Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Πρώτες σκέψεις για τις Τουρκικές εκλογές - Τεράστια η νίκη της αριστερής συμμαχίας

Του Σεϊτ Αλντογκάν 
Τα τελικά αποτελέσματα των Τουρκικών εκλογών όπως μεταδόθηκαν απ’ τα ΜΜΕ

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) - 41% και 259 έδρες 
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα - 25,2% και 131 έδρες
Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης – 16,5% και 82 έδρες
Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών - 12,5% και 78 έδρες
Κάποιες πρώτες σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Είναι η πρώτη φορά που δέχεται τόσο μεγάλο πλήγμα το κόμμα του Ερντογάν χάνοντας περίπου 8% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Οι εκλογές που είχαν πάρει μορφή δημοψηφίσματος ήταν ένα ηχηρό ράπισμα για τα σχέδια του «σουλτάνου» και ήδη τώρα οι πολιτικοί αναλυτές αρχίζουν να αναφέρουν δυο σενάρια αφού με τα αποτελέσματα των εκλογών δεν μπορεί να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σύμφωνα με το πρώτο σχηματίζεται κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ενώ το δεύτερο αναφέρει κυβέρνηση συνεργασίας του ΑΚΡ με το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης. (Ανησυχητικό φαινόμενο η αύξηση των ποσοστών του).

Παρόλη την δημαγωγία και την τρομοκρατία που άσκησε στους πολιτικούς του αντιπάλους το μέχρι σήμερα κυβερνητικό κόμμα δεν απέφυγε μια οδυνηρή ήττα που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην εμπλοκή στην προεκλογική μάχη του Ερντογάν με τις απαιτήσεις του για αλλαγή του Τουρκικού Συντάγματος και τις υπερεξουσίες που ήθελε να συγκεντρώσει.

Το πιο ελπιδοφόρο για τα λαϊκά στρώματα των λαών της Τουρκίας μήνυμα των εκλογών είναι ο σχεδόν διπλασιασμός της δύναμης του κόμματος της Δημοκρατίας των λαών από το 6,4% που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Η τεράστια επιτυχία του -παρ’ όλη την αφόρητη τρομοκρατία που δέχτηκαν τα στελέχη και οι οπαδοί του κόμματος- να υπερβεί το εξωφρενικό ποσοστό του 10% και να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στέλνει πολλαπλά και βαρυσήμαντα μηνύματα.

Οι δολοφονικές προβοκατόρικες επιθέσεις που δέχτηκε από παρακρατικούς και κυβερνητικούς μηχανισμούς έπεσαν στο κενό. Οι χθεσινοί δολοφονημένοι 4 οπαδοί του HDP στο Ντιγιαρμπακίρ είχαν σαν αποτέλεσμα το κόμμα αυτό να λάβει 80% σ’ αυτή την πόλη. Η κρατική τρομοκρατία που σημειώθηκε στις κουρδικές πόλεις ενάντια στους οπαδούς του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών το μόνο που κατάφερε ήταν να αυξήσει την εκλογική επιρροή του αριστερού κόμματος κατά 60-80% ενώ ο Κουρδικός λαός έδειξε να απεγκλωβίζεται από τα αστικά Τουρκικά κόμματα.

Από σήμερα αυτό το δυνάμωμα της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων στην Τουρκία άνοιξε διάπλατα τις λεωφόρους της ελπίδας για τα φτωχά καταπιεσμένα στρώματα των λαών της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :