Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Απάντηση της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη γραπτή πρόταση συντρόφων του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπή

Απάντηση της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη γραπτή πρόταση συντρόφων του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής

Αγαπητοί σύντροφοι,
Σε συνέχεια της επιστολής των συντρόφων Αντωνίου, Γαλάνη, Παπουλή, που μαζί με τη σχετική τοποθέτηση του σ. Τάσου Σταυρόπουλου αποτελούν γραπτά κείμενο από μεριάς σας, καθώς και της μεταξύ μας συνάντησης, θα θέλαμε να σας κοινοποιήσουμε βασικές θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχετικά με τα ζητήματα που τέθηκαν και αφορούν τόσο τους αναγκαίους πολιτικούς στόχους που η αριστερά πρέπει να παλεύει σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, όσο και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα των πολιτικών συνεργασιών. 
Πιστεύουμε ότι οι αναγκαίοι πολιτικοί άξονες της αριστεράς είναι οι παρακάτω:
1.Κατάργηση όλων των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των αντεργατικών, αντιλαϊκών και αντιδραστικών νόμων που τις συνοδεύουν. Ανατροπή της γενικότερης επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό, ανατροπή των κυβερνήσεων που την προωθούν, «από τα κάτω και τα αριστερά» με την στήριξη πρώτα και κύρια στην ταξική και αγωνιστική ενότητα και κινητοποίηση των ίδιων των εργαζόμενων.

2.Άμεση παύση πληρωμών προς τους πιστωτές, άρνηση και διαγραφή του δημόσιου χρέους, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση των εργαζομένων και του λαού της χώρας μας.

3.Άμεση έξοδος από το ευρώ και την ΟΝΕ, λαϊκή κυριαρχία με ανυπακοή, ρήξη, έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ και κάθε υπερεθνικό ιμπεριαλιστικό μηχανισμό, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την σωτηρία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και ως συμβολή στον αγώνα για τη διάλυσή τους, για μια νέα διεθνή συνεργασία των λαών.

4.Ριζοσπαστικό πρόγραμμα πάλης ενάντια στην ανεργία, τη φτώχεια και την πολύμορφη εξαθλίωση των εργαζομένων και του λαού, για να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση του καπιταλισμού και όχι οι εργαζόμενοι, με βασικά σημεία: 

α) Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τώρα. Ριζική αναδιανομή του πλούτου σε βάρος του κεφαλαίου και των κερδών του. Μείωση του χρόνου εργασίας, σταθερή εργασία - δουλειά για όλους, μείωση της φορολογίας για το λαό, διαγραφή των χρεών της εργατικής και λαϊκής οικογένειας στις τράπεζες.

β) Εθνικοποίηση –πέρασμα στο δημόσιο των τραπεζών, και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, στην προοπτική της κοινωνικοποίησής τους.

γ) Να περάσουν στα χέρια των εργαζόμενων οι επιχειρήσεις που κλείνουν, να μείνουν ανοιχτές, να αξιοποιηθούν υπέρ των αναγκών και των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του λαού. Αγροτική παραγωγή κάτω απ’ τον έλεγχο της ίδιας της συνεταιρισμένης φτωχομεσαίας αγροτιάς για φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα με τον παραμερισμό των μεσαζόντων, σε σύγκρουση με το μεγάλο εμπορικό και βιομηχανικό κεφάλαιο 

δ) Δημοκρατία από το λαό και για το λαό. Πάλη ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή που ολοένα θα αυξάνονται. Πάλη ενάντια στις προσπάθειες διάσπασης της εργατικής τάξης με την αντιμεταναστευτική πολιτική, το ρατσισμό, τις ναζιστικές συμμορίες 

5. Αγωνιστικό εργατικό-λαϊκό μέτωπο αντίστασης, αλληλεγγύης, ρήξης και ανατροπής της επίθεσης, με καρδιά ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα, ενάντια στη συμβιβαστική πολιτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ.

Οι κατευθύνσεις αυτές μπορούν να πετύχουν νίκες σήμερα αν γίνουν κτήμα των ίδιων των εργαζόμενων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται. Μπορούν να επιβληθούν μόνο με αταλάντευτους ανυποχώρητους αγώνες ενάντια σε κάθε κυβερνητική διαχείριση της επίθεσης, της κρίσης και του καπιταλιστικού συστήματος. 

Σύντροφοι, 

η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκει να συμβάλλει στην αναγκαία σήμερα ενωτική, μαζική, μετωπική, αντικαπιταλιστική και αντιιμπεριαλιστική Αριστερά. Την Αριστερά που θα προσεγγίσει μια σύγχρονη σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική. Για να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζομένων και του λαού. Για ένα σύγχρονο επαναστατικό σχέδιο ανατροπής του καπιταλισμού και κοινωνικού μετασχηματισμού.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν ανάγκη από μια άλλη αριστερά. Μια αριστερά ταυτόχρονα ριζοσπαστική, σε ρήξη με τον καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις που διαχειρίζονται την πολιτική του, αλλά και βαθιά ενωτική στη δράση. Ασυμβίβαστη με τον αντίπαλο, αλλά δημοκρατική στις σχέσεις της με τους αγωνιζόμενους. Βαθιά αντικαπιταλιστική και με πρόγραμμα που θα «αναπνέει» στα συμφέροντα και τις αγωνίες του κόσμου της δουλειάς.

Δεν καλύπτουν, δυστυχώς, τις ανάγκες αυτές οι σχηματισμοί της Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Για τον πρώτο, η υποστήριξη του ευρώ και της ΕΕ και οι συνδιαχειριστικές επιδιώξεις του αποπροσανατολίζουν το λαϊκό κίνημα και τον οδηγούν ακόμα και σε έμμεση αποδοχή των δανειακών συμβάσεων, έτσι ώστε ακόμα και αυτές οι αντιμνημονιακές του τοποθετήσεις να υπονομεύονται. Το ΚΚΕ παρακάμπτει κάθε άμεση ταξική και πολιτική σύγκρουση θέτοντας ως προϋπόθεση τη «λαϊκή εξουσία» συνεχίζει να μη δρα από κοινού με τις άλλες δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς για την ανατροπή της επίθεσης, πράγμα που κοστίζει στην αποτελεσματικότητα των λαϊκών αγώνων. Ταυτόχρονα, η ταύτισή του με τα εκφυλιστκά φαινόμενα του «σοσιαλισμού που γνωρίσαμε» υπονομεύει αντικειμενικά την αναζήτηση μιας σύγχρονης επαναστατικής προοπτικής. 

Για αυτούς τους λόγους στρατευόμαστε στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας άλλης αριστεράς. Όχι για να διχάσουμε, αλλά για να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση της Αριστεράς που έχει ανάγκη η κοινωνία, της Αριστεράς που μπορεί να αποτελέσει την πολιτική ραχοκοκαλιά του λαϊκού ξεσηκωμού.

Η συμβολή μας σε ένα τέτοιο σχέδιο δεν ξεκινάει και κυρίως δεν εξαντλείται στις επόμενες εκλογές. Πιστεύουμε στην ανάγκη τα διαφορετικά ρεύματα, που κινούνται σε ανατρεπτική αντικαπιταλιστική λογική να δρουν από κοινού, να συνεργάζονται πολιτικά, να ενοποιούνται σε ανώτερο επίπεδο και τελικά να μετασχηματίζονται σε μια άλλη αριστερά. 

Σύντροφοι,

Αυτό είναι ένα πλαίσιο θέσεων που κατά τη δική μας γνώμη μπορούν και πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια αξιόπιστη και με ορίζοντα πολιτική και – όταν αυτό είναι δυνατόν- και εκλογική συνεργασία. Πιστεύουμε ότι τα πιο πάνω γραπτά κείμενά σας, καθώς και άλλες τοποθετήσεις του τελευταίου διαστήματος, κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση και δημιουργούν όχι ταύτιση, αλλά κοινό έδαφος για μια τέτοια συνεργασία.

Η πορεία αυτή από την πλευρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εντάσσεται με σαφήνεια στην προσπάθεια ανατροπής των συσχετισμών και αλλαγής της κατάστασης στην Αριστερά. Αυτό ανταποκρίνεται στους πόθους του κόσμου της αριστεράς, που θα έβλεπε με καχυποψία κάθε εγχείρημα συνεργασίας που δεν πείθει αποφασιστικά ότι υπερβαίνει τον ορίζοντας ευκαιριακών συμπράξεων ή αξιοποιείται ως μοχλός άσκησης πίεσης ή διόρθωσης της πολιτικής άλλων δυνάμεων της Αριστεράς και αυτό ανεξάρτητα από τις προθέσεις, των όσων συμμετέχουν σε αυτό. Η οικοδόμηση μιας ισχυρής μετωπικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς προϋποθέτει ρήξη με την αυτάρκεια και τους μοναχικούς δρόμους, αλλά και ρήξη με κάθε ευκαιριακή σύμπραξη που δεν οδηγεί παρά σε ήττες, απογοητεύσεις και νέες διασπάσεις.

Σταθερή μας πεποίθησης ότι το ρεύμα που εκπροσωπείτε, όπως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχουν ιστορική ευθύνη να συμβάλλουν με ειλικρίνεια σε αυτό το ιστορικό καθήκον.

Πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών του ΜΑΑ, θα υπάρξει μια νέα συνάντηση, προκειμένου να συμβάλουμε δημιουργικά στις διεργασίες δημιουργίας προϋποθέσεων για συγκεκριμένα βήματα στην αναγκαία πολιτική συμπόρευση. 

Συντροφικά,

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :