Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Συζητώντας με τους συντρόφους του ΚΚΕ για το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα (και όχι μόνο…)

Του Παναγιώτη Μαυροειδή
Την προηγούμενη βδομάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είχε φτάσει σε συμφωνία κατά 90-95% με τις προτάσεις της ευρωζώνης, αποδεχόμενη σχεδόν το σύνολο των αντεργατικών μνημονιακών μέτρων που αυτή ήθελε. Η «βέβαιη πλέον συμφωνία» για την οποία έκαναν λόγο τόσο ο Πρωθυπουργός και Υπουργοί του, όσο και ο Γιουνκέρ, περιλάμβανε άμεσες μειώσεις μισθών (μέσω αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης) και των συντάξεων (μέσω αύξηση εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο Υγείας), ρητή διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με είσπραξη 2,65 δις ευρώ τόσο το 2015 και το 2016, όλες τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα πολλά.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Στο Δημοψήφισμα λέμε ΟΧΙ μέχρι το Τέλος. ΡΗΞΗ όχι ΥΠΟΤΑΓΗ

Ανακοίνωση της Κ.Σ.Ε. της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., 27/6/2015


1. Η πεντάμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα απέδειξε καθαρά ότι ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη σημαίνουν μνημόνια φτώχιας, βάρβαρη λιτότητα και τεράστια ανεργία για το λαό, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, ντροπιαστική επιτροπεία και κατάλυση κάθε λαϊκής κυριαρχίας. Ο κάθε εργαζόμενος είδε την βαθιά αντιδραστική φύση αυτών των θεσμών, που βάζουν πάνω από όλα τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των πολυεθνικών και του κεφαλαίου που εκπροσωπούν. Η άθλια στάση των δανειστών στοχεύει όχι μόνο στην επιβολή αυτής της αντιλαϊκής λαίλαπας αλλά και στην συντριβή του λαού, στην πλήρη καθυπόταξή του, στην μη αμφισβήτηση του δρόμου της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης. 

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Ποιος πληρώνει την αναδιάρθρωση του χρέους;

Ενα από τα ζητήματα τα οποία εμφανίζονται ως πεδίο όξυνσης των αντιθέσεων ανάμεσα στην Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με αφορμή τη διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους δανειστές είναι το κρατικό χρέος της Ελλάδας. Η εκτίμηση του ΔΝΤ ταυτίζεται με αυτή της κυβέρνησης, ότι το κρατικό χρέος της Ελλάδας δεν είναι «βιώσιμο». Τι σημαίνει αυτό; Οτι η Ελλάδα δεν μπορεί να το εξοφλήσει στους δανειστές. Αυτή την εκτίμηση η κυβέρνηση τη συνοδεύει με τη διεκδίκηση «απομείωσής» του, όπως λέει, και μάλιστα θέτει ως όρο για την υπογραφή συμφωνίας, τουλάχιστο να υπάρχει δήλωση ότι θα συζητηθούν τρόποι «απομείωσης» ή «αναδιάρθρωσής» του.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Εγέρθητω…

Γράφει η Κατερίνα Ακριβοπούλου 
Σείστηκε η Πλατεία Συντάγματος από τα συνθήματα «Ολι Ρεν – Ολι Ρεν φέρε πίσω τα καγιέν», ενώ οι εμβληματικές φυσιογνωμίες του Αδωνι, του Φορτσάκη, του Κικίλια, της Βούλτεψη και άλλων κορυφαίων μορφών του μαζικού κινήματος της Μυκόνου και της γιάφκας του Κολωνακίου, προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης στο πλήθος που παραληρούσε από τον επαναστατικό οίστρο της κατσαρόλας και της σφυρίχτρας…
Εγέρθητω είπε ο παλιάτσος στο ληστή…

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Ο Άρης του επαναστατικού αγώνα

Του Τάσου Κατιντσάρου
"...Σήμερα, 70 χρόνια απ’ το θάνατό του, υπογραμμίζουμε πως ο ελληνικός λαός έχει τελεσίδικα αποφασίσει ποιος είναι ο Άρης Βελουχιώτης και τον έχει κατατάξει στις πιο τιμητικές θέσεις που βρέθηκε ποτέ λαϊκός ηγέτης. Ο Άρης Βελουχιώτης έχει μπει στη λαϊκή συνείδηση ως ο αυθεντικότερος εκφραστής του επαναστατικού αγώνα στη χώρα μας οριστικά και αμετάκλητα..."
Στη Βίνιανη, τον καιρό που ήταν να γίνουν τα ρεζιλίκια του Λιβάνου, είχε κατέβει και ο Άρης γυρίζοντας από την Ήπειρο. Παίρναν και δίναν, νύχτα και μέρα οι συσκέψεις με τον Σιάντο και τον Ιωαννίδη. Προσπαθούσε να τους πείσει να μην κάνουν το λάθος και πέσουν στην παγίδα των Άγγλων και των παλιών πολιτικών. Αυτοί εκεί, δώστου το χαβά τους, κι επιμονή στην επιμονή για τη γραμμή τους, που αποδείχτηκε κατόπιν λαθεμένη. 

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Η αποβιομηχανοποίηση στα χρόνια της ΕΟΚ-ΕΕ-ΟΝΕ

Του Μιχάλη Γιαννόπουλου
Το νέο «εθνικό μοντέλο ανάπτυξης» ΣΕΒ και τραπεζών (με παραγωγή γενόσιμων φαρμάκων, ιχθυοκαλλιέργειες, διαμετακομιστικούς κόμβους, διαχείριση αποβλήτων, κ.ά.) έχει ακρογωνιαίους λίθους τη φιλική πολιτική προς την επιχειρηματικότητα, τη μερική απασχόληση, την ευέλικτη εργασία, την κινητικότητα στην αγορά εργασίας, κ.λπ. Διαιώνιση, με άλλα λόγια, των εργασιακών Νταχάου…
 

Συμβολή σε εξαγωγές και παραγωγικότητα

  
Σύμφωνα με την αστική στατιστική, στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας περιλαμβάνονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παράγονται από τον πρωτογενή (αγροτική παραγωγή), τον δευτερογενή και τον τριτογενή (υπηρεσίες) τομέα. Ο δευτερογενής τομέας περιλαμβάνει τους κλάδους της μεταποίησης, των ορυχείων, της ενέργειας και των κατασκευών (αλλά δεν περιλαμβάνει βιομηχανικούς κλάδους όπως π.χ. μεταφορές, τηλεπικοινωνίες κ.ά.). Απ’ αυτούς τους κλάδους η μεταποίηση (κάθε είδους βιομηχανία) αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας κάθε χώρας. Στο παρόν κείμενο ασχολούμαστε με αυτήν.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Όλοι στα Συλλαλητήρια της Πέμπτης! Όχι σε νέα συμφωνία-μνημόνιο

Η 11η Ιούνη είναι μέρα αγώνα!


Όχι σε νέα συμφωνία-μνημόνιο. Καμία υποταγή σε δανειστές - «θεσμούς» - κεφάλαιο.


Όλοι στο συλλαλητήριο αντίθεσης στη συμφωνία και αντεπίθεσης των εργαζομένων, Πέμπτη 11 Ιούνη, Προπύλαια, 7.00 μμ


Πολλά πρωτοβάθμια ταξικά σωματεία, αλλά και εργατικές κινήσεις-παρεμβάσεις, σχήματα και συλλογικότητες του κινήματος, όπως και οργανώσεις της μαχόμενης ανατρεπτικής αριστεράς, καλούν με αποφάσεις και ανακοινώσεις τους στα Συλλαλητήρια ενάντια στην νέα συμφωνία μνημονιακού περιεχομένου και κοπής που ετοιμάζονται να καταλήξουν κυβέρνηση-«θεσμοί»-δανειστές.

  Στην Αθήνα, τα πρωτοβάθμια σωματεία καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 7.00 μ.μ., ενώ στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα στις 7.00 μ.μ.

“Σχέδιο Μάρσαλ”; Τι λένε οι άνθρωποι!

Του Νίκου Μπογιόπουλου 
    Την ώρα που ο «φίλος της Ελλάδας», ο Μπάρακ Ομπάμα, καλούσε την Ελλάδα να… «σοβαρευτεί», τουτέστιν να συνεχίσει να ζει υπό το καθεστώς των Μνημονίων, των τοκογλύφων, των διεθνών και εγχώριων αρπακτικών, ο υπουργός κ.Βαρουφάκης προχωρούσε στην διατύπωση μιας ακόμα εκπληκτικής ιδέας:

    Απηύθυνε πρόταση στην Γερμανίδα καγκελάριο να προχωρήσει στην εξαγγελία και στην εφαρμογή ενός «σχεδίου Μέρκελ» για την Ελλάδα. Το «σχέδιο Μέρκελ», κατά τον κ.Βαρουφάκη, πρέπει να κινηθεί κατά τα πρότυπα ενός παλιότερου σχεδίου: Του «σχεδίου Μάρσαλ»…

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Όχι σε νέα συμφωνία-μνημόνιο. Συλλαλητήριο Πέμπτη 11 Ιούνη, Προπύλαια, 7.00 μμ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ


Η 11η Ιούνη είναι μέρα αγώνα!


Όχι σε νέα συμφωνία-μνημόνιο. Καμία υποταγή σε δανειστές - «θεσμούς» - κεφάλαιο.


Όλοι στο συλλαλητήριο αντίθεσης στη συμφωνία και αντεπίθεσης των εργαζομένων, Πέμπτη 11 Ιούνη, Προπύλαια, 7.00 μμ

Οι τελευταίες εξελίξεις, διαλύουν τις όποιες αυταπάτες περί «διαπραγμάτευσης» με τους «θεσμούς». Επί της ουσίας τόσο οι «προτάσεις» των δανειστών, όσο και αυτές της κυβέρνησης, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις, αποτελούν σχέδια νέων μνημονίων, με πρόσθετα μέτρα άγριας λιτότητας και φορομπηξίας.

Οι «λύκοι» και οι «παγίδες» τους

Γράφει ο ΙΟΣ*
Οι άνδρες της 4ης Θωρακισμένης Ταξιαρχίας των SS
στο πυρπολημένο Δίστομο.
Τη φωτογραφία διέσωσε ο Σπύρος Μελετζής
Επί πολλά χρόνια η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιούσε ως έμβλημά της, παράλληλα με τις σβάστικες και τους μαιάνδρους, ένα παράξενο σήμα το οποίο μοιάζει με ένα διαγραμμένο γράμμα «Ζήτα». Πρόκειται για έναν «ρούνο» (ή «ρούνα»), δηλαδή ένα σύμβολο του «ρουνικού αλφαβήτου».

Το συγκεκριμένο σύμβολο ονομάζεται γερμανικά Wolfsangel (αγκίστρι του λύκου, λυκοπαγίδα). Ρούνοι ή ρούνες ονομάζεται το αρχαίο σύστημα γραφής των βόρειων λαών της Ευρώπης, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι γερμανικοί λαοί προτού υιοθετήσουν το δυτικό αλφάβητο.

Η ελπίδα που σκοτώνει,

Του Θανάση Σκαμνάκη 
Έχουμε υπομείνει το βασανιστήριο επί 6 χρόνια τώρα, κάθε φορά ελπίζοντες πως αυτό θα είναι το τελευταίο και πως μετά θα ελευθερωθούμε! 

Σε κάποια αστυνομική ταινία, από αυτές τις «διασκεδαστικές» - που πολύ συχνά έχουν να πουν πολύ περισσότερα πράγματα από κάποιες «σοβαρές» - ο κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος έχει φυλακίσει τα θύματα του σε ένα υπόγειο πολυκατοικίας. Από πάνω μένουν άνθρωποι, δίπλα η γειτονιά έχει κατοικημένα διαμερίσματα, έξω στο δρόμο περνάει κόσμος.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Μόνο η ρήξη με την ΕΕ και το σύστημα αποτελεί λύση για τους εργαζόμενους

Του Δημήτρη Γρηγορόπουλου
Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για ρήξη, χωρίς βεβαίως να εννοούν όλοι τα ίδια πράγματα, να δίνουν το ίδιο περιεχόμενο και να την εντάσσουν στο ίδιο πρόγραμμα. Η ρήξη σαν έννοια είναι ασύμβατη με την οποιαδήποτε διαχείριση, η οποία κινείται για την αναπαραγωγή του συστήματος, σε αντιδιαστολή με τη ρήξη που επιφέροντας ρήγματα – πλήγματα στο σύστημα προωθεί την ανατροπή του.

Ο Χότζας, ο Τσίπρας και το αριστερό Μνημόνιο

Του Γιάννη Ελαφρού

Ζητούν από το λαό να στηρίξει την πρόταση υποταγής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!



Καθώς πλησιάζουμε σε μια κορύφωση του δράματος, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή για να διακρίνει κανείς την ουσία του έργου, πίσω από τις υποκριτικές δυνατότητες των πρωταγωνιστών. Γιατί, εάν στο θέατρο ο ηθοποιός πασχίζει να αναδείξει το βαθύτερο νόημα του έργου, στην κατεστημένη πολιτική (στην οποία τόσο γρήγορα εντάχθηκαν οι σημερινοί κυβερνήτες) ο πολιτικός προσπαθεί να θολώσει τα νερά. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κάπιταλ κοντρόλ (όπως έσπευσε να προβλέψει η ανεκδιήγητη Ντόρα Μπακογιάννη, που δεν έχει το χάρισμα του πατέρα της στις κατάρες), αλλά ασκείται ένα καθολικό μάιντ κοντρόλ, μια προσπάθεια ελέγχου της σκέψης.

Πρώτες σκέψεις για τις Τουρκικές εκλογές - Τεράστια η νίκη της αριστερής συμμαχίας

Του Σεϊτ Αλντογκάν 
Τα τελικά αποτελέσματα των Τουρκικών εκλογών όπως μεταδόθηκαν απ’ τα ΜΜΕ

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) - 41% και 259 έδρες 
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα - 25,2% και 131 έδρες
Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης – 16,5% και 82 έδρες
Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών - 12,5% και 78 έδρες
Κάποιες πρώτες σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Δεν υπάρχει

Από:Σφυροδρέπανο
Δεν υπάρχουν στατιστικές που να απαλύνουν την αλήθεια και να τη φτιασιδώνουν.
Δεν υπάρχουν αριθμοί να χωρέσουν την οργή. Λέξεις να περιγράψουν τα συναισθήματα και να μιλήσουν για τις ευθύνες των υπαίτιων –ή αρχές να τις αποδώσουν.
Δεν υπάρχουν άλλα δάκρυα για ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία, διαρκές και επαναλαμβανόμενο.
Δεν υπάρχουν τηλεοπτικά δελτία να παίξουν την είδηση για τους δολοφονημένους εργάτες και τους πραγματικούς δράστες.
Δεν υπάρχει ίχνος τσίπας στους παρουσιαστές που ψάχνουν τρόπους να μειώσουν και να θάψουν το θέμα (μαζί με τους εργάτες).

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Το ευρώ δεν κάνει την Ευρώπη

Του Περικλή Κοροβέση
Αν κάποιος βρει δουλειά σαν μηχανοδηγός στο μετρό, θα πρέπει να ακολουθήσει επακριβώς τις οδηγίες και οι πιθανότητες για αυτοσχεδιασμούς είναι μηδενικές. Οποιες και αν είναι οι πολιτικές ή φιλοσοφικές του αντιλήψεις, δεν μπορούν να επηρεάσουν τη δουλειά του. Είτε είναι αναρχικός είτε φασίστας θα οδηγήσει το τρένο με τον ίδιο τρόπο, αν δεν θέλει να χάσει τη δουλειά του.
Τα δρομολόγια είναι προκαθορισμένα και η μόνη ελευθερία που έχει είναι να ακολουθεί με ευλαβική πίστη τις οδηγίες. Αλλιώτικα απολύεται. Τηρουμένων των αναλογιών, κάπως έτσι είναι και οι «κανονικές» κυβερνήσεις που έχουν αποδεχτεί το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού, όπως αυτό καθιερώθηκε από τη «Συναίνεση της Ουάσινγκτον».

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Συγκρίνοντας τα δύο σχέδια συμφωνίας: Μεταξύ εκτέλεσης και αυτοκτονίας

Του Παναγιώτη Μαυροειδή
Δόθηκαν στη δημοσιότητα-φυσικά μέσω διαρροών- τα σχέδια συμφωνίας που προτάθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση αφενός και τη θεσμοτρόικα αφετέρου.

Ας πούμε κατ΄ ευθείαν τα πράγματα με τα όνομά τους: Πρόκειται για δύο σχέδια άγριων μνημονίων εργατικής και κοινωνικής δολοφονίας.

Δηλαδή είναι τα ίδια;
Όχι δεν πρόκειται για ταυτόσημα κείμενα, παρά τα πολλά κοινά σημεία τους, ακόμη και τις ίδιες εκφράσεις, που αντανακλούν τις συζητήσεις στα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια.

Η’ με την Ευρωένωση ή με τον λαό

Του Νίκου Μπογιόπουλου
«Το απάνεμο λιμάνι»… «Το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι»… «Η Ευρώπη των λαών»… «Η Ευρώπη (που) αλλάζει»… «Η Ένωση της ισοτιμίας και της δημοκρατίας»… «Οι εταίροι»… «Οι φίλοι»… «Οι θεσμοί»…

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το να συνεχίζει κανείς αυτή τη μπουρδολογία τρία τινά σημαίνει: Είτε ότι πρόκειται για κάποιον εντελώς ηλίθιο πολιτικά, είτε ότι πρόκειται για κάποιο εντελώς εξωνημένο βαποράκι της προπαγάνδας των ισχυρών, ή ότι πρόκειται για τον κύριο Μπάμπη Παπαδημητρίου…

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Διαδήλωση ενάντια στο εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ, Παρασκευή 5/6

Παρασκευή 5 Ιούνη, 6.30 μμ, Προπύλαια –Υπουργείο Εργασίας 

Τα εργατικά αγωνιστικά σχήματα-κινήσεις-παρεμβάσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καλούν κάθε εργατική συλλογικότητα και όλες τις δυνάμεις του μαχόμενου κινήματος σε συγκέντρωση διαδήλωση, ενάντια στην εργοδοτική δολοφονία των 4 εργατών και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων 2 στην πρόσφατη έκρηξη στα ΕΛΠΕ.

Το αίμα των νεκρών και των βαριά τραυματισμένων των ΕΛΠΕ βαραίνει την εργοδοσία, που χρησιμοποιεί τους εργάτες ως φθηνή καύσιμη ύλη στη μηχανή της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Βαραίνει το καθεστώς των εργολαβιών και της απαξίωσης κάθε εργατικής νομοθεσίας, όλου του πλαισίου προστασίας της εργασίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας που θεωρούνται «περιττά έξοδα» και «κόστος» για τις εταιρείες και το κεφάλαιο.

Σχόλιο για την αύξηση στην «εισφορά αλληλεγγύης» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Όπως είναι γνωστό, ένα από  τα πρώτα σκληρά αντεργατικά μνημονιακά μέτρα ήταν η επιβολή χαρατσιού στους μισθούς που είχε ψευδεπίγραφα ονομαστεί ‘’Ειδική εισφορά αλληλεγγύης’’.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ν. 3986/2011, θεσπίστηκαν συντελεστές παρακράτησης μισθών από 1% έως 4%, υποτίθεται έκτακτα και προσωρινά ως το 2014

Τα κρατικά έσοδα από αυτό το φόρο επί του εργατικού εισοδήματος είναι περίπου 1,4 δις ετησίως. Δηλαδή περίπου 7 φορές πάνω από το λεγόμενο πακέτο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Νεοφιλελεύθερος τζιχαντισμός και κλασικός ναζισμός

Γράφει ο 2310net  στο Ατέχνως
Όλη η ιστορία με τη διαπραγμάτευση, τους θεσμούς, τη Συμφωνία και τα υπόλοιπα έχει κουράσει απίστευτα. Ας μην αφιερώσουμε άλλο ένα κείμενο σε αυτή. Ας μιλήσουμε για ένα πιο μόνιμο φαινόμενο της εποχής μας, την σύγκριση φασισμού και νεοφιλελευθερισμού.

Αν μπει κάποιος στη διαδικασία να συγκρίνει τους νεοφιλελεύθερους με τους φασίστες θα βρει πολλά κοινά. Θα βρει για παράδειγμα στους πρώτους έναν κοινωνικό δαρβινισμό ο οποίος θα μπορούσε να αποτελεί μια άλλη περιγραφή της έννοιας της Άριας φυλής. Θα μπορούσε να εντοπίσει κοινές πρακτικές επιβολής μιας πολιτικής που εκφράζει και καθοδηγείται από τα συμφέροντα των πιο ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, του κυρίαρχου κάθε φορά μέρους του κεφαλαίου. Ο Χίτλερ στηρίχθηκε και στήριξε τους βιομήχανους της εποχής, οι νεοφιλελεύθεροι κάνουν το ίδιο για τους τραπεζίτες. Θα έβρισκε κανείς το ίδιο μίσος για τους «άλλους», τους εργάτες, τους ξένους, τους φτωχούς.

Κι αυτό “πρώτη φορά αριστερό”;…

Του Νίκου Μπογιόπουλου
Πρώτο: Ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες έναν «έντιμο συμβιβασμό» που για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα προεξοφλείται ήδη – από τους ίδιους τους υπουργούς της - ως «επώδυνη συμφωνία», ενώ οι πληροφορίες μιλούν για νέα φορολογικά βάρη στα λαϊκά στρώματα και για επιβολή ακόμα δυσμενέστερων ρυθμίσεων σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, στην Αθήνα υπογράφονται τέτοιες αποφάσεις:

Όπως εντόπισε ο κ.Σωτήρης Κούκιος, στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 977) της 28/5/2015 έχουμε ένα τυπικό δείγμα «συνέχειας του κράτους» όσον αφορά την φορολόγηση των πλοιοκτητριών εταιρειών.

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Πρώτη φορά αριστερά... Η Κρατική Ασφάλεια αναζητά στοιχεία συνδικαλιστών της ΠΟΣΔΕΠ

Πρώτη φορά αριστερά!

Ύστερα από εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η Κρατική Ασφάλεια με προκλητικό έγγραφό της στην ΠΟΣΔΕΠ ζητάει από τη συνδικαλιστική οργάνωση τα στοιχεία του συνδικαλιστή πανεπιστημιακού και αγωνιστή της αριστεράς Παναγιώτη Σωτήρη.

Η υπόθεση αφορά στην ένταση που δημιουργήθηκε κατά την συνεδρίαση της συγκλήτου του ΕΚΠΑ (30/10/2014), που διέκοψε ο τότε πρύτανης  και σημερινός βουλευτής της ΝΔ Θ. Φορτσάκης, αρνούμενος να επιτρέψει την παρουσία στη σύγκλητο φοιτητών, εκπροσώπων των φοιτητικών τους συλλόγων, απειλώντας τους μάλιστα και χρησιμοποιώντας αχαρακτήριστες εκφράσεις. (Διαβάστε σχετικά εδώ). Στην συνεδρίαση αυτή της συγκλήτου του ΕΚΠΑ, παρών ήταν και ο Παναγιώτης Σωτήρης με την ιδιότητά του  ως μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ αλλά και ως εκπρόσωπος της Συνάντησης Πανεπιστημιακών Δασκάλων.

Σύμφωνα με δήλωση του Παναγιώτη Σωτήρη, «Το θέμα δεν είναι ατομικόδικαστικές και αστυνομικές αρχές απεργάζονται την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης εντός των πανεπιστημίων. Αυτό είναι κάτι που μάλλον συνιστά από μόνο του σοβαρό πολιτικό ζήτημα».

Διαβάστε στη συνέχεια τη Δήλωση του Παναγιώτη Σωτήρη.

Υπόθεση Παναρίτη: Διύλιση του κώνωπος μετά κατάποσης της καμήλου

Του Νίκου Μπογιόπουλου 
Μετά το παρασκήνιο που προηγήθηκε το οποίο και επέφερε την… οικειοθελή παραίτηση της κυρίας Παναρίτη από την θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ «το θέμα θεωρείται λήξαν», υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

«Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», όπως θα σχολίαζε και ο Πιραντέλο. Διότι τόσο με αφορμή την τοποθέτηση του Μαξίμου ότι η επιλογή της κυρίας Παναρίτη ήταν «συλλογική» όσο και με αφορμή το λεγόμενο «αντάρτικο» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανακύψει ορισμένα ζητηματάκια.

Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει...


Κι ήθελε ακόμη

Μανώλης Αναγνωστάκης


--------

Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει. Όμως εγώ
Δεν παραδέχτηκα την ήττα. Έβλεπα τώρα
Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω
Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

«Grexit», ή «έξωση»;

ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ*
Την ώρα που διανύουμε μια ακόμη «κρίσιμη εβδομάδα» και το δίλημμα «συμφωνία, ή καταστροφή» σαρώνει κάθε προσπάθεια σοβαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγεται μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της ίδιας της Ε.Ε.
Είναι άξιο λόγου ότι από το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης μπορεί να ακυρωθεί ο εκβιαστικός χαρακτήρας του διλήμματος, αφού το πιθανολογούμενο «Grexit», δεν θα είναι αποτέλεσμα «ατυχήματος», αλλά το αποτέλεσμα μιας «έξωσης»…

Άρης Βελουχιώτης, 70 χρόνια ασύλληπτος

Από:Το Περιοδικό

Διοργάνωση οδοιπορικού στα βήματα του Άρη Βελουχιώτη 6,7 Ιούνη

Εβδομήντα (70) χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη, μιας από τις μεγαλύτερες και ηρωϊκότερες μορφές τής Αντίστασης του λαού μας απέναντι στο φασισμό, τον ναζισμό και τον αγγλικό επεκτατισμό.
70 χρόνια πριν, στις 16 Ιουνίου 1945, σε μία από τις πιο δύσβατες περιοχές της Ελλάδας, δίνει τέλος στη ζωή του ο άνθρωπος που σφράγισε όσο λίγοι την Αντίσταση κατά των γερμανών και ιταλών κατακτητών, καταδιωκόμενος από εχθρούς και αποκηρυγμένος από συντρόφους. Το πολεμικό του ψευδώνυμο Άρης Βελουχιώτης, κατά κόσμον Θανάσης Κλάρας, ετών 40, κομμουνιστής.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Μεξικό: το ISIS των ναρκωτικών

Του Άρη Χατζηστεφάνου
Διαμαρτυρία για τους νεκρούς
από τα καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό
Αποστολή στο Μεξικό

«Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών είναι μια κουρτίνα που κρύβει τον κοινωνικό πόλεμο», 
Εντουάρντο Γκαλεάνο

«Μακελειό» ήταν ο πηχυαίος τίτλος αρκετών μεξικανικών εφημερίδων μετά την πολύνεκρη συμπλοκή της αστυνομίας με μέλη του καρτέλ Νέα Γενιά του Τζαλίσκο (JNG) κοντά στην πόλη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού.

Σε μια χώρα, που έχει θρηνήσει περίπου 100.000 ζωές στον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, οι 42 άνθρωποι που σκοτώθηκαν σε μια συμπλοκή ίσως να μην προκαλούν τόσο έντονα συναισθήματα στη μεξικανική κοινωνία.

Τετάρτη 3 Ιουνίου – Συγκεντρώσεις και πορεία στην Αθήνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός, καναδικών συμφερόντων, στη Χαλκιδική θα έπρεπε να έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό. Γιατί είναι καταστροφική, παράνομη, χωρίς κοινωνικά οφέλη και συναίνεση. Αντί γι αυτό, η εταιρία συνεχίζει με γρήγορους ρυθμούς την καταστροφή του Κακκάβου. Είναι προφανές ότι η εταιρεία εκμεταλλεύεται κάθε περιθώριο ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα που θα καθιστούσαν αναπόφευκτη την καταστροφή της Χαλκιδικής. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 350 αγωνιστές διώκονται, με μόνη ουσιαστική κατηγορία ότι αντιστάθηκαν στη λογική “επενδύσεις με κάθε κόστος” και άσκησαν το δικαίωμα να προστατέψουν τον τόπο τους.

Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή, βαραίνει τόσο την κυβέρνηση όσο και τη δικαιοσύνη.

Κυανόκρανοι να προστατεύουν τα μνημεία;

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Οι συνθήκες είναι ιδανικές. Δημιουργείς ένα δολοφονικό στρατό, τον οποίο καταδικάζεις – στα λόγια – επειδή είναι δολοφονικός, ωστόσο σου κάνει τη δουλειά σου. Προελαύνει σαρώνοντας ό,τι συναντάει στο πέρασμά του, έμψυχο και άψυχο. Πάνω στα ανθρώπινα και άλλα ερείπια που έχει δημιουργήσει έρχεσαι να «σώσεις» από εκείνους τους οποίους εσύ κατασκεύασες. Και πώς θα «σώσεις» από τους «κακούς» οι οποίοι είναι πάνοπλοι (με τα όπλα που εσύ τους έδωσες;). Χρησιμοποιώντας όπλα, στρατούς, αεροπλάνα, βόμβες. Στο μεταξύ, αυτοί οι «κακοί» έχουν φροντίσει να εκκαθαρίσουν το τοπίο ώστε οι «προστάτες», οι «διασώστες» να το βρουν εντελώς «καθαρό», ούτε άνθρωπος, ούτε τα δημιουργήματα του ανθρώπου, ούτε πέτρα όρθια στεκούμενη, ούτε πουλί πετούμενο.

Στην τελική ευθεία για τα Φεστιβάλ "Αναιρέσεις 2015" σε πολλές πόλεις




Πάτρα, παλιό Αρσάκειο, 5-6 Ιούνη

Γιάννενα, Θεατράκι-Σκάλα, 5-6 Ιούνη

Βόλος,
Πεδίο του Άρεως, 5-6 Ιούνη

Ξάνθη, Πολυτεχνείο-ΠΡΩΚΑΤ, 5 Ιούνη

Θεσσαλονίκη, πρ. στρατόπεδο Π. Μελά, 12-13-14 Ιούνη

Αθήνα, Γεωπονική, 12-13-14 Ιούνη

Λαμόγια με ιδανικά

Του Περικλή Κοροβέση
Κυβερνήσεις της Αριστεράς είχαμε πολλές στην Ε.Ε. Ολες εξελέγησαν με εντυπωσιακά προγράμματα και προεκλογικές εξαγγελίες που υπόσχονταν πολλά.
Καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας, κοινωνικό κράτος, Παιδεία, Υγεία, εγγυημένα για όλους.
Οσο ακόμα υπήρχε η ΕΣΣΔ, έγιναν γενναίες μεταρρυθμίσεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Το βιοτικό επίπεδο ανεβαίνει.