Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Επιλεκτικό σπορ η υπευθυνότητα. Μετά την απόλυση Μπογιόπουλου ακολούθησε και ο διασυρμός του μέσω Βήματος

Του Θανάση Σκαμνάκη

Το μέλος της ΚΝΕ ή του ΚΚΕ έχει δικαίωμα να διατυπώνει τη γνώμη του δημόσια κατά τον προσυνεδριακό διάλογο, αλλά αν αρθρογραφεί στον Ριζοσπάστη πρέπει να το κάνει με υπευθυνότητα, όπως λέει και το καινούργιο καταστατικό.


Κι έτσι ο Νίκος Μπογιόπουλος, που έγραψε την άποψη του, απολύεται από το Ριζοσπάστη γιατί κατ' ουσίαν τη διατύπωσε χωρίς την απαιτούμενη από την ΚΕ υπευθυνότητα. Οπότε και ο προσυνεδριακός διάλογος πάει κατά διαόλου και η δημοκρατία, πολύ περισσότερο, καθώς το όριο της υπευθυνότητας, όπως είναι φανερό, το καθορίζει η κυρίαρχη ομάδα στο Πολιτικό Γραφείο και την ΚΕ.

Αυτά τα καθόλου κολακευτικά για το κομμουνιστικό μας κίνημα πράγματα τα μάθαμε την προηγούμενη Κυριακή, όταν το Βήμα δημοσίευσε την επιστολή του Νίκου Μπογιόπουλου προς την ΚΕ στις 29 Σεπτεμβρίου και τη σχετική απόφαση της ΚΕ περί της απόλυσης του.
Εκεί οι λόγοι απόλυσης που προβάλλονται ευκρινώς είναι η έκφραση της πολιτικής του γνώμης στον προσυνεδριακό διάλογο και η άρνηση του να υπογράψει ατομική σύμβαση.
Ο παχυλός μισθός των 800 ευρώ δεν είναι λόγος, διότι ήδη ο εργαζόμενος είχε με την επιστολή του ενημερώσει την ΚΕ πως διατίθεται να δουλέψει αμισθί.

Γιατί όμως δημοσιεύτηκαν στο Βήμα τα εν λόγω έγγραφα και ποιος τα διοχέτευσε; Για όσους έχουν θητεύσει στο Κόμμα, η αστυνομική πλευρά της ιστορίας έχει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις.
Θα χρεώσουν άραγε στον ίδιο τον Μπογιόπουλο τη σχετική διαρροή, ώστε να επισυνάψουν ένα ακόμα «συντριπτικό» στοιχείο εις βάρος του κατά τη συζήτηση του θέματος στις ΚΟΒ;

Στις συζητήσεις αυτές δεν περνάει χωρίς αντιρρήσεις, και συχνά ισχυρές, η «γραμμή» της ΚΕ, παρά την επιστράτευση επιχειρημάτων όπως ότι έπαιρνε μισθό 4.500 ευρώ, ότι πήρε την αποζημίωση του -και αυτό είναι κατακριτέο για ένα μέλος του Κόμματος-, ότι ο απλήρωτος επί 12 μήνες δουλεύει και στον αστικό τύπο (πράγμα το οποίο συνέβη αφού του έκοψαν τη στήλη από το Ριζοσπάστη) κ.λπ. Αντικειμενικά λοιπόν το να φορτωθεί (φανερά ή σε κουβέντες) ο Μπογιόπουλος τη διαρροή των κειμένων βοηθάει στην έξαρση του κομματικού πατριωτισμού και στην προσθήκη ενός ακόμα «ατράνταχτου» επιχειρήματος εναντίον του.

Ξέρουμε άλλωστε πώς διεξάγονται παρόμοιες ενημερώσεις για παρόμοια κομματικά τέρατα, τα οποία πρέπει να καταδικαστούν, και άρα κάθε «εύρημα» εναντίον τους δικαιολογείται λόγω του ιερού κομματικού σκοπού.

Καθότι, αν θέλουμε να σοβαρευτούμε, ένα κείμενο της ΚΕ μόνον όποιος το έχει μπορεί να το διοχετεύσει στο Βήμα - όπως μόνον όποιος ήξερε από πριν ότι το 19ο Συνέδριο θα τελειώσει Σάββατο βράδυ και όχι Κυριακή μπορούσε να το δώσει στο Βήμα, το οποίο είχε κάνει τότε τη σχετική δημοσίευση. Ειρήσθω εν παρόδω, από τον καιρό που ήμασταν εμείς στην ΚΕ κρατάει αυτή η παράδοση, όταν ουκ λίγες φορές πρώτα διαβάζαμε στο "Βήμα" τα σχέδια του Χ. Φλωράκη ή εσωκομματικά συμβάντα και μετά τα μαθαίναμε στην Κ.Ε.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ 24/11/13

8 σχόλια :

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Απο ποτε ρε "λεβεντες" το μελος του Κομματος επικοινωνει με την ΚΕ κατευθειαν με ..."επιστολες" και μαλιστα του απαντα κι ολας η ΚΕ ? Γιατι ο Μπογιο μελος της ΚΟΒ Ρ ειναι ...επειδη ειναι ενα δυο οροφους διαφορα ,πεταχτηκε και την εδωσε στον Κουτσουμπα ,χωρις να την δωσει στον Γραμματεα της ΚΟΒ πρωτα ? Που τα βρηκατε αυτα στο ΚΚΕ (που κανατε και ΚΕ !!!) ??? Κωλοχανειο το περασατε το ΚΚΕ ή ΣΥΡΙΖΑ ???

Ανώνυμος είπε...

απάντηση: ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

μόνο που το « Βαθύ Κόκκινο» ( και όχι το ΒΗΜΑ), δεν μας εμφανίζει ολόκληρες αυτές τις « επιστολές» … δεν βλέπω και κάποιο λινκ από μεριάς του μπλοκ, όπου να μας οδηγεί έστω στο « ΒΗΜΑ», και το επίμαχο άρθρο… εάν αυτό από ορισμένους ονομάζεται « έγκυρη και σοβαρή ενημέρωση»…. τότε ίσως ορισμένοι να τα μπέρδεψαν, γράφοντας πως το ΚΚΕ είναι « κωλοχανείο»… επίσης δεν καταλαβαίνω τι δουλειά έχει το «ΠΡΙΝ», με τα εσωκομματικά ζητήματα του ΚΚΕ… κάποτε δεν θέλανε αυτοί όλοι οι κύριοι και οι κυρίες να έχουν έστω και την καλημέρα ενός μέλους ή φίλου του ΚΚΕ… τι άλλαξε ξαφνικά??? ξέπεσαν και αυτοί στο « πολιτικό κουτσομπολιό», αστικού τύπου ???

mythwdia είπε...

ο μπογιοπουλος επαιρνε μισθο 3600 μικτα πριν την κριση συμφωνα με το μισθολογιο των δημοσιογραφων δεν ειπε ποτε οτι θα δουλεψει αμισθι στον ριζοσπαστη αντιθετα πηρε ολη την αποζημιωση που δικαιουνταν σε αντιθεση με πολλους δημοσιογραφους που την χαρισαν στο κομμα και που φτανει τις 47000 ευρω αλλα βεβαια αυτα δεν τα λετε γιατι δεν ζοριζεστε για τον μπογιοπουλο αλλα λασπολογειτε και κατηγορειτε το κκε

Unknown είπε...

Συμφωνώ με "Ζούκωφ".
Επίσης να τονίσουμε ότι ο σ.Νίκος Μπογιόπουλος έδωσε εισφορά τέσσερα μηνιάτικα (3.200 ευρώ) από το σύνολο της κομματικής αποζημίωσής του μέσω ΚΟΒ Ριζοσπάστη, όπως δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλλο της 10 Νοε.

Ανώνυμος είπε...

to kke einai mpoyrdelo axaxa

Ανώνυμος είπε...

Λαό αυτό που έγραψε ο/η mythwdia. Έχει μπόλικο μύθο μέσα. Ο Μπογιόπουλος έπαιρνε λέει το μήνα 3.600 μεικτά. Σοβαρά; Και καθαρά πόσα έπαιρνε. Δεν υπάρχει δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη με τόσα μεικτά εκτός δύο- τριών που πλησιάζουν τα 40 χρόνια δουλειάς. Ο Μπογιόπουλος έπαιρνε 1600 καθαρά μετά τις σιωπηρές περικοπές μισθών των κομματικών μελών που έγιναν το 2010. Κι είναι ένα ποσό πολύ κάτω από τη σύμβαση της ΕΣΗΕΑ (Βασικός +μισθολογική ωρίμανση+ επιδόματα).
Την αποζημίωση την πηρε. Είναι αλήθεια. Ποιος δημσιογράφος δεν την πήρε από αυτούς που απολύθηκαν; Ξέρετε κανέναν; Γιατί εγώ δεν ξέρω. Αντίθετα ξέρω ότι την πήραν μέχρι και τέκνα μελών της ΚΕ που απολύθηκαν. Επίσης, μόνο σε δύο δημοσιογράφους του Ριζοσπάστη που απολήθηκαν ζητήθηκε να δώσουν την αποζημίωση στο κόμμα. Σε κανέναν άλλον δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα. Τέλος, για να σταματήσει το παραμύθι μάθετε και τούτο:
1. Η αποζημίωση είναι μια κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ο εργαζόμενος παίρνει αποζημίωση για να μπορεί να ζήσει (αυτός και η οικογένειά του) έως ότου βρει άλλη δουλειά. Δεν είναι κονόμα. Είναι λεφτά δουλεμένα και όρος επιβίωσης για ένα διάστημα της ανεργίας. Το ΚΚΕ θέλει να πεθάνουν από την πείνα αυτοί τους οποίους απέλυσε; Αν θέλει κάτι τέτοιο κι αν δεν θεωρεί ιερό δικαίωμα και όρο ζωής την αποζημίωση για τον απολυμένο ας βγει να το πει.
2. Όποιος σήμερα απολύεται από τον Ριζοσπάστη και αφήνει την αποζημίωση στο κόμμα γίνται αυτόματα χρηματοδότης της απόλυσης των επόμενων συναδέλφων του. Τα λεφτά που θα αφήσει θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις αυτών που θα ακολουθήσουν στο δρόμο της απόλυσης. Θέλει το ΚΚΕ να είναι τα μέλη, οι φίλοι του και οι οπαδοί του χρηματοδότες απολύσεων επειδή τις απολύσεις τις κάνει το ίδιο; Αν γι' αυτό προορίζει αυτούς τους ανθρώπους να βγει, επίσης, και να το πει. Και μετά να μας πει γιατί συνεχίζει να ισχυρίζετε πως είναι κομμουνιστικό κόμμα.

Ξέρετε κύριοι και κυρίες mythwdia κλπ ποιο είναι το χειρότερο που έχει κάνει αυτή η ηγεσία του ΚΚΕ. Κατάντησε όλους εσάς να υπερασπίζεστε την άρνηση του κόμματος, στο όνομα του κόμματος. Αυτό είναι το χειρότερο, που ο ταξικός εχθρός ούτε στα καλύτερα όνειρά του δεν το περίμενε να συμβεί. Σκεφτείτε το λίγο...