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου μια φράση που είπε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε πηγαδάκι με βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή: 

Οι δανειστές –δηλαδή η Γερμανία που ηγείται της Κομισιόν και της ΕΚΤ και οι ΗΠΑ που ηγούνται του ΔΝΤ– «δεν κάνουν βήμα πίσω, τους είναι αδιάφορο ποιος θα είναι στην εξουσία ή αν θα γίνουν εκλογές τον Μάρτιο»! Με άλλα λόγια, δεκάρα τσακιστή δεν δίνουν οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί αν θα ανατραπεί η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου! Και καλά με την Ουάσινγκτον, οι πάντες έχουν καταλάβει ότι ο Λευκός Οίκος θεωρεί πολύ σωστά γερμανόδουλη και υποτελή στο Βερολίνο την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, πράγμα που φυσικά δεν ανέχεται.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Παρίσι ή Λονδίνο;

Του Παναγιώτη Μαυροειδή

"...Τα νέα λοιπόν από το Παρίσι και το Λονδίνο, όχι μόνο δεν είναι ευχάριστα, αλλά, αντίθετα, μας φέρνουν αντιμέτωπους με τρείς πικρές αλήθειες, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δε θα τις ακούσουμε ποτέ να προφέρονται από τους αντίστοιχους ‘’διαπραγματευτές’’ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ...

...Στον αντίποδα, ζητείται ένα μέτωπο ανατροπής σε εργατική, δημοκρατική, αντικαπιταλιστική και αντι-ΕΕ κατεύθυνση..."

Ο βασιλιάς είναι τσιτσίδι…

Του Νίκου Μπογιόπουλου 

Στο πλαίσιο αυτού του πολιτικού συστήματος, που επί της δικής του κυριαρχίας η μίζα, η αρπαχτή, η λοβιτούρα και η «λαδιά» έχουν μετατραπεί καθημερινά σχεδόν στο αλατοπίπερο του δημόσιου πολιτικού λόγου, τώρα προστίθενται και καταγγελίες για επιχείρηση εξαγοράς βουλευτών ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας…

Κάποιοι παραφράζοντας τον Γκράμσι μιλούν για την «εποχή των τεράτων». Ο Ιταλός κομμουνιστής ηγέτης και διανοητής ήταν πολύ πιο γήινος στις διατυπώσεις του: «Η κρίση – έλεγε - συνίσταται ακριβώς στο γεγονός ότι το παλιό πεθαίνει και το καινούργιο δεν μπορεί να γεννηθεί· και σε αυτό το μεσοδιάστημα συμβαίνουν τα πιο ποικίλα παθολογικά φαινόμενα...».

Εκδήλωση: Το επαναστατικό υποκείμενο στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού

Οι εκδόσεις Τόπος με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Κ. Τζιαντζή, Για το επαναστατικό υποκείμενο στην εποχή μας, σας προσκαλούν σε εκδήλωση με θέμα: Το επαναστατικό υποκείμενο στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014, ώρα 11.00 στον Κινηματογράφο Ίλιον.


------------------

Το βιβλίο αυτό είναι μια σε βάθος ερμηνεία της πορείας του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, από την εποχή του Μαρξ μέχρι σήμερα, του πώς διαμορφώθηκε (και διαστρεβλώθηκε) η μαρξιστική άποψη για τη σχέση κομμουνιστικού κόμματος και εργατικής τάξης μέσα στη συγκλονιστική αυτή ιστορική διαδρομή, και συγκροτεί μια τεκμηριωμένη πρόταση για το επαναστατικό υποκείμενο της εποχής μας.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Πουλιά πάνω στο σύρμα

Ευγενία Λουπάκη

Like a bird on the wire
I have tried in my way
to be free
(Leonard Cohen)

Τέσσερα παιδιά, φυλακισμένα στον Αυλώνα, έδωσαν πανελλήνιες και πέρασαν σε διάφορα ΑΕΙ. Χωρίς τη μαμά να φτιάχνει πορτοκαλάδες. Χωρίς μια βόλτα με τους φίλους και δυο φιλιά με το κορίτσι. Χωρίς φροντιστήριο.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Όλοι-ες στην απεργία της Πέμπτης 27/11 !!

Όλοι-ες στην απεργία της Πέμπτης 27/11 !!


ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ


ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΕ, ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ


Η απεργία στις 27/11 αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, να βροντοφωνάξουμε:
ΜΕΧΡΙΣ ΕΔΩ! με την φτώχια, την εφιαλτική ανεργία, την φοροληστεία, το ξεπούλημα.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

“Αντισταθείτε”

Του Νίκου Μπογιόπουλου

Την περασμένη Παρασκευή συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από το θάνατο του «σκοτεινού συνωμότη» της ελληνικής ποίησης, του Μιχάλη Κατσαρού.


Αυτή η ασυμβίβαστη μορφή, ο μαχητής της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στις μάχες του Δεκέμβρη, ο αεροπόρος στο αλβανικό μέτωπο, ο δεσμώτης των «Ες – Ες» στο κολαστήριο Χατζηκώστα, μας είχε προειδοποιήσει ποιητικά πολύ νωρίς:

«Μην αμελήσετε/ Πάρτε μαζί σας νερό/
Το μέλλον μας θα έχει πολλή ξηρασία».

"Πρέπει να φασιστοποιηθούμε. Να τρως μια σφαλιάρα για να συμμαζεύεσαι."

"Πρέπει να φασιστοποιηθούμε. Να τρως μια σφαλιάρα για να συμμαζεύεσαι."
Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ εκφράζει τα πραγματικά οράματα και τις ανησυχίες του (;)

 Παραιτήθηκε ο αντιπρύτανης.
O σύλλογος φοιτητών Φιλολογίας με ανακοίνωση – καταγγελία του, έφερε στο προσκήνιο τις απίστευτες(:) δηλώσεις του αντιπρύτανη και προέδρου της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. »Πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι είμαστε σε θέση εξουσίας. Γιατί δεν βλέπω να αλλάζει αλλιώς ο Έλληνας. Αν παραφέρεσαι να τρως μια σφαλιάρα για να συμμαζεύεσαι όπως γίνεται στη Γερμανία, στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου. Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε νόμους και να μην τους τηρούμε», ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά.

Πυρ, γυνή και …Αλβανοί

Παναγιώτης Μαυροειδής

‘’ Για μια γυναίκα το μακελειό στον Πειραιά‘’. Αυτός ήταν ο τίτλος μιας πρωτοσέλιδης (και κεντρικής) δημοσίευσης στο in.gr στις 24/11 αναφορικά με το πρόσφατο φονικό επεισόδιο σε νυχτερινό κέντρο στον Πειραιά.


Η αναφορά στην πιθανότητα να υπήρξε ‘’η παρεξήγηση για μια γυναίκα η αιτία για το παράλογο και αιματηρό ξέσπασμα του άνδρα’’, δεν καταλαμβάνει στο ρεπορτάζ πάνω από μισή γραμμή. Είναι ωστόσο γαργαλιστικό και τραβηχτικό…

Η Αμερική φλέγεται! (ΒΙΝΤΕΟ)

Επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και βίαια επεισόδια σε πόλεις της Αμερικής με αφορμή την μη παραπομπή σε δίκη δολοφόνου αστυνομικού 


Οργή και λαϊκό ξέσπασμα σε μια σειρά Αμερικάνικες πόλεις, ανάμεσα τους και η Νέα Υόρκη, με εκατοντάδες πολίτες να κατεβαίνουν μαζικά στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση δικαστηρίου να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο μπάτσος που σκότωσε εν ψυχρό τον 18χρονο αφροαμερικάνο Μάικλ Μπράουν στο προάστιο Φέργκιουσον του Σεντ Λούις στις 9 Αυγούστου.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Φτώχεια και φυλακή

Του Περικλή Κοροβέση 

Εχω σπουδάσει και στις δύο αυτές σχολές. Και χωρίς να φανεί πως περιαυτολογώ, είναι όμως πραγματικότητα, έχω πάρει και δύο ντοκτορά με άριστα. Αρα εκ των πραγμάτων έχω την άδεια να μιλήσω και για τα δύο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μπορώ να τα πω και σωστά. 

Συνήθως στο περίπου μιλάμε, όχι γιατί θέλουμε να αποφύγουμε την αλήθεια, αλλά για έναν και μόνο λόγο. Καταλαβαίνουμε αυτά που χωράει το κεφάλι μας. Αλλά δυστυχώς δεν τα χωράει όλα ή δεν θέλουμε να του φορτώσουμε και πολλά. Και ας αρχίσω με τη φυλακή. Πήγα σε δύο διάσημα ιδρύματα, στις Εγκληματικές Φυλακές Αβέρωφ και Αίγινας επί χούντας. Και για τους νεότερους, η χούντα ήταν η Χρυσή Αυγή στην εξουσία και το γνήσιο παιδί των ένοπλων δωσίλογων, δηλαδή η «Δεξιά Χειρ» των ναζί κατακτητών.

Ο άλλος Νοέμβρης

Γράφει ο ΙΟΣ
Η τελική σκηνή στο «Φράουλες και αίμα»

Πολλές φορές έχει επιχειρηθεί να συγκριθεί η φοιτητική εξέγερση που κορυφώθηκε τον Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο με την παγκόσμια νεολαιίστικη έκρηξη του 1968-69. Είναι γεγονός ότι τα μηνύματα του «Μάη» είχαν περάσει –με κάποια καθυστέρηση- και στην ελληνική νεολαία, παρά τα φράγματα της ελεγχόμενης πληροφόρησης που είχε εγκαθιδρύσει το στρατιωτικό καθεστώς και παρά το γεγονός ότι κάθε συλλογική δραστηριότητα ήταν απολύτως απαγορευμένη. Και ήταν ένας άλλος Νοέμβρης, αυτός του 1970, που συνέβαλε όσο τίποτα άλλο στη μετάδοση αυτών των μηνυμάτων.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενάντια στη συναίνεση

Του  Γιάννη Ελαφρού

Για την ανατροπή και όχι τη διαχείριση της επιδρομής ΕΕ – κεφαλαίου


Αναβαθμισμένες ευθύνες και δυνατότητες αναδεικνύονται για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπροστά στην καμπή των πολιτικών εξελίξεων, η οποία ήδη διαμορφώνεται και αποτυπώνεται στα αδιέξοδα του μνημονιακού στρατοπέδου, την αυξανόμενη πίεση για σταθερότητα και συναίνεση, αλλά και τα πρώτα σημάδια της δυνατότητας αντεπίθεσης του μαζικού λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος (Πολυτεχνείο, κινητοποιήσεις νεολαίας). 

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Το φάντασμα της κατάρρευσης

Του Γιώργου Δελαστίκ

Εκρηκτική η πολιτική κατάσταση στη χώρα. Οι Γερμανοί και η ΕΕ από τη μια κι οι Αμερικανοί μέσω ΔΝΤ από την άλλη λιώνουν κυριολεκτικά σαν σκουλήκι τη χαμερπή, εθελόδουλη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. 


Θεωρώντας την «τελειωμένη», προσπαθούν να αρπάξουν ό,τι μπορούν περισσότερο από αυτήν, προτού ο λαός τη διώξει κλοτσηδόν από την εξουσία. Η προοπτική της κοινοβουλευτικής εξαφάνισης όλων σχεδόν των σημερινών βουλευτών που έχει κάνει μπάχαλο το ΠΑΣΟΚ. 

Ανάγκη του συστήματος για «εθνική σύγκλιση» πίσω από την εθνική συνεννόηση

Του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Η νέα φάση της μνημονιακής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επιβάλει ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός και το εγχώριο κεφάλαιο στον ελληνικό λαό συμπίπτει με την επερχόμενη ανάδειξη νέας κυβέρνησης με κορμό, όπως όλα δείχνουν, τον ΣΥΡΙΖΑ. 


Η αδηφαγία του ξένου κεφαλαίου που θέλει στο ακέραιο την επιστροφή των δανεικών και τη διπλοπληρωμή των τόκων, αλλά και η εμπέδωση της διαρκούς πλέον επιτήρησης της λιτότητας και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών προϋποθέτουν ανασύνταξη του πολιτικού και κομματικού συστήματος με κυρίαρχη επιταγή την ενσωμάτωση του ανερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών μαζών που τον ακολουθούν: Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει την κυβερνητική εξουσία, αυξάνουν οι πιέσεις του ξένου και εγχώριου παράγοντα για παροχή εγγυήσεων ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, έστω με ανεκτές για το σύστημα παραλλαγές. 

Η απεργία πλήγμα σε τρόικα – κυβέρνηση

Μαζική κινητοποίηση όχι εκλογική αναμονή και συναίνεση ήττας


Μέσα στη μαύρη νύχτα το μαύρο μέτωπο προετοιμάζει το επόμενο βήμα της σαρωτικής αντεργατικής-αντιλαϊκής επίθεσής του. Με μεταμεσονύχτιες τηλεδιασκέψεις, μακριά από τον «εχθρό λαό», διαμορφώνουν το νέο μνημονιακό πακέτο. 

Δεν ξεχνούμε πως, κάθε φορά που οι εκάστοτε κυβερνήσεις του μαύρου μετώπου έκαναν σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το αποτέλεσμα ήταν ακόμα πιο σκληρά μέτρα κατά του λαού! Αυτή η πορεία πρέπει να ανακοπεί τώρα! 

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και μέτωπο: Δρόμος για πορεία εκτός ή κυβερνητικό όριο εντός του καπιταλισμού;

Παναγιώτης Μαυροειδής

"... Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι το ερώτημα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής είναι εύκολο. Θα άξιζε όμως να αναζητηθούν και να δυναμώσουν οι απαντήσεις, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ταξική πάλη, στα μαχόμενα τμήματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας..."


Δεν χρειάζονται ηχηρές περιγραφές για να αποδοθεί η κρισιμότητα της περιόδου. Έκδηλες οι δυσκολίες αγωνιστικής ανάτασης και αντεπίθεσης των εργαζομένων για την ανατροπή της αντεργατικής λαίλαπας, αλλά και της υπερ-αντιδραστικής στροφής που την περιβάλει και την στηρίζει στο σύνολο των κοινωνικών σχέσεων.

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ, ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ

Του Κώστα Παπαδάκη*

Ι. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ;


1. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΠΟ ΛΙΓΟΥΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ


Η απεργία των δικηγόρων, που για πρώτη φορά μετά από χρόνια ξεκινούν τριήμερη αποχή 19 έως 21-11-2014 και από ό,τι φαίνεται θα ακολουθήσει συνέχεια, δεν είναι άσχετη με τη γενικότερη κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία και τον ξεσηκωμό που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 27-11-2014, όπου άλλωστε στους απεργούς ήδη προστίθενται και τα μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. 

Τεχνική εταιρεία ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ: «Ρίξε το παιδί ή παραιτήσου»


Άλλη μία εργοδοτική πρόκληση -αυθαιρεσία- απειλή - εκβιασμός

Είναι γνωστό ότι εκεί έξω υπάρχει ένας «αθέατος κόσμος» που πολλοί άνθρωποι ζουν υπό το καθεστώς της αυθαιρεσίας του όποιου εργοδότη. Αθέατος γιατί μένει μακριά από τα επίσημα χείλη, τα μέσα ενημέρωσης. Δεν συνυπολογίζεται στα νούμερα των προβλέψεων της «ανάπτυξης», δεν αποτελεί στοιχείο του λόγου όσων μιλάνε για «υγιή επιχειρηματικότητα». Ειδικά στην περίοδο της κρίσης είναι κοινό μυστικό ότι η κατάσταση αυτή έχει χειροτερέψει σε μεγάλο βαθμό. Μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες στο φόντο της έλλειψης εργασίας αποθρασύνονται και αφού πρώτα εκμεταλεύονται κάθε λογής πρόγραμμα (από τη μαθητεία για τα παιδιά των ΕΠΑΛ μέχρι τα voucher για νέους -και όχι μόνο- ανέργους) ώστε να πληρώνουν ελάχιστο μεροκάματο, απειλούν στη συνέχεια και επιβάλλουν απίστευτα πράγματα στους ανθρώπους που δουλεύουν καθημερινά στις εταιρίες που τους ανήκουν.

Τα “δέοντα” σε μια χώρα “που πρέπει να φοβάσαι την αστυνομία”…

Του Νίκου Μπογιόπουλου 

Το τι συνέβη παραμονές του Πολυτεχνείου με την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ κατά των φοιτητών στη Στουρνάρη, στις 13/11/2014, είναι γνωστό: 


(https://www.youtube.com/watch?v=4WCE6iCvK5g

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Το σακίδιο του Σταύρου και η… φιλοσοφία του «Ποταμιού»

Του  Νίκου Μπογιόπουλου 

«Οι φοιτητές ευτυχώς τότε (σσ: εξέγερση Πολυτεχνείου) δεν είχαν κομματικές οργανώσεις· αν υπήρχαν κομματικές οργανώσεις το '73, θα είχαν αποτρέψει το Πολυτεχνείο»… Αυτά κατάλαβε από το Πολυτεχνείο το «Ποτάμι». Αυτά αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος για την εξέγερση του ’73.

Καταγγελίες και αποκαλύψεις για το χτύπημα της πορείας του πολυτεχνείου (Βίντεο)

Γράφει ο Β.Δ στην pandiera

Συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα τα μέλη της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε, της οποίας το μπλοκ δέχθηκε την βάρβαρη και τρομοκρατική επίθεση στη πορεία για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στη συνέντευξη το λόγο πήραν και αγωνιστές των οργανώσεων της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου που συμπορεύονταν μαζί τους και δέχθηκαν επίσης τη μανία των ανεξέλεγκτων αστυνομικών δυνάμεων

Η ένοπλη ληστεία από τα κλεφτρόνια της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο βίντεο που ακολουθεί άνδρες των ΜΑΤ ξυλοφορτώνουν εργαζόμενο σε περίπτερο των Εξαρχείων επειδή διαμαρτύρεται για την κλοπή προϊόντων του περιπτέρου από τους ίδιους. 



Η ένοπλη τελικά ληστεία, γιατί για κάτι τέτοιο πρόκειται, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 17ης Νοέμβρη όταν οι ορδές "του νόμου και της τάξης" επέλαυναν στην περιοχή των Εξαρχείων για να αποκαταστήσουν την ...τάξη. 

Πάντως, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ως συνήθως, ανακοίνωσε πως κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής έρευνας και πως παράλληλα ενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Να αλλάξει πολιτική και όχι διαχειριστής!

"...Το ζητούμενο είναι να αλλάξει η πολιτική και όχι ο διαχειριστής: με οργανωμένη μαζική αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος για ψωμί, δουλειά, παιδεία και ελευθερία, για να σπάσει το πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού, της επιτροπείας ΕΕ-ΔΝΤ και η θηλιά του χρέους..."

Συνέντευξη του Άγγελου Χάγιου στον Γιάννη Ελαφρό για την εφημερίδα "ΠΡΙΝ"

Κάθε χρόνο επί 40 (!) χρόνια πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

Του Γιώργου Δελαστίκ* 

Μοναδικό φαινόμενο σε παγκόσμιο πολιτικό επίπεδο πρέπει να είναι η πορεία του Πολυτεχνείου! Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει άλλος λαός εκτός από τον ελληνικό να διαδηλώνει κάθε χρόνο επί ήδη... σαράντα (!) ολόκληρα χρόνια προς την αμερικανική πρεσβεία, καταγγέλλοντας την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην πατρίδα μας.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠ' ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


Στη μνήμη του συντρόφου Μπάμπη Στίκα, που χρόνια τώρα μίσεψε από κοντά μας, οικοδόμου, αγωνιστή της αριστεράς και του εργατικού κινήματος, μέλους του "ΜΑΧΗΤΗ" στη δικτατορία, "καπετάνιου", και καθοδηγητή πολλών από εμάς στα άγουρα χρόνια της νιότης μας.
Γ.Χ



ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠ' ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

(Απόφαση της Έκτακτης Συνδιάσκεψης της Κ.Ο. ΜΑΧΗΤΗΣ που έγινε το Δεκέμβρη του 1973 στην Αθήνα. Πρωτοδημοσιεύτηκε στην πολυγραφημένη εφημερίδα «ΜΑΧΗΤΗΣ» Νο2, που κυκλοφόρησε μετά τη Μεγάλη Εξέγερση του Νοέμβρη, αφιερωμένη στα θύματα του αγώνα)

Πρυτάνεις, προϊόντα περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων

Σίσσυ Βελισσαρίου*
Ο κ. Φορτσάκης ως νέος Αννίβας.

"...Είναι πρύτανης του ιστορικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει αναδειχτεί σε διάσημη TV persona, ενώ παράλληλα επιτελεί χρέη στρατηγού διμοιριών ΜΑΤ..."


Ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ θυμίζει σε πολλά τον Μπερλουσκόνι: συνδυάζει το επιχειρείν με τα ΜΜΕ, ενώ παράλληλα εξασκεί μία «γοητεία», η οποία όμως -και ευτυχώς- δεν έχει σχέση με το machismo του ηγέτη της Forza Italia. Πώς προέκυψε ο κ. Φορτσάκης με τις πολλαπλές ιδιότητες με τις οποίες έχει γίνει το πρόσωπο των ημερών στο πολύ σύντομο διάστημα της θητείας του;

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

«Γαμήστε τους!»

Του Τάσου Κωστόπουλου

Οι μάχιμες μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. γιορτάζουν την επέτειο του δικού τους 1973... 


Ηταν ένα θέαμα άγριο και συνάμα πρωτόγνωρο: χωρίς να πέσει ούτε πέτρα, δίχως να έχει προηγηθεί η παραμικρή αψιμαχία, η Στουρνάρη γέμισε ξαφνικά με τα ποδοπατημένα κορμιά εκατοντάδων άοπλων νέων παιδιών, που από τη μια στιγμή στην άλλη μετατράπηκαν σε πεδίο εκτόνωσης για δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ.

Με βία απάντησε το κράτος στην Μαζική και Ενωτική κινητοποίηση των φοιτητών ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή

Του Γ.Χ.

Μαζική και ενωτική ήταν η χθεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα των Φοιτητικών Συλλόγων που συγκεντρώθηκαν στις 5μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και διαδήλωσαν με πορεία στο Σύνταγμα. 


Στη μαζική και δυναμική κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων πήραν μέρος όλες οι δυνάμεις του αγώνα. Ιδιαίτερα σημαντική και ελπιδοφόρα ήταν η συμμετοχή στην ενωτική μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων και της ΚΝΕ και πρέπει  να σημειωθεί ότι το ΜΑΣ είχε απευθύνει κάλεσμα στους φοιτητικούς συλλόγους για να παρθούν αποφάσεις και να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση. 

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Όλοι σήμερα στις 5 στα Προπύλαια -Ενάντια στο φασισμό του Φορτσάκη και της κυβέρνησης

Ο εγκάθετος του Σαμαρά πρέπει να ξέρει ότι η εξέγερση που έριξε τη χούντα ξεκίνησε από τη Νομική...


Όλοι σήμερα Πέμπτη 13/11 στις 5.00 μμ στα Προπύλαια


Η μαύρη μπότα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ εφαρμόζοντας με συνέπεια το δόγμα του φόβου και της τάξης ενάντια στον εχθρό λαό ξαναχτύπησε! Έχει βάλει σε εφαρμογή ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον αποκλεισμό όλων των σχολών στο κέντρο της Αθήνας από τους φαιοπράσινους προστάτες της, τα έμμισθα τάγματα εφόδου του κράτους ΜΑΤ-ΔΕΛΤΑ-ΔΙΑΣ κ.λπ.

Επίθεση ΜΑΤ σε φοιτητές. Συγκέντρωση στις 5.00 μ.μ. Προπύλαια

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 5.00 μ.μ. ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ


Ο πρύτανης της βίας και των ΜΑΤ, κ. Φορτσάκης, με τις πλάτες του κράτους και τις εντολές της άθλιας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κήρυξε από χθες Λοκ-άουτ στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, κλείνοντας με το «έτσι θέλω» τις σχολές και εμποδίζοντας να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος! Παραμονές Πολυτεχνείου, ο κ. Φορτσάκης και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι ήρθαν να μας υπογραμμίσουν ότι η σύγχρονη Χούντα της αγοράς, του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι εδώ και «αποφασίζει και διατάζει» κάθε αυταρχικό, ολοκληρωτικό και αντιδραστικό μέτρο και πολιτική για τα συμφέροντα των λίγων, της ολιγαρχίας του πλούτου.

Μέρες του 73 -Υπό κατάληψη από τα ΜΑΤ σχολές-Τραυματισμοί φοιτητών στη Νομικη του ΕΚΠΑ

Επίθεση των δυνάμεων καταστολής και τραυματισμοί φοιτητών στην αστυνομοκρατούμενη και αποκλεισμένη από χθες ς Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ.


Εξι διμοιρίες ΜΑΤ, συνεπικουρούμενες από τη μηχανοκίνητη ομάδα ΔΕΛΤΑ, επιτέθηκαν στους 100 περίπου συγκεντρωμένους φοιτητές, βρίζοντας χυδαία τόσο τους συγκεντρωμένους όσο και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο από αυτούς.


Ντροπή...οχι που το κάνουνε...αλλά που το ανεχόμαστε...


Οι φοιτητές παρέμειναν αποκλεισμένοι από τις δυνάμεις καταστολής επί της Ακαδημίας.

Λίγο μετά τις 12 πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση και πορεία εκατοντάδων φοιτητών από την Ακαδημίας που κατέληξε στα Προπύλαια. 
Σε αποκλεισμό από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν η Νομική Σχολή, το κτήριο της Πρυτανείας αλλά και η ΑΣΟΕΕ.
Σε μεγάλη κινητοποίηση και συγκέντρωση, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό, καλούν σήμερα στις 5 μμ στα Προπύλαια φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες. 
Ανακοίνωση καταγγελίας και κάλεσμα στους Φοιτητικούς Συλλόγους να πάρουν απόφαση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 17:00 στα Προπύλαια εξέδωσε και το Μ.Α.Σ.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Εκλογές τιμωρίας του Ομπάμα

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Εναν ανεπαίσθητο λόξυγγα στην αδιάλειπτη διακυβέρνηση των ΗΠΑ από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας αποτέλεσαν οι ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. 

Πληρώνοντας περισσότερα από 4 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η οικονομική ελίτ εξασφάλισε ότι ακόμη και οι συγκριτικά ελάχιστοι πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες (περίπου τα δύο τρίτα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δεν πέρασαν από τα εκλογικά κέντρα) δεν θα είχαν την παραμικρή δυνατότητα να εκφράσουν και την ελάχιστη αντίδρασή τους στη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Η κυριαρχία των Ρεπουμπλικάνων στη γερουσία και τη βουλή των αντιπροσώπων, πρώτη φορά από το 2006, δεν συνιστά αναγκαστικά στροφή του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά αλλά μια απελπισμένη προσπάθεια τιμωρίας του σημερινού προέδρου. 

Κράτος και ηγεμονία τον Οκτώβρη του ’17

Του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Έμπρακτη επιβεβαίωση της επαναστατικής δυνατότητας


Η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση διαχρονικά φωτίζει το όραμα των λαών για μια κοινωνία δικαιοσύνης, ελευθερίας, ανθρωπιάς, την κοινωνία της κομμουνιστικής απελευθέρωσης. Μετά τη βραχύβια επαλήθευση της θεωρίας του επιστημονικού κομμουνισμού απ’ την Παρισινή Κομμούνα, η επανάσταση του Οκτώβρη αποτελεί την επαρκέστερη, χρονικά και σε περιεχόμενο, απόδειξη της δυνατότητας – αναγκαιότητας της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού, της δικτατορίας, του προλεταριάτου, της εγκαθίδρυσης παραγωγικών σχέσεων κομμουνιστικού προσανατολισμού. 

“Απ' τη θάλασσα έφτασα ως εδώ, με φορτίο από κλέφτες...”

Του Νίκου Μπογιόπουλου

Δεν έχουν αφήσει όρθιο τίποτα! Έχουν διαλύσει τα πάντα! Και τώρα ετοιμάζουν νέο «ριφιφί»! Ναι, αυτό που σχεδιάζουν στο Ασφαλιστικό δεν ισοδυναμεί με τίποτα λιγότερο από ένα άνευ προηγουμένου, το οριστικό, το τελειωτικό «ριφιφί» για τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Για τις συντάξεις. Για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ευρώπη: Στασιμότητα, αντιθέσεις κορυφής και φοροδιαφυγή

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ*

Όταν 25 χρόνια πριν έπεφτε το τείχος του Βερολίνου ο κόσμος ήλπιζε ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την Ενωμένη Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια… Εικοσιπέντε χρόνια μετά η εικόνα της Ευρώπης δεν θυμίζει σε τίποτα την ευφορία εκείνης της εποχής.


Ας αρχίσουμε από το τελευταίο μπαράζ οικονομικών δεδομένων το οποίο παρουσιάζει ανάγλυφα την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία. Στην τελευταία της έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος 0,8%, 1,1% του χρόνου και 1,7% το 2016. Οι πωλήσεις λιανικής στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 1,3% το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Η μεγαλύτερη μείωση στις πωλήσεις λιανικής καταγράφηκε μάλιστα στη Γερμανία(-3,2%).

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ostalgie: 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Γράφει η Ειρήνη Ηλιοπούλου

Ένα κόκκινο μπαλόνι στον βερολινέζικο ουρανό



Ήταν αργά το απόγευμα της 9ης Νοέμβρη του 1989 όταν ο Γκύντερ Σαμπόφσκι από το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος απαντάει αμήχανα στην ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Nach meiner Kenntnis ist das sofort…(απ’ όσο γνωρίζω, αμέσως…)». Μερικά λεπτά νωρίτερα είχε διαβάσει σημείωμα του Πολιτικού Γραφείου για ταξιδιωτική ρύθμιση σχετικά με άδειες μετακίνησης από τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία προς το εξωτερικό. Η ερώτηση του δημοσιογράφου «πότε τίθεται η ρύθμιση σε εφαρμογή» τον πιάνει φανερά απροετοίμαστο ενώ η απάντησή του αναμεταδίδεται ταχύτατα από όλα τα πρακτορεία μένοντας για πάντα στην ιστορία.

«Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στον καπιταλισμό και τη δημοκρατία. Η ΕΕ είναι φτιαγμένη για να στηρίζει τον πρώτο…»

Σπύρος Μαρκέτος*

Το κείμενο είναι ο πρόλογος που έγραψε ο Σπύρος Μαρκέτος για την ελληνική έκδοση της βιβλίου του Γάλλου θεωρητικού Ανρί Λεφέβρ «Ο Χίτλερ στην Εξουσία – Διδάγματα από τα πέντε χρόνια φασισμού στη Γερμανία», το οποίο κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2014 από τις εκδόσεις Αφήγηση σε μετάφραση του Φοίβου Μαριά.


Ο μικρός τόμος που κρατάτε στα χέρια σας αναλύει την κατάσταση στη Γερμανία όταν ο ναζισμός έχει πλέον εδραιωθεί, αλλά δεν έχει ακόμη εξαπολύσει τον πόλεμο για την κατάκτηση της Ευρώπης. Αποτελεί πολύτιμο τεκμήριο για την εποχή, όπως άλλωστε και το αντίστοιχο έργο του γνωστού Γάλλου ιστορικού, συγκαιρινού του, του τότε τροτσκιστή Ντανιέλ Γκερέν, Η φαιά πανούκλα, που μεταφράστηκε νωρίτερα στη γλώσσα μας και δίδαξε πολλά στην αριστερά, ιδίως στους αναρχικούς, ήδη από τη δεκαετία του 1970.(1) 

Περί εργασίας, ανεργίας και αλά Λοβέρδο δουλεμπορίας

Παναγιώτης Μαυροειδής
‘’Εθελοντές εκπαιδευτικούς που θα δεχτούν να εργαστούν δωρεάν προκειμένου να καλυφθούν οι περίπου 1.100 κενές θέσεις που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στα σχολεία της χώρας εξετάζει να αναζητήσει το υπουργείο Παιδείας. Ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος μελετά να ζητήσει εθελούσια συνεισφορά από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν εργάζονται ήδη ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, με αντάλλαγμα μια μοριοδότηση που θα τους βοηθήσει να ανέβουν θέσεις στους πίνακες κατάταξης όταν γίνουν προσλήψεις’’.


Η είδηση αυτή αποτελεί την πρώτη εικόνα περί εργασίας αυτών των ημερών, αλλά ας δούμε και μία ακόμη, όχι λιγότερο φρικιαστική:

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Φυσάει κόντρα σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο

Του Γιώργου Κρεασίδη

Οι λαοί στους δρόμους πνοή ελπίδας με άρωμα ανατροπής - Πάνω από 100.000 διαδηλωτές έκαναν μπάχαλο τις Βρυξέλλες. Κινητοποιήσεις σε όλη την ΕΕ


Ζεστός άνεμος ελπίδας έρχεται από τις δυναμικές εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών στην Ευρώπη. Μέσα στο βάθεμα της κρίσης οι αγώνες αυτοί είναι σημάδια πως η ευρωπαϊκή εργατική τάξη δοκιμάζει να βγει στο προσκήνιο. Δίνουν την ελπίδα ότι θ’ αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρία των εθνικιστών και της Ακροδεξιάς στην έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας λόγω της δογματικής φιλοΕΕ γραμμής στην πλειοψηφία της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η απεργία στις 27 Νοέμβρη μπορεί να γίνει σταθμός στην εργατική αντεπίθεση για την ανατροπή του μαύρου μετώπου

Του Δημήτρη Σταμούλη

Η επετειακή 24ωρη πανελλαδική απεργία που συνηθίζει να προκηρύσσει προς το τέλος κάθε έτους η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ αποφασίστηκε και φέτος για τις 27 Νοεμβρίου, ενώ με απόφασή της και η ΑΔΕΔΥ θα την πλαισιώσει. 

Στη λιτή της ανακοίνωση η ΓΣΕΕ αναφέρεται στον «νέο προϋπολογισμό που καθιστά για ακόμη μία φορά μόνιμα φορολογικά υποζύγια τους πιο αδύναμους», ενώ το σχέδιο δράσης της, γενικόλογα, «θα συνεχιστεί με συλλαλητήρια, οι ημερομηνίες των οποίων θα καθοριστούν ανάλογα με το χρόνο συζήτησης του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή».

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Το τρένο φεύγει στις οκτώ



Τρομοκρατούν τον κοσμάκη!

Του Γιώργου Δελαστίκ

Πολύ καλά κάνει η πανάθλια κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και έχει ξεσηκώσει τον κόσμο με τις… τσιρίδες της και τα ξεφωνητά της για την… κρουαζιέρα του τουρκικού πολεμικού σκάφους, της κορβέτας Μπουγιουκάντα (Büyükada δηλαδή Μεγαλόνησος) στα στενά του ακρωτηρίου Καφηρέα της Νότιας Εύβοιας (του Κάβο ντ’ Όρο που λέμε στη λαϊκή ονομασία του) και μεταξύ Τζιας και Κύθνου, ελάχιστα μίλια από την Αττική. Είναι όμως η μνημονιακή κυβέρνηση ειλικρινής στις αντιδράσεις της ή μήπως προσπαθεί με το θόρυβο που κάνει να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό ότι δήθεν απειλείται πόλεμος με την Τουρκία, μήπως και κατορθώσει να παραμείνει στην εξουσία;

Πανελλαδικό Σώμα ΝΑΡ: Πρόταση πλαισίου για την αριστερή ανατρεπτική πολιτική συνεργασία

Το Πανελλαδικό Σώμα του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση επεξεργάστηκε συγκεκριμένη πρόταση για το πλαίσιο αριστερής ανατρεπτικής πολιτικής συνεργασίας των αντικαπιταλιστικών αντιιμπεριαλιστικών αντι-ΕΕ δυνάμεων.


Το ΝΑΡ δημοσιοποιεί την πρόταση αυτή, την οποία θα καταθέσει για παραπέρα συζήτηση και επεξεργασία στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φιλοδοξώντας να δοθεί ώθηση στην αναγκαία συνεργασία και κοινή παρέμβαση των ανατρεπτικών δυνάμεων της Αριστεράς και του κινήματος, σε όλες τις μάχες του επόμενου διαστήματος.

«Περίανδρος» εναντίον «Κάτμαν»

Γράφει ο ΙΟΣ
Ανδρουτσόπουλος (Περίανδρος)

Ο πρώην υπαρχηγός και ζωντανός θρύλος της Χρυσής Αυγής καταγγέλλει τον Αρχηγό και άλλους συναγωνιστές του για τη δολοφονική επίθεση στην πλατεία Δικαστηρίων



Πριν από λίγες μέρες, ο ιστότοπος της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε στον συγγραφέα ενός κειμένου για τη σύγχρονη επιστροφή του φασισμού στην Ευρώπη, λέγοντας ότι πρόκειται για «κάποιον σταλινικό, ονόματι Δημήτρη Κουσουρή». Ευεξήγητη η προσπάθεια της ναζιστικής οργάνωσης να κάνει ότι ξεχνάει το όνομα ενός από τα γνωστά θύματα της δολοφονικής βίας των Ταγμάτων Εφόδου. Γιατί βέβαια ο Δημήτρης Κουσουρής, που δέχτηκε την επίθεση της δεκαμελούς Φάλαγγας της οργάνωσης μαζί με τους συντρόφους του Γιάννη Καραμπατσόλη και Ηλία Φωτιάδη στις 16 Ιουνίου του 1998, έφτασε στο κατώφλι του θανάτου και από τότε το επεισόδιο αυτό θεωρείται εμβληματικό για τον τρόπο δράσης της οργάνωσης.

“Συνήθεια” ή “συνωμοσία”;

Του Διονύση Ελευθεράτου

Η αναμονή για την τρίτη γνωμάτευση Λοβέρδου και ένας Σφακιανάκης…


Κάναμε λάθος, το ομολογούμε. Έπιασε το μάτι μας τον τίτλο της (νωπής τότε) είδησης ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος επικοινώ­νησε με τον Σφακιανάκη και προς στιγμή σκεφτήκαμε τον Νότη. Πρόλα­βε, μάλιστα, ο νους να «φτιάξει» και σενάρια.

Ο Νοέμβρης του 1973 δείχνει το δρόμο!

Η 41η επέτειος από την λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας να βιώνουν μια ακόμα σκληρότερη επίθεση στα δικαιώματα και το βιωτικό τους επίπεδο από αυτήν που είχε προηγηθεί της εξέγερσης τότε.


Η επίθεση είναι μακρά, άγρια και η έξοδος από το μνημόνιο και η “κυβέρνηση σωτηρίας” με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αρκετά με την απόπειρα “κοινοβουλευτικοποίησης” της χούντας που τίναξε στον αέρα η εξέγερση. Μια εξέγερση που στο σήμερα όμως θα πρέπει να ξεπερνάει τα αστικοδημοκρατικά πλαίσια τα οποία της επιβλήθηκαν τότε, να αποτελεί αποτέλεσμα και συνάμα προχώρημα της αναγκαίας διαδικασίας ταξικής ανασυγκρότησης της εργατικής τάξης και να καταλήγει με αυτόν τον τρόπο σε κάτι περισσότερο και βαθύτερο από μια εξέγερση.

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Οπλο εκβιασμού της Κύπρου το φυσικό αέριο της ΑΟΖ της!

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Κόντεψε να πνιγεί ο οικοδεσπότης, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, στο γεύμα εργασίας που διοργάνωσε με προσκεκλημένους τους 36 πρεσβευτές που εκπροσωπούν τις χώρες τους στη Λευκωσία, όταν άνοιξε το στόμα του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Κένινγκ!


Γιατί αποσύρατε το θέμα του φυσικού αερίου από τις διακοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, ήταν το πνεύμα της παρέμβασης του Αμερικανού πρεσβευτή. Με διπλωματικό τρόπο, απαίτησε να συμπεριληφθεί το φυσικό αέριο στις διακοινοτικές συνομιλίες, γιατί οι Τουρκοκύπριοι, είπε και εννοούσε την Τουρκία, θέλουν οπωσδήποτε να μοιραστεί το φυσικό αέριο στις δύο κοινότητες! Λύση του Κυπριακού χωρίς μοίρασμα του φυσικού αερίου με την Τουρκία, γιοκ, είπε ο Αμερικανός πρέσβης! 

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Η Οκτωβριανή Επανάσταση

Γράφει ο Γιώργος Πετρόπουλος

Η επανάσταση στη Ρωσία, το 1917, δεν ήρθε από το πουθενά, ούτε ήταν αποτέλεσμα τυχαίων περιστατικών. Ξεπήδησε μέσα από τις ιδιαίτερες συνθήκες ανάπτυξης του ρωσικού καπιταλισμού, μέσα από τις αντιθέσεις της ίδιας της ρωσικής κοινωνίας που ο πρώτος παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος τις όξυνε στο έπακρο δημιουργώντας συνθήκες επαναστατικής κρίσης.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

6 Νοέμβρη: μέρα αγώνα, πρώτος σταθμός για συνέχεια

Μέρα αγώνα είναι η Πέμπτη 6 Νοέμβρη.  


Η μέρα ξεκινάει με την μεγάλη κινητοποίηση των μαθητών, μαζί με πανελλαδική κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στις 2.00 μ.μ. στα Προπύλαια. 

Ήδη, εκατοντάδες σχολεία βρίσκονται σε μαχητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις ενάντια στο νόμο και τα σχέδια για το "νέο Λύκειο" των ταξικών φραγμών και της αγοράς, αλλά και την καταστροφική για την μαθητική πλειοψηφία "Τράπεζα Θεμάτων".