Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Καραβάνι Αλληλεγγύης στο λαό του Ντονμπάς!

Γιορτάζοντας την Αντιφασιστική Νίκη με τις λαϊκές πολιτοφυλακές των Λαϊκών Δημοκρατιών!


Πολυπληθής ελληνική αντιπροσωπεία της «Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία» έφτασε χθες στο Ροστώφ.

Παρά και ενάντια στη σχεδόν απόλυτη σιωπή των ΜΜΕ για το συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία – σιωπή που «σπάει» μόνο όταν πρόκειται να συκοφαντηθεί ο λαός που ξεσηκώθηκε ενάντια στο βαθιά αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου - εκατοντάδες αλληλέγγυοι ακτιβιστές από την Ευρώπη και όλον τον κόσμο μαζεύονται σήμερα, 6 Μάη, στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου θα συγκεντρωθεί το Αντιφασιστικό Καραβάνι, το οποίο θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι και τις 10 Μάη, λαμβάνοντας μέρος στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης και στο διεθνές συνέδριο αλληλεγγύης στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις οποίες και θα επισκεφτούν.

Η πολυπληθής ελληνική αντιπροσωπεία της «Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία», η οποία χθες έφτασε στο Ροστώφ, εκφράζει πολλές ευχαριστίες στις εργατικές λέσχες και το στέκι «Ντοστογιέφσκι» για τα ρούχα και τα είδη πρώτης ανάγκης που παραχώρησαν και τα οποία θα παραδώσουν στο σκληρά δοκιμαζόμενο λαό της Αν. Ουκρανίας.


Η αποστολή διεξάγεται μέσα σε συνθήκες νέας κλιμάκωσης της επιθετικότητας του Κιέβου εναντίον των Λαϊκών Δημοκρατιών. Αν και ουδέποτε το καθεστώς τήρησε ουσιαστικά τις συμφωνίες του Μινσκ, ωστόσο, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ραγδαία ποσοτική αύξηση των βομβαρδισμών του ουκρανικού πυροβολικού, όχι μόνο εναντίον θέσεων των λαϊκών πολιτοφυλακών, αλλά και εναντίον του οικιστικού ιστού. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της ΛΔ του Ντονιέτσκ, μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 55 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Είναι προφανές ότι το καθεστώς θέλει να προβοκάρει, με αφορμή τον εορτασμό της 9 Μάη. Άλλωστε, την ώρα που ο λαοί του Ντονμπάς και της Ρωσίας ετοιμάζονται πυρετωδώς να τιμήσουν όπως τους αξίζει τα δεκάδες εκατομμύρια των μαχητών του Κόκκινου Στρατού, των λαών της ΕΣΣΔ, των αντάρτικων κινημάτων και της λαϊκής αντίστασης των ευρωπαϊκών λαών, το καθεστώς του Κιέβου, με την πλήρη συμφωνία της ΕΕ και των ΗΠΑ, ψήφισε πολύ πρόσφατα νόμο με τον οποίο αναγνωρίζονται οι φασιστικές – δοσιλογικές οργανώσεις των Ουκρανών εθνικιστών και ναζί που ματοκύλησαν τους συμπατριώτες τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, απαγορεύοντας, ταυτόχρονα, τα σοβιετικά σύμβολα.

Κι όμως, ή ίσως ακριβώς λόγω των παραπάνω, αυτή η δεύτερη αποστολή δυτικών αλληλέγγυων προς τους αντάρτες και τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας που εναντιώνονται στην κυβέρνηση και το νέο καθεστώς του Κιέβου, της μετά- Μαϊντάν εποχή,ς είναι και η μεγαλύτερη σε όγκο. Την πρωτοβουλία πήρε πέρυσι μία μουσική μπάντα, οι Banda Bassotti και αγκαλιάστηκε από πλήθος ανθρώπων από την Ιταλία, την Ισπανία, την Χώρα των Βάσκων, την Γαλλία, την Γερμανία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, αλλά και από τις ΗΠΑ, το Περού κ.α.

Η Σφαγή της Οδησσού και η Αντιφασιστική Νίκη


Ένα χρόνο πριν, στις 2 Μάη, διαδηλωτές ενάντια στο νέο καθεστώς που είχε εγκαθιδρυθεί με τη νίκη του Μαϊντάν έβρισκαν τραγικό θάνατο όταν κυνηγήθηκαν από νεοναζί υποστηρικτές τού νέου καθεστώτος και εγκλωβίστηκαν στο κτήριο των Συνδικάτων της Οδησσού. Το κτήριο πυρπολήθηκε από τους διώκτες τους και πολλοί βρήκαν τραγικό θάνατο. Ήταν η «σφαγή της Οδησσού» που έπαιξε μεγάλο ρόλο και στην γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή αλλά και στη δημιουργία ενός ρεύματος ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης προς τους κατοίκους του Ντονμπάς.

Έτσι λοιπόν το πρώτο δεκαήμερο του Μάη είναι ένα σημείο με πολλές σημαντικές ημερομηνίες για τους κατοίκους του Ντονμπάς. Από τη μία η 2η του Μάη και από την άλλη η ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης όπως ονομάζεται η 9η του Μάη, η ημέρα που γιορτάζεται η νίκη έναντι των δυνάμεων της ναζιστικής Γερμανίας και του Άξονα.

Ένα χρόνο μετά τη σφαγή της Οδησσού και ενώ έχουν υπάρξει δύο συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός (που παραβιάστηκαν και οι δύο λίγες μόνο ώρες μετά την υπογραφή τους), οι αρχές του Ντονμπάς, οι δύο λαϊκές δημοκρατίες ετοιμάζονται να γιορτάσουν την 9η Μάη έχοντας αγκαλιάσει την πρωτοβουλία που έχουν πάρει αριστερά τμήματα των πολιτοφυλακών, αριστερές οργανώσεις του Ντονμπάς και αριστερές οργανώσεις εκτός Ουκρανίας για ένα αντιφασιστικό καραβάνι από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Παράλληλα, με πρωτοβουλία 10 τουλάχιστον αριστερών, αντιφασιστικών, οικολογικών και εργατικών οργανώσεων του Λουγκάνσκ διοργανώνεται στις 8 Μάη Διεθνές Συνέδριο του Ντονμπάς με σύνθημα: Αντιφασισμός – Διεθνισμός – Αλληλεγγύη. Πολλοί από τους ακτιβιστές, αριστερούς και αντιφασίστες που θα συμμετάσχουν στο καραβάνι των Banda Bassotti θα συμμετάσχουν επίσης στο συνέδριο.

Τις προθέσεις τους οι Banda Bassotti τις είχαν δείξει και όταν είχαν βρεθεί στις αρχές του περσινού Ιούνη στην Αθήνα μαζί με τους «δικούς μας» Έλληνες Anfo και τους Ισπανούς Boikot, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αναιρέσεις, όπου με δική τους πρωτοβουλία βρέθηκαν και τα τρία συγκροτήματα στη σκηνή για να τραγουδήσουν το γνωστό αντάρτικο ιταλικό τραγούδι «Bella Ciao» σηκώνοντας επίσης κι ένα πανό με το μήνυμα «Save the people of Donbass – Σώστε το λαό του Ντονμπάς».


Με μια ανακοίνωση που, ανάμεσα στα άλλα, σημείωνε «Είμαστε κουρασμένοι από όλα αυτά και σε συνεργασία με τις λαϊκές πολιτοφυλακές της Νοβορωσίας διοργανώνουμε ένα αντιφασιστικό ταμείο αλληλεγγύης. […] Θα μεταφέρουμε την αντιφασιστική αλληλεγγύη μας στο έδαφος του Ντονμπάς με μια συναυλία. Όπως έγινε ήδη το 1984 στη Νικαράγουα, το 1994 στο Σαλβαδόρ, το 2004 στην Παλαιστίνη, είμαστε τώρα έτοιμοι για ένα ακόμη ταξίδι» οι Banda Bassotti αναλάμβαναν ένα φορτίο μάλλον μεγαλύτερο από αυτό που αναλογεί σε μια πολιτικοποιημένη μπάντα κομμουνιστικής αναφοράς.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν οργανώσεις, αγωνιστές, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες. Συνέδραμαν την προσπάθεια συγκέντρωσης οικονομικής ενίσχυσης και την απόπειρα να δοθεί ένα μήνυμα αλληλεγγύης στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ και στις πολιτοφυλακές τους. Αρκετοί από αυτούς τελικά στελέχωσαν και το ίδιο το καραβάνι, που έδωσε το πρώτο ραντεβού συγκρότησής του στη Μόσχα στις 25 του Σεπτέμβρη. Από την Ελλάδα, σε εκείνη την πρώτη αποστολή, συμμετείχαν 4 μέλη της Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία Δημόσια το καραβάνι υποστήριξαν αρκετά συγκροτήματα από το χώρο του πολιτικοποιημένου πανκ όπως οι Ska-P, οι Boikot, οι Anti-Flag και άλλοι. Ενώ την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους δημοσιοποίησαν αριστερές οργανώσεις από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Χώρα των Βάσκων και την Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :