Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Σουρεαλισμός της εργατιάς με πορεία-υπερπαραγωγή

Ντίνα Δασκαλοπούλου, Αφροδίτη Τζιαντζή
Πορεία-υπερπαραγωγή | ICONPRESS/ ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΔΡΑΠΑΝΙΩΤΗΣ
Δεν ήταν τα πλαστικά σημαιάκια. Δεν ήταν οι χημικές τουαλέτες και τα ασθενοφόρα. Δεν ήταν οι ιδιωτικές κάμερες. Δεν ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης ως μπροστάρης της εργατιάς. Δεν ήταν καν ο Κακλαμάνης κι ο Μηταράκης ως κομσομόλοι.Ηταν τα όσα έλεγε η «αυθεντική εργατική τάξη» που έκανε τη χθεσινή πορεία-υπερπαραγωγή μια αυθεντικά σουρεαλιστική εμπειρία.

Εμαθε ότι κόβουν δέντρα στις Σκουριές και πήγε να τους συναντήσει ο κ. Κακλαμάνης, συνοδεία του κ. Μηταράκη | ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός», αλλά και «αλληλέγγυοι από άλλα μέρη» -όπως αυτοσυστήνονταν- κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Φορώντας όλοι κίτρινα γιλέκα και κράνη της εταιρείας, με πανάκριβα πανό, ακολουθούσαν τους εμψυχωτές τους, που συντονίζονταν μέσω... γουόκι τόκι.


ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Λαφαζάνη, Λαφαζάνη, σεισμός θα γίνει στην Αθήνα με τα κράνη», φώναζε το πλήθος που -σκόρπιο μεν, ενθουσιασμένο δε- περπάτησε στην ηλιόλουστη πόλη υπό τη διακριτικότατη παρουσία της αστυνομίας. «Καλέ, όμορφη είναι η Αθήνα! Κοίτα τους τσολιάδες», έλεγε η μία κυρία στην άλλη φτάνοντας στα λουλουδάδικα. «Τσιρώνη, Τσιρώνη, η ώρα σου ζυγώνει», φώναζαν οι πιο μαχητικοί, χτυπώντας τα κράνη τους στο οδόστρωμα και τα κάγκελα. Την ίδια ώρα, οι πιο αυθόρμητοι έβγαζαν σέλφι στον Αγνωστο Στρατιώτη κι άλλοι στριμώχνονταν για «βρόμικο». «Δεν χαλαρώνουμε παιδιά, έχει συνέχεια», τους φώναζαν οι συνδικαλιστές που έτρεχαν να μαζέψουν τους διαδηλωτές.

Λίγο όμως ο ζεστός ήλιος, λίγο που η ώρα ήταν περασμένη και «η μεγαλύτερη εργατική πορεία όλων των εποχών» είχε ήδη διασχίσει τόσα χιλιόμετρα, δεν ήταν λίγοι όσοι απόκαμαν και ξάπλωσαν στα παρτέρια της πλατείας Συντάγματος. Ηταν όμως εντυπωσιακοί για τους Κινέζους, τους Αυστραλούς και τους Ρώσους τουρίστες που έσπευδαν να απαθανατιστούν μαζί τους. «Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τα μεταλλεία μας», εξηγούσε ο αγγλόφωνος της συντροφιάς. «Ντροπή τους! Είμαστε μαζί σας», απαντούσαν οι τουρίστες. «Κι εμείς μαζί σας είμαστε», έλεγαν δυο κυρίες φορτωμένες με σακούλες από το Κολωνάκι. «Μην ανησυχείτε, μια παρένθεση θα είναι ο Τσίπρας. Ερχεται πάλι ο Σαμαράς κι όλα θα πάνε καλά».


Θερμοί εναγκαλισμοί με τον φιλικό προς τον... επενδυτή πρώην υπουργό κ. Μανιάτη | ΕURΟKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Ούτε δολοφόνοι, ούτε αναρχικοί, είμαστε εργάτες απ’ τη Χαλκιδική», φώναζε το πλήθος μπροστά σ’ ένα πλήθος από κάμερες. Οι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι, πιο καλοπροαίρετοι παρά ποτέ και γεμάτοι κατανόηση, κάλυψαν ίσως την πρώτη διαμαρτυρία εργαζομένων, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τις αγαπημένες τους φράσεις «πολύωρη ταλαιπωρία περίμενε χιλιάδες Αθηναίους» και «έμφραγμα στο κέντρο της πόλης εξαιτίας της πορείας». Παρ’ όλο που και οι Αθηναίοι ταλαιπωρήθηκαν και το κέντρο υπέστη έμφραγμα, για πρώτη φορά για τις τηλεοράσεις «νόμος ήταν το δίκιο του εργάτη». Αλλωστε, πού αλλού θα βρει κανείς εργάτες να τοποθετούνται με τόσο μένος κατά της κυβέρνησης της Αριστεράς και με τόση νοσταλγία υπέρ της απελθούσας κυβέρνησης;

Το είπε η ΟΑΚΚΕ!

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε όλη την προεκλογική του εκστρατεία επάνω μας, δεσποινίς», μου εξηγεί ένας εργαζόμενος. «Το παίζει οικολόγος ο Τσίπρας, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που θέλει είναι να διώξει την καναδέζικη εταιρεία και να φέρει μια κινέζικη. Θα τα δώσει όλα στους σχιστομάτηδες. Αυτά τα λένε και οι κομμουνιστές άλλωστε». Ποιοι κομμουνιστές; ρωτώ. «Μα, η Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ. Εβγαλαν κι αφίσα, ήρθαν και στην πορεία μας». Και όντως, η ΟΑΚΚΕ καταγγέλλει «βιομηχανικό σαμποτάζ των ρωσόφιλων που οδήγησε στη χρεοκοπία την Ελλάδα, για να μπορούν να την αγοράζουν σήμερα τζάμπα οι Ρώσοι και οι Κινέζοι φασίστες». «Τι μου λέτε;», ανακράζω. «Πού να τα μάθετε αυτά, δεσποινίς, αφού τα ΜΜΕ είναι όλα υπέρ του Τσίπρα, όλοι οι καναλάρχες αυτόν στηρίζουν».

Ενας... Σπύρος δεν φαίρνει την ανάπτυξη | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στην πρώτη γραμμή βρέθηκε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης, που ανακάλυψε την κρυφή γοητεία της ταξικής πάλης: «Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να σας κλείσουν τα σπίτια», βροντοφώναξε ο Αδωνις, φορώντας λευκό κράνος. «Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να κλείσουν αυτή την επιχείρηση και να μείνει τόσος κόσμος στον δρόμο. Μας προκάλεσαν και πρέπει να αντιδράσουμε, για να προστατεύσουμε αυτές τις οικογένειες. Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων. Αν δεν τις εφαρμόσει η κυβέρνηση, θα είναι για ψηφοθηρικούς λόγους. Δεν θα τους περάσει». Λίγες ώρες αργότερα, η Αντιγόνη Λυμπεράκη του Ποταμιού δήλωσε: «Θα είναι η πιο μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας, αν κλείσουν οι Σκουριές»!

Σε αυτό το σημείο, ο Οργουελ με τη «νέα γλώσσα» του θα κατάπινε τη δική του γλώσσα. Πέντε εργαζόμενοι μου εξηγούν ταυτόχρονα και με πάθος ότι «οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έρχονται κάθε βδομάδα», ότι «έχουν βγάλει ένα σωρό μελέτες κι ούτε ένα πρόστιμο δεν έχουν ρίξει στην εταιρεία», ότι «το κυάνιο είναι ένα παραμύθι που το λένε οι αντιδρώντες», ότι «οι ελάχιστοι που λένε όχι στα μεταλλεία θέλουν να χτιστούν ξενοδοχεία». Το κρεσέντο έρχεται αμέσως μετά: «Μερικά δέντρα θα κοπούν, όπως κάθε φορά που ανοίγει ένας δρόμος ή χτίζεται ένα δημόσιο κτίριο. Εσείς οι Αθηναίοι δεν έχετε έρθει ποτέ στις Σκουριές να δείτε. Τίποτα δεν κόβουμε! Ενα δεντράκι εδώ, πέντε παραπέρα. Οι αντίχρυσοι βγάζουν κάτι στημένες φωτογραφίες και σας παραπλανούν. Να έρθετε να δείτε. Η εταιρεία έχει φέρει 4.000 επισκέπτες μέχρι τώρα, θα σας βάλουμε στο επόμενο πρόγραμμα».

Πολλά λεφτά...

Ο εργατικός αγώνας είναι εξαντλητικός... | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Αν η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο, οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός έχουν ήδη καταλάβει τον παράδεισο επί γης. «1.500 καθαρά παίρνω κι είμαι απλώς χειριστής μηχανήματος», μου λέει ένας νέος άντρας. «Η εταιρεία δίνει κίνητρα: μπορείς να δουλέψεις διπλές βάρδιες, να κάνεις υπερωρίες, να δουλέψεις σαββατοκύριακα, να φτάσεις και τα 2.200 ευρώ! Το Πάσχα μάς έδωσαν 200 ευρώ δωροεπιταγή, για να πάρουμε το αρνί μας. Πού θα τα βρούμε έξω αυτά τα λεφτά; Στα μελίσσια και το ψάρεμα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να έρθει ο Λαφαζάνης να ψαρέψει κι ο Τσιρώνης να βάλει μελίσσια».

«Η εταιρεία μας είναι η πιο καθαρή και η πιο προστατευτική για τους εργαζόμενους», λέει ένας υπογείτης. «Κάθε πρωί, πριν πάμε για δουλειά, μάς πάνε για αλκοτέστ, μας περνάνε από γιατρούς κάθε χρόνο, αν δεν φοράμε κράνος τρώμε πρόστιμο». «Και τι απαντάτε στους χιλιάδες συμπολίτες σας που λένε όχι στα μεταλλεία;», τους ρωτάω. «Ξενόφερτοι είναι, έρχονται με πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα», μου λέει ο νεαρός. «Αυτοί πετάνε μολότοφ κι έβγαλαν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Αλλά πού θα πάει; Τώρα που βγήκαμε επιτέλους στον δρόμο θα καταλάβει ο λαός. Εργατιά, εργατιά, ενωμένη σαν γροθιά».

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΧΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΘΟΔΟ ΤΩΝ (ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΟ...) ΜΥΡΙΩΝ»

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη... της «Ελληνικός Χρυσός»

Σε ευγενή άμιλλα για το ποιος θα παρουσιάσει το πιο φιλεργατικό ρεπορτάζ διαγωνίστηκαν χθες ρεπόρτερ και παρουσιαστές, καλύπτοντας από νωρίς το πρωί τις κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων που ήρθαν από τη Χαλκιδική στην Αθήνα, με άφθονο τηλεοπτικό χρόνο και ενθουσιώδεις περιγραφές: «Θα είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά αυτή η διαδήλωση, γιατί δεν οργανώνεται από κομματικά μέλη, ούτε από δημόσιους υπαλλήλους που πλήττονται από κυβερνητικά μέτρα, αλλά από εργαζόμενους σε ιδιωτική εταιρεία».

Με αυτή τη φράση περιέγραφε ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ τη συγκέντρωση των μεταλλωρύχων στη Μεσογείων έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (ο ένας από τους δύο που κάλυπταν ζωντανά τις πρωινές κινητοποιήσεις, ενώ τουλάχιστον άλλοι δύο είχαν επιστρατευτεί για τις απογευματινές διαδηλώσεις). Η φράση αυτή φιγουράρει σχεδόν πανομοιότυπη σε ιστοσελίδες υπέρ της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, με αρχική πηγή δημοσίευσης διθυραμβικό άρθρο του capital.gr.

Η ομοιομορφία στις εκφράσεις ξεκίνησε από δημοσιεύματα που προανήγγειλαν την πορεία ως «διαδήλωση-μαμούθ», «απόβαση» και «κάθοδο των μυρίων», με την πράγματι πρωτοφανή στα χρονικά πρόβλεψη για τον αριθμό των συμμετεχόντων σε μια διαδήλωση μέρες πριν αυτή γίνει. Για «περισσότερους από 5.000 διαδηλωτές» έκαναν λόγο τηλεοπτικοί ρεπόρτερ, ενώ κάποιοι υιοθετούσαν τις εκτιμήσεις των ίδιων των διαδηλωτών για 7.000 άτομα -αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον πραγματικό.

Μια λέξη που δεν ακούστηκε ούτε μία φορά από τους τηλεοπτικούς δέκτες, σε αντίθεση με άλλες κινητοποιήσεις εργαζομένων, ήταν η λέξη «ταλαιπωρία». Ενώ συνήθως κάθε πορεία σε εργάσιμη μέρα συνοδεύεται από εκφράσεις όπως «κυκλοφοριακό χάος», «έμφραγμα στο κέντρο», η πολύωρη μετακίνηση μεταλλεργατών και συγγενών τους στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, με πούλμαν, ασθενοφόρα, χημικές τουαλέτες και εμφανή σκηνοθεσία, χαιρετιζόταν ως «μεγαλειώδης διαδήλωση εργατών, για να μην μπει λουκέτο στα ορυχεία».

Ενώ κάθε άλλος εργατικός αγώνας στον ιδιωτικό τομέα, όταν έρχεται σε σύγκρουση με την εργοδοσία, αποσιωπάται είτε λοιδορείται ή, στην καλύτερη περίπτωση, του αφιερώνονται λίγα δευτερόλεπτα, τα κανάλια αίφνης ανακάλυψαν στην ενορχηστρωμένη πορεία υπέρ της «Ελντοράντο Γκολντ», την αυθεντική φωνή της εργατικής τάξης -με «πρώτο εργάτη» τον Αδωνι Γεωργιάδη, φέροντα λευκό προστατευτικό κράνος.

Οταν οι λιμενεργάτες που διαμαρτύρονταν για τις ιδιωτικοποιήσεις, κλείνοντας τα λιμάνια ήταν «συντεχνίες που κατέστρεφαν την ελληνική οικονομία», όταν οι απεργοί χαλυβουργοί ήταν αόρατοι ή εχθροί της ανάπτυξης, όταν οι επιστρατευμένοι εκπαιδευτικοί ή οι εργαζόμενοι στο Μετρό ήταν «τεμπέληδες» και «ρετιρέ» που απειλούσαν τις εξετάσεις των μαθητών ή ταλαιπωρούσαν το επιβατικό κοινό, οι μεταλλωρύχοι είναι «όλοι μια γροθιά», που «χτυπάνε τα κράνη τους με τον χαρακτηριστικό ήχο, για να τους ακούσει όλη η Αθήνα» (εισάγοντας μια νέα χρήση του κράνους ως «κασερολάσο»).

Οσο για τις μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους κατοίκους της Χαλκιδικής χθες το απόγευμα, αυτές τις πήρε και τις σήκωσε η τρομολαγνεία και η επεισοδιολαγνεία, με τα απειλητικά «σούπερ»: «Σκηνικό πολέμου στα Προπύλαια». Πρώτο θέμα στα δελτία των 8 ήταν τα επεισόδια στην Πρυτανεία, υποβαθμίζοντας το μπαράζ χημικών από τα ΜΑΤ και δίνοντας έμφαση στις μεμονωμένες συγκρούσεις με αντιεξουσιαστές, ενώ η ειρηνική πορεία τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτών από όλη την Αριστερά με συνθήματα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού αναφέρθηκε λακωνικά ως η «πορεία 500 αντιεξουσιαστών» -με ελάχιστες εξαιρέσεις να αναφέρονται όντως στην πορεία, αλλά αφιερώνοντας λιγότερο από μισό λεπτό στην είδηση. Ο γυάλινος κόσμος της τηλεοπτικής ενημέρωσης συνεχίζει να είναι αντεστραμμένος, ακόμα και όταν φοράει τα τάχα «φιλεργατικά» ταξικά γυαλιά του...

ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΤΡΟΛΑΡΙΣΜΑ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Tweets από χρυσάφι

Η ξαφνική αγάπη των μεγάλων ΜΜΕ για την κάλυψη μιας πορείας και η εικόνα τού -α λα Θάτσερ- Αδωνι Γεωργιάδη με το κράνος μονοπώλησαν χθες το μεσημέρι το ενδιαφέρον των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Κάποια από τα παρακάτω καυστικά tweets είναι πράγματι για γέλια και για... κλάματα.

Φουίτερ @fouiter: Θα είσαι φασίστας αλλά θα είναι σα να κάνεις διαδήλωση, Γέρων Κρανίσιος.

Nikos Alepis @nikosalepis: Περιμένω άρθρο της Athens Voice για τους υστερικούς μεταλλωρύχους που κλείνουν το κέντρο και πλήττουν τον τουρισμό και το λιανεμπόριο.

GiaNt@_GiaNt_: Ούτε στις #skouries ούτε πουθενά, τσακίστε τα δεντράκια σε κάθε γειτονιά. Από παντού θα διώξουμε κάθε οικολόγο τραμπούκο, αλληλεγγύη στο σύντροφο Μπουμπούκο. Το πράσινο του δάσους μας ξενερώνει, Συριζαίοι-γουρούνια-δολοφόνοι. Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς, το έσωσε ο Αδωνις και ο Σαμαράς. #Συνθήματα_Μεταλλωρύχων.

πασόκος@DepressedPasok: Το mega στις εκτιμήσεις του για τον αριθμό των μεταλλωρύχων είναι πιο αισιόδοξο και από εμάς για τους ψηφοφόρους μας.

GiaNt@_GiaNt_: Περίπου 4 εκατομμύρια μεταλλωρύχοι αυτή τη στιγμή στο Σύνταγμα και συνεχίζει να έρχεται κόσμος (βασικά μεταλλωρύχοι).

Souidos@Souidos: Μετά τη Χρυσή Αυγή και ο Αδωνις στο πλευρό των μεταλλωρύχων του Μπόμπολα.

Christodoulou Thanos@ThanosChristo: Στη σελίδα της ElDorado, οι εργαζόμενοι παγκοσμίως είναι 7.000! Σύμφωνα με τα ελληνικά media, είναι όλοι στην πορεία!

Apostolis Lalos@aplalos: Σεισμός/ σεισμός/ Καναδικός Χρυσός...

Συντονιστικό Ιερισσσού: «Επιχορηγούμενες εκδρομές»

«Απεργίες με εντολή της εργοδοσίας, επιχορηγούμενες εκδρομές στην Αθήνα και χρηματισμό εργαζόμενων για να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις» καταγγέλλει το Συντονιστικό Ιερισσού σε ανακοίνωσή του που σχολιάζει τη χθεσινή κάθοδο των εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός» στην Αθήνα. Το Συντονιστικό υπογραμμίζει πως «η εταιρεία των καναδικών συμφερόντων –η αυτοδιαφημιζόμενη ως χαμηλού κόστους– καταστρέφει, φοροαποφεύγει, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, αποκρύπτει ατυχήματα, αποθέτει ανεξέλεγκτα τα απόβλητά της, προπαγανδίζει με γκεμπελικές μεθόδους, εκβιάζει και στοχοποιεί ανθρώπους. Κι όλα αυτά, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση της υπέρογκης κερδοφορίας της, σε βάρος του τόπου μας, της ζωής μας και του μέλλοντός μας».

ΥΠΑΠΕΝ: «Η Eldorado σάς χρησιμοποιεί ως ασπίδα»

«Η Eldorado Gold δεν είναι κράτος εν κράτει, δεν είναι αφεντικό στη χώρα, ούτε η Χαλκιδική “πειραματόζωο” περιβαλλοντικής καταστροφής για τα κέρδη της», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας. «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί να χρησιμοποιηθούν τακτικές “κατσαρόλας”. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και όχι νεοαποικία πολυεθνικών εταιρειών», τονίζει το υπουργείο, εγκαλώντας την εταιρεία που «χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να συγκαλύψει παράνομες, αυθαίρετες και αντιπεριβαλλοντικές συμπεριφορές που απειλούν τη Χαλκιδική και τους πολίτες της».

Το ΥΠΑΠΕΝ διαβεβαιώνει πως «κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του. Αντίθετα, οι θέσεις εργασίας τους απειλούνται από την πολυεθνική Eldorado Gold, η οποία παριστάνει περιστασιακά τον ευεργέτη τους, μόνο και μόνο για να τους χρησιμοποιεί ως “ασπίδα” και μόλις κατοχυρώσει τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της θα πετάξει στον δρόμο πολύ μεγάλο μέρος όσων δουλεύουν σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :