Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

''Το ΜΑΑ δε θα καταγράψει τις δυνάμεις του στον κατακερματισμένο κόσμο της Αριστεράς

του Τάσου Σταυρόπουλου
[δημοσιεύτηκε στο Δρόμο της Αριστεράς.13/4/2012]

Η μέχρι τώρα θέση του ΜΑΑ «το € δεν είναι ταμπού» «καμιά θυσία για το €» «σύγκρουση με την Ευρωζώνη με οποιοδήποτε τίμημα» ό,τι είχε να δώσει, το είχε δώσει. Αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στα πλαίσια της ευρωζώνης και Ε.Ε είναι φανερό ότι δεν μπορεί να δοθεί. Η θέση για στάση πληρωμών , διαγραφή του χρέους και εθνικοποίηση των τραπεζών που έχει το ΜΑΑ δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια της € και Ε.Ε.
Οι θέσεις αυτές οδηγούν σε σύγκρουση με την € και Ε.Ε. Η νέα θέση για έξοδο από την Ευρωζώνη με σοσιαλιστική προοπτική έρχεται να ενισχύσει τις προτάσεις του ΜΑΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Είναι ευνόητο ότι η θέση αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί στα πλαίσια της Ε.Ε, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και φτηνολαϊκή κριτική.

Το ΜΑΑ είχε θέση ως στόχο τη δημιουργία ενός πλατιού ριζοσπαστικού μετώπου και τη συμπαράταξη των δυνάμεων της αριστεράς στη βάση ενός εναλλακτικού προγράμματος ανατροπής. 

Το ΜΑΑ με επιστολή του είχε καλέσει σε διάλογο τα κόμματα και συλλογικότητες της αριστεράς. «Με την τρόικα η χώρα καταποντίζεται, η οικονομία διαλύεται, ο κόσμος της εργασίας βογγά, το μέλλον είναι σκοτεινό. Σε τέτοιες συνθήκες δεν έχει δικαίωμα, κατά τη γνώμη μας, η αριστερά να μη εξαντλεί όλες τις δυνατότητες διαλόγου για την επίτευξη μιας μεγάλης πολιτικής συμπαράταξης Όχι άλλοθι ή πρόσχημα ή ακολουθία μονολόγων, αλλά διάλογος ουσίας με συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών. Ο χρόνος εξαντλείται. Η κάθε συλλογικότητα της αριστεράς βρίσκεται προ ιστορικών ευθυνών». 
Δυστυχώς τα κόμματα της αριστεράς δεν μπόρεσαν να κάνουν την αναγκαία υπέρβαση. Υπέρβαση που έχει κάνει η βάση των δυνάμεων της αριστεράς και απαιτεί την ενότητα. 

Το ΜΑΑ θα συνεχίσei να παλεύει για την ενότητα αυτή. Πίστευε και πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για τις δυνάμεις εκείνες που βλέπουν την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη βάση της στάσης πληρωμών και διαγραφής του χρέους που οδηγεί σε σύγκρουση με ευρωζώνη και Ε.Ε. Γι’ αυτό με συνέπεια στις θέσεις του δεν επιθυμεί να καταγράψει τις δυνάμεις του στον κατακερματισμένο κόσμο της αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια :