Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Το επίσημο τέλος του “success story”

Του Γιώργου Πίττα

"Tο ελληνικό success story θα είναι και ευρωπαϊκό success story" είπε στον Ομπάμα στις 9 Αυγούστου ο Σαμαράς. Δεν πρόλαβαν να κλείσουν ούτε δύο βδομάδες και όλα τα φιλαράκια του στην Ευρώπη έσπευσαν να τον διαψεύσουν.



Tην προηγούμενη Τρίτη, την αρχή έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, που σε προεκλογική ομιλία του στη βόρεια Γερμανία είπε ορθά κοφτά ότι «θα υπάρξει και άλλο πρόγραμμα στην Ελλάδα το 2014». Ακολούθησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ που δήλωσε ότι “Η Ευρώπη θα κληθεί να στηρίξει την Ελλάδα για μία ακόμα φορά”.


Λίγο μετά ο Επίτροπος Ενεργείας και μέλος του κόμματος της Μέρκελ, Έτινγκερ, προσδιόρισε στην εφημερίδα Βελτ το χρονικό διάστημα και το μέγεθος. Δήλωσε ότι «θα είναι ένα διαχειρίσιμο ποσό. Προσωπικά περιμένω να είναι λίγο περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει τα έτη 2014-2016». Αλλες εκτιμήσεις υπολογίζουν το τελικό νούμερο να είναι ανάμεσα στα 11 με 16 δις ευρώ.

Οκτώ μήνες μετά από τις αρχικές δηλώσεις του Σαμαρά ότι «τώρα το πρόγραμμα μπορεί να βγει και μαζί η Ελλάδα να βγει από την κρίση», το τέλος του φετινού καλοκαιριού έρχεται πλέον και επίσημα να ρίξει αυλαία στο success story αυτής της συγκυβέρνησης. Ενός προπαγανδιστικού ευρήματος που ξεπερνώντας κάθε όριο γελοιότητας ο πρωθυπουργός συνέχισε να χρησιμοποιεί ακόμα και μετά την πολιτική κρίση και την κατάρρευση της τρικομματικής ύστερα από την κατάληψη της ΕΡΤ τον Ιούνη.

Τα κακά μαντάτα αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει και ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας, προσπαθώντας όμως ταυτόχρονα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: «Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου, μέχρι το 2016 έχουν τεθεί οι στόχοι - οι υποχρεώσεις μας- και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι».

Κρύβονται


Μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής λιτότητας, η αγωνιώδης προσπάθεια του Στουρνάρα και άλλων κυβερνητικών να χαμηλώσουν τους τόνους λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ότι θα βρουν τα λεφτά που τους λείπουν από τη φορολογία στις οφσόρ εταιρίες (!), ακούγεται σαν χιλιοειπωμένο κακόγουστο ανέκδοτο. Αλλά είναι πέρα για πέρα εξηγήσιμη.

Ακόμα και η κολόνα της μνημονιακής προπαγάνδας, το in.gr, κάνει λόγο για πολεμική ατμόσφαιρα στο πολιτικό σκηνικό εν όψει του κρίσιμου Σεπτεμβρίου, ενός μήνα όπου αναμένεται να κυριαρχήσουν η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, οι κινητοποιήσεις κυρίως των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας” σχολιάζοντας ότι ο “δικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός εισέρχεται πλέον στη διακεκαυμένη ζώνη”.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο “δικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός” μπήκε ήδη στη διακεκαυμένη ζώνη που έχει δημιουργήσει η πρωτοφανής εργατική αντίσταση που συνεχίστηκε ασταμάτητα όλο τον Αύγουστο ενάντια στις επιθέσεις και τους αιφνιδιασμούς της κυβέρνησης. Χιλιάδες απεργοί και απολυμένοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ανεπίσημη προθεσμία μέχρι τις γερμανικές εκλογές που είχε δώσει στον εαυτό της η δικομματική κυβέρνηση, μπορεί τελικά να αποδειχθεί ένας πέραν του δέοντος αισιόδοξος στόχος.

Ετοιμόρροπη


Η στήριξη σε αυτήν την ετοιμόρροπη κυβέρνηση, (αλλά και η πολιτική διαμάχη εσωτερικής κατανάλωσης για τον ρόλο της Γερμανίας ως ο τάχα “διασώστης του ευρωπαϊκού νότου” ενόψει των επερχόμενων γερμανικών εκλογών), είναι άλλωστε και οι αιτίες που ο ίδιος ο Σόιμπλε και άλλοι τροϊκανοί έσπευσαν να υποβαθμίσουν το νέο επερχόμενο μνημόνιο δια της μετάθεσης, ότι αυτό θα εξεταστεί μέσα στο 2014 όταν θα υπάρχει η συνολική εικόνα της οικονομίας. Όπως εξήγησε μισοαπολογούμενος σε επόμενη προεκλογική συγκέντρωση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών “τα είπα γιατί είδα ότι ήταν ανάγκη να αποσαφηνίσω ότι δεν κρύβουμε τίποτα”.

Όμως παρά την προσπάθεια των τροϊκανών να ρίξουν τους τόνους, οι προτάσεις τους δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Στουρνάρα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (και προαλειφόμενος αντικαταστάτης του Σόιμπλε) Άσμουσεν υποστήριξε σαν “λύση” την επιμήκυνση του χρέους και “σε περίπτωση που η επιμήκυνση δεν καλύψει τις ανάγκες της χώρας, τότε θα εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο νέου δανεισμού” (και προφανώς νέου μνημονίου).

Αλλά, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση να μην έρθει άμεσα νέο μνημόνιο, μια νέα “επιμήκυνση του χρέους” σημαίνει ούτως ή άλλως επιμήκυνση επ' αόριστον της θηλιάς του χρέους στο λαιμό της εργατικής τάξης και των φτωχών. Σημαίνει επ' άπειρον συνέχιση της διάλυσης υγείας, παιδείας, ασφάλισης, κράτους πρόνοιας και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και πλειστηριασμούς των σπιτιών των φτωχών μέχρι να μην μείνει τίποτα όρθιο. Και σε αυτό ακριβώς η εντολή του Ασμουσεν στον Στουρνάρα ήταν απόλυτα σαφής: “Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις”.


Δεν υπάρχουν σχόλια :