Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Οι αδερφοφάδες του Καΐρου

Της Ελλης Πάνου

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Οι «συγκεντρώσεις οργής», που διοργάνωσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα στη σκιά της μεγάλης σφαγής της Τετάρτης, εξελίχθηκαν σε νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Με τη χώρα να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, κομμένη στα δύο -στους ισλαμιστές και τους «άλλους»- οι οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και οι δυνάμεις ασφαλείας βρέθηκαν πάλι αντιμέτωποι στη σκιά της σφαγής της Τετάρτης.


Στο Κάιρο οι «συγκεντρώσεις οργής», που είχαν προαναγγείλει η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η λεγόμενη «Συμμαχία κατά της Δικτατορίας», ξεκίνησαν σε κλοιό στρατιωτικών δυνάμεων, μετά τις προσευχές της Παρασκευής, από περίπου 30 τεμένη, με σημείο σύγκλισης την πλατεία Ραμσή. Με τα τεθωρακισμένα να έχουν σφραγίσει με οδοφράγματα κάθε είσοδο της πλατείας Ταχρίρ, την ένταση να έχει φτάσει πλέον στο κατακόρυφο και τον κόσμο να καταφέρεται με οργή εναντίον του ισχυρού άνδρα της χώρας, αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, με συνθήματα όπως «Φύγε προδότη», νωρίς το απόγευμα άρχισαν τα επεισόδια.


Και άλλοι νεκροί


Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανέφερε ήδη πάνω από 20 νεκρούς και 100 τραυματίες στην πλατεία Ραμσή, ενώ ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 17 θύματα, μεταξύ αυτών και αστυνομικοί. Επεισόδια ξέσπασαν και όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διασχίσουν την κεντρική γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου και οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να τους σταματήσουν με δακρυγόνα και σκάγια, για να εκτρέψουν την πορεία προς την πλατεία Ραμσή.

Ολες οι πληροφορίες είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, αφού ο πόλεμος της προπαγάνδας και από τις δύο πλευρές καλά κρατεί. Νωρίτερα, για παράδειγμα, η κρατική τηλεόραση καλύπτοντας μια από τις πορείες έδειξε καθαρά ενόπλους, σαν περιφρούρηση, να πορεύονται μαζί με τους διαδηλωτές, έναν από αυτούς, μάλιστα, να πυροβολεί εναντίον αδιευκρίνιστου στόχου. Ταυτόχρονα, σημειώνει το Reuters, υποστηρικτές του στρατού ανέβασαν στο Διαδίκτυο βίντεο με βασανισμούς και εκτελέσεις, υποστηρίζοντας ότι τα θύματα είναι αστυνομικοί και οι δράστες ισλαμιστές.

Περίπου 10.000 συγκεντρώθηκαν στην Αλεξάνδρεια για μια πορεία προς το νεκροταφείο, όπου έγιναν και οι κηδείες δύο θυμάτων των τελευταίων ταραχών, με τους αστυνομικούς και τον στρατό να περιορίζονται στη φύλαξη και προστασία κυβερνητικών κτιρίων. Αντίθετα στην Ισμαηλία, στη δυτική όχθη του Σουέζ, τουλάχιστον τέσσερις ήταν οι νεκροί μέχρι αργά το απόγευμα σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και άλλοι οκτώ έχασαν τη ζωή τους στην Νταμιέτα, στις όχθες της Μεσογείου. Ταραχές ξέσπασαν και στην Τάντα, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Καΐρου, όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φτάσουν σε κυβερνητικό κτίριο της πόλης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει πάλι από νωρίς το πρωί ότι θα αντιμετωπίσουν με τη δέουσα αυστηρότητα κάθε παράβαση του νόμου, ζητώντας από τους πολίτες να τους προμηθεύσουν «αποδείξεις» για κάθε περιστατικό βίας στο οποίο γίνουν μάρτυρες.

Με την πλειονότητα του αιγυπτιακού Τύπου να επικροτεί τη στάση των δυνάμεων ασφαλείας, τα κόμματα να εμφανίζονται διχασμένα και ανήμπορα να αποφασίσουν και ορισμένες αραβικές χώρες να επιβραβεύουν τον στρατό και την κυβέρνηση για την «ύψιστη αυτοσυγκράτηση» που έδειξαν, η έκρυθμη κατάσταση στην Αίγυπτο αναδεικνύει σε όλο το μεγαλείο της την αδύναμη διπλωματία της Δύσης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Πέμπτης απλώς «προέτρεψε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση».

Οι τρεις ισχυρότεροι της Ευρώπης -ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ- συζήτησαν μεταξύ τους τηλεφωνικά το πρόβλημα και αυτό που αποφάσισαν είναι να καλέσουν σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη εβδομάδα για να… συζητήσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο. Και έκαναν έκκληση βεβαίως για τον άμεσο τερματισμό της βίας.

Ο ρόλος του Ομπάμα


Οσο για την Ουάσινγκτον, ο Μπαράκ Ομπάμα με τις δηλώσεις του έκανε σαφές ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα να ασκήσει όλη του την επιρροή, περιοριζόμενος κυρίως σε συμβολικά μέτρα, που δεν θέτουν εν αμφιβόλω την υποστήριξη των ΗΠΑ στο στρατιωτικό κατεστημένο της Αιγύπτου.

«Παρ’ ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε κάνει σχεδόν καμία άμεση παρέμβαση στις εξελίξεις των τελευταίων έξι εβδομάδων, διαθέτει δύναμη», σχολιάζουν οι «Financial Times». «Εάν θέλει να πιέσει την κυβέρνηση να σταματήσεις τις επιχειρήσεις καταστολής και να δεσμευτεί για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, μπορεί να απειλήσει με τη διακοπή της βοήθειας ή την αναστολή της στρατιωτικής συνεργασίας. Σήμερα μπορεί η προσοχή του αρχηγού του στρατού, στρατηγού αλ Σίσι, να έχει αποσπασθεί αλλού, αλλά τελικά η απειλή έχει σημασία για την Αίγυπτο, ενώ θα έστελνε και μήνυμα ουσίας και σε άλλες περιφερειακές δυνάμεις».

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Η οικονομία στα Τάρταρα


Σχέδια επείγουσας απομάκρυνσης των πολιτών τους από την Αίγυπτο καταστρώνουν οι μεγάλες δυτικές χώρες, ενώ οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στη χώρα –ανάμεσά τους η αμερικανική General Motors, η βρετανική Shell, οι ιαπωνικές Toyota και Nissan, η σουηδική Electrolux και η γερμανική BMW– έχουν ήδη κατεβάσει ρολά στα εργοστάσια και τα γραφεία τους και διέταξαν τους ξένους υπαλλήλους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους «μέχρι νεωτέρας».

Επισήμως, η απόφαση αυτή παρουσιάζεται ως «συμμόρφωση» στην κυβερνητική απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά ανεπισήμως διαρρέει πως μεταξύ των ξένων εργαζομένων υπάρχει μεγάλη ανησυχία για στοχευμένες δολοφονίες ή και απαγωγές αλλοδαπών, και ιδιαίτερα χριστιανών, από φανατικούς ισλαμιστές. Πέρα από τη βιομηχανική παραγωγή, που έχει σε μεγάλο βαθμό παραλύσει, έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο επικρατεί και στις αγορές. Ηδη οι αποδόσεις των επταετών αιγυπτιακών ομολόγων «σκαρφάλωσαν» τα τελευταία 24ωρα κοντά στο 9% από 8,1% την Τρίτη, ενώ τα γνωστά και στην Ελλάδα ασφάλιστρα κινδύνου CDS εκτοξεύτηκαν στις 795 μονάδες βάσης – γεγονός που σημαίνει, όπως γράφουν οι «Financial Times», πως οι επενδυτές θεωρούν πλέον την Αίγυπτο την έβδομη πιο επικίνδυνη για χρεοκοπία χώρα στον κόσμο.

«Πιστεύουμε πλέον πως η κατάσταση στην Αίγυπτο έχει ισχυρή δυναμική επιδείνωσης (…) Η θετική επενδυτική αύρα και η αίσθηση ότι η χώρα θα γίνει πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις διαλύονται», αναφέρει σε σημείωμά της η επενδυτική Noah Capital Markets, ενώ η Societe General τονίζει πως «η Αίγυπτος κινδυνεύει να κυλήσει προς έναν εμφύλιο πόλεμο, καθώς η πόλωση μεταξύ των Αιγυπτίων, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αυξάνεται συνεχώς, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι υποστηρικτές της νιώθουν όλο και περισσότερο πως έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε αντίποινα».

Τουρίστες έτσι κι αλλιώς δεν έχουν απομείνει ούτε για δείγμα στα θέρετρα της Αιγύπτου, όπως το Σαρμ-ελ-Σιχ, που συνήθως τέτοια εποχή «βούλιαζε» από Ευρωπαίους, Αμερικανούς, αλλά και Ισραηλινούς επισκέπτες. Αλλωστε, ακόμη και οι τολμηρότεροι ταξιδιώτες δεν μπόρεσαν να αγνοήσουν τις διαδοχικές ταξιδιωτικές οδηγίες των κυβερνήσεών τους, ενώ ρόλο έπαιξε και η ακύρωση των ταξιδιωτικών «πακέτων» από τα μεγάλα πρακτορεία της Δύσης.

Γ. Τσιάρας


Δεν υπάρχουν σχόλια :