Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Η σύγκρουση με την ευρωζώνη στην ημερήσια διάταξη

Του Παναγιώτη Μαυροειδή

Όπως και να το κάνεις η στιγμή που ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ένας κρυόπλαστος γραφειοκράτης εκπρόσωπος των δανειστών της ΕΕ, προσπαθεί να κρύψει το χέρι του, τα ξινισμένα μούτρα του και να γυρίσει την πλάτη του τρέχοντας, ήταν απολαυστική.


Ναι λοιπόν, πρέπει και μπορεί με επιτυχία να βγει γλώσσα και να κρατηθεί ανάστημα απέναντι στις ιταμές απαιτήσεις των σύγχρονων αποικιοκρατών και τοκογλύφων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Και αυτό είναι κάτι που υπερβαίνει τα όρια της διαπραγμάτευσης εντός του πλαισίου της ΕΕ που θέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Για τη Χρυσή Αυγή

Του Νίκου Μπογιόπουλου 
Ο νέος αέρας που φύσηξε από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών έχει και κάτι από τα παλιά. Ήταν στις εκλογές του 1977 όταν η «Εθνική Παράταξις» του Στ. Στεφανόπουλου, ένα μόρφωμα βγαλμένο από τα φιλοβασιλικά και εθνικιστικά καταγώγια είχε λάβει το 6,8% των ψήφων μετά από μια προεκλογική καμπάνια κατά την οποία δέσποζε το σύνθημα «κουμούνια – κουμούνια θα γίνεται σαπούνια»…

Σαράντα χρόνια από τότε και 70 χρόνια από την εποχή των «χιτών» και του δοσιλογισμού βλέπουμε ότι ο κοινωνικός και πολιτικός κατιμάς έχει κι αυτός την ιδιότητα να αναπαράγεται…

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Το "who is who" και η δομή της νέας κυβερνησης.

Του Ιάκωβου Μαύρου

Το "who is who" και η δομή της νέας κυβερνησης.

Οι συγχωνεύσεις, τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και οι εξωκοινοβουλευτικοί.

Ήδη από το πρωί της Δευτέρας (ακόμη και πριν ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή για να πούμε την αλήθεια) είχαν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες φήμες για τη στελέχωση της νέας κυβέρνησης. Πλέον όμως έχουμε επίσημα τις ανακοινώσεις που αφορούν τόσο τα πρόσωπα, όσο και το «οργανόγραμμα» των υπουργείων και τη δομή του υπουργικού συμβουλίου.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

H ‘’επόμενη μέρα’’ είναι σήμερα. Η ενδιαφέρουσα εποχή είναι μπροστά μας…

Του Παναγιώτη Μαυροειδή

Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, αυτές τις μέρες και για λίγες μέρες ακόμη, δηλώνουν και είναι χαρούμενοι. Όχι για τους ίδιους λόγους. Πολλοί δηλώνουν χαρά για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (με ΑΝΕΛ) και την προσμονή κάποιας άμεσης ανακούφισης με την πολιτική που θα εφαρμόσει. Άλλοι, οι περισσότεροι, χαίρονται που έφυγαν οι ακατανόμαστοι, χωρίς να περιμένουν ιδιαίτερα πράγματα από το ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως κάτι παραπάνω και από το άθροισμα όλων αυτών χαίρονται να βλέπουν τα ξινισμένα του Πρετεντέρη.

Εκλογές: Πρώτες σκέψεις…

Του Νίκου Μπογιόπουλου 

H νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή ήταν σαρωτική. Η ήττα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν ταπεινωτική. Το ταπεινωτικό αποτέλεσμα για τον πάλαι ποτέ δικομματισμό, που αποτελεί ταυτόχρονα και ταφόπλακα για την φενάκη της μεταπολίτευσης – φενάκη που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φρόντισαν να την επισφραγίσουν και με τη βούλα του ΔΝΤ - είναι μια νίκη του λαού. Το μήνυμα του λαού ήταν σαφές: Τέλος με τα Μνημόνια. Το ζητούμενο, φυσικά, παραμένει: Να μπει τέλος και στην πολιτική των Μνημονίων, όπως κι αν αυτά βαφτίζονται.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Μανόλης Αναγνωστάκης: Μιλώ (Μίκης Θεοδωράκης live - 1974)

Μανόλης Αναγνωστάκης

Μιλώ για τα τελευταία σαλπίσματα των νικημένων στρατιωτών
Για τα τελευταία κουρέλια από τα γιορτινά μας φορέματα
Για τα παιδιά μας που πουλάν τσιγάρα στους διαβάτες
Μιλώ για τα λουλούδια που μαραθήκανε στους τάφους και τα σαπίζει η βροχή
Για τα σπίτια που χάσκουνε δίχως παράθυρα σαν κρανία ξεδοντιασμένα
Για τα κορίτσια που ζητιανεύουν δείχνοντας στα στήθια τις πληγές τους
Μιλώ για τις ξυπόλυτες μάνες που σέρνονται στα χαλάσματα
Για τις φλεγόμενες πόλεις τα σωριασμένα κουφάρια στους δρόμους
τους μαστροπούς ποιητές που σέρνονται τις νύχτες στα κατώφλια
Μιλώ για τις ατέλειωτες νύχτες όταν το φως λιγοστεύει τα ξημερώματα
Για τα φορτωμένα καμιόνια και τους βηματισμούς στις υγρές πλάκες
Για τα προαύλια των φυλακών και το δάκρυ των μελλοθανάτων

Μα πιο πολύ μιλώ για τους ψαράδες
Π’ αφήσανε τα δίχτυα τους και πήρανε τα βήματα Του
Κι όταν Αυτός κουράστηκε αυτοί δεν ξαποστάσαν
Κι όταν Αυτός τους πρόδωσε αυτοί δεν αρνηθήκαν
Κι όταν Αυτός δοξάστηκε αυτοί στρέψαν τα μάτια
Κι οι σύντροφοι τους φτύνανε και τους σταυρώναν
Κι αυτοί γαλήνιοι το δρόμο παίρνουνε π’ άκρη δεν έχει
Χωρίς το βλέμμα τους να σκοτεινιάσει ή να λυγίσει

Όρθιοι και μόνοι μες στη φοβερή ερημία του πλήθους.

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Μην στείλεις στο περιθώριο τους αγώνες σου

Του Κώστα Παπαδάκη*

Σε λίγες ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αποκτήσει την πολυπόθητη πλειοψηφία. Θα δούμε τι σημαίνει κυβέρνηση χωρίς εξουσία. Κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, αλλά πολιτική αδυναμία. Με παντοδύναμα τα πραγματικά αφεντικά όπως η Ε.Κ.Τ, η Ε.Ε., το Eurogroup, το Δ.Ν.Τ, ο Σόϊμπλε, ο Στουρνάρας, οι Τράπεζες, τα μεγάλα κανάλια. Η κυβερνητική αλλαγή θα είναι θεαματική, η αλλαγή πολιτικής αθέατη.


Γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις αυτό επέλεξαν και γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει αποδεχθεί, παρότι άλλες ήταν και είναι οι επιθυμίες της λαϊκής οργής που τον έφερε στα πρόθυρα της κυβέρνησης. Η επιταγή των απεργιών και των πλατειών "Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε" και το παλλαϊκό αίτημα διαγραφής του χρέους αντικαταστάθηκε με τον στόχο των διαπραγματεύσεων. Αλλά στις διαπραγματεύσεις νικάει πάντα ο ισχυρός. Και όταν το "καμμία θυσία για το ευρώ" γίνεται κάθε θυσία για το ευρώ, τότε ο και αντίπαλος νοιώθει ότι δεν κινδυνεύει, οι προτεραιότητες ανατρέπονται και η διαπραγμάτευση γίνεται παρωδία.

Αλ. Τσίπρας: Υποσχέσεις για δουλειά με ΕΣΠΑ και εθνική ομόνοια!

Του Παναγιώτη Μαυροειδή*

H ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια ήταν χαρακτηριστική των πολιτικών προσανατολισμών της δύναμης που θα αποτελέσει τον πυρήνα της αυριανής κυβερνητικής λύσης: 

Από τη μια, ήταν ομιλία «μπαλκονάτη», με όλο τον αέρα που δίνει το καθαρό προβάδισμα απέναντι στη ΝΔ, με δυνατότητες ίσως και για αυτοδυναμία. Από την άλλη, μέσα στο γενικό ενθουσιασμό, η ομιλία σηματοδότησε ένα ακόμη βήμα απαγκίστρωσης από αριστερές ριζοσπαστικές θέσεις.Κορωνίδα της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα το κάλεσμα σε μια νέα «εθνική ομόνοια». 

Ψήφο μόνο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ!

Του Γιώργου Δελαστίκ

Αύριο τελειώνουμε επιτέλους με την απεχθέστερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, λαομίσητη όσο και εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου, του πολιτικού εγκληματία που συνειδητά και προσχεδιασμένα οδήγησε τη χώρα στο επαίσχυντο καθεστώς της μνημονιακής υποτέλειας. 


Από αύριο τη νύχτα, συμβολικά μιλώντας, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος θα πεταχτούν από τον ελληνικό λαό στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας! Σύντομα άλλωστε αναμένεται να καρατομηθούν από αρχηγοί της ΝΔ και των ερειπίων του διαλυμένου ΠΑΣΟΚ, το οποίο ο Βενιζέλος φιλοδοξεί να κηδεύσει πολιτικά μαζί του, αφού είναι… «λόρδος σφραγιδοφύλαξ» του κόμματος! Ρεζίλι των σκυλιών έχει γίνει ο Γιωργάκης, ο πρωθυπουργός που πήρε 44% το 2009 και σήμερα ονειρεύεται το… 4%! Η απόλυτη ξεφτίλα! Έχουμε πάντως την υποψία ότι θα… «τρουπώσει» στη Βουλή για να αποκτήσει βουλευτική ασυλία!

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει διάψευση

Tου Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Αναδιφώντας το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπαραβολή μ’ εκείνο της ΝΔ τεκμηριώνουμε αβίαστα ότι η μετεκλογική κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει το χρώμα μιας αριστερής αλλά μιας διαχειριστικής πολιτικής. 

Η μάχη των δύο μονομάχων «μαίνεται» περί όνου σκιάς.


«Αυτοδυναμία» του λαού, αποτίναξη του ευρωζυγού

Του Γιάννη Ελαφρού

Χωρίς μονομερείς ενέργειες θα έχουμε συγκυβέρνηση Τσίπρα-Ντράγκι. Ποιά αυτοδυναμία;


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δύναμη λαϊκής αντεπίθεσης και αριστερής αντιπολίτευσης


Μια μέρα πριν από τις εκλογές το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει. Τα κόμματα της άθλιας συγκυβέρνησης, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι πολιτικοί εκφραστές του «μαύρου μετώπου» κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ θα λάβουν το χρώμα που ταιριάζει στην πολιτική τους: Μαύρο! Σαμαράς και Βενιζέλος είναι άταφοι «πολιτικοί νεκροί», όπου το βασικό τους ενδιαφέρον πια είναι πώς θα παραμείνουν στην προεδρική καρέκλα των κομμάτων τους, κομματάκι δύσκολο βέβαια. 

Συνέντευξη Ά. Χάγιου στον Ν. Χατζηνικολάου (Βίντεο)

Ο Άγγελος Χάγιος, υποψήφιος βουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΜΑΡΣ στην Α΄ Αθήνας, μίλησε σήμερα το πρωί στον Real FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Άγγελος Χάγιος τόνισε ότι ο εργαζόμενος λαός «βλέπει ότι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος φεύγουν κάτω από την πίεση των αγώνων, κι αυτό δίνει μια αυτοπεποίθηση». Όμως, «ένα κομμάτι του κινηματικού κόσμου έχει πλέον την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβισμένος στο πλαίσιο της Ε.Ε. δεν θα κάνει κοινωνική πολιτική, δεν θα μπορέσει καν να κάνει αυτά που λέει. Το στοιχείο που εμείς προβάλλουμε είναι ότι χρειάζεται από Δευτέρα να υπάρχει μια Αριστερά που θα είναι εκτός του πλαισίου ΕΕ, ευρωζώνη, ΝΑΤΟ, εκτός των πλαισίων, μια αριστερά της ελπίδας».

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ψυχή βαθιά!

Του Νίκου Μπογιόπουλου
«Ἀπολείπειν ὁ Θεός Ἀντώνιον» έγραφε ο Καβάφης. Αλλά μιας και από καιρό πια (και μακάρι) αυτή η εξέλιξη μοιάζει περίπου βέβαιη, ας σταθούμε στα επόμενα λόγια του μεγάλου Αλεξανδρινού:

«Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα.

Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί,

πλήρεις και μόνοι κάτοχοι πάντων των φώτων.

Ντράγκι ούτως ή άλλως;

Του Παναγιώτη Μαυροειδή*

Tο στρατιωτικό διάγγελμα του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι αναφορικά με το λεγόμενο πρόγραμμα ‘’ποσοτικής χαλάρωσης’’, δηλαδή αγοράς και δημιουργίας χρέους με νέους όρους ήταν ένας σαφής και απροσχημάτιστος εκβιασμός: συμμετέχουν όσοι αξιολογούνται θετικά σε υφιστάμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (δηλαδή μνημόνιο).

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Και οι δύο τσέπες γεμάτες δε γίνεται…

Του Παναγιώτη Μαυροειδή*

‘’Πάντα για άλλους μιλάμε’’, λέει ο στίχος. Ίσως για να μην ερχόμαστε στη δύσκολη θέση να θίγουμε ή/και να παίρνουμε θέση στα δύσκολα θέματα που αφορούν εμάς τους ίδιους άμεσα.
Αυτά έρχονται στο νου όταν βλέπει κανείς τον τρόπο που παρουσιάζεται από τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης η πρόσφατη έκθεση της διεθνούς οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας, Oxfam International, για την συγκέντρωση του πλούτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα στοιχεία είναι πράγματι εντυπωσιακά.
Το 2016 το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατέχει πλούτο πολύ περισσότερο από όσον θα έχει στα χέρια του το υπόλοιπο 99% της γης.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Δεκάλεπτο τηλεοπτικό σποτ ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΜΑΡΣ

«Ο λαός μπορεί να συγκρουστεί και να νικήσει!»

Προεκλογικό 10λεπτο . Γενάρης 2015. 

Στο βίντεο χρησιμοποιούνται φωτογραφικό υλικό και κομμάτια από το πολύ όμορφο timelapse του Daniel Yakumo Rhodes για την Αθήνα που μπορείτε να βρείτε ολόκληρο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=oQE_T....

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ, Η ΧΑΜΕΝΗ ΨΗΦΟΣ: Το δίλημμα ανάμεσα στη συμπόρευση της απελπισίας και στην προοπτική της ελπίδας

Του Κώστα Παπαδάκη*

1. ΟΥΤΕ ΠΛΗΘΟΣ, ΟΥΤΕ ΠΑΘΟΣ



Η διαμόρφωση της προεκλογικής δυναμικής οδηγεί στην πρόβλεψη ότι κατά πάσα πιθανότητα στις 25/1/2015 ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος. Θα πλησιάσει το 37% και, σε συνδυασμό με το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής (ΑΝΕΛ, ΚΔΣ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ και βεβαίως ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΜΑΡΣ κ.α.) στο 8 - 9%, θα αποκτήσει τις πολυπόθητες 151 έδρες, που θα του δώσουν τη δυνατότητα και να κυβερνήσει και να εκλέξει ΠτΔ. Με τη βοήθεια του bonus των 50 εδρών του εκλογικού νόμου βεβαίως, τον οποίο εδώ και καιρό πιά αποφεύγει να καταγγείλει και να εξαγγείλει την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Ωστόσο η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν διακρίνεται ούτε για το μέγα πλήθος, ούτε για το μέγα πάθος.

Πολύ μαζική η συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ στην Αθήνα

Ασφυκτικά γεμάτο το θέατρο ΔΙΑΝΑ, το φουαγέ και ο εξώστης, η μεγάλη στοά αλλά και ο δρόμος, η Ιπποκράτους, έξω από το θέατρο, τη Δευτέρα το βράδυ, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας του συνδυασμού ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ.



Μετά τις δεκάδες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, σε πόλεις και γειτονιές, η πολιτική εξόρμηση για τις εκλογές της 25/1 μπαίνει στην τελική ευθεία με τις συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Γιάννενα, Λάρισα και πολλές ακόμα μεγάλες πόλεις. Η συγκέντρωση της Αθήνας ξεκίνησε λίγο πριν τις 7.00 μ.μ. και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9.00 μ.μ.

Στο ΚΕΕΜ Σπάρτης 40 φαντάροι βγήκαν "παραπονούμενοι" για τις εκλογικές άδειες


Δεν είναι μικρό πράγμα και ασήμαντο 40 στρατιώτες ενός τάγματος να βγαίνουν "παραπονούμενοι" στην αναφορά για τη στάση και τον τρόπο που αντιμετωπίζει η διοίκηση το πρόβλημα της άσκησης του εκλογικού  τους δικαιώματος.


Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στο ΚΕΕΜ Σπάρτης, όπου στρατιώτες που ζήτησαν να μεταβούν στην εκλογική τους περιφέρεια για να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, "τιμωρούνται"  με αναγκαστική επιστροφή στο κέντρο εκπαίδευσης,  για να φύγουν από εκεί με ομαδικά "Φύλλα Πορείας" για τις μονάδες που μεταθέτονται. Στην πράξη δηλαδή καλούνται και υποβάλλονται σε έξοδα για να μετακινηθούν στις εκλογικές τους περιφέρειες, να επιστρέψουν στη μονάδα τους και από εκεί να φύγουν για να μετατεθούν σε απόμακρες μονάδες. 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ

Του Παναγιώτη Μαυροειδή

Η τυπική εικόνα των διαφορών ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από μεριάς όσων εναποθέτουν τις ελπίδες στην κυβερνητική λύση του πρώτου, είναι περίπου η παρακάτω: 



Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει λίγα πράγματα ανακούφισης, προχωρώντας αργά, προσεχτικά σε βαθύτερα πράγματα, διεκδικώντας και καταχτώντας το τιμόνι της εξουσίας. 
Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο συλλογισμό, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιμένει στα πάντα (ή έστω τα πολλά), σχεδόν εδώ και τώρα και (παρ’ όλα αυτά, περιέργως πως) δεν θέτει ζήτημα εξουσίας, αλλά περιορίζεται στο κίνημα. 

Πρόκειται για άστοχο ισχυρισμό.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η Επαναστατική Αριστερά την επομένη των εκλογών.

Του Σταύρου Μανίκα*

Καμιά ανοχή στο σύστημα και στους διαχειριστές του!!! Εργατική λαϊκή αντεπίθεση ΤΩΡΑ!!!


Διανύουμε μια περίοδο που είναι ταυτόχρονα και περίοδος συνεχών εξελίξεων αλλά και τεράστιων δυνατοτήτων, μια περίοδος ιδανική όχι μόνο για να ενισχυθούν οι τάσεις χειραφέτησης σε σχέση με τις τάσεις υποταγής που υπάρχουν στην κοινωνία, αλλά και να αποκτήσουν ηγεμονικό ρόλο μέσα σ αυτή: Είναι η περίοδος της -απίστευτης σε σκληρότητα- επίθεσης του καπιταλισμού και το στοίχημα είναι το εξής:
Θα καταφέρουν οι πρωτοπόρες δυνάμεις της επαναστατικής, κομμουνιστικής αριστεράς, να αλλάξουν τους συσχετισμούς στην κοινωνία, οδηγώντας και προκαλώντας την ανατροπή του αστικού συστήματος της εκμετάλλευσης η θα χαθεί κι αυτή η ευκαιρία και ο καπιταλισμός θα γίνει ακόμα πιο αντιδραστικός παίρνοντας τα λίγα ακόμα δικαιώματα που απέμειναν για την τάξη μας και τον λαό και που είχαν κατακτηθεί με τους αγώνες και αίμα τους;

Γ. Ελαφρός: «Αριστερά δεν είναι η τέχνη του εφικτού. Η Αριστερά «βλέπει» πάντα προς την επανάσταση!»

Αναδημοσίευση από το agriniopress.gr

Με κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την «στροφή» προς τις μνημονιακές πολιτικές και με τη βεβαιότητα ότι την επομένη των εκλογών θα δικαιολογεί τον «άκρως μνημονιακό δρόμο που θα ακολουθήσει, ρίχνοντάς τα στους προηγούμενους», με σφοδρή κριτική, βέβαια, και προς τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και με μια διάθεση… αυτοκριτικής ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ στο Αγρίνιο.
Ομιλητής, ο Γιάννης Ελαφρός, δημοσιογράφος, μέλος ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που από την αρχή της ομιλίας του έκανε εκτενή αναφορά σε σημεία της χθεσινής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Αγρίνιο, σημεία που κατά τον ίδιο τον κ. Ελαφρό, καταδεικνύουν την αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ προς συμβιβασμό με τις μνημονιακές πολιτικές και την αποδοχή της εξωτερικής εποπτείας.

Διονύσης Τσακνής: Έντιμη και καθαρή επιλογή η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ

Διονύσης Τσακνής: Έντιμη και καθαρή επιλογή η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ 


Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ένας ανένταχτος ψηφοφόρος που είναι ή νιώθει κομμουνιστής δεν έχει μια εύκολη απόφαση μπροστά του. Ιδιαίτερα για όσους από εμάς έχουμε ιδεολογικές ή κομματικές αναφορές στο παρελθόν (απώτερο ή πρόσφατο) στο ΚΚΕ και το στηρίξαμε με κάθε τρόπο σε κρίσιμες εποχές και σε κρίσιμες αναμετρήσεις, η απόφαση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Οι «νοικοκυραίοι» και οι … φίλοι τους

Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΤΗΣ

Και ξαφνικά, μόλις 10 ημέρες πριν τις εκλογές, ο απερχόμενος πρωθυπουργός και δεκάδες στελέχη της ΝΔ, προεξαρχούσης της Μαρίας Σπυράκη, θυμήθηκαν τη ‘’μεσαία τάξη’’.


-‘’Η πολιτική του Σύριζα θα αφανίσει τη μεσαία τάξη’’, δηλώνει χωρίς αιδώ ο Αντώνης Σαμαράς.

-Ο Σύριζα ετοιμάζεται να τετραπλασιάσει το φόρο ακινήτων σε όλη τη μεσαία τάξη’’, κραυγάζει η Μαρία Σπυράκη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λέξη ‘’όλη’’, για να διαλύσει κάθε αμφιβολία ότι μπορεί να ξεφύγει κάποιο τμήμα της ‘’μεσαίας τάξης’’ από τη φορο-επιδρομή του Σύριζα.

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Σαμαράς – Βενιζέλος έχουν ήδη φύγει, να φύγει και η πολιτική τους

Του Γιάννη Ελαφρού

Ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ για να υπάρχει ανατρεπτική Αριστερά


Μια βδομάδα πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου το μήνυμα που έρχεται από τον κόσμο της δουλειάς και τη νεολαία είναι καταλυτικό: να φύγουν! 

Δεν είναι λίγοι όσοι ρωτούν: «Καλή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θετική η συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ, αλλά μήπως τώρα το επείγον είναι να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για να φύγουν Σαμαράς και Βενιζέλος;» Ας δούμε τα δεδομένα:

Απεργία στον κλάδο του Βιβλίου στις 18/1 και διαδήλωση στις 11πμ από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Ανακοίνωση κάλεσμα του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής


Κυριακή 18 Γενάρη 2015 :: Απεργία στον κλάδο του βιβλίου

Απεργιακή διαδήλωση: 11πμ, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Ο δίκαιος και επίμονος αγώνας μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, όπως και ο συνολικός αγώνας μας για την προάσπιση των εργατικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας, συνεχίζεται.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Και αν φεύγαμε από την ευρωζώνη;

Του Παναγιώτη Μαυροειδή*

"...Όποιος θεωρεί βέβαιη τη μακροημέρευση της ευρωζώνης κάνει λάθος. 

Όποιος επίσης θεωρεί δεδομένη για πάντα την συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και αποκλείει το ενδεχόμενο να τη βάλουν κάποια στιγμή τα ίδια τα αφεντικά της ΕΕ σε καραντίνα, επίσης δε λογαριάζει σωστά. 

Όπως η παραμονή δεν έχει δεδομένους όρους έτσι και η έξοδος δεν έχει το ίδιο χρώμα..."


«Μας οδηγούν (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) σε σύγκρουση με τους εταίρους, σε χρεοκοπία, σε έξοδο από το ευρώ» (…) Η Ελλάδα έχει δύο δρόμους: Ή θα παραμερίσει την πολιτική αβεβαιότητα και θα πάει στην ανάπτυξη ή θα κατρακυλήσει στο χείλος της χρεοκοπίας (…) Το λένε οι δικοί τους, πως δεν μπορείς να ζητάς τα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην ακολουθείς τους κανόνες της» (Αντώνης Σαμαράς, ομιλία στο Αγρίνιο)

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

“Είσαι στην ΕΟΚ – μάθε για την ΕΟΚ”

Του Νίκου Μπογιόπουλου 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ένωση των καπιταλιστών, είναι η ένωση των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς της Ευρώπης. Στο εσωτερικό της βασιλεύει ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης, βασιλεύει το δίκαιο του ισχυρού. Οι άρχουσες τάξεις των κρατών – μελών που την απαρτίζουν, οι πολυεθνικές, οι τραπεζίτες, οι κεφαλαιοκράτες, οι πλουτοκράτες, ακόμα κι όταν τσακώνονται μεταξύ τους για την μοιρασιά, συμφωνούν και διατηρούν αδιατάρακτο το νήμα που τους ενώνει: Την εκμετάλλευση των λαών.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Τα πραγματικά ερωτήματα της εκλογικής αναμέτρησης μεταξύ πολιτικού μάρκετινγκ και στριπτίζ

Παναγιώτης Μαυροειδής*

"...Η επιχείρηση αναστύλωσης είναι σε εξέλιξη. Η μια όψη της αναστύλωσης συμπυκνώνεται γύρω από το ερώτημα της κυβέρνησης και της εξουσίας. Όσο όμως είναι κρίσιμο το ζήτημα του διαχειριστή, άλλο τόσο είναι σοβαρό και το ζήτημα της ελεγχόμενης έκφρασης της δυσαρέσκειας ως προς αυτόν που κυβερνά. Με άλλα λόγια, ζητείται ένας νέος διπολισμός, που από τα δεξιά και από τα αριστερά, θα συγκεντρώνει μαξιλάρια και αποσβεστήρες..."


***

Για πολλούς η προεκλογική αντιπαράθεση σημαδεύεται από μια έξαρση του λεγόμενου ‘’ιερού πολέμου’’, στην επικοινωνιακή αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κατά βάση με πρωτοβουλία της πρώτης, αλλά που λειτουργεί τελικά βολικά και για το ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Δεν είστε “Je suis Charlie”, είστε ιησουίτες!

Του Νίκου Μπογιόπουλου

Το τελευταίο κρούσμα… «ελευθεροτυπίας» στην Σαουδική Αραβία το είχαμε μόλις την περασμένη Παρασκευή στην Τζέντα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και πραγματοποιήθηκε το δημόσιο μαστίγωμα ενός «μπλόγκερ». Τα δημοσιεύματα του «μπλόγκερ» προκάλεσαν την αντίδραση των Αρχών. Τον καταδίκασαν για «βλασφημία» και τον τιμώρησαν σε 10 χρόνια φυλακή. Του επέβαλλαν, επιπλέον, την ποινή των 1.000 μαστιγωμάτων. Το πλήθος παρακολούθησε την Παρασκευή τις πρώτες 50 βουρδουλιές. Σύμφωνα με το δικαστήριο το υπόλοιπο της ποινής του μαστιγώματος (950 βουρδουλιές) θα του επιβληθεί σε αλλεπάλληλα δημόσια θεάματα μέσα στις επόμενες 19 εβδομάδες…


Δυο βίντεο με τις τοποθετήσεις του Θ. Παφίλη και του Α. Αλαβάνου στην εκπομπή του Πρετεντέρη

Στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη "Ανατροπή" ανάμεσα στους άλλους καλεσμένους ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης καθώς και ο Αλέκος Αλαβάνος επικεφαλής του Σχεδίου Β' (Συνεργάζεται στις εκλογές με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Προκήρυξη ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις εκλογές της 25/1

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ-ΕΕ-ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ

ΟΥΤE«ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ», ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΓΗ
ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ!
ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ,
ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΕ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ & ΜΑΡΣ : Ψηφοδέλτιο επικρατείας


Το ψηφοδέλτιο επικρατείας του συνδυασμού «ΑΝΤΑΡΣΥΑ & ΜΑΡΣ» αποτελείται από νέους αγωνιστές, εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων και ιστορικά στελέχη της επαναστατικής αριστεράς.


Στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου βρίσκεται ο μαχητικός δημοσιογράφος Λ. Χαραλαμπόπουλος.

Το ψηφοδέλτιο δεν έχει επικεφαλής.

Οι υποψήφιοι είναι:

«Σύμφωνο για το Ευρώ»: Το Μνημόνιο των Μνημονίων!

Του Νίκου Μπογιόπουλου 
Ο κ.Σαμαράς εγγυάται την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και απειλεί ότι μόνο εκείνος μπορεί να την διασφαλίσει ειδάλλως – εκτός ΕΕ, εκτός Ευρωζώνης και εκτός ευρώ – η Ελλάδα θα καταστραφεί…

Ο κ.Τσίπρας δηλώνει ότι το «εθνικό νόμισμα της χώρας είναι το ευρώ», ότι τίποτα δεν θα διαταράξει αυτή τη σχέση και ως εκ τούτου διαβεβαιώνει (συνέντευξη στη χτεσινή Real News) ότι η κυβέρνησή του θα πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν εντός του Μάρτη για να είναι συνεπής απέναντι στους εταίρους.

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Χτυπούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί φοβούνται τη λαϊκή ανταρσία

Του Γιάννη Ελαφρού

Το αντικαπιταλιστικό αντιΕΕ πρόγραμμα δραματικά επίκαιρο στις 26/1


Την τιμητική της είχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς λίγο πριν από την τελική ευθεία των εκλογών συγκέντρωσε τα πυρά του κυβερνητικού στρατοπέδου, αλλά και του… Σταύρου Θεοδωράκη.

«Ντροπή και κατάντια» χαρακτήρισε η Μαρία Σπυράκη την πρόταση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η «οποία λυσσαλέα ζητά να φύγουμε από το ευρώ και την Ευρώπη», σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΝΔ. 

Ο Ριζοσπάστης για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Σχέδιο Β' και τη "συμπόρευση"

Άρθρο του Κ.Μπ. στον  Ριζοσπάστη της Κυριακής

ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Αλαβάνος «αγκαλιά» στις εκλογές


Δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη η ανακοίνωση της κοινής καθόδου τηςΑΝΤΑΡΣΥΑ με το «Σχέδιο Β'» του Αλ. Αλαβάνου στις επικείμενες εκλογές. Είναι μια συνεργασία που «ψηνόταν» για αρκετό διάστημα, καθώς τέτοιες ζυμώσεις μεταξύ των δύο πραγματοποιούνται εδώ και καιρό, έγιναν και ενόψει των προηγούμενων ευρωεκλογών αλλά για διάφορους -δευτερεύοντες- λόγους δεν είχαν τότε καταλήξει. Αυτές οι διεργασίες συνεχίστηκαν όλους αυτούς τους μήνες και τελικά κατέληξαν σε εκλογική συμφωνία.

ΤΟ ΒΗΜΑ γυρίζει σελίδα

Γράφει ο kokkiniotis

Άλλος αέρας φυσάει στα πρωτοσέλιδα, χαρακτηριστικός ο σημερινός τίτλος του ΒΗΜΑτος:



Ενδεικτικό είναι στις εσωτερικές σελίδες το άρθρο του Αντ. Καρακούση: «Η ιστορική ευκαιρία της Αριστεράς». Τσαλαβουτώντας –ανιστόρητα κατά τη γνώμη μας- στα γεγονότα των τελευταίων 80 χρόνων, αφού αναφερθεί στο σύμφωνο Σοφούλη – Σκλάβαινα, στο ΕΑΜ, την αποχή από τις εκλογές του 1946 και στις εκλογές του 1958 όπου η ΕΔΑ αναδείχθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση, στο τελευταίο εδάφιο με τον τίτλο «Προ των πυλών» γράφει ανάμεσα στα άλλα:

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Τόχουμε το χούι του… κερατά!

ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν κατάλαβα; Μας πείραξε η Άντζελα; Που στο κάτω κάτω της γραφής και καλλίπυγος είναι και προϋπνιους στεναγμούς μας έχει προσφέρει και ως κορίτσι τής Μάνης αποτέλεσε το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου μας. 

Εμείς, λοιπόν, είμαστε το ΘΕΜΑ.


Όταν την ψηφίζαμε και τη στέλναμε στο πλευρό του φωστήρα Γιωργάκη, να γίνει η Πασιονάρια του ΠΑΣΟΚ, τι προσδοκούσαμε από τη φαντασίωση του απόλυτου θηλυκού; Είχε διαβάσει κανείς το βιογραφικό της; Ότι πέρασε από την Ιταλία για σπουδές στην αρχιτεκτονική – Χ….ε ψηλά κι αγνάντευε- κι ότι ο Φελίνι έκανε τούμπες για να τη πείσει να μείνει κοντά του, αλλά αυτή προτίμησε τη… Γαρίτσα.

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Στην Ελλάδα, αιτία της τραγωδίας είναι η λιτότητα η ίδια

Του Δημήτρη Παυλόπουλου*

Οι ελληνικές εκλογές στέλνουν μήνυμα σε όλη την Ευρώπη.


Στις 25 Γενάρη η Ελλάδα οδεύει προς τις κάλπες. Από τη στιγμή της ανακοίνωσης αυτών των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ξεκίνησε και η τρομοκράτηση των Ελλήνων πολιτών. 


Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε τον ελληνικό λαό να μην ψηφίσει "εξτρεμιστικά κόμματα". Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι αναμένει τη συνέχιση των μέτρων λιτότητας ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών. Τα μέσα ενημέρωσης σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. μιλούν για την απειλή μιας "ριζοσπαστικής αριστερής" κυβέρνησης στην Ελλάδα. 

Ευρωραγιαδισμός της πεντάρας!

Του Νίκου Μπογιόπουλου 

Η τάξη των χορτάτων αποφάσισε να ξαναπιάσει τη «βαριοπούλα» για να σφηνώσει μέσα στο κεφάλι των πεινασμένων την γνωστή απάτη: Ότι τα δικά της ιδιοτελή προνόμια ισοδυναμούν με το δήθεν «εθνικό συμφέρον»...


Δεν υπάρχει πολιτευτής της μνημονιακής συμφοράς, τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός κολαούζος, δεν υπάρχει προύχοντας, δεκανίκι ή παπαγάλος του ευρω-ραγιαδισμού, που να μην επιδίδεται στη διακίνηση του παρακάτω δόγματος:

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Ενας πλήρης οδηγός για τις βουλευτικές εκλογές - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Του Ανδρέα Τσολακόπουλου, 
μαθηματικού, Νεάπολη Κοζάνης

Η περιβόητη "αυτοδυναμία" στις εκλογές


Οι εκλογικές περιφέρειες είναι 57 (οι 51 νομοί-εκτός του Αγίου Όρους-, οι επί πλέον 4 στην Αττική, η επί πλέον μία στη Θεσσαλονίκη και η ενιαία «περιφέρεια» με τους 12 βουλευτές της επικράτειας). Ο συνολικός αριθμός των εδρών είναι 300.


Ο αριθμός των εδρών σε κάθε περιφέρεια, εκτός της επικράτειας (που ορίστηκαν αυθαίρετα), καθορίζεται από τον αριθμό των κατοίκων της, που απογράφηκαν το 2011.

Σκοτάδι στην πόλη του φωτός: Για τη σφαγή του Charlie Hebdo

Δεν ήταν η πρώτη επίθεση που δέχτηκε το Charlie Hebdo η σημερινή. Είχαν προηγηθεί απειλές, αλλά και μια κανονική (ευτυχώς όχι αιματηρή) επίθεση το 2011, εξαιτίας ενός τεύχους του που σατίριζε τον ισλαμισμό, και είχε τον τίτλο Charia Hebdo. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως τη σημερινή δολοφονική επίθεση διέπραξαν ισλαμιστές.


Όμως το Charlie Hebdo πρέπει να είχε πολλούς εχθρούς, γιατί δεν είχε διστάσει να σατιρίσει το χριστιανισμό, τον ιουδαϊσμό, το φασισμό, πολλούς πολιτικούς (ανάμεσα στους οποίους τον Ζαν-Μαρί Λεπέν και την Μαρίν Λεπέν) και γενικά οτιδήποτε και οποιονδήποτε έκρινε γελοίο, επικίνδυνο, εχθρικό απέναντι στην ελευθερία.

Παρών η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές με ψηφοδέλτια εκλογικής συνεργασίας

Απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 6/1/2015


1.Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τα χιλιάδες μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πήραν μέρος στις συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα και συζήτησαν με συντροφικό τρόπο την πολιτική και εκλογική τακτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το Π.Σ.Ο με βάση τις αποφάσεις αυτές εγκρίνει την πολιτική και εκλογική τακτική όπως αυτή αποτυπώθηκε στην εισήγηση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής, και υπερψηφίστηκε από την μεγάλη πλειοψηφία των Τ. Επιτροπών και των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Καζαντζάκης – τι θα πει ελευτερία;


- Αν είναι η πρώτη φορά που έρχουμαι στην Κρήτη; άρχισε, μισόκλεισε τα μάτια κι αγνάντεψε πέρα, από το παράθυρο, τον Ψηλορείτη που στραφτάλιζε. Όχι, δεν είναι η πρώτη φορά. Το '96 εγώ ήμουν άντρας ξετελεμένος. Τα γένια μου και τα μαλλιά είχαν το αληθινό τους χρώμα, μαύρο καραμπογιά. Είχα τριάντα δυο δόντια, κι όταν μεθούσα, έτρωγα τους μεζέδες κι ύστερα έτρωγα και το πιάτο που είχε τους μεζέδες. Κι ίσια ίσια ο διάολος το 'φερε κι εκείνη την εποχή σηκώθηκε πάλι η Κρήτη.

ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ: ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ -ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΕΚΤΟ -ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΝ

ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ
ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ
ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΕΚΤΟ
ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΝ



*****

Χρόνους πολλούς μετά την Αμαρτία που την είπανε Αρετή μέσα στις εκκλησίες και την ευλόγησαν. Λείψανα παλιών άστρων και γωνιές αραχνιασμένες τ' ουρανού σαρώνοντας η καταιγίδα που θα γεννήσει ο νους του ανθρώπου. Και των αρχαίων Κυβερνητών τα έργα πληρώνοντας η Χτίσις, θα φρίξει. Ταραχή θα πέσει στον Άδη, και το σανίδωμα θα υποχωρήσει από την πίεση τη μεγάλη του ήλιου. Που πρώτα θα κρατήσει τις αχτίδες του, σημάδι ότι καιρός να λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση. Και μετά θα μιλήσει, να πει: εξόριστε Ποιητή, στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Η συμπόρευση και τα πολιτικά μέτωπα των κλειστών γραφείων

Της Ελπίδας Αλεβίζου

Η ξαφνική αλλαγή πλεύσης στο θέμα της συμπόρευσης πάγωσε τον κόσμο της βάσης αλλά και της περιφέρειας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Είναι μια απόφαση που πάρθηκε με αμφιλεγόμενες δημοκρατικές διαδικασίες και με βασικό επιχείρημα ότι η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της υποχώρησης του Σχεδίου Β. 

Το σχέδιο Β λοιπόν του Αλέκου Αλαβάνου όπως το αποκαλούν τα ΜΜΕ, αναθεώρησε τις θέσεις του χωρίς κάποια συλλογική διαδικασία και μας έπεισε ότι ηγεμονεύσαμε. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι προσχηματική ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις εντός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Παρούσα!

Γράφει ο Πάνος Παπανικολάου

Με αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, με μέτωπο ανατροπής και με τον δυναμισμό των κοινωνικών κινημάτων


Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα τα 5 τελευταία χρόνια. Το φάντασμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το αστικό πολιτικό σύστημα, το κράτος, το ακροδεξιό παρακράτος, τα παπαγαλάκια των συστημικών ΜΜΕ έχουν επιδοθεί σε μια λυσσαλέα προσπάθεια καταστολής, τρομοκράτησης, δολοφονικών επιθέσεων, συλλήψεων, απολύσεων, δικαστικών και διοικητικών διώξεων, συκοφάντησης και αποσιώπησης για να «ξορκίσουν» αυτό το ενοχλητικό φάντασμα της αντισυστημικής αριστεράς.

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Συμπόρευση ή μεθόδευση;

Της Αν. Μουσκεφτάρα*

Μια απόπειρα ερμηνείας των γεγονότων.
Συμπόρευση ή μεθόδευση; 


Πολλές φορές οι ατομικές ή ομαδικές συμπεριφορές μας έχουν άλλους στόχους και προσδοκίες από τους επιφαινόμενους. Πόσο μάλλον όταν τέτοιες συμπεριφορές εκφράζονται μέσα από μακρές διαδικασίες οι οποίες εμπεριέχουν μια δυναμική. Τότε είναι χρήσιμο και καθόλου εκ του περισσού μια δεύτερη ανάγνωση και μια προσπάθεια ερμηνείας των γεγονότων και των συμπεριφορών αυτών. Άλλωστε οι προθέσεις είναι το κίνητρο των πράξεων.

Ο Αδόλφος στις κάλπες

Του Άρη Χατζηστεφάνου*

Λίγους μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές του Ιουλίου του 1932, ο Helmut von Wilucki, ένας από τους σημαντικότερους προπαγανδιστέςτου ναζιστικού κόμματος (NSDAP), παρουσίασε μια εκτενή αναφορά στις μεθόδους που χρησιμοποίησε το κόμμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. 


Η προεκλογική ρητορική του Χίτλερ ήταν φυσικά στηριγμένη στον φόβο για το μέλλον που θα επιφύλασσαν οι αντίπαλοί του στο γερμανικό λαό, ενώ προέτασσε με κάθε ευκαιρία την ανάγκη εθνικής ενότητας πέρα από πολιτικά και, κυρίως, ταξικά σύνορα. Αυτό που ενδιέφερε όμως τον Helmut von Wilucki ήταν να διερευνήσει τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για να φτάσει το μήνυμα στους ψηφοφόρους.

2015: Μονομερώς – Πώς αλλιώς;

Του  Νίκου Μπογιόπουλου
Τέτοιο 2015 ας έμπαινε και… με το δεξί! 

Παρά τις σκοτούρες και τις έγνοιες τους ο κ.Σαμαράς, ο κ.Βενιζέλος, τα ποτάμια, οι ρίζες, οι ελιές και οι λαγκαδιές τους τήρησαν το έθιμο. Eμφανίστηκαν πρωτοχρονιάτικα, μου ευχήθηκαν και μου υποσχέθηκαν ότι το 2015 θα μου το κάνουν καλύτερο. Τους ευχαριστώ πολύ.

Βέβαια μου έθεσαν μια προϋπόθεση για να μου κάνουν καλύτερο το 2015 από το 2014. Δύο, για την ακρίβεια, προϋποθέσεις: Πρώτον, ότι θα με κυβερνάνε αυτοί. Δεύτερον, ότι θα κάτσω ήσυχος…

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Στους αγώνες είναι η ελπίδα το 2015!

Σε όλους τους φίλους και φίλες,
σε κάθε σύντροφο και συντρόφισσα.
Τις πιο θερμές αγωνιστικές ευχές μας για το 2015.

Στη δύναμη των αγώνων βρίσκεται η ελπίδα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Μην ξεχαστούμε και την κοπανήσουμε ρε...
Να σημαδέψουμε ίσια το στόχο...

Είναι γνωστός ο ένοχος και τον ξέρουμε καλά...