Του Ιάσονα Βολιώτη
ή αλλιώς
Εκεί που οι καπεταναίοι κρεμούσαν τ’ άρματα κρεμάν οι γύφτοι τα νταούλια ….
Μετά και την δημοσίευση των θέσεων για το 19ο Συνέδριο, η σημερινή ηγετική ομάδα πέταξε τελείως τον φερετζέ και αποκαλύφτηκε σε όλο τον κόσμο ο στόχος της για την δημιουργία ενός άλλου κόμματος. Μπορεί να έχει τα ίδια αρχικά αλλά δεν είναι το κόμμα νέου τύπου μαρξιστικό λενινιστικό.
Αυτή η αλλαγή δεν ήρθε ξαφνικά.
Αυτές οι θέσεις για το νέο κόμμα ήταν αναμενόμενες αφού η ηγεσία τις σέρβιρε σταδιακά και δια της διολισθήσεως πιο πριν και από το 18ο συνέδριο.
Η μεγάλη θεωρητικός Ελένη Μπέλου, με άρθρο της, μας μίλησε για το ΚΚ του 21ου αιώνα..…..
Δεν μας προϊδέασαν μόνο, αλλά πολλά από αυτά που τυπικά θα εγκριθούν στο στημένο 19ο συνέδριο είναι πολιτική πρακτική των οργανώσεων από πάνω μέχρι κάτω.
Λέω στημένο γιατί:
- Ξέρουμε πως από το 17ο συνέδριο και μετά, άρχισαν οι εκκαθαρίσεις. Μέλη του ΠΓ, της Γραμματείας και της ίδιας ΚΕ , αλλά και στελέχη Επιτροπών Περιοχών και Νομαρχιακών, που δεν συμφωνούσαν στην αλλαγή πορείας του κόμματος, παραμερίστηκαν ή ακόμα και διαγράφτηκαν. Κνίτες χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία ακόμα και κομματική ηλικία αντικατέστησαν στα κομματικά όργανα έμπειρα στελέχη , όχι γιατί δεν ανταποκρίνονταν αλλά δεν δέχονταν τον φραξιονισμό της ηγεσίας. Το δυστύχημα είναι ότι ο κίνδυνος δεν βρίσκεται στην ανωριμότητα των κνιτών, αλλά στο ότι δημιουργούν μια γενιά νέων στελεχών που χρησιμοποιούν κούφια επαναστατικά λόγια κλίνοντας την λαϊκή εξουσία σε όλες τις πτώσεις, αγνοώντας την ιστορία του κινήματος και τους θεωρητικούς. Αρκετοί είναι της άποψης «όσοι λιγότεροι τόσο το καλλίτερο».
- Στις προσυνεδριακές διαδικασίες καταπατήθηκε όχι μόνο το καταστατικό αλλά και η κοινή λογική. Έγιναν οι αναλύσεις των θέσεων από μέλη της ΚΕ σε όλες τις ΚΟΒ, χωρίς να δίνονται πειστικές απαντήσεις γιατί αλλάζουμε πρόγραμμα και καταστατικό. Επίσης στο ερώτημα πώς γίνεται να δικαιώνεται η πολιτική μας και ο κόσμος να μας γυρίζει την πλάτη, η απάντηση ήταν ότι οι κομμουνιστές δεν πρέπει να έχουν εκλογικές αυταπάτες!!!!
- Ακολούθησαν οι συνεδριάσεις που τα μέλη της ΚΟΒ θα εξέφραζαν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους και στο τέλος θα ψήφιζαν. Αν κάποια μέλη εξέφραζαν κάποιες διαφωνίες, αυτές δεν καταγράφονταν απλώς στα πρακτικά. Πριν φτάσουμε στην ψηφοφορία η καθοδήγηση αναλάμβανε με παρεμβάσεις να επαναφέρει τους αμαρτωλούς στον ίσιο δρόμο και κυρίως να σβήσει από την μνήμη των υπολοίπων τα επιχειρήματα και τους λόγους της διαφωνίας. Η δικαιολόγηση της παρέμβασης γινόταν στο όνομα της υπεράσπισης των θέσεων της ΚΕ. Βέβαια αυτές οι θέσεις θα ψηφίζονταν ή και θεωρητικά κάποιες μπορεί να μην γινόντουσαν αποφάσεις. Μικρή σημασία έχει αυτό, αφού η ηγεσία έχει και το πεπόνι και το μαχαίρι και δεν περιμένει το συνέδριο. Εδώ την οργανωτική αναδιάρθρωση που προβλέπει το υπό ψήφισε νέο καταστατικό την εφάρμοσε από τώρα ….γιατί δεν είναι να χάνουμε χρόνο με την επανάσταση προ των πυλών.
Σήμερα 31 Μάρτη και μετά από τρεις μήνες προσυνεδριακού διαλόγου οι μάσκες έπεσαν τελείως από την ηγετική ομάδα. Φαίνεται ότι έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους, όταν με τόση επίθεση σε κάθε διαφορετική άποψη, με τον βρώμικο χαρακτηρισμό όσων αμφισβητούσαν την πολιτική συμμαχιών σαν οπαδούς του Τσίπρα, με την συκοφάντηση σε συνδιασκέψεις και ΚΟΒ σε όλη την Ελλάδα παλιών στελεχών και τώρα μελών του κόμματος ότι συμμαχούν με τον αντίπαλο κλπ, νόμισαν ότι θα εξανάγκαζαν τον κόσμο του ΚΚΕ μέλη και οπαδούς να σιωπήσουν. Έπεσαν έξω
Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί στον «Ρ» 490 σημειώματα.
Τα 68 είναι στελεχών και μελών της ΚΝΕ πανομοιότυπα στους ύμνους της «σωστής πολιτικής» που συρρικνώνει ώρα με την ώρα την δύναμη της ΚΝΕ (να μην ξεχνάμε ότι στο τελευταίο συνέδριο της ΚΝΕ παράτησαν το ααδ-Μ και παλεύουν για την αντικαπιταλιστική συσπείρωση). Άλλα 58 σημειώματα είναι από τα νέα στελέχη που αναδείχτηκαν στα νέα όργανα από ΝΕ και πάνω. Τέλος περίπου 20 σημειώματα μπορούν να χαρακτηριστούν «ουδέτερα» αφού κάνουν παρατηρήσεις θετικές ή αρνητικές σε επιμέρους ζητήματα. Απομένουν 344. Από αυτά τα 198 τάσσονται υπέρ των θέσεων της ΚΕ πολλά συναισθηματικά ή «επαναστατικά» αφού υπερασπίζονται τον στρατηγικό μας στόχο που οι οπορτουνιστές τον αποποιούνται. Τα υπόλοιπα 146 αμφισβητούν, κάνουν έντονη κριτική και απορρίπτουν από μαρξιστικολενινιστική σκοπιά τις θέσεις της φραξιονιστικής ομάδας που μας οδηγούν σε εντελώς άλλο κόμμα.
Η παραπάνω εικόνα του προσυνεδριακού διαλόγου έκανε την ηγεσία να παραμερίσει τις τυπικότητες. Ο διάλογος είναι καλός όταν δεν αμφισβητεί την ηγεσία. Η ίδια Γραμματέας έδωσε το έναυσμα της επίθεσης έξω από τα πλαίσια του διαλόγου με την δημοσίευση μέρους της ομιλίας της στην συνδιάσκεψη Θεσσαλίας στην Λάρισα, όπου χωρίς αιδώ αποκάλεσε όσους διαφωνούν αγράμματους. Τις επόμενες μέρες ακολουθεί ομοβροντία άρθρων στον Ριζοσπάστη κάποιων στελεχών (με την νοοτροπία του ιδιοκτήτη αλλά και του υπεράνω διαλόγου που γίνεται από τους πληβείους) που κατακεραυνώνουν επώνυμους διαφωνούντες ότι είναι σε τελευταία ανάλυση εχθροί του κόμματος.
Όλα τούτα φανερώνουν ότι η πνιγμένη στον σεχταρισμό ηγεσία από τα μαλλιά της πιάνεται. Πάνω δε στην αναστάτωση της έβαλε κάποιο στέλεχος ονόματι Αλέκο…. να λέει στο σημείωμα του ότι «….μιλούν για μείωση της συνδικαλιστικής μας επιρροής - προφανώς γιατί έτσι τους βολεύει - κι ας είναι γνωστό ότι πήγαμε στο πρόσφατο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ με μικρή, έστω, ενίσχυση των δυνάμεών μας». Τι κι’ αν τα σημειώματα σταμάτησαν να στέλνονται στις 15 του Μάρτη και οι εκλογές στην ΓΣΕΕ γίνανε στις 24 Μάρτη, ψιλά γράμματα μπροστά σε όλα τ’ άλλα…..
Τα ερωτήματα που υπάρχουν σε πολύ κόσμο του ΚΚΕ είναι πολλά και περιμένουν απάντηση
- Έχουμε να κάνουμε απλά με μια σεχταριστική και επικίνδυνη ομάδα της ηγεσίας;
- Ποιος ο ρόλος της Γραμματέως που στα κλεισίματα των 15ου 16ου και 17ου συνεδρίων απέκρουε σθεναρά και αταλάντευτα τις θέσεις που σήμερα υπερασπίζεται. Τις είχε από τότε και περίμενε την κατάλληλη ώρα, ή τώρα τελευταία είδε το «φως της»;
- Τα μέλη της ΚΕ που (όπως μας ενημέρωσαν) ομόφωνα ψήφισαν τα «επαναστατικά» ντοκουμέντα, συμφωνούν ή διαφωνούν κι’ αν ναι γιατί δεν μιλάνε;
- Τα στελέχη και ιδιαίτερα τα ανώτερα που διέκριναν καλλίτερα την διολίσθηση της ηγετικής φράξιας, γιατί δεν μίλησαν;
- Μπορεί κάποιος που βλέπει την ηγετική ομάδα να τσαλαπατά πρόγραμμα, καταστατικό και την ιστορία του κόμματος, να περιμένει κάθε φορά στα τέσσερα χρόνια τον προσυνεδριακό διάλογο για να μιλήσει;
- Όταν η ηγετική ομάδα φραξιονίζει απροκάλυπτα, δικαιούται η βάση να καταγγείλει τον φραξιονισμό μέσα από εσωκομματικές διαδικασίες, ή οφείλει να καταγγείλει δημόσια και να αποκαλύψει στον κόσμο του ΚΚΕ, τι γίνεται και που πάνε το κόμμα;
Κατά την γνώμη μου ο πιο ύποπτος ρόλος είναι της ΓΓ για την όλη στάση της από το 1991 και μετά.
Μας πήγαν δεξιά στον βράχο οι οπορτουνιστές, πήρε το τιμόνι το έστριψε αριστερά αλλά στην συνέχεια δεν το έφερε στα ίσια και έτσι από το βράχο μας πήγε στον γκρεμό. Δεν άκουγε ή δεν ήθελε να ακούσει τον καπετάν Γιώτη που έλεγε ότι μετά από μια δεξιά απόκλιση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για αριστερή-σεχταριστική στροφή.
Τα μέλη της ΚΕ που δεν έχουν σχέση με την φραξιονιστική ομάδα και δεν μιλάνε, είναι ανάξια για την θέση στην οποία βρίσκονται.
Σοβαρή ευθύνη έχουν τα στελέχη του ΠΓ της ΚΕ και των άλλων οργάνων και τμημάτων που παραμερίστηκαν, αφού δεν ενημέρωσαν την βάση για να γνωρίζει και να αντιδράσει. Δεν έπρεπε να επαναληφθεί το φαινόμενο του 13ου συνέδριου που οι απόψεις των οπορτουνιστών με μικρό αντίκτυπο στην βάση να αποκτήσουν μεγάλη πλειοψηφία στο συνέδριο και παρά λίγο να αλώσουν το κόμμα.
ΥΓ. 1 Αλέκο έπεσες έξω. Δεν υπάρχουν λαθρεπιβάτες στο καράβι του ΚΚΕ. Πρόκειται για πειρατές, που όμως δεν ήρθαν να πάρουν και να φύγουν. Έκλεισαν στο αμπάρι το Κόμμα και την ένδοξη ιστορία του. Έδεσαν το τιμόνι σε ρότα για την ξέρα. ΧΡΕΟΣ μας να τους πετάξουμε στην θάλασσα και να σώσουμε το ηρωικό ΚΚΕ.
ΥΓ. 2 Συντρόφισσα Παπαρήγα αν το στείλω αυτό το σημείωμα στο «Ρ» , έστω και με λίγες λέξεις παραπάνω, θα μπει κατ’ εξαίρεση όπως και του Αλέκου Αρβανιτίδη;
Πηγή:Εργατικός Αγώνας
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου