Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Συνέντευξη Τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ για εκλογές

Γιώργος Ρούσης για ΑΝΤΑΡΣΥΑ: « η πιο συνεπής, αγωνιστική, μετωπική, αδογμάτιστη, αγνή, αριστερή δύναμη».


Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε -κι η οποία μεταδόθηκε ζωντανά, μέσω Ιντερνετ- παρουσιάστηκαν το πολιτικό στίγμα και τα ψηφοδέλτια του μετώπου, από τον Άγγελο Χάγιο, τον Δημήτρη Σαραφιανό και τον Πέτρο Κωσταντίνου.
Γραπτό μήνυμα αποδοχής της υποψηφιότητάς του απέστειλε ο καθηγητής της Παντείου Γιώργος Ρούσης το οποία καταλήγει:
  «Αποφάσισα να αποδεχτώ την άκρως τιμητική για μένα πρόταση να κατέβω υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θέλοντας με την υποψηφιότητά μου αυτή να την ενισχύσω ολόπλευρα και ολόψυχα ως τη δύναμη εκείνη που ανταποκρίνεται με την μεγαλύτερη συνέπεια στα κριτήρια που ανέφερα παραπάνω, να την ενισχύσω ως την τη πιο συνεπή, αγωνιστική, μετωπική, αδογμάτιστη, αγνή, αριστερή δύναμη».*(ολόκληρο το κείμενο παρατίθεται στη συνέχεια). 

Οι ομιλητές, εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην συνέντευξη Τύπου, ανέπτυξαν τις προτάσεις του μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και απάντησαν  σε ερωτήσεις που τέθηκαν και μέσω διαδικτύου. 
Αναλυτικότερα:

Ο Άγγελος Χάγιος, περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθήνας, ανέφερε πως: “Είναι τιμητικό για μας που έχουμε εκατοντάδες βουλευτές μαζί μας, μιας άλλης Βουλής, αυτής των εργαζομένων και του λαού μας”, ενώ εξήγησε πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν φιλοδοξεί να γίνει απλώς μία ακόμη κοινοβουλευτική δύναμη , αλλά να αξιοποιήσει την παρουσία της και στο Κοινοβούλιο για την ενίσχυση και την κλιμάκωση των αγώνων. “Με το που θα αναδειχτεί κυβέρνηση, στο πρώτο νομοσχέδιο η θέση μας είναι οι μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς να μπλοκάρουν τη Βουλή.”, είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτή τη μάχη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε από κοινού δράση όλες τις δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς: “Να συμφωνήσουμε με όλες τις δυνάμεις ότι θα συμπράξουμε σε μια τέτοια ανατροπή χωρίς ούτε μία μέρα ανοχής”. “Το μήνυμά μας”, είπε, “δεν είναι μόνο εκλογικό. Απευθύνεται προς τον κόσμο της εργασίας και λέει: 'Κάντε τη δική σας Ανταρσία'. “Η συμμετοχή μας στις εκλογές σημαίνει πως επιλέγουμε να δώσουμε τη μάχη ακόμα και στο γήπεδο του αντιπάλου. Και εκεί, εκτός έδρας, πάμε για το 'διπλό'”.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας, συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθήνας, στην τοποθέτησή του τόνισε πως τα δύο λεγόμενα μεγάλα κόμματα έχουν ήδη αποτύχει στην προσπάθειά τους να στήσουν μια προεκλογική εκστρατεία χωρίς την Αριστερά. “Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρεμβαίνει στις εκλογές και δεσμεύεται ότι “Στους φίλους του Τσοχατζόπουλου σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή για τα δις που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Δεν τα 'φάγαμε μαζί' όπως μας έλεγε ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Τα φάγανε αυτοί μαζί με τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες.” Υπογράμμισε πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι απλώς μια αντιμνημονιακή δύναμη αλλά “προτείνει ένα συνολικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής του καπιταλισμού. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αφεντικά. Το γρανάζι δεν το κινούν αυτοί, αλλά οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της Χαλυβουργίας, του ALTER και όλων των ΜΜΕ, των νοσοκομείων και των σχολείων.” Στο ερώτημα για την κυβερνητική προοπτική της Αριστεράς, ο Π. Κωνσταντίνου υποστήριξε πως “ρόλος της Αριστεράς και των κομμάτων της δεν είναι να πάρουν την κυβέρνηση μέσω κοινοβουλευτικού δρόμου. Ρόλος της Αριστεράς είναι να οργανώσει και να δυναμώσει τους αγώνες μέχρι την επαναστατική ανατροπή του συστήματος. Όπου η Αριστερά συμμετείχε σε κυβερνήσεις οδηγήθηκε σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.”

Ο Δημήτρης Σαραφιανός, μέλος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος βουλευτής στο Υπόλοιπο Αττικής, τόνισε πως “ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Βουλή θα σημαίνει όχι απλώς ότι θα υπάρχει αντικαπιταλιστική παρουσία μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως ότι θα υπάρχουν βουλευτές έξω από τη Βουλή, μέσα στην πλατεία Συντάγματος που θα παλεύουν για την ανατροπή των νόμων”. “Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ”, συνέχισε, “είναι η δύναμη που είπε καθαρά από την αρχή: Ούτε ένα ευρώ στους τοκογλύφους δανειστές, παύση πληρωμών, διαγραφή του χρέους. Υπάρχει άλλος άμεσος δρόμος να σωθούν οι εργαζόμενοι ο μονόδρομος της ανατροπής. Απέναντι στους εκβιασμούς για το ευρώ, εμείς λέμε καθαρά ρήξη με την ΟΝΕ, αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι μόνο δεν θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ζητάμε εθνικοποίηση των τραπεζών, των στρατηγικών επιχειρήσεων που να περάσουν κάτω από εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Το σύνθημα 'Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία' δεν είναι μόνο του παρελθόντος. Είναι πιο επίκαιρο από ποτε και ήρθε η ώρα να κάνουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να το κάνουμε πράξη. Ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι ψήφος χαμένη, είναι ψήφος δύναμης για το κίνημα και την Αριστερά.”

Τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελούνται από προσωπικότητες της Αριστεράς, αγωνίστριες και αγωνιστές των κινημάτων, συνδικαλίστριες και συνδικαλιστές, νέοι, εργάτες, αγρότες, φοιτητές, μέλη του κινήματος “Δεν πληρώνω”, άνθρωποι που πρωτοστάτησαν στα κινήματα των πλατειών σε όλη την Ελλάδα. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια, οργανώνονται συνεντεύξεις Τύπου, όπου παρουσιάζονται τα ψηφοδέλτια, διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή 20 Απρίλη.


Το κείμενο του  Γιώργου Ρούση για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

   Επειδή παρά τις ήττες και τις χαμένες ελπίδες, πιστεύω ότι αξίζει να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι για να ’ρθουν οι καλύτερες μέρες που λαχταρήσαμε.
Επειδή είναι πέρα από κάθε λογική, εκτός από εκείνη του καπιταλισμού, οι μελλούμενες γενιές να ζήσουν χειρότερα απ’ ότι η δικιά μας.
   Επειδή ο σοσιαλισμός –όχι δα εκείνος που αρχικά επιχειρήθηκε, αλλά απέτυχε παταγωδώς, αλλά εκείνος που δεν γνωρίσαμε, και που είναι σήμερα εφικτός– είναι η μόνη λύση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.
   Επειδή τόσο η λογική του «όλα ή τίποτα», όσο και εκείνη των αποκομμένων από τη σοσιαλιστική προοπτική μεταρρυθμίσεων, οδηγούν στη διαιώνιση του υπάρχοντος συστήματος, μιας και η πρώτη αποστερεί τον σκοπό από τα μέσα επίτευξης του, και η δεύτερη παραμένει δέσμια του κυρίαρχου συστήματος.
   Επειδή εκείνο που επιτάσσει η κρισιμότητα των καιρών είναι ένα αντικαπιταλιστικό- αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο, και όχι η λογική «το μοναστήρι να είναι καλά», ή εκείνη της ενότητας ως αυτοσκοπού, ή –ακριβέστερα– της ενότητας με σκοπό την πάση θυσία πρόσβαση στην εξουσία, ακόμη και σε συνεργασία με τους Πασόκους με πολιτικά.
   Επειδή, όπως έλεγε ο σύντροφος Κώστας Τζιαντζής, νομίσαμε ότι έχουμε χρόνο, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο.

   Αποφάσισα να αποδεχτώ την άκρως τιμητική για μένα πρόταση να κατέβω υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θέλοντας με την υποψηφιότητά μου αυτή να την ενισχύσω ολόπλευρα και ολόψυχα ως τη δύναμη εκείνη που ανταποκρίνεται με την μεγαλύτερη συνέπεια στα κριτήρια που ανέφερα παραπάνω, να την ενισχύσω ως την τη πιο συνεπή, αγωνιστική, μετωπική, αδογμάτιστη, αγνή, αριστερή δύναμη.

Γιώργος Ρούσης

19.4.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια :