Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Κόλπο του ΣΥΡΙΖΑ οι αποζημιώσεις

Του Γιώργου Δελαστίκ*
Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος θα τολμήσει να υπογράψει την απόφαση του Αρείου Πάγου του έτους 2000 που δίνει το δικαίωμα στους συγγενείς θυμάτων του Διστόμου που εκτελέστηκαν από τους ναζί να προχωρήσουν σε κατασχέσεις κρατικών ακινήτων της Γερμανίας που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το προανήγγειλε ήδη: «Η δική μου υπογραφή θα πρέπει να μπει αφού πρώτα γίνει πολιτική διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο θέμα […] Η ελληνική νομοθεσία λέει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις παρέχει και ο υπουργός Δικαιοσύνης μια άδεια, για να μπορεί να σταθμίσει τα ζητήματα τα οποία συνδέονται με την εξωτερική πολιτική της χώρας» δήλωσε στο ραδιοσταθμό Παραπολιτικά.
Ούτε οι προκάτοχοί του υπουργοί Δικαιοσύνης τα τελευταία 15 χρόνια τόλμησαν να βάλουν την υπογραφή τους. Δεν θα το κάνει ούτε ο Ν. Παρασκευόπουλος γιατί και η κυβέρνηση Τσίπρα τρέμει τους Γερμανούς. 

Η διαγραφόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ήταν έξυπνη η κίνησή της να φέρει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων στη Βουλή. Φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους Γερμανούς, καθώς με έμμεσο αλλά αντιληπτό από όλους τρόπο συνδέει την αδιαφιλονίκητα ηγεμονική σήμερα στην ΕΕ Γερμανία με τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ και τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον όλης της ανθρωπότητας. Αφυπνίζει έτσι έμμεσα όλους τους λαούς της Ευρώπης για τους κινδύνους που τους απειλούν και σήμερα λόγω της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ – όσους λαούς, εννοείται, πολέμησαν εναντίον των γερμανών ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι δεν ήταν και τόσοι πολλοί! Η γερμανική Αριστερά έσπευσε να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα στο θέμα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. «Δεν παραγράφεται. Είναι δάνειο το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί» δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του γερμανικού κόμματος Ντι Λίνκε Μπερντ Ρίζινγκερ.

«Η χώρα είναι σε πόλεμο! Η κυβέρνηση είναι σε κοινωνικό και ταξικό πόλεμο με τους δανειστές μας!» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. «Στον πόλεμο αυτό δεν θα πάμε σαν χαρούμενοι πρόσκοποι. Τιμωρούν τον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή του. Μας εκβιάζουν και δεν μας δίνουν αυτά που μας χρωστάνε και τα οποία έχουμε συμφωνήσει» πρόσθεσε. Μακάρι να εννοεί κιόλας τα όσα είπε, πράγμα για το οποίο έχουμε ισχυρότατες αμφιβολίες. Άλλωστε ο Ν. Βούτσης προανήγγειλε ουσιαστικά υποχωρήσεις. «Εμείς θα μείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα και το συμβόλαιο που έχουμε με τον ελληνικό λαό» διακήρυξε, προσθέτοντας όμως μια μοιραία φράση: «Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά με πιο σιγανούς ρυθμούς και λιγότερο ριζοσπαστικά, γιατί έχουμε οικονομικά προβλήματα»! Μαύρα μαντάτα δηλαδή για την εφαρμογή ακόμη και του πλήρους εντασσόμενου στο αστικό πλαίσιο Προγράμματος της Θεσσαλονίκης. 

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα παράπλευρο μικρό κέρδος από την ανακίνηση του θέματος των κατοχικών αποζημιώσεων από την κυβέρνηση Τσίπρα. Αποδείχθηκε ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, εκτός φυσικά από τη ΝΔ του Σαμαρά, το πιο… «γερμανοτσολιάδικο» κόμμα της Ελλάδας είναι το Ποτάμι
Επειδή μάλιστα ο Σαμαράς είναι «τελειωμένος» πολιτικά και απλώς περιφέρεται άταφο το πολιτικό του πτώμα, ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ο ανερχόμενος… «πολιτικός γερμανοτσολιάς» της νέας εποχής, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του για το θέμα των αποζημιώσεων συγγενών των εκτελεσμένων από τους ναζί στο Δίστομο, με τις οποίες τάσσεται αναφανδόν υπέρ των Γερμανών!
«Διαρρέουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι σκέπτονται να κατασχέσουν το Ινστιτούτο Γκαίτε! Φαντάζομαι ότι ο κύριος Παρασκευόπουλος γνωρίζει τι είναι το Ινστιτούτο Γκαίτε και τι έχει προσφέρει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Αυτές οι δηλώσεις, όπως και οι διαρροές, είναι ντροπή και θα βρει χειροκροτητές μόνο μέσα στους φασίστες και όχι στον ελληνικό λαό» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

Δεν ενοχλείται ο Στ. Θεοδωράκης δηλαδή καθόλου από το γεγονός ότι οι Γερμανοί πιέζουν να βγάλουν σε πλειστηριασμούς τα σπίτια Ελλήνων από τις ελληνικές τράπεζες για να τα αγοράσουν για μια πεντάρα και Γερμανοί. Τον ενοχλεί όμως αφάνταστα το γεγονός ότι συγγενείς εκτελεσμένων στο Δίστομο, που δεν μπορούν να πάρουν ούτε ένα ευρώ αποζημίωση από τη ζάπλουτη Γερμανία παρά μια τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, διεκδικούν το δικαίωμά τους να κατασχέσουν γερμανικά κρατικά ακίνητα! Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του σύγχρονου «πολιτικού γερμανοτσολιά» τι είναι;

«Αυθάδη» χαρακτηρίζει σε σχόλιό της και η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε την ιδέα της κατάσχεσης γερμανικής κρατικής περιουσίας στην Ελλάδα εξαιτίας των εγκλημάτων των ναζί στη χώρα μας. Όλοι συμφώνησαν, ισχυρίζεται η δεξιά γερμανική εφημερίδα, ότι «στη σημερινή ειρηνική τάξη πραγμάτων είναι απαρχαιωμένες τέτοιες απαιτήσεις»! Η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε απειλεί ωμά την ελληνική κυβέρνηση στο σχόλιό της αυτό: «Όποιος σήμερα τραβάει ακόμη αυτό το χαρτί, πρέπει να ξέρει τι κάνει. Η υπόθεση όχι μόνο έχει κριθεί από πλευράς δικαίου, αλλά και συνιστά επικίνδυνη ανοησία σε καιρούς ευρωδιάσωσης, στους οποίους η Γερμανία θα μπορούσε να αντιπαραθέσει έναν πλουσιοπάροχο δικό της λογαριασμό στις εξουσιοδοτημένες απαιτήσεις της Αθήνας» γράφει.

Υπονοεί προφανώς ότι αν «τα πάρουν στο κρανίο» οι Γερμανοί με τις απαιτήσεις του Τσίπρα για πολεμικές αποζημιώσεις, θα χρεοκοπήσουν την Ελλάδα για να μάθει η κυβέρνηση να ζητάει λεφτά από το Δ΄ Ράιχ! «Η Ελλάδα διακινδυνεύει να αποξενώσει τη Γερμανία» έγραψαν σε τίτλο σχετικού ρεπορτάζ τους και οι αμερικανικοί Τάιμς της Νέας Υόρκης. Είναι φανερό ότι η ένταση αυξάνεται κατακόρυφα.

Δημοσιεύθηκε στο "Πρίν",15/3/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια :