Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Το πρόβλημα του επόμενου ηγέτη της Ν.Δ

Του Γ. Δελαστίκ - "Επίκαιρα"

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να μην έχει κλείσει ακόμη χρόνο στο αξίωμα του πρωθυπουργού, αλλά τόσο οι παράγοντες που επηρεάζουν ισχυρά την πολιτική ζωή του τόπου όσο και τα στελέχη της ΝΔ λαμβάνουν ήδη θέσεις για τη μετά τον Σαμαρά εποχή, η οποία όλοι σχεδόν εκτιμούν ότι θα είναι σύντομη - πιθανότατα ως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Φυσικά, οι υπολογισμοί αυτού του είδους υπόκεινται σε πάσης φύσεως ανατροπές και απρόβλεπτες εξελίξεις, οι οποίες αλλάζουν άρδην το πολιτικό σκηνικό. Ελάχιστοι είναι, πάντως, αυτοί που θεωρούν ότι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαμαρά είναι δυνατόν να επιβιώσει με αυτή τη σύνθεση μετά τις εκλογές ή να πάρει η ΝΔ ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που πήρε πέρσι.
Ο Α. Σαμαράς έχει ήδη χρεωθεί προσωπικά τα δύο κατά πολύ χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα της ιστορίας της ΝΔ, κι αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι θα χρεωθεί και το τρίτο χειρότερο αποτέλεσμα της.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα είναι απαραίτητη…

Του Παναγιώτη Μαυροειδή

διάλογος για τη Συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ


"...Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εμφανίστηκε ως συγκεκριμένη ανάγκη και με πολύ προσδιορισμένη ‘’αξία χρήσης’’: Ως δύναμη ανάπτυξης, προβολής και πάλης μιας αντικαπιταλιστικής πολιτικής, με ριζοσπαστικό, επαναστατικό, κατά βάση εξωκοινοβουλευτικό, τρόπο. Αποτελεί έκφραση μιας συγκεκριμένης αναγκαιότητας, η οποία μας υπερβαίνει όλους (οργανώσεις, ρεύματα, αγωνιστές), αλλά και ταυτόχρονα μας ‘’δεσμεύει’’. Δεν είναι πουκάμισο αδειανό, δεν είναι σημαία ευκαιρίας..."

Ας μιλήσουμε λοιπόν για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά και ότι θέλουμε να ‘’αντιπροσωπεύσουμε’’. Τις προοπτικές, τις αδυναμίες, τα διλλήματα που αντιμετωπίζει μπροστά και στη δεύτερη Συνδιάσκεψη.

Αλλά μήπως πρέπει να γυρίσουμε λίγο πίσω;

Πως μας πρόκυψε η ‘’ΑΝΤΑΡΣΥΑ των πολλών’’;

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Η ΕΕ διαλύεται, η Αριστερά ...κοιμάται!

Του Γιώργου Δελαστίκ

Το φαινόμενο παρουσιάζει εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον. Το ευρώ, από τη μία πλευρά, αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο για την καθυπόταξη όλων των χωρών της Ευρώπης στοΤέταρτο Ράιχ της Γερμανίας με αντάλλαγμα για τις επιμέρους αστικές τάξεις την καταβαράθρωση των μισθών και την κατάλυση των εργασιακών σχέσεων του 20ου αιώνα. 


Από την άλλη, το ευρώ οδηγεί σε παροξυσμό τις αντιθέσεις μεταξύ των αστικών τάξεων της ευρωζώνης και της ΕΕ γενικότερα, με αποτέλεσμα να γίνεται πλέον ανοικτά λόγος για διάλυση και εξαφάνιση του κοινού νομίσματος, αλλά και για αποχώρηση ή μη ένταξη κρατών στην ΕΕ και στο ευρώ.

Η νέα, δεξιά κυβέρνηση της Ισλανδίας διέκοψε μονομερώς, χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση με τις Βρυξέλλες, τις διαπραγματεύσεις της για ένταξη στην ΕΕ. Τις είχε αρχίσει η προηγούμενη, κεντροαριστερή κυβέρνηση η οποία και συνετρίβη στις προ μηνός εκλογές ως εθελόδουλη, υπερβολικά ενδοτική απέναντι στην ΕΕ και στη Βρετανία.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ο Λαμπράκης ζει μέσα από τους αγώνες μας ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα!

50 χρόνια μετά, ο Γρ. Λαμπράκης ζει μέσα από τους αγώνες μας ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα!



Πενήντα χρόνια πριν, το βράδυ της 22ας Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, οι Γρηγόρης Λαμπράκης και Γιώργος Τσαρουχάς δέχονται δολοφονικό χτύπημα, βγαίνοντας από το κτίριο όπου είχαν απευθύνει πολιτική ομιλία για την ειρήνη. Ήταν τότε που η κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή με τις υποδείξεις και των Αμερικάνων απαγόρευε διαδηλώσεις, όπως εκείνη τη Μαραθώνια πορεία ειρήνης της 21ης Απριλίου 1963, που ο Λαμπράκης ξεκίνησε μόνος και συνελήφθη. Η επίθεση με τρίκυκλο και λοστούς υλοποιήθηκε από τους φασίστες και παρακρατικούς Κοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη υπό την ασφυκτική παρουσία και την «επίβλεψη» της αστυνομίας. Τέσσερις ημέρες μετά ο Λαμπράκης άφησε την τελευταία πνοή του.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

H Άλλη Πλευρά του Κινεζικού Θαύματος

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
Παρατεταγμένοι σαν στρατιώτες έτοιμοι για δουλειά

Συνεχείς παραβιάσεις στα εργασιακά δικαιώματα, διαδηλώσεις για το περιβάλλον και ο φόβος του χρέους, κρύβονται πίσω από την κινεζική υπερανάπτυξη


Πολύφερνη νύφη η Κίνα για την προίκα των 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτει και ψάχνει να επενδύσει στις χειμαζόμενες οικονομίες της Ευρώπης και όχι μόνο, κρύβει ωστόσο και την άλλη πλευρά του νομίσματος: 
Τη συνεχιζόμενη παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων, τις επιπτώσεις της ξέφρενης ανάπτυξης στο περιβάλλον αλλά και την ανησυχία για το «κρυφό» υπέρογκο χρέος της.

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Του Δημήτρη Καλτσώνη*
Το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αποτελεί στην πραγματικότητα την τρίτη κατά σειρά προσπάθεια ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία της απόφασης πλαίσιο 2008/913 ΔΕΥ. 
Η κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου αποδείχθηκε τελικά σύνθετη υπόθεση.
 
Είναι προφανές ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ειδικά από την πλευρά της ΝΔ, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το περιεχόμενό του. Οι ενστάσεις αυτές σχετίζονται κυρίως με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κόμμα της κυβέρνησης θεωρεί πως η ψήφιση του νομοσχεδίου θα χαλάσει τις σχέσεις της με το ακροδεξιό ακροατήριο[1]. Μήπως επομένως το νομοσχέδιο είναι θετικό και πρέπει να υποστηριχθεί από κάθε προοδευτικά σκεπτόμενο άνθρωπο;

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ο Αλέξης τρώει τις συνιστώσες για να γίνει πρωθυπουργός

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει συνειδητοποιήσει πλήρως το θέμα: αποκλείεται να γίνει πρωθυπουργός, αν προηγουμένως δεν έχει καθυποτάξει πολιτικά και εξοντώσει πολιτικά τις συνιστώσες του κόμματός του! 


Μόνο αν είχε στόχο να εφορμήσει για τη δημοκρατική κατάληψη της εξουσίας ηγούμενος ενός ρωμαλέου λαϊκού κινήματος, μαχητικού και ριζοσπαστικού, δεν θα συνιστούσε εμπόδιο στα σχέδιά του η ύπαρξη των συνιστωσών οργανώσεων του κόμματός του. Τότε μάλιστα θα αποτελούσε ισχυρό πλεονέκτημα, όπως απέδειξαν άλλωστε και οι περυσινές εκλογικές αναμετρήσεις.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Αποχαιρέτα τον το ΣΥΡΙΖΑ που χάνεις

Tου Γιώργου Λαουτάρη

Το τέλος της αντίθεσης κεφαλαίου – εργασίας

εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του ΣΕΒ


Σε τρία επίπεδα η πολιτική δραστηριότητα αυτής της εβδομάδας αποκάλυψε το οριστικό διαζύγιο του νέου ΣΥΡΙΖΑ από τη ριζοσπαστική κληρονομιά του ξεκινήματός του, την κινηματική και ενωτική φυσιογνωμία που σημάδεψε τη γέννησή του. 

Σε προγραμματικό επίπεδο, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ έκανε ανεπίτρεπτα ανοίγματα στην επιχειρηματικότητα. Σε επίπεδο κοινωνικών συμμαχιών, η στάση του κόμματος στην απεργία των καθηγητών ταυτίστηκε με τις πιο συντηρητικές φωνές που ζητούσαν πρόωρη υπαναχώρηση. Και τέλος, σε οργανωτικό επίπεδο, χτίζεται ένα αρχηγικό κόμμα, περιφρουρημένο απέναντι στη διαφωνία και κυρίως, την αριστερή αναζήτηση.

Περί ωρών εργασίας

Του Γιώργου Ρούση

Η κοινή λογική λέει ότι όσο προοδεύει η ανθρωπότητα τόσο λιγότερο θα έπρεπε να εργάζονται οι άνθρωποι για να ικανοποιούν τις ανάγκες τους.

Άλλωστε από την αρχαιότητα βλέποντας την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα των υφαντουργικών μηχανών του Ήφαιστου, ο Αριστοτέλης εκτιμούσε ότι αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατάργηση της δουλείας, αντικαθιστώντας την ζωντανή εργασία των δούλων.
Πιο πρόσφατα ουτοπικοί στοχαστές θεωρούσαν ότι στις ιδανικές τους πολιτείες θα αρκούσε να δουλεύουν οι άνθρωποι το πολύ 4-6 ώρες την ημέρα για να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, ενώ για τον Μαρξ η μείωση της εργάσιμης μέρας αποτελούσε θεμελιακή προϋπόθεση για την επίτευξη της κομμουνιστικής χειραφέτησης.
Και πράγματι με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο ένα μεγάλο τμήμα της ανθρωπότητας οδηγήθηκε στην καθιέρωση του 8ωρου, της αργίας της Κυριακής και σε ορισμένες χώρες και του βδομαδιάτικου 37ωρου .

Πολιτικό κόμμα από την Κυριακή το «Σχέδιο Β»

Σχέδιο Β -Ολοκληρώθηκε η Συνδιάσκεψη

Με την εκλογή νέας Πολιτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκαν απόψε [Κυριακή 19/5 ] οι εργασίες της Συνδιάσκεψης για τη συγκρότηση του ΣΧΕΔΙΟΥ Β ως πολιτικού φορέα.

Η πρόταση για την συγκρότηση και τις πολιτικές του Σχέδιου Β εγκρίθηκε ομόφωνα με 2 λευκά.
Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης άρχισαν To Σάββατο το μεσημέρι στην κατάμεστη αίθουσα ΚΥΒΕ του Δήμου Περιστερίου .
Ρεπορτάζ για την εκκίνηση του Σχεδίου Β μετέδωσαν το Reuters, το BBC, το Al Jazeera και άλλα διεθνή μέσα.
Η αίθουσα ήταν διακοσμημένη με τα σκίτσα του γερμανού ζωγράφου George Grosz.

Όπως εξήγησε η Ελένη Δημοπούλου εκ μέρους του Πολιτιστικού Τμήματος, «η σημερινή Ελλάδα προσομοιάζει όλο και περισσότερο με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης το 1920, στην ανεργία, την πείνα και την εκκόλαψη της βίας».
Στη Συνδιάσκεψη έγιναν πέντε εισηγήσεις (αποσπάσματα ακολουθούν):

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικός αυταρχισμός

Του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Με την αυταρχική στροφή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και στην εσωκομματική συγκρότηση και λειτουργία του ολοκληρώνεται ουσιαστικά η ευρύτερη στροφή του σε μιαν εκδοχή αστικής πο­λιτικής διαχείρισης. Είναι η βασική ψηφίδα για να ολοκληρώσει το μωσαϊκό, αλλά και για να δέ­σει αυτή η στροφή και να οχυρωθεί με την οργανωτική καταστολή της εσωκομματικής αμφισβή­τησης.

Η νομιμοφροσύνη στους ιμπεριαλιστές ηγεμό­νες, η σαμαρικού τύπου κινδυνολογία κατά της εξόδου από την ευρωζώνη και το ευρώ, μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ και την έξαρση της αντι-ΕΕ διάθεσης στη χώρα μας, η έμμονη καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην «αριστερή» λιτότητα («ρεαλιστι­κή, αποτελεσματική, κοινωνικά δίκαιη δημοσιο­νομική σταθεροποίηση») με μοναδικό ουσιαστι­κά αντίβαρο την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού (κι αυτή με όρους), η ερωτοτροπία, ανοι­χτή πλέον, με το κεφάλαιο και οι εναγκαλισμοί με τον Δασκαλόπουλο, αναπόδραστα απαιτούν το «τσιμεντάρισμα» από τον εσωκομματικό αυ­ταρχισμό και αρχηγοκεντρισμό, ώστε να διασφα­λίζεται η ευδοκίμηση και μακροημέρευση αυτής της διαχειριστικής πολιτικής.

Το πανηγύρι των απατεώνων

Του Γιώργου Δελαστίκ

Τρελό πανηγύρι έχουν στήσει πάνω από το κουφάρι της Ελλάδας οι κάθε λογής απατεώνες, με πρώτους τους πολιτικούς της κυβέρνησης. 


Ταΐζουν τον κοσμάκη με παραμύθια. Αφού …«μαζί φάγαμε» τα καμιά πενηνταριά δισεκατομμύρια ευρώ των φετινών δανείων που όχι οι εργαζόμενοι, αλλά ούτε καν η αγορά δεν είδε το χρώμα τους, την εβδομάδα αυτή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβερνητική προπαγάνδα άρχισαν να μας τρέφουν με «κινεζικές επενδύσεις» – δηλαδή …κατσαρίδες, ακρίδες, σκορπιούς, φίδια, μέδουσες και άλλες «λιχουδιές» κινεζικού τύπου!
Υποκρίνονται ότι πιστεύουν κιόλας τις ανοησίες που μας λένε. 
«Έρχεται η ανάπτυξη!» διαλαλεί ο πρωθυπουργός, την ώρα ακριβώς που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε τα προσωρινά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο που έδειχναν μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3%! Φανταστείτε τι θα γινόταν, αν δεν ερχόταν και η …«ανάπτυξη» του Σαμαρά!  

Για μια απεργία που δεν έγινε, αλλά θα θάψει τους νεκροθράφτες της

Του Παναγιώτη Μαυροειδή
"...Ότι έγινε με το ΜΕΤΡΟ, την ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ και τους ναυτεργάτες, επαναλήφθηκε και στους καθηγητές: Επιβολή στρατιωτικού νόμου. Όποιος νομίζει ότι είμαστε απλά αντιμέτωποι με μια άγρια λιτότητα είναι γελασμένος. Αντίθετα, ζούμε όψεις μιας κοινωνικής και πολιτικής αστικής αντεπανάστασης βάθους. Σε αυτές τις συνθήκες ευκολότερα ίσως ανατρέπεις μια κυβέρνηση, παρά αποσπάς μια αύξηση. Και η πιο μικρή φαινομενικά μάχη, φαίνεται να είναι αναγκαίο, να διεξάγεται με τους όρους μιας μίνι-επανάστασης, διαφορετικά, όχι μόνο δε θα κερδίζεται, αλλά δε θα ξεκινά και καθόλου..."

Η εξαγγελία της απεργίας των καθηγητών, η προληπτική επιστράτευση από την κυβέρνηση, η μαζική υποστήριξη της απεργιακής πρότασης στις συνελεύσεις και η αθλιότητα της αναστολής της απεργίας από την ΟΛΜΕ, αποτελούν πολιτικά γεγονότα εξαιρετικής σημασίας, που υπερβαίνουν τον αγώνα ενός κλάδου.
Ας συνθέσουμε το πάζλ των εικόνων…

Εικόνα πρώτη: Τυχαίνει η κυβέρνηση που έκανε την επιστράτευση να συγκροτείται από τους πολιτικούς πάτρωνες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Αυτή ακριβώς την ένοχη σχέση τους επικαλέστηκαν αυτές οι δυνάμεις και θεώρησαν πως δικαιούνταν να πουν πως γνωρίζουν ότι ''η κυβέρνηση θα κάνει απολύσεις, άρα δε μας παίρνει για απεργία''.

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Χαμένες είναι οι μάχες που δεν δόθηκαν…

Του Χρήστου Επαμ. Κυργιάκη

Είναι αλήθεια ότι το προηγούμενο διάστημα στο χώρο της εκπαίδευσης, ειδικά μετά την προληπτική επίταξη της κυβέρνησης, δημιουργήθηκαν αισθήματα ελπίδας σε συνδυασμό με μια αυξημένη οργή και αγανάκτηση.



Αυτά τα ίδια συναισθήματα δημιουργήθηκαν και σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που έβλεπαν στον αγώνα των εκπαιδευτικών την κρυμμένη σπίθα που θα μπορούσε να φέρει την πολυπόθητη πυρκαγιά.

Γιατί, αντικειμενικά, ο αγώνας των εκπαιδευτικών αφορούσε ολόκληρη την κοινωνία. Αφορούσε, τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές αλλά και τους γονείς και τους υπόλοιπους συγγενείς τους. Αφορούσε την κυβέρνηση και όσους έχουν άμεση σχέση εξάρτησης από αυτήν αλλά και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, τους ξενοδόχους, τους μεσολαβητές για σπουδές σε ξένα πανεπιστήμια, τα ιδιωτικά εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και όλους όσους εμπλέκονται με τη μεγάλη «μπίζνα» που λέγεται «πανελλαδικές εξετάσεις».

Τόλμη για ξεκάθαρες απαντήσεις

Του Μιχάλη Ρίζου

Διάλογος για τη Συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ


"...Πρόγραμμα δεν είναι πέντε, έξι ή δέκα σημεία προς το κίνημα (κινηματισμός) ούτε προς τη ρεφορμιστική αριστερά ή τις αντιμνημονιακές δυνάμεις για μια κυβερνητική συμμαχία. Το πρόγραμμα είναι η διαλεκτική σχέση σκοπών και μέσων επιβολής τους, τακτικής στρατηγικής και του υποκειμένου που θα τα επιβάλλει δηλ. το τι παλεύουμε, σε ποια πολιτική προοπτική, ποιος και πως θα επιβάλλει αυτόν τον δρόμο..."

Μπροστά στη 2η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η συζήτηση των μελών στις τοπικές και κλαδικές συνελεύσεις αλλά και ευρύτερων δυνάμεων έχει ξεκινήσει δυναμικά. 
Οι προκλήσεις ολοφάνερες: Πως θα δυναμώσει η αντικαπιταλιστική αριστερά ως πρόγραμμα, υποκείμενο και πρόταση πολιτικής συμπόρευσης (στην ενότητά τους) σε μια περίοδο διευρυνόμενης απογοήτευσης πρωτοπόρων αγωνιστών από τις εξετάσεις διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ και την απόσυρση του ΚΚΕ από την πολιτική πάλη για την ανατροπή. Πως θα ανασυγκροτηθεί το εργατικό κίνημα από τη σχετική καθήλωση των αγώνων, σε ένα περιβάλλον σκληρής τρομοκρατίας και διάλυσης της εργατικής συλλογικής δράσης. Και πως θα συνδέσει μια κοινωνία που μάχεται για να επιβιώσει τον αγώνα ενάντια στο εκβαρβαρισμένο καπιταλιστικό σύστημα με μια σύγχρονη σοσιαλιστική – κομμουνιστική προοπτική.


Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Το πάθος για τα Υπουργεία είναι δυνατότερο από την Απεργία

Του Γιάννη Κυριακάκη

Η απεργία των καθηγητών δεν ξεκίνησε ποτέ όχι γιατί οι καθηγητές δεν το ήθελαν αλλά γιατί οι συνδικαλιστές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ αλλοίωσαν τις αποφάσεις συνελεύσεων χιλιάδων καθηγητών και την ακύρωσαν.

Κι αν από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το περίμενες, για το ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω, βγαίνουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, για όσους δεν τα έχουν ήδη βγάλει.


Αν δεν έχεις τα κότσια να πας στην παραμικρή σύγκρουση σήμερα, ποιος θα σε πιστέψει ότι θα πας τη χώρα εκτός μνημονίου αύριο;
Αν δεν προσπαθήσεις να σπάσεις μια επιστράτευση σήμερα, ποιος θα σε πιστέψει ότι θα σπάσεις τα δεσμά της τρόικας αύριο;
Αν πιστεύεις ότι έχουμε χούντα, τότε τι κάθεσαι στη Βουλή και δεν αποχωρείς, καλώντας σε ανυπακοή μέχρι να πέσει η χούντα;

Αριστερή πολιτική δεν είναι οι ατάκες, τα δημοσκοπικά τρυκ και οι φωτογραφήσεις, άλλοτε με διαδηλωτές και άλλοτε με λαμπερά πρόσωπα.

ΣΥΡΙΖΑ: Άρωμα …ευθύνης!

Γράφει ο kokkiniotis

ΤΙΤΑΝΙΑ η μάχη για την κυβέρνηση

Σκέψεις στον απόηχο της απεργίας που έληξε πριν αρχίσει


Καθοριστική στο πραξικόπημα του ΤΙΤΑΝΙΑ ήταν η συμβολή της Αυτόνομης Παρέμβασης και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Η …αριστερά της ευθύνης φαίνεται πως διευρύνεται. Απ’ το ίδιο κιόλας βράδυ διαβάσαμε αφορισμούς κατά του ‘αριστερισμού’ σε συριζαίικα μπλογκ και πανηγυρισμούς για την ‘υπεύθυνη’ στάση της παράταξης.

Όμως, μαζί με τα ταμπού των απολύσεων, για τα οποία σεμνύνεται ο Σαμαράς, σπάνε ένα –ένα και άλλα ταμπού. Του ξοφλημένου και προδοτικού συνδικαλισμού των ξεπουλημένων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά και του ρόλου των κομμάτων της ‘αριστεράς της αντιπολίτευσης’.

Ο κόσμος του αγώνα το έχει καταλάβει καλά: Δεν προδόθηκε μόνο ο αγώνας των καθηγητών, που ήταν αυτές τις μέρες η αιχμή του κόσμου της εργασίας. Η δυναμική που απέκτησε από το ‘πουθενά’ η ξαφνική απεργία στις εξετάσεις, μπορούσε να πυροδοτήσει εξελίξεις σφυρίζοντας την πολυαναμενόμενη έναρξη που όλος ο κόσμος της εργασίας που καταστρέφεται περιμένει.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Τα μαθήματα αγώνα και αντίστασης που πρόσφεραν οι εκπαιδευτικοί δεν σβήνουν

Η αγωνιστική απόφαση των καθηγητών για απεργία στις εξετάσεις που καταγράφηκε στις δεκάδες μαζικές συνελεύσεις, ενώ ήταν ήδη γνωστό το θέμα της επιστράτευσης, δείχνει ότι εργαζόμενοι οργανωμένα μπορούν να σπάσουν την ηττοπάθεια, να επιλέξουν τη σύγκρουση με στόχο τη νίκη.


Μπορούν να αναμετρηθούν με το φόβο, με τον κοινωνικό αυτοματισμό-κανιβαλισμό, μπορούν να αναδείξουν αιτήματα που ενώνουν τους εργαζόμενους. Για αυτό και προκάλεσε τον πόλεμο από το μέτωπο κυβέρνησης, μνημονιακών ΜΜΕ και φασιστικής Χρυσής Αυγής.

Αυτήν την αγωνιστικότητα ακύρωσε η αντιδημοκρατική ενέργεια των συνδικαλιστών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ να κλείσουν την απεργία μέσα από πρωτοφανείς μεθοδεύσεις στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 15 Μάη.

Δεν θα γίνει απεργία των καθηγητών - Οι εφιάλτες πρέπει να τιμωρηθούν

Αναλυτικά για το σκηνικό που στήθηκε από τους καθεστωτικούς συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, Συνεργασίας (ΣΥΡΙΖΑ)

Τις πρώτες πρωινές ώρες οι Πρόεδροι των ΕΛΜΕ αποφάσισαν τελικά ότι δεν θα γίνουν απεργίες μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Μετά από τη μαραθώνια χθεσινή συνεδρίαση, τα μέλη παρατάξεων του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ που έχουν την πλειοψηφία (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, Συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ) αποφάσισαν να ζητήσουν να μην γίνει η απεργία.
Διαφώνησαν οι Παρεμβάσεις -Συσπειρώσεις.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Με ρεαλισμό και πίστη στην ανατροπή!

Του Γιάννη Χριστόπουλου* 
 Καμία υποτίμηση της αναγκαίας προγραμματικής βάσης συσπείρωσης 

Η Β’ Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη πολιτική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την ένταση της καπιταλιστικής κρίσης και τη σαρωτική επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου σε βάρος του κόσμου της εργασίας. 
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναπτύσσεται η ταξική πάλη, δίνονται αμυντικές μάχες χαρακωμάτων, δημιουργούνται εξεγερσιακά ξεσπάσματα με έλλειψη οργανωμένων κινηματικών παρεμβάσεων –τέτοιων τουλάχιστον που οι συνθήκες της αστικής επίθεσης απαιτούν- δημιουργούνται απογοητεύσεις και υποχωρήσεις, δοκιμάζονται οι στρατηγικές και τακτικές των δυνάμεων της Αριστεράς. 

Το Σχέδιο Β συγκροτείται ως πολιτικός φορέας

Σάββατο 18 /5 στο Περιστέρι -Το Σχέδιο Β συγκροτείται ως πολιτικός φορέας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Σάββατο, 18 Μαΐου και ώρα 7.00μ.μ, θα γίνει η παρουσίαση των εισηγήσεων για την Συνδιάσκεψη Συγκρότησης του ΣΧΕΔΙΟΥ Β ως πολιτικού φορέα.
Η Συνδιάσκεψη θα γίνει στο Περιστέρι: κτίριο ΚΥΒΕ Περιστερίου, Εθνάρχου Μακαρίου 1, ( εξυπηρετεί ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ Αγίου Αντωνίου).

Το πρόγραμμα έχει ως εξής : 

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!


ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ , ΡΟΔΟΠΗ, ΣΑΜΟ-ΙΚΑΡΙΑ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ



Μαζικά, αγωνιστικά και συντριπτικά ψηφίζουν οι καθηγητές στις Συνελεύσεις τους, σε όλη την Ελλάδα,υπέρ της απεργίας στις μέρες των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αψηφώντας την αντισυνταγματική, χουντικής έμπνευσης επιστράτευση!

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

6 σημεία για την επίταξη

Του Χρήστου Κάτσικα
1. Η τρικομματική κυβέρνηση του Σαμαρά δείχνει για άλλη μια φορά, ακόμα πιο αποκρουστικά, το αυταρχικό πρόσωπό της. 
Ουσιαστικά, με την επιστράτευση των εκπαιδευτικών μετατρέπει τη σκέψη της απεργίας σε ιδιώνυμο αδίκημα. Μετά την επιστράτευση των ναυτεργατών, των εργαζομένων στο Μετρό και στους ΟΤΑ, προχώρησε στην επιστράτευση των 85.000 καθηγητών, προχωρώντας ολοένα και βαθύτερα στην κατεύθυνση του πολιτικού εκφασισμού, επισείοντας τη φοβέρα των απολύσεων. Από τη μια πλευρά κρατάει τη βάρβαρη ταξική πολιτική της γενικευμένης φτώχειας και ανεργίας και από την άλλη προσπαθεί να διασπάσει και να συκοφαντήσει κάθε κλάδο εργαζομένων που σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται. Αυτή η πολιτική είναι επικίνδυνη και πρέπει να ηττηθεί.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. των μελών- Μια απάντηση σε ένα κείμενο ανένταχτων από τον Κ. Παπαδάκη

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. - ΜΕΤΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΕΝΤΑΧΤΩΝ
.


"... Η ένταξη στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. δεν διαφέρει πολύ από αυτό που στα νομικά ονομάζουμε «συμβάσεις προσχωρήσεως». Δεν επιδέχεται τροποποίηση, αλλαγή, ή δέχεσαι κάτι όπως είναι ή το απορρίπτεις. Και το δέχομαι γιατί δεν υπάρχει άλλη προοπτική εδώ και 35 χρόνια που έχω την τύχη να ανήκω στο κίνημα αυτό....

....Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. είναι ό,τι καλύτερο υπήρξε ποτέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει κανείς αυταπάτες. Νοιώσαμε, και είναι νωρίς για να το αποβάλουμε, ότι η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. έρχεται από το μέλλον..."


Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Αριστερή Συσπείρωση:Οι καθηγητές πρέπει να νικήσουν!

Οι καθηγητές πρέπει να νικήσουν! 

Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλης της κοινωνίας, είναι αγώνας κάθε εργαζόμενου. 

Η Αριστερή Συσπείρωση εκφράζει την ολόπλευρη υποστήριξη και αλληλεγγύη στις απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών και σε κάθε εργαζόμενο που παλεύει για το ψωμί και την αξιοπρέπεια του. Η τρόικα εσωτερικού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, πρέπει να πάρει πόδι από τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία. 

Με τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ σε διατεταγμένη υπηρεσία προσπαθεί να στρέψει την κοινωνία ενάντια στους απεργούς. 

Είναι μια μάχη που δεν πρέπει να την κερδίσουν. Ο αγώνας των απεργών είναι και αγώνας όλης της κοινωνίας, είναι αγώνας κάθε εργαζόμενου. 
Είναι αγώνας ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα 
Είναι αγώνας για δημόσια εκπαίδευση που θα εξασφαλίζει ότι οι τίτλοι σπουδών δεν θα είναι κουρελόχαρτα αλλά θα εξασφαλίζουν μια καλή προοπτική για τη νεολαία. 
Είναι αγώνας ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό, την καταστολή, τον φασισμό 
Η κήρυξη της απεργίας των καθηγητών ως παράνομη και η προκαταβολική επιστράτευση των απεργών , επιβεβαιώνει, ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως την μοναδική πραγματική απειλή για την πολιτική της επιβίωση

ΚΕΔΔΕ:ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

ΚΕΔΔΕΚίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας


ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ


Η επιστράτευση και επίταξη των υπηρεσιών των καθηγητών Μ.Ε. για τη διεξαγωγή των εξετάσεων και η επίταξη των σχολικών κτιρίων και οχημάτων αποτελούν ένα πολλαπλό βήμα νομικής και συνταγματικής αυθαιρεσίας της κυβέρνησης:

1) Η Πρωθυπουργική απόφαση αντλεί τη νομιμοποίησή της από το άρθρο 41 ν. 3536/2007 που επιτρέπει τα παραπάνω σε περίπτωση επείγουσας απειλής για τη δημόσια τάξη και τη δημόσια υγεία και με το σκεπτικό αυτό προχωρεί στην επιστράτευση. Είναι προφανές ότι τίποτε από τα δύο δεν συντρέχει.

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Κατασκευάζοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό

Γράφει ο kokkiniotis
Στους καθηγητές είναι αφιερωμένος ο κύριος τίτλος του πρωτοσέλιδου της χυδαίας φυλλάδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Όχι βέβαια στις κινητοποιήσεις τους για την περιφρούρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας.
Όχι στην αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τάξη, τις δεκάδες χιλιάδες διδακτικές ώρες που χάθηκαν φέτος λόγω έλλειψης καθηγητών ή τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που επέρχονται. Ούτε στην επιστράτευση ενός ακόμα κλάδου εργαζομένων, μετά τους απεργούς του μετρό και τουςναυτεργάτες. 

(Όλο και λιγοστεύουν οι κλάδοι που ‘τελούν νομίμως εκτός στρατεύματος’, για να θυμηθούμε και την στρατιωτική ορολογία, τόσο επίκαιρη στις μέρες μας. Μια πρακτική λύση θα ήταν να επιστρατευθούν και οι μαθητές ώστε οι εξετάσεις να γίνουν σε στρατόπεδα για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή τους…)


Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων: Είμαστε όλοι Καθηγητές!


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ, ΣΤΙΣ 7.00 μ.μ., ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ, Κορνάρου &Ερμού-Σύνταγμα

Είμαστε όλοι Καθηγητές! 

Η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων έβαλε στο στόχαστρο και πάλι την εκπαίδευση. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θυσιάζονται, ως άλλες Ιφιγένειες, για να ξεπληρωθούν οι τραπεζίτες-τοκογλύφοι και για να μη χάσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματίες. Σε αυτήν την κατεύθυνση, επιδιώκουν οι άθλιοι της τρικομματικής κυβέρνησης και της τρόικας να μειώσουν στο ελάχιστο τις δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία και ψηφίζουν αιφνιδιαστικά νόμους για τον περιορισμό του αριθμού των εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο.

Η χούντα των πολιτικών απατεώνων

Tου Γιώργου Δελαστίκ
Απεργία αποφάσισαν οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης; Την επιστράτευσή τους αποφάσισε η άθλια συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη! Μέλος της ΝΔ είναι ο δεξιός πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, που τόλμησε να βάλει τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ να ψηφίσουν υπέρ της απεργίας των εκπαιδευτικών; Τον διαγράφει ακαριαία από τη ΝΔ ο δεξιός Σαμαράς! 
Όχι, κύριοι, εκβιαστής δεν είναι η κυβέρνηση που ακριβώς πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις προωθεί εξοντωτικά μέτρα εναντίον των εκπαιδευτικών! Εκβιαστές και ανάλγητοι είναι οι καθηγητές που αντιδρούν στα μέτρα αυτά και αποφασίζουν να απεργήσουν – έτσι μας λέει η κυβερνητική προπαγάνδα και τα κατάπτυστα φερέφωνά της!

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Επιστράτευση καθηγητών: Χαλκάς, ντέφι και αλυσίδα

Του Παναγιώτη Μαυροειδή
Mα να' στην ησυχία αυτή, απ' το γύρο
τον κοντινό, προβάλανε τρεις ίσκιοι.
Ένας Aτσίγγανος αγνάντια ερχόταν,
και πίσωθέ του ακλούθααν, μ' αλυσίδες
συρμένες, δυο αργοβάδιστες αρκούδες.

Kαι να' ως σε λίγο ζύγωσαν μπροστά μου
και μ' είδε ο Γύφτος, πριν καλά προφτάσω
να τον κοιτάξω, τράβηξε απ' τον ώμο
το ντέφι και, χτυπώντας το με τό 'να
χέρι, με τ' άλλον έσυρε με βία
τις αλυσίδες.

(Ιερά Οδός, Άγγελος Σικελιανός)

Βγήκε λοιπόν πρώτα λάβρος ο καπετάν Αρβανιτόπουλος, να δηλώσει με γενναιότητα πως ‘’οι εξετάσεις θα γίνουν στην ώρα τους’’. Συναντήθηκε ο Υπουργός Παιδείας(;)με τον Σαμαρά, για να πάρει θάρρος (ή εύσημα;), για να περάσουν το μήνυμα μαζί, πως θα ντύσουν στο χακί τους καθηγητές, θα την κάνουν την επιστράτευση.

Και τελικά, ανακοίνωσαν πως από Δευτέρα 13/5/13, θα ξεκινήσει η επιστράτευση. Πριν δηλαδή γίνει απεργία! Θα σε δέσω λοιπόν, διότι πιθανά θα θέλεις να είσαι ελεύθερος. Θα σε βάλω φυλακή, γιατί ίσως θα θελήσεις να επαναστατήσεις εναντίον μου.

Πρωτογενές πλεόνασμα; Ποιό πρωτογενές πλεόνασμα; Κουτοπόνηρα κυβερνητικά παραμύθια για το πρωτογενές πλεόνασμα (έλλειμμα)

Του Σταύρου Μαυρουδέα*
Η προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης του Τριωδίου (με άλλα λόγια της τρικομματικής “εθνοσωτήριας” κυβέρνησης μας) δεν σταματά μπροστά σε τίποτα
Την ώρα που έχει εξαθλιώσει την μεγάλη εργαζόμενη πλειονότητα της κοινωνίας (με την ανεργία στο 27%, τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα να μειώνονται και άλλο, τις φοροεπιδρομές που πλέον δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν κλπ.) προσπαθεί να μας πείσει ότι πρέπει να είμαστε επιπλέον και χαρούμενοι γιατί “σώζει την χώρα”.

Έτσι επίσημα και ημι-επίσημα φερέφωνα έχουν πάρει σβάρνα τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και χοροπηδούν κυριολεκτικά ως πίθηκοι τσίρκου για το “πρωτογενές πλεόνασμα” και την “βελτίωση του ισοζυγίου (εξωτερικών) πληρωμών”. Πρόκειται, για άλλη μία φορά, για χυδαία ψέμματα.

Πρώτον, το περσινό πολυδιαφημισμένο “πρωτογενές πλεόνασμα” είναι αποτέλεσμα στατιστικών αλχημειών (σε πλήρη συνέργεια με τους ευρωπαίους πάτρωνες της χώρας). Βασίσθηκε στην εσωτερική στάση πληρωμών του δημοσίου (δηλ. ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του είχαν εκτιναχθεί και παραμένουν και σήμερα στα ύψη, εκτός από τα οφειλόμενα στους “νταβατζήδες” (κατά Κωστάκη Καραμανλή)), στη δραματική μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (που επειδεινώνει την ύφεση) και στις ληστρικές φοροεπιδρομές (που πλέον μοιάζουν με εξορμήσεις πλιατσικολόγησης στρατού κατοχής – κάτι σαν την σαλαμπρέντα που λένε στα μέρη μου). 

ΚΕΔΔΕ: ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΕΔΔΕ

Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας


ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ


Με …προληπτική επιστράτευση απειλεί η κυβέρνηση τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να επικυρώσουν στις συνελεύσεις τους την πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις πανελλήνιες εξετάσεις. 
Την ίδια ώρα μηχανισμός προώθησης του κοινωνικού αυτοματισμού στήθηκε από την κυβέρνηση και τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Η γελοιότητα έφτασε στο απίστευτο σημείο να δημιουργείται γκρουπ εθελοντών επιτηρητών στο facebook για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων των μαθητών.

Η επιστράτευση θα ρίξει το μνημόνιο. Αν το πιστέψουμε

Του Αρη Χατζηστεφάνου
Αρκεί ένα τεράστιο πάρτυ μαθητών, καθηγητών και εργαζομένων για να τελειώσουμε με την Τρόικα.


Ο κόσμος το έχει καταλάβει. Ο πανικός στην κυβέρνηση και στα γραφεία των αργυρώνητων δημοσιογράφων δεν είναι τυχαίος. Αυτή η απεργία των καθηγητών μπορεί να φέρει το τέλος του μνημονίου. Αρκεί να το πιστέψουμε.

Η μάχη έχει ξεφύγει από τα πλαίσια της εκπαίδευσης και μπορεί να οδηγήσει σε γενική απεργία και ανατροπή της κυβέρνησης.

Μια τέτοια κινητοποίηση όμως δεν μπορεί ούτε να ξεκινήσει χωρίς τη συμμετοχή μιας συγκεκριμένης ομάδας: των μαθητών. Μάγκες αν πιστεύετε ότι με την ανεργία των νέων στο 64.2% υπάρχει οποιοδήποτε νόημα να δώσετε πανελλήνιες – και μάλιστα τη συγκεκριμένη εβδομάδα που σας το ζητούν – είστε καταδικασμένοι σε αφανισμό. Για την ακρίβεια είστε τόσο ανόητοι όσο και οι πατεράδες σας και οι μανάδες σας, που σας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Είναι σαν να φοράτε γάντια για να αντιμετωπίσετε μια χιονοστιβάδα. Αλλά το ξέρετε καλά ότι εσείς δεν είστε σαν τους άλλους. Και σε αυτή τη μάχη… δεν φοράμε γάντια.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η νίκη του αγώνα των καθηγητών, νίκη όλου του λαού: Για δουλειά παιδεία ελευθερία.


Η επίθεση της Κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού κλιμακώνεται. 
Στο στόχαστρο μπήκε τώρα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές και οι καθηγητές. 
Στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής της μείωσης στο ελάχιστο του κόστους των κοινωνικών κατακτήσεων στην Παιδεία και στην Υγεία, ψηφίζει νόμους για τον περιορισμό των αναγκών σε εκπαιδευτικούς.



Μετά την κατάργηση εκατοντάδων σχολείων σε όλη τη χώρα, την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, τη διακοπή διορισμών εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών, την απόλυση ουσιαστικά 10.000 αναπληρωτών από την επόμενη σχολική χρονιά, προχωράει στην θέσπιση της αναγκαστικής μετάθεσης τους και στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου τους με στόχο τη δημιουργία υπεράριθμων, ώστε να προχωρήσει σε επόμενη φάση σε απολύσεις.

Να γίνουμε η σπίθα που θα βάλει φωτιά στον κάμπο!!!

Ντίνα Ρέππα

Η απεργία των καθηγητών να γίνει απεργία στην εκπαίδευση με απόφαση που θα βγάλουν τώρα και οι δάσκαλοι και να συναντηθεί με την εκκωφαντική σιωπή της κοινωνίας. Να σπάσουμε την επιστράτευση με αλληλεγγύη και δυναμισμό.


Όχι κούφιες κουβέντες κι υποσχέσεις. Να γίνουμε η φωνή του άνεργου που πνίγεται στην κατάθλιψη της ανέχειας, εκείνου του απλήρωτου για μήνες εργαζόμενου που συνεχίζει καρτερικά να δουλεύει, του υπάλληλου που χρονομετρούν το κατούρημά του, του νεολαίου των 280 ευρώ που δουλεύει 12ωρα αλλά πληρώνεται για 4ωρο... Του αναπληρωτή που χάνει τη δουλειά του για πάντα, κι εκείνου του εκπαιδευτικού που θα διαταχθεί να μετακομίσει γιατί δε χωράει στα νούμερά τους... Κι έπειτα να φωνάξει/φωνάξουμε μαζί ΩΣ ΕΔΩ! Να δράσει/δράσουμε μαζί!

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Απαγορεύστε επιτέλους τις απεργίες

Του Άρη Χατζηστεφάνου
Οι λιμενεργάτες δεν πρέπει να απεργούν το καλοκαίρι. Οι φύλακες των μουσείων δεν μπορούν να απεργούν την τουριστική περίοδο. Οι οδοκαθαριστές και οι αστυνομικοί δεν πρέπει να απεργούν γενικώς. Οι καθηγητές δεν πρέπει να απεργούν στην αρχή, στο μέσο ή στο τέλος της σχολικής χρονιάς και σίγουρα όχι στις εξετάσεις. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν μπορούν να απεργούν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα γιατί ενοχλούν τους ντόπιους αλλά ούτε και το καλοκαίρι γιατί ενοχλούν τους τουρίστες.

Δεν έχει σημασία φυσικά αν οι λιμενεργάτες και οι φύλακες πεινάνε. Δεν μας ενδιαφέρει το ξεπούλημα της εκπαίδευσης, η διάλυση των σχολείων. Δεν ασχολούμαστε με το γεγονός ότι το ισχυρό ευρώ σας, διέλυσε την τουριστική βιομηχανία της χώρας (μαζί με κάθε βιομηχανία).

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Η ολοκλήρωση της αντιμεταρρύθμισης και η ανάγκη απάντησης

Tου Νίκου Μεταλληνού (*) 

Με την ψήφιση, στο πολυνομοσχέδιο, της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκαν τα μέτρα και το θεσμικό πλαίσιο μίας από τις πλέον αντιδραστικές αντιμεταρρυθμίσεις στην ιστορία της Ελληνικής εκπαίδευσης.


Είχαν προηγηθεί:

1. Το σαρωτικό κύμα καταργήσεων-συγχωνεύσεων σχολείων.
2. Η σταδιακή κατάργηση ή υποβάθμιση των υποστηρικτικών δομών της εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής.
3. Το ΠΔ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών το οποίο συγκροτεί έναν ασφυκτικό πυραμιδωτό μηχανισμό ελέγχου, όπου οι ευρισκόμενοι σε ανώτερες βαθμίδες αξιολογούν τους κατώτερους και τελικά όλο αυτό υπάγεται απευθείας στο Υπουργείο Παιδείας, αφού στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου. Επιπλέον με την σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, η οποία γίνεται από βαθμό σε βαθμό με ποσοστώσεις ακόμη και αν όλοι οι κρινόμενοι κριθούν επαρκείς, διαμορφώνεται ένα απόλυτα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον κάτι που θα έχει βαθειά αρνητική επίδραση στις επαγγελματικές και ανθρώπινες σχέσεις των εκπαιδευτικών με άμεση αντανάκλαση στους μαθητές.

Εύκολο θήραμα θεωρούν την Κύπρο τώρα οι Βρετανοί

Του Γιώργου Δελαστίκ*
Οι Άγγλοι ανέκαθεν ήταν εξαιρετικοί υποκριτές. Η χαρά όμως του αγγλικού περιοδικού «Εκόνομιστ» για τις δυνατότητες νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο πριν από σαράντα χρόνια είναι τόσο μεγάλη που είναι αδύνατον να κρυφτεί. Αποτυπώνεται ήδη στον υπότιτλο κύριου άρθρου του: «Οι προοπτικές για την Κύπρο είναι τρομερά κακές. Καιρός να ξανασκεφτεί γύρω από την επανένωση»! 

Με κλασική βρετανική χαιρεκακία παραθέτει τα στοιχεία που δικαιολογούν την εκτίμηση του Λονδίνου ότι η καταβαράθρωση της κυπριακής οικονομίας και η δυστυχία των Ελληνοκυπρίων, που αναπότρεπτα θα ακολουθήσει, συνιστούν... χρυσή ευκαιρία για να τους επιβληθεί αυτή τη φορά το σχέδιο Ανάν σε κάποια παραλλαγή του - ένα σχέδιο που το 2004 απέρριψαν τα τρία τέταρτα των Ελληνοκυπρίων. 

Σχόλιο για την απαράδεκτη τοποθέτηση Σοφιανού (Βίντεο)

Γράφει ο kokkiniotis 
«Ο τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι η πρόταση για απεργία των εκπαιδευτικών μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο και καταστροφική για το κίνημα των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι, υποστεί σημαντική μείωση στις αποδοχές τους, αλλά και υποβάθμιση στις συνθήκες της εργασίας τους, οφείλουν να έρθουν σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διασφαλιστούν στις εύλογες ανησυχίες τους αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην απασχόλησή τους το οριζόντιο μέτρο της αύξησης των ωρών διδασκαλίας.»Μάλιστα. «Επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο» και «καταστροφική για το κίνημα των εκπαιδευτικών». Αυτά από τη ΔΗΜΑΡ. (ολόκληρη η ανακοίνωσή της εδώ)

Ας δούμε τώρα τι είπε ο Ν. Σοφιανός στην εκπομπή των Καμπουράκη – Οικονομέα (ολόκληρη η τοποθέτησή του στον 902):
«Στην ΟΛΜΕ, οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ήταν οι μόνοι που είναι αντίθετοι σε απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι μόνοι!», λέει κομπάζοντας. Δίνοντας παράλληλα τις δικές του εξετάσεις στα αυτιά των νοικοκυραίων, ενισχύει τα συντηρητικά τους ανακλαστικά απαξιώνοντας μια μορφή κινητοποίησης.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Τελικά, ποιοι παίζουν με την αγωνία των μαθητών;

Του Χρήστου Κυργιάκη

Και το έργο ξαναπαίζεται, με την ίδια ιστορία αλλά διαφορετικούς ηθοποιούς και σκηνικά.


Όταν οι ναυτεργάτες ανακοινώνουν απεργιακές κινητοποιήσεις, λειτουργούν ενάντια στο κοινωνικό και εθνικό συμφέρον.
Τα τρόφιμα κινδυνεύουν να μείνουν απούλητα στην Κρήτη και αλλού, ελλοχεύει ο κίνδυνος να σαπίσουν στα τελάρα και να απειληθεί η δημόσια υγεία.
Ο τουρισμός, η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, φτάνει ένα βήμα πριν τον γκρεμό και η εθνική μας οικονομία δέχεται σοβαρό πλήγμα.
Οι ταξιδιώτες εξαγριώνονται καθώς δεν μπορούν να ταξιδέψουν στον προορισμό τους.
Οι εφοπλιστές απειλούν ότι «δεν βγαίνουν» και μαζί με ολόκληρη την «κοινωνία» ζητούν από την κυβέρνηση να κρατήσει υπεύθυνη στάση και να λάβει άμεσα μέτρα.
Τα αντανακλαστικά των δικαστικών λειτουργών χτυπάνε κόκκινο και πριν προλάβει να τελειώσει η ανακοίνωση περί απεργίας, έχει ήδη κηρυχθεί, παράνομη και καταχρηστική, βλαπτική για το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.

Ευρώ-αμφισβήτηση για τους λόγους ύπαρξης του ΝΑΤΟ

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Θέτει χωρίς περιστροφές το ζήτημα η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», παραδοσιακά συνδεόμενη στενά με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ένα βαρυσήμαντο άρθρο της που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η κρίση ταυτότητας του ΝΑΤΟ».


«Είναι μια βαθιά ταραχή, ίσως το πρελούδιο μιας πραγματικής υπαρξιακής κρίσης» αναφέρεται ευθύς από την αρχή στην ενδιαφέρουσα ανάλυση. Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Είναι αποτέλεσμα ενός ερωτήματος με το οποίο έρχονται μερικές φορές αντιμέτωποι οι οργανισμοί: ''Μα τι πραγματικά υπηρετούμε;'' Αυτή την ερώτηση αρχίζουν να τη θέτουν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Υπουργικές σύνοδοι χωρίς ημερήσια διάταξη και σύνοδοι κορυφής χωρίς αποφάσεις. Το ΝΑΤΟ φυτοζωεί, ψάχνεται, προσπαθεί να ''επανακαθορίσει'' αυτό ή να θέσει σε επανεκκίνηση το άλλο» τονίζει απαξιωτικά ο αρθρογράφος της γαλλικής εφημερίδας. «Επιπρόσθετο σημάδι των σημερινών δυσκολιών είναι ότι μια σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ ματαιώθηκε επειδή δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι θα παρίστατο ο Μπαράκ Ομπάμα» προσθέτει ανελέητα. 

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

20 σημάδια που δείχνουν ότι η επόμενη Μεγάλη Ύφεση έχει ήδη αρχίσει...

Η επόμενη ‘Μεγάλη Ύφεση’ είναι κάτι που συμβαίνει ήδη –απλά δεν έχει φτάσει ακόμη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πράγματα στην Ευρώπη συνεχίζουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ εξακολουθούν να μην παίρνουν απόφαση το γεγονός ότι η Ύφεση είναι πλέον πραγματικότητα. Πολύ συχνά, άνθρωποι με ρωτούν πότε ακριβώς πρόκειται να συμβεί η «οικονομική κατάρρευση».



Για πολλά χρόνια, προειδοποιούσα ότι το επόμενο μεγάλο κύμα της συνεχιζόμενης οικονομικής κατάρρευσης θα ξεκινούσε από την Ευρώπη, και έτσι ακριβώς συνέβη. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα και η Ισπανία βιώνουν ήδη πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας από αυτά που βιώσαμε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, διότι σύντομα θα έρθουν και από εδώ. Βλέπετε, η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη μοιάζει αρκετά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι δύο μας πνιγόμαστε σε πρωτοφανή επίπεδα χρέους, και οι δύο έχουμε υπερβολικά μοχλευμένα τραπεζικά συστήματα τα οποία μοιάζουν με χάρτινους πύργους.

Αψιμαχίες Παρισιού – Βερολίνου

Του Γιώργου Δελαστίκ 

Άρχισαν οι πρώτες δημόσιες αψιμαχίες ανάμεσα στους Γάλλους σοσιαλιστές που κυβερνούν τη Γαλλία και τους Γερμανούς δεξιούς που κυβερνούν τη Γερμανία. 

Το Σάββατο, 27 Απριλίου, μπορεί κανείς να πει ότι είναι συμβολικά η ημέρα που η υφέρπουσα αντιπαράθεση μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού έλαβε τεράστια δημοσιότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με πρωτοσέλιδους τίτλους κορυφαίων εφημερίδων. Η «φιλική ένταση» της ολοκλήρωσης για την οποία είχε κάνει λόγο στις 28 Μαρτίου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Φρανς 2, προσέλαβε χαρακτηριστικά έντασης καθόλου «φιλικής».

Την αρχή την έκανε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της γαλλικής εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν, της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, με μια εντυπωσιακή και ιδιαιτέρως προσβληθείσα συνέντευξή του στη Μοντ. «Ο Φρανσουά Ολάντ καλεί σε “φιλική ένταση”, «για μένα αυτό είναι ένταση σκέτη και αν, χρειαστεί, αντιπαράθεση», δήλωσε ο Μπαρτολόν χωρίς περιστροφές. «Η Γαλλία πρέπει να μπορεί να αντιπαλέψει την αντίληψη της ευρωπαϊκής Δεξιάς γιατί αυτή οδηγεί στο να πληρώσουμε μια πολύ βαριά δημοκρατική τιμή με την εμφάνιση ενός λαϊκισμού (σ.σ. εννοεί φασίζοντος ακροδεξιού τύπου) στην Ιταλία ή και στην ίδια τη Γαλλία… Αυτό που φοβάμαι εγώ δεν είναι η αποχή από τις ευρωεκλογές, είναι μια ευρωπαϊκή “21η Απριλίου 2002” (σ.σ. όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν πέρασε στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών)… 

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Συσσίτια: Από τον Αλ Καπόνε & την ΚΚΚ στον Χίτλερ και τη ΧΑ

Της Μαρίνας Βήχου
«Αρχηγέ, εκφράζομεν δι’ υμών τας θερμάς και απείρους ευχαριστίας μας προς τον αξιότιμον κ. Νικόλαον Χερτούραν δια το πατρικόν αυτού ενδιαφέρον δια τα μαχητικά στελέχη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος όπερ εξεδηλώθη δια της χορηγήσεως διαφόρων τροφίμων εις αυτά, και εις τα μεν εύπορα μέλη του Κόμματος επί τη καταβολή της αγοραστικής αυτών αξίας, εις δε τα άπορα εντελώς δωρεάν. Αλλά και ο αλτρουισμός υμών κ. Αρχηγέ, η ανιδιοτέλεια και το πατρικό σας ενδιαφέρον δια τας οικογενείας των Εθνικοσοσιαλιστικών στελεχών, τα άφθαστα ανθρωπιστικά αισθήματα υφ' ων ανέκαθεν εμφορείσθε και ως άνθρωπος και ως ηγέτης έν Ελλάδι της Μεγάλης Εθνικοσοσιαλιστικής Ιδεολογίας, συγκινεί βαθύτατα πάντας ημάς. Τοιούτοι άνδρες λαμπρύνουν το ελληνικόν όνομα και τονώνουν το ηθικόν των πενομένων και μαστιζομένων κοινωνικών τάξεων...Πειθαρχικοί εις τα κελεύσματα Σας, Σας ακολουθούμεν πιστώς και δεν θα διστάσωμε να θυσιάσωμεν και την ζωήν μας ακόμη υπέρ του μεγαλείου της Μεγάλης Εθνικοσοσιαλιστικής Ιδεολογίας μας».

Η επιστολή αυτή γράφτηκε στις 20 Μάρτη του 1942 από μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος Μακεδονίας Θράκης, που συνεργαζόταν με τις γερμανικές αρχές Κατοχής, και απευθυνόταν προς τον Αρχηγό του Κόμματος Γιώργο Σπυρίδη. Η συνεχεία είναι ενδιαφέρουσα. Αποκαλύφθηκε ότι τα τρόφιμα αυτά προέρχονταν από την Υπηρεσία Επισιτισμού και προορίζονταν για τους άπορους Έλληνες, προς τους οποίους οι Ναζί ήθελαν να δείξουν την «φιλανθρωπία» τους. 

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Μπόμπι Σαντς: Το «γελαστό παιδί» του IRA που έγινε μύθος…

Tου Διονύση Ελευθεράτου

Στις 5 Μαϊου 1981 πέθανε ο ηρωϊκός απεργός πείνας Μπόμπι Σαντς
Μολονότι ήταν φυλακισμένος, εξελέγη βουλευτής με 30.942 ψήφους! Καταρρακώθηκε έτσι, πλήρως, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης Θάτσερ ότι οι απεργοί πείνας ήταν «περιθωριακοί» που «κανένα δεν εκπροσωπούσαν».



Χαράματα Τρίτης, 5 Μαΐου 1981, ένα δραματικό ηχητικό κράμα ξυπνά τους κατοίκους των καθολικών συνοικιών του Μπέλφαστ. Θρήνοι γυναικών, φωνές οργής αντρών,ρυθμικά κτυπήματα μεταλλικών σκουπιδοτενεκέδων. Η είδηση διαδίδεται τάχιστα: Πέθανε – ώρα 1.17- ο ηλικίας 27 ετών κοσμαγάπητος βουλευτής του IRA Ρόμπερτ (Μπόμπι) Σαντς, μετά από 66 ημέρες απεργίας πείνας στις φυλακές Μέιζ, κοντά στο Μπέλφαστ.

Ο «γελαστός Μπόμπι» είναι ο πρώτος από τους Ιρλανδούς απεργούς πείνας του ‘81 που ξεψυχά. Πρώτος αυτός είχε αρχίσει, άλλωστε, απεργία πείνας στο διαβόητο μπλοκ «Η» των φυλακών Μέιζ που ονομάστηκε έτσι λόγω του σχήματός του. Από τις 12 Αυγούστου έως τον Μάιο, εννέα ακόμη απεργοί «λιώνουν». Φράνσις Χιούζ, Πάτσι Ο’ Χάρα, Ρέιμοντ Μακ Κρις, Τζόζεφ Μακ Ντόνελ, Μάρτιν Χάρσον, Κέβιν Λιντς, Κίραν Ντόχερτι, Τόμας Μακ Άλγουι, Μάικλ Ντέβιν. Ο μικρότερος (ο Άλγουι) ήταν ηλικίας 23 ετών, ο μεγαλύτερος (ο Ντέβιν) είχε μόλις φθάσει τα τριάντα.

Η δική μας Ανάσταση

Του Γιώργου Ρούση
Για να επιτευχθεί η δική μας Ανάσταση, ως συλλογική ανατροπή- απελευθέρωση, του ίδιου του λαού εν ζωή, είναι αναγκαίο να υπερβούμε τη δύναμη της συνήθειας και τη συνεπαγόμενη εθελοδουλία, σε θεούς αλλά και σε άλλους ανθρώπους. 

Θυμίζω ενδεικτικά ότι αυτές οι βαθύτατα συντηρητικές δυνάμεις έχουν αναδειχτεί με τον πιο γλαφυρό τρόπο από την εποχή του Πλάτωνα μέχρι σήμερα από σημαντικούς στοχαστές.
Ο Πλάτωνας στην παραβολή του σπηλαίου των δεσμωτών αναφέρεται στην τρομερή δυσκολία που θα συναντήσουν όσοι δουν την πραγματικότητα ως έχει, για να πείσουν εκείνους οι οποίοι έχουν εθιστεί να βλέπουν τα είδωλα της.

Διαπρεπείς ιστορικοί μας επισημαίνουν ότι οι εξεγέρσεις του Σπάρτακου δε στόχευαν στην κατάργηση του δουλοκτητικού συστήματος γενικά, αλλά στο να πάψουν να είναι δούλοι οι ίδιοι οι εξεγερμένοι.

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση λόγω κρίσης στο ΠΑΣΟΚ;

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Χωρίς κανένα περιεχόμενο είναι οι συζητήσεις που άρχισαν με αφορμή τη βίαιη σύγκρουση του νυν και του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τα χαώδη οικονομικά ελλείμματα του κόμματος και εστιάζονται στο αν απειλείται κατάρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη σε περίπτωση που οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες διασπάσεις.


Στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλληλοσφαγούν σε βαθμό πολιτικού κανιβαλισμού, από την κυβέρνηση όμως αποκλείεται να φύγουν! Μέσω των πορισμάτων του οικονομικού ελέγχου ο Βαγγέλης Βενιζέλος θέλει να εξουδετερώσει τους πολιτικούς του εσωκομματικούς αντιπάλους και να κρατάει στο χέρι τον Γιώργο Παπανδρέου και στελέχη που συνδέθηκαν κατά το παρελθόν με αυτόν ώστε να μην τολμούν να κινηθούν εναντίον του πολιτικά. Με τον τρόπο αυτό ο εν ενεργεία πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να παραμείνει κυβερνητικός εταίρος, όχι να φύγει.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Τα μολύβια κάτω…

Γιώτα Ιωαννίδου

Ας σκεφτούμε απλά… είναι δύσκολο στις μέρες μας να σκεφτούμε έτσι. Γιατί όλοι αισθανόμαστε ένα δάκτυλο να μας δείχνει σαν τους κατ’ εξοχήν ενόχους για τα πάντα.

Ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί γονατίζουμε κάτω από το βάρος μιας σχολικής χρονιάς που βγήκε με την ψυχή στο στόμα.


Αρκετοί σε δύο και τρία σχολεία. Με λίγες ώρες από όλα τα μαθήματα, προκειμένου να καλύψουμε ελλείψεις.
Με συνεχή ερωτήματα και αγώνες για να υπάρχουν υλικά στα σχολεία, για να μεταφέρονται οι μαθητές μας, για να καλύπτουν την πείνα τους και την ανασφάλειά τους.
Παλεύοντας μέσα σε τάξεις χαμηλών προσδοκιών και καμένων ελπίδων, με μια νέα γενιά που της στερείται ακόμη και το δικαίωμα στο όνειρο.