Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Ταξίδι στην ομίχλη

Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τις ΗΠΑ, ενώ ο υπ. Οικονομικών συνεχίζει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος.


Στην κορυφή του αμερικανικού ενδιαφέροντος είναι τα θέματα ενεργειακής πολιτικής και ασφάλειας των δικτύων, ωστόσο για την ελληνική πλευρά εξίσου σημαντικό είναι το κεφάλαιο της προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων

Αντιφατικά μηνύματα, ακόμα και την παραμονή της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ και της συνάντησης με τον πρόεδρο Μπ. Ομπάμα, συνέχισε να στέλνει η κυβέρνηση αναφορικά με το επόμενο στάδιο του οικονομικού προγράμματος. 

Μιλώντας στο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν περιμένει «νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους μελλοντικά», την ώρα που το ΔΝΤ σε όλους τους τόνους έχει κάνει σαφές ότι επιζητεί μια νέα αναδιάρθρωση και η επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ, ρίχνει το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι τελευταίες συνεντεύξεις του υπουργού Οικονομικών στο Reuters, όπου άνοιξε συζήτηση για τις αντοχές των βουλευτών της συμπολίτευσης, και στο Bloomberg τώρα για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να διαμορφώνουν την αίσθηση αυτοπεποίθησης που έχει ανάγκη η κυβέρνηση στο εσωτερικό, ωστόσο στα διεθνή fora οι αισιόδοξες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου δεν μπορούν να υπερκαλύψουν τις αρνητικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ίδιας της τρόικας.


Το… κενό


Το κρίσιμο ζήτημα, της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που διαπιστώνουν και το Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τα μέσα του 2014, θα πρέπει να καλυφθεί, ωστόσο όλες οι πλευρές φαίνεται πως θα περιμένουν να διεξαχθούν οι γερμανικές εκλογές.

Εντούτοις, η ελληνική κυβέρνηση δεν έκρυβε την προσδοκία να αποσπάσει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς μια θετική δήλωση από τον πρόεδρο Ομπάμα για την ελληνική οικονομία. Στην ατζέντα των δύο είναι η οικονομική συνεργασία και για τούτο είχε έλθει στην Αθήνα ο Τζάκ Λιου. Στην κορυφή του αμερικανικού ενδιαφέροντος είναι τα θέματα ενεργειακής πολιτικής και ασφάλειας των δικτύων, ωστόσο για την ελληνική πλευρά εξίσου σημαντικό είναι το κεφάλαιο της προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων. Για την προετοιμασία δε του σχετικού φακέλου, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, συνεργάστηκαν τα συναρμόδια υπουργεία (και το Οικονομικών) με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού για τα θέματα οικονομικής διπλωματίας, Στ. Παπασταύρου.

Ο κ. Σαμαράς είχε χθες το πρωί νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, με επίκεντρο τα θέματα ενεργειακής συνεργασίας, αλλά και τη νέα πρωτοβουλία που αναμένεται από τον ΟΗΕ για το Κυπριακό. Μετά την Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με τον γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν.

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε χθες το βράδυ για τις ΗΠΑ αφήνοντας στους στενούς συνεργάτες και τους υπουργούς σαφείς εντολές για τα μέτωπα που είναι ανοιχτά, με προτεραιότητα στο μέτρο της διαθεσιμότητας και στον νέο χάρτη υγείας. Σημάδια χαλάρωσης δεν θα επιτραπούν ούτε την άλλη εβδομάδα, όπως έχει ζητήσει ο κ. Σαμαράς, παραπέμποντας όσους θέλουν να ξεκουραστούν στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Τ. Μπαλτάκο.


Και αυτοί… συσκέπτονται


Στο ίδιο πνεύμα και ο Ευ. Βενιζέλος συγκαλεί σήμερα σύσκεψη με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, εφ’ όλης της ύλης, ενώ αντιπροσωπεία του κόμματος έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ενημερωθεί για τον σχεδιασμό ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη ρύθμιση που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, με την οποία οι επιχειρήσεις που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές για το 2013 μπορούν να τις εξοφλούν σε 12 δόσεις.

Παράλληλα, από συνεργάτες του αντιπροέδρου έγινε γνωστό ότι δεν υπήρξε καμία δυσφορία για το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δεν συμμετέχει στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι είχε συμφωνηθεί εξαρχής μεταξύ των δύο ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών να ηγηθεί της ελληνικής αποστολής στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνουν μάλιστα ότι την περασμένη Παρασκευή, σε μακρά σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος προετοίμασαν την ατζέντα των επαφών, τόσο της Ουάσινγκτον όσο και της Νέας Υόρκης, για όλο το φάσμα των κρίσιμων θεμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :