Κυριακή 5 Απριλίου 2015

«Αντίσταση» αριστερής… επαιτείας

Tου Γιώργου Δελαστίκ
Σιγά μη δεν πληρώσει η κυβέρνηση Τσίπρα τη δόση στο ΔΝΤ τη Μεγάλη Πέμπτη!
Με βάση τη λογική που κινείται η κυβέρνηση, θα ήταν αδιανόητο να μην πληρώσει, ορμώμενη πρωτίστως από πολιτικούς λόγους. Όλος ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι οι Γερμανοί είναι αυτοί που στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία για να «σπάσουν» τον Τσίπρα και να τον υποχρεώσουν να γίνει πιόνι τους που θα εκτελεί τυφλά τις εντολές τους, προτού απαλλαγούν από αυτόν και την κυβέρνησή του, αφού όμως πρώτα τον έχουν εξευτελίσει στα μάτια όλων των Ευρωπαίων.

Αφού όμως η σύγκρουση είναι με το Βερολίνο, θα ήταν εντελώς παράλογο –πάντα κατά τη λογική στην οποία κινείται η κυβέρνηση– να προκαλέσει «πιστωτικό γεγονός», με άλλα λόγια τη χρεοκοπία της χώρας, μη πληρώνοντας το ΔΝΤ, το οποίο όλοι ξέρουν ότι είναι όργανο των ΗΠΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα εμφανίζονταν οι Αμερικανοί υπεύθυνοι της χρεοκοπίας της Ελλάδας και όχι οι Γερμανοί! Μόνον ένας πολιτικά ηλίθιος ή βαμμένος «γερμανοτσολιάς» θα έκανε τέτοιο δώρο στους Γερμανούς!

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η καγκελαρία του Βερολίνου πιέζει τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή τώρα είναι που δεν υπάρχει μήνας χωρίς η κυβέρνηση Τσίπρα να πρέπει να δώσει λεφτά στο ΔΝΤ –και όταν λέμε λεφτά στην περίπτωση αυτή εννοούμε τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα! Αθόρυβα η κυβέρνηση Τσίπρα έσκασε στο ΔΝΤ 700 σχεδόν εκατομμύρια τον Φεβρουάριο, πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο, χώρια τα 450 εκατομμύρια που θα σκάσει τον Απρίλιο, τη Μεγάλη Πέμπτη!

Ο πιο φτηνός μήνας είναι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Απρίλιος! Να φανταστείτε ότι τον Μάιο πρέπει να πληρώσει 700 εκατομμύρια ευρώ και τον Ιούνιο 1,4 ψωροεκατομμυριάκι! Παρά τις προεκλογικές μεγαλοστομίες του ο Αλέξης Τσίπρας πληρώνει κανονικότατα όλες τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας με τη δουλικότητα και τη συνέπεια του Αντώνη Σαμαρά. Οι δανειστές όμως έχουν από πέρυσι τον Αύγουστο να καταβάλουν τις δανειακές δόσεις που απομένουν. Δεν έχουν δώσει έτσι στην Ελλάδα δόσεις συνολικού ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσα λεφτά μαζεύει η κυβέρνηση Τσίπρα από τους Έλληνες πάει και τα δίνει στους Ευρωπαίους και στο ΔΝΤ. Πέραν όσων προαναφέραμε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει καταβάλει μόνο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο για τόκους δανείων το εφιαλτικό ποσό του… 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ! Συνολικά, τους δύο πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δώσει στους δανειστές… 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ! Από χρήματα που έχει μαζέψει αποκλειστικά από τον ελληνικό λαό, χωρίς να έχει πάρει ούτε ευρώ από τις καθυστερημένες δανειακές δόσεις!

Όλοι εκείνοι οι παλικαρισμοί του Τσίπρα προσωπικά και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα περί διαγραφής –και μάλιστα μονομερώς– του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους έχουν αποδειχτεί προεκλογικές φούσκες παραπλάνησης των ψηφοφόρων. Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε οι υπουργοί του αναφέρουν πλέον οτιδήποτε περί διαγραφής του χρέους. Χωρίς διαγραφή του χρέους όμως δεν γίνεται απολύτως τίποτα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις οποιουδήποτε Τσίπρα.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι αποπληρωμές των δόσεων είναι πραγματικά σατανικά δομημένες. Όποια κυβέρνηση και να υπήρχε (στο βαθμό φυσικά που θα αποδεχόταν το χρέος ως έχει, χωρίς «κούρεμα») το καλοκαίρι του 2015 θα ήταν υποχρεωμένη να υπογράψει… τρίτο Μνημόνιο!

Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο γίνεται πραγματική κόλαση! Τους τρεις αυτούς μήνες της θερινής ραστώνης η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει πάνω από 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ στο ΔΝΤ και 1,9 δισεκατομμύριο για τόκους δανείων, αλλά και 900 εκατομμύρια για άλλες υποχρεώσεις συν 110 εκατομμύρια στους κερδοσκόπους που έχουν αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα «κοψοχρονιάς», ίσως και στο 20% της ονομαστικής τους αξίας, και θα τα πληρωθούν στο 100% της αξίας τους! Αυτά τα κάτι λιγότερο από 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ όμως δεν είναι ούτε καν οι μισές δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει και σχεδόν… 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ΕFSF) και στις κεντρικές τράπεζες των κρατών της Ευρωζώνης! Γενικό συνολικό ποσό που πρέπει η κυβέρνηση Τσίπρα να πληρώσει στους δανειστές το «κολασμένο» τρίμηνο του καλοκαιριο; 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ!

Αδύνατον για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να βρει τόσα λεφτά, εκτός αν οι δανειστές τής τα δάνειζαν για να τα πάρουν αμέσως πίσω οι ίδιοι, έχοντας όμως προηγουμένους επιβάλει στην Αθήνα τους όρους τους με τη μορφή νέου Μνημονίου. Η παγίδα είναι εκ των προτέρων στημένη και είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί χωρίς προηγούμενη διαγραφή τμήματος του χρέους και φυσικά, μετά το «κούρεμα», αναδιάρθρωση ριζική των δόσεων χωρίς σημεία συγκέντρωσης δανειακών υποχρεώσεων. Η σταδιακή προσαρμογή των προτάσεων που υποβάλλει η κυβέρνηση Τσίπρα στις εντολές και απαιτήσεις των Γερμανών αποδεικνύει την πικρή αλήθεια: ότι κανένας, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του, δεν μπορεί να αντισταθεί, όταν μετατρέπεται σε ζητιάνο του οίκτου και των χρημάτων των δανειστών του. Ή αντιστέκεται κανείς ή ζητιανεύει!

Δημοσιεύθηκε στο "Πρίν", 5/4/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια :