Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει στις Ευρωεκλογές, όχι στις Δημοτικές

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Απόλυτο δίκιο είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όταν έλεγε στη μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο «Ακροπόλ» προχθές: «Αυτές οι ευρωεκλογές θα είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη». 


Καθ' υπερβολήν ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κρίνει με ποιους συσχετισμούς, σε ποια Ευρώπη θα κληθεί να δώσει τη μάχη η Ελλάδα με την αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών βεβαίως αυτή τη φορά -για πρώτη όντως φορά στην ιστορία της ΕΕ- μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης και μεταξύ αυτών σίγουρα συγκαταλέγεται η Ελλάδα, αλλά ίσως και η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αγγλία και πολλές άλλες. 

Πολιτικές εξελίξεις οι οποίες να αποτυπωθούν αργότερα στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στις χώρες αυτές. Σε καμιά απολύτως περίπτωση όμως οι ευρωεκλογές δεν κρίνουν τους συσχετισμούς στην Ευρώπη.

Μόνο τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και πρωτίστως στα ηγεμονικά κράτη της ΕΕ, στη Γερμανία δηλαδή και στη Γαλλία και πολύ λιγότερο στη Βρετανία, διαμορφώνουν την Ευρώπη στην οποία θα κληθούμε να ζήσουμε. Αναφορικά με την Ελλάδα, πάντως, η ουσία είναι ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και μόνο αυτό, όχι των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα κρίνει αν καταρρεύσει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Στις ευρωεκλογές έχει πολιτική σημασία να δούμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να υλοποιήσει την προχθεσινή ρήση του αρχηγού του στο θέατρο «Ακροπόλ»: «Έχουμε μόνο μία επιλογή - να νικήσουμε! Και θα νικήσουμε!».

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τα φόντα να πάει καλά. Θα ήταν τεράστια νίκη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης π.χ. αν κατόρθωνε να εκλέξει περιφερειάρχη Αττικής τη Ρένα Δούρου, καθώς μια τέτοια επιτυχία θα υπερκάλυπτε την απώλεια και των δώδεκα υπολοίπων περιφερειών! Ακόμη και εξαιρετικά αποτελέσματα όμως αν έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες και στις πέντε - έξι μεγάλες πόλεις της χώρας, αυτό θα συνιστούσε μεγάλη εκλογική του επιτυχία, αλλά δεν θα πυροδοτούσε πολιτικές εξελίξεις σε καμιά περίπτωση. Σιγά μην παραιτούνταν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε τον δήμο της Θεσσαλονίκης ή την περιφέρεια Κρήτης! Οι ευρωεκλογές και μόνο αυτές έχουν πολιτική σημασία και μάλιστα βαρύνουσα σε αυτή τη συγκυρία και στις ευρωεκλογές επικεντρώνει προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ την εκλογική του προσπάθεια.

Για να νικήσει όμως πειστικά στις ευρωεκλογές πρέπει να πάρει 1,5 - 2 εκατομμύρια ψήφους - πάνω δηλαδή από όσες ψήφους είχε πάρει τον Ιούνιο του 2012, οι οποίες είχαν ανέλθει σε 1,65 εκατομμύρια. Για να το πετύχει αυτό, δεν αρκεί κάποιος υποψήφιος που ασκεί γοητεία στους ψηφοφόρους μιας πόλης ή έστω μιας κάποιας περιφέρειας. Μόνο οι θέσεις ενός κόμματος για διάφορα κομβικά θέματα μπορούν να πείσουν εκατοντάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους για το ότι το κόμμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω, είναι φορέας αλλαγών και ανατροπών, όπως ισχυρίζεται. Δεν είναι όμως καθόλου σπάνιες οι περιπτώσεις που κορυφαία και προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν συντηρητικές τεχνοκρατικές θέσεις με εντυπωσιακή αυταρέσκεια και αλαζονεία. Χαρακτηριστικά από την άποψη αυτή ήταν ορισμένα από αυτά που είπε ο Γιώργος Σταθάκης την περασμένη εβδομάδα, σε εκδήλωση του διαδικτυακού τηλεοπτικού σταθμού Tvxs: «Η Ελλάδα υποφέρει είκοσι χρόνια από λίγους φόρους... Η Ελλάδα έχει μια μόνιμη τρύπα στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων - θα τολμούσα να πω πιο πολύ των φυσικών προσώπων παρά των επιχειρήσεων. Αρα η ιδέα για λιγότερους φόρους είναι παραπλανητική» τόνισε ο Γ. Σταθάκης. «Η χώρα οφείλει να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα στο 42-43% του ΑΕΠ» από 38,5% του ΑΕΠ που είναι τώρα», πρόσθεσε.

Αυτά και πολλά άλλα είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει άνθρωπος που να μην καταλαβαίνει από τα λεχθέντα ότι ο Γ. Σταθάκης υποστηρίζει ότι πρέπει να αυξηθούν οι φόροι;

Αντί λοιπόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βγάζει ανακοίνωση στην οποία ισχυρίζεται ότι... «είναι τουλάχιστον προκλητικό να εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να αυξήσει τους φόρους» δεν φροντίζει καλύτερα να συμμαζέψει την αμετροέπεια στελεχών του που παριστάνουν ήδη τους «γκουρού» της οικονομίας; Νομίζει ο Τσίπρας ότι μαζεύει ψήφους με αυτά που λέει ο Σταθάκης και πολλοί άλλοι που συμπεριφέρονται με ανάλογο τρόπο; Πλανάται πλάνην οικτράν!

*Δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ, 19 -2-2014


2 σχόλια :

Διαχειριστής είπε...

Προφανώς με το ευρώ δεν βγαίνουν οι αριθμοί για οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική και αναγκαστικά θα πάει σε αύξηση των φόρων. Απλή αριθμητική, δε χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος. Ακόμα και ένας άσχετος καταλαβαίνει οτι αν δεν κόψεις δικό σου νόμισμα, αν δεν δημιουργήσεις ελλείμματα, δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ανάκαμψη ούτε για την οικονομία γενικά ούτε φυσικά για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Ανώνυμος είπε...

αύξηση των φόρων είναι κάτι σωστό.

το πρόβλημα είναι ότι ο Σταθάκης έλεγε για φυσικά πρόσωπα.

έχει αξία να μην περνάνε στον λόγο μας νεοφιλελεύθερες ρετσέτες χωρίς να το καταλαβαίνουμε και ας μην εννοούμε κάτι τέτοιο.

κάποιος μπορεί να νομίσει ότι κάτι τέτοιο εννοούμε.

" κάποιος σύντροφος "