Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

H θέση του ΜΑΑ για τις εκλογές της 6ης Μαίου 2012

ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ της 6ης Μαΐου 2012
«Να χάσει ο δικομματισμός την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να ψηφίσουμε σχήματα της αριστεράς»
«Στις 7 Μαΐου οι ιδέες της Αλληλεγγύης και Ανατροπής, που στηρίζει το ΜΑΑ, θα είναι πιο επίκαιρες παρά ποτέ»

• Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής με συνέπεια στις διακηρυγμένες θέσεις του που συνδέονται με την κοινή μετωπική δράση και με τη συμπαράταξη της αριστεράς επέλεξε να μην προσθέσει και ένα άλλο -δικό του- ψηφοδέλτιο στο τοπίο της κατακερματισμένης αριστεράς. Ούτε να προσκολληθεί σε κάποιο άλλο σχήμα της αριστεράς, χωρίς πολιτικό σκεπτικό, αλλά με μια ευκαιριακή εκλογική λογική, όπως είναι η συνήθεια των ημερών. Αντίθετα έγκαιρα πήρε επανειλημμένες πρωτοβουλίες και αναζήτησε χωρίς την παραμικρή ιδιοτέλεια μέχρι την τελευταία στιγμή δρόμους συμπόρευσης. Πρωτοβουλίες που δεν τελεσφόρησαν, χωρίς δική μας ευθύνη. Δυστυχώς τα κόμματα και οι συλλογικότητες της αριστεράς δεν μπόρεσαν να κάνουν την αναγκαία υπέρβαση, για να ανοίξει ο δρόμος για τη σωτηρία του λαού. 

• Πάντως για το γεγονός ότι το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής δε συμμετέχει στις εκλογές δεν μπορούμε να ρίξουμε σε άλλους την ευθύνη. Είναι το τίμημα και για τους δικούς μας δισταγμούς να προχωρήσουμε στη δικτύωσή του, να δώσουμε προτεραιότητα κυρίως στην ενότητα από τα κάτω. Έτσι θα είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες και ο συσχετισμός δύναμης, όχι βέβαια για μια ακόμη διαιρετική παρουσία, αλλά για να γίνει το ενωτικό μας κάλεσμα που έχει τις ρίζες του στους πόθους και τη ψυχή του κόσμου της αριστεράς, αποδεκτό και σεβαστό, αν όχι από όλα, τουλάχιστον από ορισμένα σχήματα της αριστεράς. 

• Η εκλογική μάχη θα δινόταν κάτω από πολύ καλύτερες θέσεις για το λαό ,αν η αριστερά είχε υπερβεί σκοπιμότητες, αν είχε συγκροτήσει ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο, αν είχε σηκώσει στην πλάτη της το μεταναστευτικό και δεν είχε αφήσει πεδίο στη «Χρυσή Αυγή» και σε άλλες ακροδεξιές, μεταμφιεσμένες σε πατριωτικές, δυνάμεις να προσεταιρίζονται τη λαϊκή αγανάκτηση και οργή, αν ο λαός δεν έβλεπε σήμερα την αριστερά να βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το μέγεθος των προβλημάτων του. Αν στις πιο κρίσιμες εκλογές, μετά την μεταπολίτευση, η αριστερά μπορούσε συγκροτημένα να αντιπαρατεθεί στις μνημονιακές δυνάμεις και να προτείνει εναλλακτική ανατρεπτική διέξοδο από την κρίση. Δυστυχώς, προς το παρόν, η αριστερά δε θέλει να σηκώσει στους ώμους αποφασιστικά το βάρος της εξόδου από την κρίση. 

• Η ίδια η προεκλογική περίοδος, παρά την εξαιρετικά σύντομη διάρκειά της, δημιουργεί νέα σημεία ανησυχίας, καθώς η λογική των ποσοστών και των εδρών του κάθε κόμματος επικρατεί πάνω από τη λογική της έμπνευσης και δημιουργίας ενός δυναμικού λαϊκού μετώπου πάλης με κίνδυνο την παγίωση των ρηγμάτων μέσα στο ριζοσπαστικό κίνημα, τη σύγχυση από μια «αντιμνημονιακή» ενότητα, ακόμη και με δυνάμεις της λαϊκίστικης δεξιάς. Παρατηρείται ένας εύκολος κυβερνητισμός αποσπασμένος από τη συγκρότηση ενός ισχυρού λαϊκού και εργατικού κινήματος. Καλλιεργείται η αυταπάτη για εύκολες λύσεις μέσα στην Ευρωζώνη. Ή η παραίτηση από την πολιτική πράξη στο όνομα της καθαρής θεωρίας. 

•Οι εκλογές όμως ανοίγουν και μοναδικές τις τελευταίες δεκαετίες δυνατότητες. Πρώτη φορά βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση σήψης και λαϊκής απαξίωσης ο δικομματισμός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να έχουν τόσο μεγάλη αθροιστική εκλογική δύναμη τα σχήματα της αριστεράς. Το ΜΑΑ δεν μπορεί να κάνει «αποχή» από αυτή τη διεργασία που θα ήταν σε όφελος μόνο του δικομματισμού. Παρά την αισθητή έλλειψη ενός συγκροτημένου μετώπου- υποκειμένου που να μπορεί πειστικά να αντιμετωπίσει την πολιτική της Ε.Ε και ΔΝΤ, το ΜΑΑ καλεί τις φίλες και τους φίλους του με την ψήφο, αλλά και την προεκλογική τους δράση, να συμβάλουν στο μεγάλο εκλογικό στόχο: να μην μπορέσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή. Να εκκινήσει η διαδικασία κατάρρευσης της κυριαρχίας της τρόικα. Να αποτρέψουν την είσοδό στη Βουλή της «Χρυσής Αυγής» και ιδιαίτερα να ξεριζώσουν τον επικίνδυνο σπόρο από την καρδιά ενός τμήματος της νεολαίας. Να ενισχύσουν με πάθος εκλογικά τις δυνάμεις της αριστεράς - και δεν συμπεριλαμβάνονται εδώ- ούτε όσοι προσβλέπουν σε μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ούτε όσοι συμμάχησαν με οπισθοδρομικές παραθρησκευτικές δυνάμεις. Να στηρίξουν υποψήφιες και υποψηφίους που συμμερίζονται τις πολιτικές αντιλήψεις του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, που θα επιβάλουν στο χώρο της αριστεράς την ανάγκη της μετωπικής συμπαράταξης, που δε θα διστάσουν αύριο να εγκαταλείψουν τα κοινοβουλευτικά έδρανα και να σταθούν μπροστά στα δακρυγόνα μαζί με το λαό, που θα συγκρουσθούν με την κυρίαρχη πολιτική που οδήγησε το λαό στην εξαθλίωση. Οι εκλογές δεν πρέπει να εξατμίσουν κοινοβουλευτικά τη ριζοσπαστική λαϊκή διαθεσιμότητα, αλλά να την πυροδοτήσουν. 

• Ακόμα όμως κι αν επιτευχθούν αυτοί οι εκλογικοί στόχοι, μια εκλογική νίκη μπορεί πολύ εύκολα να μεταμορφωθεί σε πολιτική ήττα, όταν αντίπαλος είναι οι δυνάμεις του κεφαλαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, αν δεν υπάρχει ο ευνοϊκός ταξικός συσχετισμός, το σαφές ανατρεπτικό πρόγραμμα, η σωστή στρατηγική, η ευρύτερη λαϊκή ενότητα. Γι’ αυτό πρέπει να ανοίξει αμέσως η συζήτηση στην αριστερά για τις μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη ο λαός, για να ορθοποδήσει, για μια άλλη πολιτική που δε χωράει στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Το στοίχημα πιστεύουμε ότι δεν έχει χαθεί. Θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη και την επαύριον των εκλογών. Για να βάλουμε πλάτη να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο και μια συμπαράταξη της αριστεράς που στηριγμένη σε ευρύ κοινωνικό μέτωπο θα δώσει πραγματική διέξοδο για τη σωτηρία του λαού. Που θα προετοιμάσει το λαό για την αναγκαία σύγκρουση με την Ευρωζώνη και την έξοδο από το €, για να επιβάλει: Στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών και τομέων στρατηγικής σημασίας, άμεσα βήματα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, προστασία των λαϊκών καταθέσεων και των δανειοληπτών, αναπροσανατολισμό των διεθνών συμμαχιών, υπεράσπιση της δημοκρατίας , της λαϊκής και δημόσιας περιουσίας που προσφέρονται στους δανειστές από τις κυβερνήσεις του μαύρου μετώπου αντί πινακίου φακής. Ένα πρόγραμμα με προοπτική το σοσιαλισμό.

• Πιστεύουμε λοιπόν βαθιά ότι οι ιδέες και αξίες της Αλληλεγγύης και Ανατροπής, της Ενότητας της Αριστεράς και του Μετώπου, των Επαναστατικών Αλλαγών στη χώρα μας, τις οποίες επίμονα και επίπονα προσπαθούμε να εκφράσουμε, τη Δευτέρα 7 Μαΐου του 2012, θα είναι περισσότερο επείγουσες και επίκαιρες παρά ποτέ. 
ΑΘΗΝΑ 26.4.2012 
ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ (ΜΑΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια :