Του Μ.Γ.
Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες εκτιμήσεις αναλυτών τόσο σε αμερικανικά όσο και ευρωπαϊκά ιμπεριαλιστικά στρατηγεία, η Χαμάς προσπαθεί να παρασύρει το Ισραήλ σε μια χερσαία εισβολή στην Γάζα, όπου θεωρεί ότι θα επιφέρει σοβαρά πλήγματα και μεγάλες απώλειες στις Ισραηλινές δυνάμεις.
Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κλιμάκωσης που θα φέρουν μέσα στην σύρραξη την Χεζμπολά και την Συρία.
Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, ταξιαρχίες του Εζ Εντίν αλ Κασσάμ, έστειλαν στις 8 Ιουλίου μια αμφίβια μονάδα να επιτεθεί στην Ασκαλόν, μια τοποθεσία στο νότιο Ισραήλ και εκτόξευσαν ρουκέτες με στόχο το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, Μπεν Γκουριόν και την Ιερουσαλήμ. Όλες οι πυραυλικές επιθέσεις αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ.
Αξιωματούχοι των Ισραηλινών θεωρούν ότι η Χαμάς δεν επιθυμεί κλιμάκωση καθώς είναι αποκλεισμένη από την Αίγυπτο και μόλις σχετικά πρόσφατα συμφιλιώθηκε με την Φατάχ, του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
Παρόλα αυτά πιστεύουν οι ίδιοι αξιωματούχοι ότι η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς επιδιώκει την κλιμάκωση προκειμένου να πιέσουν Ισραήλ και Αίγυπτο να τερματίσουν τον αποκλεισμό της Γάζας και να αποκαταστήσουν την φερεγγυότητα και την πρωτοκαθεδρία της Χαμάς ως κίνημα αντίστασης, καθώς θεωρούν ότι η προσπάθεια ειρηνικής προσέγγισης της Φατάχ με το Ισραήλ απέτυχε.
Πηγή των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ισχυρίζεται ότι ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο της στρατιωτικής πτέρυγας και δεν ήταν ενήμερος για την εκτόξευση ρουκετών στο κεντρικό Ισραήλ στις 12 Ιουνίου και την απαγωγή και δολοφονία τριών νεαρών Ισραηλινών εποίκων.
Από πλευράς του το Ισραήλ κάλεσε στα όπλα περί τις 40 χιλιάδες εφέδρους, πραγματοποίησε εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές σε στόχους στην Γάζα. Για το σύστημα του ισραήλ απαιτούνται περί τις δύο με τρείς ημέρες για να επιστρατευτούν οι έφεδροι αν και ο τελικός αριθμός τους θα κριθεί από το εάν θα εισβάλει το Ισραήλ στην Γάζα.
Οι στρατιωτικοί γέρακες του Ισραήλ θεωρούν ότι είναι σωστό να μειώνουν τακτικά τις στρατιωτικές δυνατότητες των Αράβων αντιπάλων τους μέσω τακτικών προληπτικών πληγμάτων περιορισμένης χρονικής διάρκειας, σε επιλεγμένο χρόνο ώστε η δύναμη πυρός του Ισραήλ να ξεπερνά κατά πολύ αυτή των αντιπάλων.
Παρά ταύτα η Χαμάς και η Χεζμπολά, κατάφεραν να αυξήσουν τις δυνατότητές τους μετά από κάθε σύγκρουση με το Ισραήλ. Αυτό οδήγησε το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να καταστρέψει την Χεζμπολά κατά την διάρκεια επιχειρήσεων το 2006. Μια προσπάθεια που απέτυχε, μιας και βασίστηκε κυρίως στις από αέρος επιχειρήσεις.
Το Ισραήλ φοβάται ότι μια επιτυχία στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έως το τέλος του 2014, αν όχι μέσα στις επόμενες βδομάδες, θα επιτρέψει στην Τεχεράνη, να ενισχύσει την χρηματοδότηση της Χαμάς και της Χεζμπολά και να δημιουργήσει ένα ανάλογο κίνημα στην Συρία.
Λόγο αυτών των σκέψεων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Ισραήλ να θελήσει να μειώσει την στρατιωτική τουλάχιστον ισχύ της Χεζμπολά και της Συρίας πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Ένας πόλεμος του Ισραήλ κατά Συρίας και Χεζμπολά θα επιφέρει σοβαρές απώλειες στο Ισραήλ λόγο της δυνατότητας των δύο να εκτοξεύσουν μεγάλο αριθμό πυραύλων. Παρόλα αυτά οι Ιμπεριαλιστές του Τελ Αβίβ εκτιμά ότι επιφέροντας μεγάλα πλήγματα στον Συριακό και τον Λιβανέζικο στρατό θα αναγκάσει την Χεζμπολά να εμπλακεί σε ένα μακροχρόνιο με τους Σουνίτες που το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει για λογαριασμό του. Ούτως ή άλλως στρατιωτικοί του Ισραήλ δηλώνουν συχνά πυκνά ότι ένας πόλεμος με την Χεζμπολά και άρα μια νέα εισβολή στο Λίβανο, δεν τίθεται ως ερώτημα του αν αλλά του πότε.
Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι μπροστά στις επικείμενες αλλαγές ισορροπιών στην Μέση Ανατολή, το Ισραήλ σκεπτόμενο πάντα με την γνωστή ιμπεριαλιστική του τακτική, ετοιμάζεται για ένα σαφώς πιο γενικευμένο πόλεμο στην Μέση Ανατολή, όπου σαφώς χαμένοι θα είναι οι λαοί.
Πηγή:Σύλλογος Μαρξιστικής Σκέψης "Γ. Κορδάτος"
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου