Του Γιώργου Δελαστίκ*
Έκλεισε ένας χρόνος από τότε που ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης αποφάσισε να αρπάξει δεκάδες δισ. ευρώ από όσους είχαν την αφέλεια να εμπιστευθούν τα χρήματά τους στις κυπριακές τράπεζες.
Ελληνοκύπριοι επιχειρηματίες, Έλληνες εύποροι και κυρίως ξένοι πλούσιοι με χρήματα σκοτεινής προέλευσης, προερχόμενα κυρίως από τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας πρώην "σοσιαλιστικών" χωρών της Αν. Ευρώπης, όσοι είχαν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ σε κυπριακές τράπεζες, είδαν τις περιουσίες τους να ληστεύονται εν μια νυκτί με δράστη της μεγαλύτερης ληστείας όλων των εποχών τον Κύπριο πρόεδρο!
Η δουλικότητα με την οποία η δεξιά κυβέρνηση της Κύπρου εφαρμόζει τις εντολές της τρόικας θύμισε την υποτέλεια με την οποία οι Κύπριοι προεστοί υπάκουαν στους Άγγλους κατά τη διάρκεια του βρετανικού αποικιακού ζυγού. Οι σύγχρονοι τροϊκανοί αφέντες της Κύπρου δεν φείδονται επαίνων για τους Κύπριους υποτακτικούς τους, αλλά αυτό καθόλου δεν βελτιώνει την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Το ΑΕΠ της Κύπρου μειώθηκε βίαια 5% περίπου το 2013. Αλλο τόσο αναμένεται να συρρικνωθεί το ΑΕΠ και το 2014. Η ανεργία εκτινάχθηκε στα επίπεδα του 18% με 19%. Ο λαός υποφέρει όλο και περισσότερο, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια άνευ σημασίας. Η ουσία για τους Γερμανούς, τους Αγγλους και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ήταν να καταστρέψουν την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο.
Ο στόχος αυτός έχει στρατηγικά επιτευχθεί με την αρπαγή των καταθέσεων από τον πρόεδρό της Νίκο Αναστασιάδη και την αναπότρεπτη κατάρρευση κάθε εμπιστοσύνης προς τις κυπριακές τράπεζες. Μόνο οι... ηλίθιοι ή οι απατεώνες είναι δυνατόν πλέον να καταθέτουν τα λεφτά τους στην Κύπρο. "Η δημόσια διοίκηση της Κύπρου, η οποία εργάζεται αποδοτικότερα από εκείνη της Ελλάδας, εκπληρώνει χωρίς δυσκολίες τις υποχρεώσεις μεταρρυθμίσεων της τρόικας" γράφει σε κύριο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε", ομολογώντας έμμεσα την πλήρη συνεργασία του Ν. Αναστασιάδη με τους Γερμανούς. Δεν χάνει η γερμανική εφημερίδα τον πραγματικό στόχο του Βερολίνου. «Στην Κύπρο δεν ήταν και δεν είναι φθαρμένο το κράτος, αλλά το τραπεζικό σύστημα ... Παραμένει αβέβαιο αν μπορεί να διασωθεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα» προσθέτει και εστιάζει την επίθεσή της στη μοναδική ουσιαστικά τράπεζα που έχει απομείνει στο νησί, αφού προηγουμένως φροντίζει να παρουσιάσει την όντως απαξιωμένη πλήρως εικόνα των κυπριακών τραπεζών, η οποία όμως προκλήθηκε κατόπιν εφιαλτικών πιέσεων της Γερμανίας!
«Ανεπανόρθωτη απώλεια εμπιστοσύνης για το ορατό μέλλον έχουν υποστεί τα πιστωτικά ιδρύματα του δεύτερου μικρότερου κράτους - μέλους της Ευρωζώνης μέσω της προ έτους αποφασισθείσης υποχρεωτικής εισφοράς» γράφει η "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" και συνεχίζει: "Εκτοτε η πλήρης κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο εμποδίζεται μόνο μέσω των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν πριν από έναν χρόνο. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πολλές φορές τη σύντομη άρση των ελέγχων αυτών, όμως οι τραπεζίτες διαβεβαιώνουν ότι ένα τέτοιο βήμα τώρα θα επέφερε την άμεση κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.
Για να αποτραπεί αυτό, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για χρόνια, προειδοποιεί κορυφαίος τραπεζίτης στη Λευκωσία" γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Εχει πλέον έλθει η ώρατης επέλασης των Γερμανών εναντίον της τελευταίας μεγάλης κυπριακής τράπεζας. "Κακή είναι ιδίως η κατάσταση της Τράπεζας Κύπρου, του μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της χώρας" υπογραμμίζει η "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" και συνεχίζει σαρωτικά: "Το αβέβαιο μέλλον της Τράπεζας Κύπρου προκαλεί έναν θεμελιώδη εκνευρισμό, ο οποίος στέκεται εμπόδιο στην οικονομική ανόρθωση της Κύπρου. Η Τράπεζα Κύπρου έχει καθυστερούμενες οφειλές περίπου 19 δισ. ευρώ, με το κυπριακό ΑΕΠ περίπου 16 δισ. Περίπου τα μισά από τα δάνεια που έχει δώσει η Τράπεζα Κύπρου δεν αποπληρώνονται πλέον κανονικά. Μόνο καμιά εικοσαριά μεγάλοι Κύπριοι επιχειρηματίες οφείλουν στην Τράπεζα Κύπρου περίπου 6 δισ. ευρώ" τονίζει.
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το βρετανικό περιοδικό "Εκόνομιστ", το οποίο γράφει: "Με την κυπριακή οικονομία να συρρικνώνεται και την αγορά ακινήτων ακόμη υπερτιμημένη, περισσότερα δάνεια που έχει χορηγήσει η Τράπεζα Κύπρου δεν θα αποπληρώνονται. Καθώς μάλιστα τα δάνεια της τράπεζας έχουν ξαναγίνει μισά από τις καταθέσεις της, αυτό την καθιστά εξαρτώμενη από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου και ανίκανη να παράσχει τη ροή δανείων που χρειάζεται η οικονομία για να ανακάμψει". Η κρίση στην Κύπρο θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια, όπως όλα δείχνουν.
*Δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ 26/3/2014
1 σχόλιο :
Για την φήμη έχει δίκιο ο Γιώργος Δελαστίκ!
Κάθε φρόνιμος κεφαλαιούχος σκέφτεται έτσι, πια: "δεν κρύβω το μαύρο χρήμα μου στην Κύπρο, γιατί θα μου το φάνε!!!"
Όμως, όσον αφορά για το τι περιλάμβαναν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που όντως λεηλατήθηκαν (κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακούγεται πραγματικά αποτρόπαιο για όποιον το συλλογιστεί, ακομα και για τον πιο ευρωσκεπτικιστή: Επί της ουσίας είμεθα όλες οι χώρες-μέλη σε φάκα :-o ), αυτές ήταν μονάχα καταθέσεις ανυποψίαστων πολιτών, αλλά κυρίως κοινοί κουμπαράδες, εξ αδιαιρέτου περιουσίες, ταμεία συλλογικοτήτων, συνδικαλιστικών φορέων, οργανισμών κλπ!
Οι Κύπριοι μεγιστάνες & εφοπλιστές έσωσαν τα κεφάλαια τους μέσω City του Λονδίνου, όπως και οι Ρώσοι μεγιστάνες [& μαφιόζοι] που έσωσαν τα κεφάλαιά τους μέσω της Μόσκβα....
Δημοσίευση σχολίου