Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Έ, λοιπόν, ΟΧΙ!

ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το πρώτο που δεν θέλουμε είναι να επικρατήσει το «ΝΑΙ». Και ας σκεφτούμε τι κάναμε γι΄ αυτό τις προηγούμενες μέρες, αλλά και τι θα κάνουμε την Κυριακή.

Όλοι, ανεξαρτήτως του τρόπου με το οποίο θα πούμε το τριπλό «ΟΧΙ», ελπίζω να συμφωνούμε ότι ένα ενδεχόμενο «ΝΑΙ», θα συνιστά μια οπισθοδρόμηση άνευ προηγουμένου. Θα συνιστά μια μακροχρόνια ακύρωση του ρόλου που μπορεί να παίξει ο λαϊκός παράγων στις εξελίξεις. Ποιος θα μπορεί να επικαλείται πλέον τη λαϊκή δυσαρέσκεια, τη λαϊκή θέληση για μια άλλη πορεία αυτού του τόπου;

Και επειδή δεν θα έχει καμιά σημασία τη Δευτέρα, αν το «ΝΑΙ» επικρατήσει ως προϊόν φόβου, ας φροντίσουμε με τις επιλογές μας να ακυρώσουμε μια τέτοια προοπτική.

Θέλουμε λοιπόν να πούμε: ΟΧΙ στην πρόταση- μνημόνιο των «θεσμών». ΟΧΙ στην πρόταση- μνημόνιο της κυβέρνησης. ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση που γεννά και αναπαράγει το πρόβλημα!

Δυστυχώς, αφού η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα με τα τρία αντίστοιχα ερωτήματα, το ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε την Κυριακή αφορά μόνο στις προτάσεις των «θεσμών».

Ήταν προφανές και έγινε προφανέστερο ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το «ΟΧΙ». Είναι έτοιμη λοιπόν να ερμηνεύσει ένα πλειοψηφικό «ΟΧΙ», ως επιδοκιμασία της δικής πρότασης και ως υποστήριξη της «εντός των τειχών» της ΕΕ αναζήτησης «λύσης».

Είναι όμως εξίσου προφανές ότι το ερωτηματολόγιο σε ένα δημοψήφισμα, όπως και τα διλήμματα σε όποια πολιτική μάχη, διαμορφώνονται από τον πολιτικό συσχετισμό. Άρα, ήταν γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να δεχθεί «ενοχλητικά» ερωτήματα.

Μια επιλογή, για τον υποστηρικτή του τριπλού «ΟΧΙ», απέναντι στην κατάσταση αυτή, είναι η αποχή, ή το άκυρο. Μια τέτοια επιλογή διασφαλίζει τη διακριτή και σχετικά μετρήσιμη πολιτική δύναμη του φορέα αυτής της άποψης. Εξασφαλίζει επίσης την ανόθευτη ερμηνεία της συγκεκριμένης ψήφου.

Έναντι αυτών, η επιλογή του άκυρου ψηφοδελτίου, έχει την εξής αδυναμία: Δίνει στην κυβέρνηση και σε όσες πολιτικές δυνάμεις υποστηρίζουν το «ΟΧΙ», την αποκλειστική «ιδιοκτησία» του σχετικού ποσοστού, άρα και το δικαίωμα στην ερμηνεία του.

Η άλλη επιλογή για τον υποστηρικτή του τριπλού «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, είναι το «έγκυρο» «ΟΧΙ». Εν γνώσει του ότι πρόκειται για μια «ανάπηρη» απάντηση.

«ΟΧΙ», λοιπόν! Για να μην ξαναγυρίσουμε στα μνημόνια με … λαϊκή εντολή ενός «ΝΑΙ».

«ΟΧΙ», λοιπόν! Για να αφαιρέσουμε από την κυβέρνηση το δικαίωμα να υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ποσοστό είναι «δικό της», ότι είναι ποσοστό υποστήριξης της μέχρι τώρα τακτικής της και της πρότασης- μνημόνιο που έχει υποβάλει η ίδια, ποσοστό υπέρ του «πάση θυσία ευρώ».

«ΟΧΙ», για να διατηρούμε ανοιχτό το δρόμο για τους αγώνες που έρχονται και απαιτούν το μέγιστο βαθμό συσπείρωσης της εργατικής τάξης γύρω από τους στόχους κατάργησης των μνημονίων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ δαγκωτό! Και ο Θεός της Ελλάδας ας μας βοηθήσει!

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ δαγκωτό!

http://giatinalitheia.blogspot.gr/2015/07/blog-post_4.html