Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Άρωμα …ευθύνης!

Γράφει ο kokkiniotis

ΤΙΤΑΝΙΑ η μάχη για την κυβέρνηση

Σκέψεις στον απόηχο της απεργίας που έληξε πριν αρχίσει


Καθοριστική στο πραξικόπημα του ΤΙΤΑΝΙΑ ήταν η συμβολή της Αυτόνομης Παρέμβασης και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Η …αριστερά της ευθύνης φαίνεται πως διευρύνεται. Απ’ το ίδιο κιόλας βράδυ διαβάσαμε αφορισμούς κατά του ‘αριστερισμού’ σε συριζαίικα μπλογκ και πανηγυρισμούς για την ‘υπεύθυνη’ στάση της παράταξης.

Όμως, μαζί με τα ταμπού των απολύσεων, για τα οποία σεμνύνεται ο Σαμαράς, σπάνε ένα –ένα και άλλα ταμπού. Του ξοφλημένου και προδοτικού συνδικαλισμού των ξεπουλημένων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά και του ρόλου των κομμάτων της ‘αριστεράς της αντιπολίτευσης’.

Ο κόσμος του αγώνα το έχει καταλάβει καλά: Δεν προδόθηκε μόνο ο αγώνας των καθηγητών, που ήταν αυτές τις μέρες η αιχμή του κόσμου της εργασίας. Η δυναμική που απέκτησε από το ‘πουθενά’ η ξαφνική απεργία στις εξετάσεις, μπορούσε να πυροδοτήσει εξελίξεις σφυρίζοντας την πολυαναμενόμενη έναρξη που όλος ο κόσμος της εργασίας που καταστρέφεται περιμένει.

Είναι αλήθεια ότι το μαύρο μπλοκ είχε στήσει καλά και μεθοδευμένα το σκηνικό από την πλευρά του. Με την υπολογισμένη κίνηση να φέρει στις παραμονές των εξετάσεων την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων καθώς και με την τερατώδη επικοινωνιακή επίθεση στους τεμπέληδες επίορκους που ασελγούν -πρωτοσέλιδα-στους μαθητές τους.

Και όμως! Η άνιση για το κίνημα επικοινωνιακή αυτή αναμέτρηση, δεν κερδήθηκε από το μαύρο μπλοκ, παρά τη συντονισμένη επίθεση που εξαπολύθηκε.

Δόθηκε μάχη και στο διαδίκτυο, σημαντική συμβολή εδώ είχε και το ειδικό μπλογκ Educations Resistance, όμως την επικοινωνιακή αναμέτρηση το μαύρο μέτωπο την έχασε στην κοινωνία. Μπορεί αυτοί να έχουν τα ΜΜΕ που οργανώνουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, υπάρχει όμως και το πεδίο της κοινωνίας. Μόνο δίνοντας εκεί την μάχη, στον αέρα της συνέλευσης, στη ζύμωση στο χώρο δουλειάς, στους δρόμους της αντίστασης και του αγώνα, μπορούμε να νικήσουμε την μαύρη προπαγάνδα. Θετική παρακαταθήκη της μάχης που δεν δόθηκε ως το τέλος, είναι το σπάσιμο του αήττητου του κοινωνικού αυτοματισμού.

Ο κόσμος της εργασίας είναι σε απόγνωση. Αρκεί πράγματι μια σπίθα για να βάλει φωτιά σ’ όλο τον κάμπο. Η κατάσταση αποδίδεται έξοχα κινηματογραφικά από μια σκηνή του αριστουργήματος του Τσάρλι Τσάπλιν «Μοντέρνοι Καιροί».

Στο 18.00 του βίντεο που παραθέτουμε, ο Σαρλώ παρατηρεί να πέφτει από ένα φορτηγό που κουβαλάει μεγάλα δοκάρια, η προειδοποιητική κόκκινη σημαιούλα. Τη σηκώνει και την κουνάει κάνοντας νοήματα στον οδηγό να σταματήσει. Από παρεξήγηση, αμέσως σχηματίζεται ολόκληρη διαδήλωση πίσω του!

Έτσι είναι και σήμερα, λες και όλοι περιμένουν κάποιος να ‘σφυρίξει την έναρξη’. Έπρεπε λοιπόν με κάθε τρόπο η δυναμική του αγώνα των καθηγητών να ανακοπεί. Έβαλαν πολλοί το χεράκι τους σ’ αυτό. Όμως, τα ψέματα τελειώνουν.

Παγκόσμιο ρεκόρ συμμετοχής, άθραυστο στο χρόνο, πέτυχε το‘συλλαλητήριο’ των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην Κλαυθμώνος: Ένα βαν και 6 άτομα.Μη σπεύδετε να σκεφτείτε ότι υπάρχουν και χειρότερα: Οι έξι, όπως διαβάζουμε, ήταν φωτογράφοι.


Τα ψέματα όμως δεν τελειώνουν μόνο για ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Ο κόσμος του αγώνα, ευρύτερα ο κόσμος της εργασίας, συνειδητοποιεί πλέον ότι καμιά λογική ανάθεσης, σε κανένα επίπεδο, δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα.

Χρεοκόπησε περίτρανα και η λογική της αναμονής της κυβερνητικής αλλαγής που άδειασε τους δρόμους από τη δυναμική του κινήματος. Όπως έχει ήδη φανεί βέβαια, θα διαψευστεί και η προσμονή της εκλογικής επιβράβευσης της τακτικής αυτής. Η καπιταλιστική κρίση θα αλλάξει το τοπίο και στην αριστερά.

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί στην απαράδεκτη τοποθέτηση στελέχους του ΚΚΕ στην εκπομπή των Οικονομέα Καμπουράκη (Σχόλιο για την απαράδεκτη τοποθέτηση Σοφιανού -Βίντεο). Σταχυολογούμε παρακάτω κάποιες απόψεις προέλευσης ΣΥΡΙΖΑ.

Το ρεπορτάζ της ΙΣΚΡΑ, με κομψεπίκομψες εκφράσεις του είδους «Συνιστά ατόπημα ότι οδηγήθηκαν σε αναστολή οι απεργιακές κινητοποιήσεις», «Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων αποφάσισε τελικά την αναστολή», παριστάνει πως ‘δεν έχει ιδέα για το φόνο’. Πώς προέκυψε η ‘αναστολή’, τι προηγήθηκε πριν από αυτό το ‘τελικά’; Απλώς “ατόπημα” το Πραξικόπημα;


ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΓΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Συνιστά ατόπημα ότι οδηγήθηκαν σε αναστολή οι απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών, παρά τις αποφάσεις για απεργιακό αγώνα μέσα στις εξετάσεις που έλαβαν σε όλη, σχεδόν, την Ελλάδα με μαζική συμμετοχή οι συνελεύσεις των καθηγητών.
Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων που συνεδρίαζε μέχρι το πρωί της Πέμπτης (16/5), παρά τις προσπάθειες που έγιναν και τις τελευταίες ώρες για απεργιακή κινητοποίηση, έστω την Παρασκευή και πραγματοποίηση εκ νέου Γενικών Συνελεύσεων το Σαββατοκύριακο που θα καθόριζαν την περαιτέρω πορεία του αγώνα, αποφάσισε τελικά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, λόγω επιστράτευσης, για την υλοποίησή τους.
Είχε προηγηθεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων, παρά την αντίθεση ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, να ζητηθεί από ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ κάλυψη της απεργίας των καθηγητών μέσα στις εξετάσεις με προκήρυξη απεργίας από τις πλευρές τους, την οποία ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ αρνήθηκαν.
Πολιτικοί και συνδικαλιστικοί κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι υπήρχαν δυνατότητες, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, οι καθηγητές να πάνε σε απεργία στις εξετάσεις και να επιβάλλουν ενωτικούς αγωνιστικούς δρόμους, δυνατότητες, όμως, οι οποίες δεν αξιοποιήθηκαν.
ΒΑΪΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ
Iskra



Σε άλλο μπλογκ με τον εύγλωττο τίτλο «Αυτοδύναμος Σύριζα» διαβάζουμε επί λέξει τα παρακάτω που παραθέτουμε αυτούσια:

ΣΥΝΕΚ: Kostas Alexiou Η πραγματικότητα και τα κοντα ποδάρια του αριστερισμού
προς κέθε είδους »επαναστατες»



1. η πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ προέβλεπε 24ωρη απεργία στις 17/5 και 5μερες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Πουθενά δεν έλεγε πως αντιμετωπίζεται το θέμα τις επιστράτευσης. αυτό ψηφίστηκε από τις ΕΛΜΕ. Στις περισσότερες ΕΛΜΕ μάλιστα είχε ψηφιστεί το πλαίσιο για απεργία με τον όρο ότι θα εξασφαλίζονταν η προστασία από την απόλυση όλων των εκπαιδευτικών.
ακόμη προέβλεπε πως έπρεπε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις δηλ σε συνεργασία με άλλους φορείς για να αντιμετωπισθεί η επίταξη ως πολιτικό πρόβλημα πλέον.

2. με βάση αυτά έγινε η σημερινή ΓΣ. όπου η συντριπτική πλειοψηφία των προέδρων εξέφρασε μεν την απόφαση υπερ του πλαισίου της ΟΛΜΕ αλλά επιφυλάξεις σε σχέση με το σπάσιμο και την ανυπακοή στην επιστράτευση.

3. με βάση αυτό το δεδομένο ζητήθηκε από ολους να συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ και να διατυπώσει πρόταση προς το σώμα σχετικά με την αντιμετώπιση της επίταξης και την προστασία των συναδέλφων από την απόλυση.

4.από την ανάλυση της συμμετοχής στις ΓΣ προέκυψε ότι στις διαδικασίες συμμετείχαν 18.000 εκπαιδευτικοί σε σύνολο 86.000 και με το δεδομένο των επιφυλάξεων των προέδρων ως προς το σπάσιμο της επίταξης το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέληξε πως από την ώρα που δεν εξασφαλίστηκαν οι προυποθέσεις που είχαν τεθεί θα ήταν καλό να ανασταλεί την πρώτη μέρα η απεργία και να παλαίψουμε για να πετύχουμε την συμμετοχή και άλλων κλάδων εργαζομένων.

το δίλλημα που μπήκε μπροστά μας ήταν ΑΠΌΛΥΣΗ- Η Απεργοσπαστες εκπαιδευτικοί και συγκρουση με γονείς και μαθητές που έδιναν εξετάσεις.!

5. σε σύντομη συνεδρίαση η γραμ. της παράταξης μας κατέληξε ομόφωνα ότι δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή στην απεργία και να προστατευθούν από απόλυση και πρότεινε την μη πραγματοποίηση της απεργίας με ταυτόχρονη συνέχιση με άλλες μορφές τις οποίες και πρότεινε.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΗΤΑΝ ΟΜΟΦΩΝΗ εντός της παράταξης και ήταν και η μοναδική.

6. από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώθηκε πως το 20% είπε πως ναι υπάρχουν οι προυποθέσεις, το 12% ότι δεν υπάρχουν και το υπόλοιπο 68% ψήφισε λευκό.. ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάλυψη και ενιαία γραμμή για απειθαρχία στην επιστράτευση.

7. το ΚΚΕ έκανε πλάκα και έλεγε πως εμεις διαφωνούσαμε εξ αρχής και πρότεινε 24ωρη την Πέμπτη.

8. ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙς που τώρα ξεσπαθώνουν πρότεινα και αυτοί στην ουσία αναστολή της απεργίας αλλά πρότειναν 500 συνδικαλιστές να απειθαρχήσουν , να υποστούν συνέπειες μήπως και ξεσικωθεί ο κόσμος.!!!!! διασπάστηκαν και το ΝΑΡ είχε γραμμή συγκρουσης ανεξαρτητως κόστους.

9. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. δεν υπάρχει κανένα ξεπούλημα σε κανέναν , αυτή είναι η πραγματική κατάσταση και δεν υπείρχε και άλλη προοπτική δεδομένης της επιφυλακτικότητας των προέδρων. Παρά ταυτα ο αγώνας συνεχίζεται και μάλιστα από καλύτερους όρους. οι αριστερίστικες κορόνες δεν μας φοβίζουν.

πράξαμε το πρέπον για την προστασία των εκπαιδευτικών και είμαστε σοβαροί, μετρημένοι και υπευθυνοι σε όλη την διαδικασία.
(Με αθλητικούς όρους, η κατάσταση περιγράφεται από τη γνωστή τοποθέτηση του προέδρου του Εδεσσαϊκού)

«Κοντά ποδάρια του αριστερισμού», «σύγκρουση με γονείς και μαθητές που έδιναν εξετάσεις». Αριστερίστικες λοιπόν οι συνελεύσεις των ΕΛΜΕ στη συντριπτική τους πλειοψηφία! Άσε που, ως φαίνεται, δεν είχαν υπόψη τους όταν ψήφιζαν ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν «γονείς και μαθητές που έδιναν εξετάσεις».

Τι να σχολιάσει κανείς, τα λένε μόνοι τους οι άνθρωποι:

«ο αγώνας συνεχίζεται και μάλιστα από καλύτερους όρους. οι αριστερίστικες κορόνες δεν μας φοβίζουν.
πράξαμε το πρέπον για την προστασία των εκπαιδευτικών και είμαστε σοβαροί , μετρημένοι και υπευθυνοι σε όλη την διαδικασία.»

Άντε παιδιά, και αυτοδύναμοι. Διευρύνεται η ‘αριστερά της ευθύνης’…

Να τους χαίρονται οι συνοδοιπόροι τους στη Μεγάλη Πορεία προς τα κυβερνητικά έδρανα.



2 σχόλια :

ΕΟΣ είπε...


Για να προδώσεις, πρέπει πρώτα να ανήκεις.
(Kim Philby, Άγγλος διπλωμάτης & σοβιετικός κατάσκοπος)

Αφιερωμένο σε όσους "φίλους" του αισθάνονται «προδομένοι» από τον ΣΥΡΙΖΑ…

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαστε προδομένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ φίλοι μου. Υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο... είμαστε προδομένοι από τους συνδικαλιστές βάσης του ΣΥΡΙΖΑ τους οποίους ασχέτως κομματικής ή μετωπικής, πολιτικής επιλογής τους θεωρούσαμε συναγωνιστές μας.

Τώρα λοιπόν πρέπει και αυτοί να επιλέξουν. Δεν θα πάμε με την λογικά η βάση του ΣΥΡΙΖΑ ή ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ όπως λέγανε κάποιοι πριν χρόνια για το ΠΑΣΟΚ.

Πάρτε θέση... Όσο μένετε είστε ότι και η ηγεσία σας.

Ένα μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ