Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Το χρέος ποτέ δεν πεθαίνει

Του Περικλή Κοροβέση
Η χούντα τετραπλασίασε το δημόσιο χρέος για να κάνει το θεάρεστο έργο να βάλει την Ελλάδα στον γύψο. Οι «γυψωθέντες» πολίτες αυτής της χώρας είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τον γύψο των δικτατόρων; Ο βασανισθείς πολιτικός κρατούμενος, ο φυλακισμένος ή εξόριστος και αυτός που αναγκάστηκε να γίνει πολιτικός πρόσφυγας, πρέπει να πληρώσουν τα έξοδα της δίωξής τους; Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δέχτηκαν το χρέος της χούντας και πλειοδότησαν. Σήμερα το χρέος ξεπερνάει τα 320 δισ. ευρώ. Οπως λένε όλοι οι έγκυροι οικονομολόγοι, δικοί μας και ξένοι, το χρέος είναι ένα τέρας που αναγεννάται και δεν μπορεί να εξοφληθεί ποτέ. Είναι ένα εργαλείο για να κατακτηθεί μια χώρα και να γίνει αποικία των δανειστών-τοκογλύφων, όσο και να έχουν βαρύγδουπα ονόματα και διεθνές κύρος (Π.Τ., ΔΝΤ, ΕΚΤ κ.λπ.).
Και για τους συμπατριώτες μας που έχουν ακόμα τη δυνατότητα να σκεφτούν μπαίνει ένα πολύ απλό ερώτημα: Πώς δημιουργήθηκε αυτό το χρέος-Λερναία Υδρα; Από τη διεθνή εμπειρία ξέρουμε μερικά πράγματα. Δάνεια για την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων, στην ουσία παλιοσίδερα. Για τη δημιουργία άχρηστων φαραωνικών έργων που ποτέ δεν λειτούργησαν. Εξαγορά πολιτικών, ΜΜΕ και δημοσιογράφων-παπαγάλων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον αιμοσταγή Πινοσέτ, που είχε περισσότερους από εκατό τραπεζικούς λογαριασμούς ανά τον κόσμο, και τον δολοφόνο του Λουμούμπα, τον Μουμπούτου, που η περιουσία του ήταν όσο το δημόσιο χρέος. Η λογική απαιτεί, πριν πληρώσουμε ένα χρέος, να μάθουμε πώς δημιουργήθηκε και να δούμε ποιο είναι το πραγματικό και ποιο το κομπιναδόρικο.

Εδώ και πολλά χρόνια έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή για την ακύρωση του χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM) με εμψυχωτή τον καθηγητή Ερίκ Τουσέν και έχει πλαισιωθεί με επίλεκτους οικονομολόγους από όλο τον κόσμο, που προσφέρουν την τεχνογνωσία τους σε κάθε χώρα που την έχει ανάγκη. Εδώ και κάποια χρόνια είχε ιδρυθεί στην Ελλάδα μια επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, πρωτοστατούσε η ευρωβουλευτής Σακοράφα και είχαν έρθει διεθνείς προσωπικότητες για να βοηθήσουν τη χώρα. Αυτή η επιτροπή εξαφανίστηκε. Οπως το ίδιο έγινε και με την ATΤACK και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

Τρία πολύτιμα κοινωνικά μέτωπα που θα μπορούσαν να είχαν κινητοποιήσει τους πολίτες για συγκεκριμένους στόχους. Πολλοί ρίχνουν την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τα θεωρούσε ανταγωνιστικά στην πορεία του για κυβερνητική εξουσία. Προσωπικά δεν μπορώ να πάρω θέση. Αλλά αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα, είναι πως η αρχηγική γραφειοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε να λειτουργήσει το κόμμα με ενεργά μέλη και όργανα που να εργάζονται.

Αλλά το θέμα μας είναι άλλο. Μπορεί ένα χρέος να διαγραφεί; Εχει ξανασυμβεί αυτό στην Ιστορία; Πολλές φορές. Να θυμίσουμε μερικές περιπτώσεις. Το 1868, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση διαγράφει μονομερώς όλο της το χρέος. Το ίδιο γίνεται και στο Μεξικό το 1883. Ακολουθεί η Βενεζουέλα το 1907. Επεται η σειρά της Πολωνίας το 1919, αφού είχε προηγηθεί η ΕΣΣΔ που διέγραψε όλο το τσαρικό χρέος. Και για να έρθουμε στα πιο πρόσφατα. Η Αίγυπτος και η Πολωνία το 1991 περιορίζουν το χρέος τους στο μισό. Η Ισλανδία με δημοψήφισμα το 2008 αρνήθηκε να πληρώσει το χρέος της. Και ο Ισημερινός, το 2011, σε συνεργασία με την CADΤM (είχαν πάρει σύμβουλο τον Ερίκ Τουσέν) διέγραψε το χρέος του κατά 75%. Αυτά οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ τα ξέρουν, όπως και τα γνωρίζει ο καθένας που έχει εμβαθύνει στα κοινά. Η διαγραφή του χρέους είναι η μόνη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και έχουμε εδώ το παράδειγμα του Ισημερινού. Αλλά υπάρχει και το Διεθνές Δίκαιο. Ο ΟΗΕ έχει ψηφίσει σχετική «χάρτα»για το χρέος, που δίνει το δικαίωμα σε μια χώρα να μην πληρώσει το χρέος της, αν αυτό καταστρέφει το επίπεδο ζωής των πολιτών της.

Περιμέναμε λοιπόν από την κυβέρνηση της Αριστεράς-Ακροδεξιάς κάποια δήλωση για το χρέος. Δεν ακούσαμε τίποτα. Και μας αποστόμωσε ο Βαρουφάκης με το μέιλ στις 24 Φεβρουαρίου. «Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως». Με άλλα λόγια, κρατάμε όλες τις δεσμεύσεις Σαμαρά-Βενιζέλου και εισάγουμε ένα οργουελιανό λεξιλόγιο. Η τρόικα γίνεται «ομάδα των Βρυξελλών». Οι τοκογλύφοι που είναι υπεύθυνοι για την ανθρωπιστική καταστροφή της Ελλάδας ονομάζονται πια εταίροι. Αλλά αν η κυβέρνηση είναι εταίρος των αρπακτικών, τότε σημαίνει πως είναι εταίρος και στην καταστροφή της χώρας. Το έχουν σκεφτεί αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

Πηγή:efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια :