Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Άρης Βελουχιώτης, 70 χρόνια ασύλληπτος

Από:Το Περιοδικό

Διοργάνωση οδοιπορικού στα βήματα του Άρη Βελουχιώτη 6,7 Ιούνη

Εβδομήντα (70) χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη, μιας από τις μεγαλύτερες και ηρωϊκότερες μορφές τής Αντίστασης του λαού μας απέναντι στο φασισμό, τον ναζισμό και τον αγγλικό επεκτατισμό.
70 χρόνια πριν, στις 16 Ιουνίου 1945, σε μία από τις πιο δύσβατες περιοχές της Ελλάδας, δίνει τέλος στη ζωή του ο άνθρωπος που σφράγισε όσο λίγοι την Αντίσταση κατά των γερμανών και ιταλών κατακτητών, καταδιωκόμενος από εχθρούς και αποκηρυγμένος από συντρόφους. Το πολεμικό του ψευδώνυμο Άρης Βελουχιώτης, κατά κόσμον Θανάσης Κλάρας, ετών 40, κομμουνιστής.

Η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, θέλοντας να τιμήσει στο πρόσωπό του την «ανώνυμη» δράση των εκατομμυρίων αγωνιστών που διεκδίκησαν μια ζωή στα μέτρα των ανθρώπων, πρότειναν την διοργάνωση διήμερου οδοιπορικού στα βήματα του Άρη, στις 6 και 7 Ιουνίου 2015, με κεντρικό σύνθημα «Άρης Βελουχιώτης, 70 χρόνια ασύλληπτος». Ασύλληπτος από την αστική τάξη, τον «εθνικό κορμό», τις ηγεσίες. Την πρόταση της ΕΛΝΣ αποδέχθηκε καταρχάς η Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων, η οποία και φιλοξενεί το οδοιπορικό στην πόλη τους, καθώς και οι Εργατικές Λέσχες Καλλιθέας, Περιστερίου,Κερατσινίου, Νέας Ιωνίας, η Πολιτική/Πολιτιστική Λέσχη Γλυφάδας «Αμπάριζα» και η Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου.

----------------------------------------------------------------------

Ο Άρης Βελουχιώτης ως αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ έγινε ο απόλυτος τρόμος των ξένων κατακτητών, η τιμή και η περηφάνια του μαχόμενου λαϊκού κινήματος. Το όνομά του έφτασε στις μέρες μας, τραγούδι και άνεμος, σύμβολο του ασυμβίβαστου κι ανυποχώρητου αγώνα μέχρι τέλους. 70 χρόνια μετά το θάνατό του, το πρόσωπό του αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων και σημείο αναφοράς μιας ολόκληρης εποχής.
Γόνος εύπορης οικογένειας, πρωτοπόρος κομμουνιστής, άνθρωπος ειδικών αποστολών και μαζικής δράσης, αρχισυντάκτης του Ριζοσπάστη, φαντάρος στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου ως απείθαρχο στοιχείο, λοχίας στο Μέτωπο του 1940, φυλακισμένος κι εξορισμένος πολλές φορές για τη δράση του, ο άνθρωπος που έπαιξε ρόλο στην αποκάλυψη της Προσωρινής Διοίκησης του ΚΚΕ που ήταν προϊόν της ασφάλειας του Μανιαδάκη, εμπνευστής και πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, διορατικός ως προς το ρόλο των Άγγλων και αρνούμενος να δεχθεί τη συμφωνία της Βάρκιζας, ο Άρης Βελουχιώτης πότισε με το αίμα του την ελληνική γη στις 16 Ιούνη 1945, στο φαράγγι του Φάγγου, στη Μεσούντα της Άρτας.


Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού –από την Αθήνα- θα είναι η γέφυρα του Γοργοπόταμου, κοντά στη Λαμία, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγάλα σαμποτάζ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια επιχείρηση για την οποία όπως έγραψαν οι αντίπαλοί του, «χωρίς τον Άρη δεν θα πετύχαινε».

Δεύτερος σταθμός η πόλη των Τρικάλων, εκεί όπου εκτέθηκαν από τους φασίστες σε φανοστάτη της κεντρικής πλατείας τα αποκομμένα κεφάλια του Άρη και του συντρόφου του Τζαβέλλα, σε μια κανιβαλική γιορτή της δοσίλογης «εθνικοφροσύνης». Τα μέλη τής Λέσχης Εργασίας και Πολιτισμού των Τρικάλων θα ξεναγήσουν τους συμμετέχοντες στα σημεία της πόλης που συνδέθηκαν με τον Άρη*. Θα ακολουθήσει εκδήλωση και λαϊκό γλέντι το βράδυ. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει η ευκαιρία για συζήτηση γύρω από ιδέες και εμπειρίες από τη δράση των Λεσχών, στον σημερινό πόλεμο ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα.

Το επόμενο πρωί θα υπάρχει μετάβαση στον τρίτο και τελευταίο σταθμό του οδοιπορικού, στο χωριό Μεσούντα Άρτας, εκεί όπου έπεσε ο πρωτοκαπετάνιος του λαϊκού στρατού, περικυκλωμένος από συμμορίες της Δεξιάς και τμήματα της Εθνοφυλακής.

Η μετάβαση θα γίνει με πούλμαν και το βράδυ του Σαββάτου θα υπάρξει διαμονή σε ξενοδοχείο των Τρικάλων. Έχουν εξασφαλιστεί ιδιαίτερα προσιτές τιμές.

Για αναχωρήσεις από Αθήνα για όλο το οδοιπορικό από το Σάββατο 6/6, τηλ. 6972209745. Για αναχωρήσεις από Τρίκαλα για Μεσούντα την Κυριακή 7/6 στις 8 πμ, τηλ 6974058845 τιμή περίπου 10 ευρώ με επιστροφή (προθεσμία μέχρι 3/6). Για αναχωρήσεις από Βόλο για Μεσούντα την Κυριακή 7/6 το πρωί, τηλ 6972 874206


*Η ξενάγηση στα Τρίκαλα:

Στις 6:00 μ.μ. το απόγευμα του Σαββάτου, θα πραγματοποιηθεί οδοιπορικό στην πόλη των Τρικάλων. Οδοιπορικό μνήμης και τιμής στην ιστορία των αγώνων του λαού της πόλης και ταυτόχρονα μια μαζική αντιφασιστική πορεία, η οποία θα ξεκινήσει από το Φρούριο της πόλης, όπου έχει μεταφερθεί ο φανοστάτης στον οποίο κρεμάστηκαν τα κεφάλια του Άρη και του πρωτοπαλίκαρού του Τζαβέλα.

Δεύτερο σημείο στάσης θα είναι το μνημείο της Αγροτικής εξέγερσης, που στις 2 Φεβρουαρίου του 1925 οι ξεσηκωμένοι Τρικαλινοί αγρότες, με την συμπαράσταση εργατών, δέχθηκαν δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς αξιωματικών του στρατού και των χωροφυλάκων, αφήνοντας 6 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Τρίτο σημείο στάσης, η πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στην οποία βρίσκεται το άγαλμα του στρατιωτικού αρχηγού του ΕΛΑΣ και γεννημένου στα Τρίκαλα, στρατηγού Στέφανου Σαράφη.

Κατάληξη του οδοιπορικού θα αποτελέσει η πλατεία Ρήγα Φεραίου, εκεί όπου στις 17 Ιούνη του 1945, σε μια επίδειξη κανιβαλισμού, κρεμάστηκαν σε έναν από τους φανοστάτες της, τα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλλα. Στην ίδια πλατεία, όπου στις 18 Απρίλη του 1944, κρεμάστηκαν από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους, πέντε παλικάρια της πόλης, οι ΕΠΟΝίτες Στέργιος Γάτσας, Γιάννης Μπριάζης, Κώστας Στεργιόπουλος, Κώστας Σύρμπας και Απόστολος Τσανάκας και στην οποία υπάρχει μνημείο στη μνήμη τους.

Στην ιστορικό αυτό χώρο, στις 7:30 μ.μ., θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τίτλο: «Ο ανυπότακτος οργανωμένος λαός: τότε και τώρα». Μια συζήτηση, στην οποία θα επιχειρηθεί από τις Εργατικές Λέσχες που τη διοργανώνουν, να πιαστεί το κόκκινο νήμα της οργανωμένης πάλης του λαού μας και των μορφών αλληλεγγύης, αντίστασης, πολιτισμού και δημιουργίας θεσμών αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης και λαϊκής κυριαρχίας από την ηρωική εποχή του Άρη, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, στις μέρες μας που κυριαρχεί η φτώχεια κι η ανεργία, που πάει να σηκώσει κεφάλι ο ρατσισμός κι ο φασισμός, που αμφισβητούνται και καταργούνται εργατικές κατακτήσεις, δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες από τους σύγχρονους δυνάστες των «θεσμών».




Δεν υπάρχουν σχόλια :