Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Απεργίες 24/11 ΚΑΙ 8/12 : Κατακερματισμένος αγώνας ήττας ή άμεσο ενωτικό σχέδιο αντεπίθεσης;

Των Ν. Γουρλά, Δ. Τσίτκανου.
Οι ταξικές δυνάμεις έπρεπε να δώσουν την μάχη για μια μέρα πανεργατικής απεργίας που θα ένωνε το σύνολο της τάξης και να μην πέσουν στην παγίδα του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού κάνοντας υπερβάσεις και εκείνους τους απαραίτητους συμβιβασμούς για να υπάρξει μια πανεργατική απεργία. 
 Η μνημονιακή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, από ό,τι φαίνεται, έχει έτοιμα τα αντεργατικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια της δεύτερης αξιολόγησης για να τα περάσει με διαδικασίες φαστ – τρακ.
Αυτή την φορά όμως το διακύβευμα είναι ακόμα μεγαλύτερο από τα προηγούμενα. Η ΕΕ και το ΔΝΤ στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για να κλείσει η αξιολόγηση τα ζητάνε στην κυριολεξία όλα. Και η ανασχηματισμένη κυβέρνηση θα τα δώσει όλα. Αυτός εξάλλου ήταν και ο σκοπός του ανασχηματισμού.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

#block_TEE: τι ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ στις εκλογές του ΤΕΕ στις 20 Νοέμβρη 2016


#block_TEE Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων & Ανέργων Μηχανικών


Μια απλή επισκόπηση στο μωσαϊκό των δήθεν σοβαροφανών παρατάξεων που συμμετέχουν στις εκλογές του ΤΕΕ, εκτός του ότι προκαλεί πολύ γέλιο, είναι αποκαλυπτική της επιχείρησης εξαπάτησης των μηχανικών μέσω της συγκρότησης  δήθεν διαφορετικών παρατάξεων λίγο πριν τις εκλογές, με σκοπό να ενοποιηθούν αυτόματα μετά τις εκλογές. 
Είναι τέτοια η αποστροφή των μηχανικών προς τις διοικήσεις του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ και τις καταστροφικές αποφάσεις τους, που οι καθεστωτικές παρατάξεις εξαναγκάζονται να μεταμφιεστούν μπας και πάρουν κανένα ψηφαλάκι.Από τη Λερναία Ύδρα του ψηφοδελτίου της ΔΗΣΥΜ του 2013, με τότε επικεφαλείς και πρώτους σε ψήφους τους κ.κ. Σπίρτζη (πρόεδρο του ΤΕΕ) και Γαμβρίλη (πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ), σε αυτές τις εκλογές του 2016 έχουν προκύψει τα εξής 7 (!) κεφάλια:

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Μαζική απάντηση στην απαγόρευση και στον Ομπάμα (photos-video)

Χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι είπαν όχι στην αυταρχική και αντιδημοκρατική απαγόρευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και διαδήλωσαν μαζικά και μαχητικά στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην επίσκεψη του εκπροσώπου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Μπ. Ομπάμα.

Από τις 5.00 μ.μ. ο κόσμος άρχισε να πυκνώνει μπροστά στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο στην οδό Πατησίων,όπου από το πρωί ξεκίνησαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973. Πυκνά μπλοκ και παλμός κυριάρχησαν στην συγκέντρωση, που καλούσαν εργατικά σωματεία (από τη συνέλευση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό και άλλα), ο Συντονισμός Σωματείων, Συλλόγων και Συλλογικοτήτων για το προσφυγικό, πολλοί Φοιτητικοί Σύλλογοι, αλλά και Οργανώσεις της ανατρεπτικής και μαχόμενης Αριστεράς.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Νίκη Τράμπ: «ανατροπή» του συστήματος, με τους δικούς του όρους

Παναγιώτης Μαυροειδής
Άραγε η «πολιτική διέξοδος»  στο όνομα της οποίας  μιλάει ο ακροδεξιός Τράμπ, χαρακτηρίζεται από ένα  περιστασιακό και πρωτοφανές περιεχόμενο;   
Αποτελεί ένα ακραίο «ατύχημα», ή αντιστοιχεί σε κάποια βαθύτερη τάση μετασχηματισμού της κοινωνικής πολιτικής συμπεριφοράς στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία και ειδικά στην Αμερικάνικη, με αντικειμενικό υπόβαθρο; 
Όπως προειδοποιούσε ο Michael Moore σε άρθρο του από το περασμένο καλοκαίρι (όπου προέβλεπε τη νίκη του Τράμπ), η πικρή αλήθεια είναι πως «δεν αντέχουμε τα άσχημα νέα». Μα πως γίνεται αποδεκτή η αηδιαστική, ρατσιστική, μισο-φασιστική, αντι-μεταναστευτική, ξενοφοβική, μισογύνικη φιγούρα του Τράμπ;
Αν το ερώτημα τεθεί με αυτούς τους όρους, δύσκολα θα γίνει αντιληπτή και ερμηνεύσιμη η ριζοσπαστική τομή, αντιδραστικού χαρακτήρα, ιστορικής σημασίας στο σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο, τις αξίες του και την επανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος κυριαρχίας του, που αντιπροσωπεύει η νίκη Τράμπ.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

TINA OOD: There Is No Alternative Out Of Democrat

Χρήστος Καλαμπόκας 
Πολεμώντας τον «δαίμονα» του κέρδους και της μηδενικής ανοχής με τα  πλαστικά σπαθιά της φιλελεύθερης αριστεράς

 1. Το μαζικό κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα που εκφράστηκε με την υποψηφιότητα Σάντερς ήταν δημιούργημα της πολύμορφης κοινωνικής και πολιτικής ριζοσπαστικοποίησης στις ΗΠΑ την πρόσφατη δεκαετία που δυνάμωσε αποφασιστικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2007.

Η υποψηφιότητα Σάντερς του έδωσε σε πρώτη φάση αποφασιστική ώθηση, θέση στην κεντρική πολιτική σύγκρουση. Η υποψηφιότητα Τραμπ επέδρασε πολύ λιγότερο στην ανάπτυξή του. Το εύρος και η ταξικότητα αυτού του ρεύματος έχει περιγραφεί  με σχετική πληρότητα από ένα σημαντικό αριθμό αγωνιστών και μελετητών των κοινωνικών κινημάτων. Ήταν κάτι νέο, μεγάλο, ευρηματικό και πρωτόγνωρα ταξικό σε σχέση με προηγούμενες κινηματικές καμπές.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα - Όλοι στους δρόμους και τις διαδηλώσεις την Τρίτη 15/11



Να απαγορεύσουμε την απαγόρευση!
Όλοι στους δρόμους και τις διαδηλώσεις!

Συγκεντρώσεις:

Αθήνα: 5.00 μμ συγκέντρωση στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ και πορεία στην ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Θεσσαλονίκη: 6.00 μμ συγκέντρωση στην ΚΑΜΑΡΑ και ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ

-Συλλαλητήριο  επίσης, την Τρίτη 15 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια.,  έχουν καλέσει η ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ και άλλοι φορείς. 

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο παρκαδόρος Πολιτικός Μηχανικός

Παναγιώτης Μαυροειδής
Τη νέα Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, δεν τη γνωρίζω. Από μια άποψη χαίρομαι: Δεν ανήκει στην κατηγορία αυτών που γνώριζα, γνωρίζω, αλλά ντρέπομαι να το πω.

Υπουργός Εργασίας λοιπόν, στα 31 της χρόνια. Από μια άποψη, το θέμα πουλάει: «Ο Τσίπρας έβαλε στην κυβέρνηση ένα νέο άνθρωπο και μάλιστα γυναίκα, σπάζοντας τις επετηρίδες».

Διαβάζουμε στο βιογραφικό της ότι τέλειωσε λέει τη Νομική, μετά πήρε μεταπτυχιακό και  διδακτορικό δίπλωμα. Ας τα μετρήσουμε όπως ο Τσάκωνας στην αθάνατη ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα»:

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Η αντεπανάσταση του 1956 στην Ουγγαρία και οι ετερόκλητοι υποστηριχτές της

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας στο atexnos
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την εκδήλωση της αντεπανάστασης στην τότε Λ.Δ της Ουγγαρίας έχουμε και στη χώρα μας μία πλούσια αρθρογραφία αλλά και εκδηλώσεις (π.χ ΣΕΚ 30/10 στην ΑΣΟΕE!) γι’αυτήν.

Στην ίδια την Ουγγαρία όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δαπάνησε φέτος το ουγγρικό κράτος για τον εορτασμό των 60 χρόνων της «επανάστασης». Για παράδειγμα στις  23 Οκτωβρίου ο πρόεδρος Viktor Orbán μίλησε στη κεντρική συγκέντρωση στη Βουδαπέστη. Μάλιστα ολόκληρη η Βουδαπέστη είχε διακοσμηθεί με φωτογραφίες από την «εξέγερση» ενώ στα κινητά όλως των Ούγγρων παραδόθηκε μήνυμα με πρόσκληση για την ομιλία του Προέδρου.
Γύρω από τα γεγονότα αυτά, το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά άρθρα που ξεκινούν από διαφορετικές ιδεολογικές-πολιτικές αφετηρίες φαίνεται να καταλήγουν στα ίδια (αντιιστορικά) συμπεράσματα για τον χαρακτήρα των γεγονότων. Ας πάρουμε τρία από αυτά: