Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

3 χρόνια στην κόλαση του Μνημονίου

Του Γ. Δελαστίκ - "Επίκαιρα"

Σαν προχτές ήταν, τρία χρόνια πριν: 23 Απριλίου 2010. Τρία χρόνια που έχουν φανεί στους Έλληνες σαν τρεις αιώνες.


Από το ακριτικό Καστελόριζο, που είχε πάει βόλτα για να έχει όμορφο ντεκόρ, ο κατάπτυστος Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός τότε της χώρας, αναγγέλλει περιχαρής την ολοκλήρωση του πολιτικού του έργου - την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς υποτέλειας προς τη Γερμανία, την ΕΕ και το ΔΝΤ μέσω Μνημονίου.

Σύντομα η ζωή θα αποδείξει ότι το Μνημόνιο που υπογράφει ο Γ. Παπανδρέου ανήμερα της ονομαστικής του εορτής είναι το σύγχρονο ισοδύναμο των συνθηκών παράδοσης των χωρών στα νικηφόρα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ξυπνούν οι πιο απαίσιες αναμνήσεις. Στην πολιτική ζωή της χώρας εισβάλλει ένας άλλος προδότης από το παρελθόν, ο στρατηγός Γεώργιος Τσολάκογλου, ο οποίος και αυτός την ημέρα της γιορτής του, στις 23 Απριλίου του 1941, υπέγραφε στη Θεσσαλονίκη την παράδοση της Ελλάδας στους Γερμανούς ναζί.

Ο Γιωργάκης γίνεται ο νέος «Τσολάκογλου». Το ίδιο και η κυβέρνηση του, που αποκαλείται πλέον«κυβέρνηση Τσολάκογλου», όπως ως «Τσολάκογλου» καθιερώνονται στη συνείδηση των Ελλήνων και οι επόμενοι πρωθυπουργοί Λουκάς Παπαδήμος και Αντώνης Σαμαράς. Πολιτικοί δωσίλογοι θεωρούνται και οι υπουργοί τους από όσους δεν τους ψηφίζουν.

Αυτό, βέβαια, δεν τους προκαλεί φόβο, ούτε καν ντροπή. Ο λόγος είναι απλούστατος: γνωρίζουν ότιοι δωσίλογοι της ναζιστικής Κατοχής έγιναν εξουσία στην Ελλάδα - και φυσικά δεν βρίσκουν κανένα λόγο να μην επαναληφθεί αυτό και τούτη τη φορά! Δεν έχουν άδικο...

Ρήμαξαν τη χώρα


Ανεξάρτητα όμως από τα συμφέροντα που εκπροσωπούν ο Παπανδρέου, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Στουρνάρας, ο Λοβέρδος και οι υπόλοιποι, η ουσία είναι ότι πέτυχαν να ρημάξουν την Ελλάδα και τους Έλληνες με απόλυτη άνεση. Δεν άφησαν τίποτα όρθιο οι πρωταγωνιστές των σύγχρονων «κυβερνήσεων Τσολάκογλου» είτε ήταν του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ. Το ΑΕΠ κατέρρευσε με εφιαλτικούς ρυθμούς. Μείωση κατά 4,9% το 2010, την πρώτη μνημονιακή χρονιά. Νέα παταγώδης πτώση κατά 7,1% το 2011, ακολουθούμενη από νέα καταβύθιση κατά 6,4% το 2012 - ούτε πόλεμος να ήταν!

Πριν από το Μνημόνιο, το 2009 το ΑΕΠ είχε πέσει κατά 3,1% και το 2008 κατά 0,2%. Ποσοστά που ούτε κατά διάνοια συγκρίνονται με τον όλεθρο που προκάλεσε η μνημονιακή πολιτική. Άλλωστε, την προηγούμενη πενταετία 2003-2007 το ΑΕΠ είχε σημειώσει εκρηκτική ανάπτυξη: 5,9% το 2003 και 4,4% το 2004, συν 2,3% το 2005, ακολουθούμενη από 5,5% το 2006 και 3,5% το 2007.

Σε ιλιγγιώδη ύψη παρέμεινε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ παρά τη λεηλασία των κρατικών ομολόγων μέσω του «κουρέματος» και της «επαναγορας» τους, το οποίο αντί να μειώνεται, όπως υπόσχονταν οι ξένοι επικυρίαρχοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους για να δικαιολογήσουν την πολιτική της άγριας λιτότητας που επέβαλαν στους Έλληνες, αυξήθηκε (!) με καλπάζοντες ρυθμούς. Από το 129,7"% του ΑΕΠ που ανήλθε το 2009 (ποσοστό που διαμορφώθηκε τεχνητά με απερίγραπτες λαθροχειρίες των απατεώνων του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Παπανδρέου) εκτινάχθηκε στο 148,3% το 2010 και στο 170,3% του ΑΕΠ το 2011!

Κλέβοντας τυπικά το 53% των χρημάτων όποιου είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα και ουσιαστικά πάνω από το 80% (!) μέσω της αντικατάστασης υποχρεωτικά του 47% που απέμενε με νέα ομόλογα-σκουπίδια, που λήγουν από το... 2023 έως το 2042 (!) και φυσικά έχουν μηδαμινές αγοραίες τιμές, οι πολιτικοί απατεώνες αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης «μείωσαν» το δημόσιο χρέος στο 156,9% του ΑΕΠ - δηλαδή πολύ χειρότερα από όσο ήταν όταν το παρέλαβαν και απολύτως... μη βιώσιμο!

Μας οδηγούν, δηλαδή, με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Αφού μας έλιωσαν στη λιτότητα και μας φτώχυναν, μας κατακλέβουν και μας εξαθλιώνουν!

Νέες μειώσεις στις συντάξεις


Σε αντίθεση με την τεχνητή εικόνα που άφησαν κυβέρνηση και τρόικα να δημιουργηθεί -ότι με το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα μειωθεί στο μισό το χρέος της Ελλάδας προς τους ξένους δανειστές-, η λεηλασία των κατόχων ομολόγων χρησιμοποιήθηκε συνειδητά ως μοχλός για να διαλύσει τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα!

Τα ταμεία είχαν περίπου 24 δις ευρώ σε ομόλογα -και σε καταθέσεις που η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ετσιθελικά μετατρέψει σε κρατικά ομόλογα για να φάει η κυβέρνηση τα λεφτά των ταμείων!- και έχασαν αμέσως τα μισά τους χρήματα με το «κούρεμα» κατά 53%. Εν συνεχεία, η αντικατάσταση του 47% των χρημάτων τους με ομόλογα-σκουπίδια, που λήγουν σε είκοσι, τριάντα χρόνια, οδήγησε στην ουσιαστική απώλεια τουλάχιστον του 70% ή 75% των διαθεσίμων και των αποθεματικών τους. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι οι συντάξεις θα μειωθούν άμεσα -πιθανότατα ακόμη και από το φθινόπωρο- και θα συνεχίσουν να μειώνονται διαρκώς για τον απλούστατο λόγο ότι τα ταμεία δεν έχουν λεφτά να δίνουν συντάξεις μετά και την κυβερνητική ληστεία των χρημάτων τους.

Καθώς τα λεφτά τους έμειναν στο ένα τρίτο όσων είχαν και επιπλέον τα τραπεζικά επιτόκια πέφτουν κατ' απαίτηση των Γερμανών, πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι, ενώ μέχρι το «κούρεμα» πέρσι τέτοιον καιρό εισέπρατταν τα ασφαλιστικά ταμεία συνολικά κάπου 700 και πλέον εκατ. ευρώ από τόκους, από εδώ και πέρα υπολογίζεται ότι με το ζόρι θα παίρνουν καμιά 150ριά εκατομμύρια. Αυτό όμως σημαίνει νέα «τρύπα» κάπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία - ένα πρόσθετο έλλειμμα δηλαδή που προοιωνίζεται επιπρόσθετες μειώσεις στις συντάξεις.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Η καταβαράθρωση των μισθών των εργαζομένων συνεπιφέρει και μείωση του συνολικού ύψους των ασφαλιστικών τους εισφορών. Η ραγδαία αυξανόμενη ανεργία, με ένα επιπλέον εκατομμύριο ανέργους μέσα σε μία πενταετία, μεταφράζεται σε οικονομική συμφορά και για τα ταμεία. Η ταχύτατη επέκταση της μαύρης εργασίας, την οποία απαιτούν πολλοί εργοδότες, με αποτέλεσμα αυτή να προσεγγίζει το 30% (!) σύμφωνα με το ΙΟΒΕ και τη ΓΣΕΕ, προστίθεται στους παραπάνω λόγους και καθιστά δραματική την κατάσταση στον τομέα των συντάξεων και απολύτως βέβαιες τις νέες και διαρκείς μειώσεις τους.

Οι άρρωστοι στον Καιάδα!


Δραματική υποβάθμιση της παρεχόμενης ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης στον πληθυσμό της χώρας έχει σημειωθεί στα χρόνια του Μνημονίου. Παράλληλα οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά «φέσωναν» και «φεσώνουν» συστηματικά όποιον γιατρό και φαρμακοποιό έρχεται σε επαφή με το κράτος-απατεώνα, το οποίο χρωστά πάνω από 1,2 διςευρώ στους φαρμακοποιούς και 0,67 δις ευρώ στους γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ!

Οι γιατροί φεύγουν τρέχοντας από τον ΕΟΠΥΥ και κόβουν κάθε επαφή μαζί του, με αποτέλεσμα σε 21 νομούς να μην συνεργάζεται με αυτόν ούτε... ένας (!) παιδίατρος, ενώ σε 8 νομούς δεν συνεργάζεται κανένας καρδιολόγος! Έχει ρίξει τις αμοιβές τους στα... 10 ευρώ μεικτά ανά επίσκεψη, από τα οποία τους μένουν στο χέρι τα 6,50 ευρώ! Έπαιρναν 20 και τους έμεναν 16 ευρώ, τώρα τους μένουν 6,50, και μάλιστα τους έχει απλήρωτους και έξι μήνες!

Σαν να μην έφτανε αυτή η αθλιότητα, τη στιγμή αυτή ο ΕΟΠΥΥ είναι συμβεβλημένος με 4.200 γιατρούς και η κυβέρνηση έχει υπογράψει στο Μνημόνιο να τους... μειώσει κατά 10% το 2013 και ακόμη κατά 10% το 2014!

Κατ' απαίτηση των Γερμανών, της ΕΕ και του ΔΝΤ διαλύεται και η νοσοκομειακή περίθαλψη: από τις 46.000 νοσοκομειακές κλίνες που προβλέπει το ΕΣΥ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 36.000 κλίνες. Κι όμως τα ΠΑΣΟΚικά πολιτικά λαμόγια ήθελαν να αρχίσουμε να... πουλάμε τη χρήση νοσοκομειακών κλινών σε ξένους! «Να νοικιάσουμε υποδομές του ΕΣΥ σε ξένα ασφαλιστικά ταμεία», έλεγε χωρίς να ντρέπεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Θα φάνε και τις καταθέσεις!


Μέσα στο σχεδιασμό των Γερμανών επικυρίαρχων της Ευρώπης είναι και η αρπαγή των καταθέσεων -κατά ένα ποσοστό καθοριζόμενο ανά περίπτωση- σε όλες τις υποτελείς χώρες της Ευρωζώνης, με πρώτη, φυσικά, την Ελλάδα. Ειδικά μετά την απόλυτη επιτυχία του κόλπου αυτού στην Κύπρο χωρίς να ανοίξει μύτη και χωρίς να ενδιαφερθεί κανένας άλλος στην Ευρώπη, πρέπει να θεωρείται βέβαιη ηληστεία των καταθετών σε πολλές χώρες και η καθιέρωση της ως... αρχής λειτουργίας του ευρώ! Όσες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου κι αν δίνει η κυβέρνηση της Αθήνας, δεν έχουν καμία αξία, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα αποφασίσουν την κατάσχεση των καταθέσεων οι γηγενείς «Τσολάκογλου», αλλά απευθείας το Βερολίνο, το οποίο δεν πρόκειται φυσικά ούτε καν να ρωτήσει τη γνώμη τους. Θα τους δώσει απλώς την εντολή και αυτοί θα την εκτελέσουν πειθήνια - ακριβώς όπως έκανε και ο Νίκος Αναστασιάδης στην Κύπρο...


Δεν υπάρχουν σχόλια :