Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Οι ελεύθεροι χώροι, ο Καμίνης, τα ΜΑΤ και η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης.

Το Σάββατο στις 18/9, πρωί-πρωί μέσα στο κατακαλόκαιρο, δυνάμεις των ΜΑΤ, με εντολή του Δήμαρχου Αθήνας Καμίνη, επιχείρησαν να θέσουν τέλος στην λειτουργία της αυτοδιαχειριζόμενης Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, βάζοντας λουκέτο και απαγορεύοντας την είσοδο σε αυτή, των βιοκαλλιεργητών στην προγραμματισμένη βδομαδιάτικη Λαϊκή Αγορά των προϊόντων τους. 

Είναι γνωστή η «σπουδή» που δείχνει ο Δήμαρχος Καμίνης με τις επιθέσεις στους ελεύθερους χώρους και το «μίσος» που τον διακατέχει στη δράση των κινημάτων. Υπενθυμίζουμε απλά την «πρότασή του» για τη απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και τις «αυγουστιάτικες», με εντολή του, επιδρομές των ΜΑΤ σε ελεύθερους χώρους και στο κίνημα της πλατείας Συντάγματος πέρυσι.

Ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης παρέμενε για πολλά χρόνια κλειστός και εγκαταλελειμμένος. Τα τελευταία έξι χρόνια οι κάτοικοι της πιο υποβαθμισμένης και πυκνοκατοικημένης συνοικίας της Αθήνας, με παντελή έλλειψη ελεύθερων χώρων, διαμόρφωσαν τη Δημοτική Αγορά σε ένα χώρο ελεύθερο, δημοκρατικό, αντι-εμπορικό, αυτοδιαχειριζόμενο, ανοιχτό σε όλους, με δομές αλληλεγγύης και δράσεις των τοπικών κινημάτων. 

Κυβέρνηση, εσωτερική και εξωτερική τρόικα, φασιστικές συμμορίες, που δρουν ανενόχλητα, ως το μακρύ χέρι του συστήματος και «καλοί» δήμαρχοι, ως προέκτασή τους, βάλλουν ενάντια σε κάθε μορφή αντίστασης και συλλογικής δράσης. Με κατασταλτικά μέσα και τρόπους επιδιώκουν να περιορίσουν και απαγορεύσουν τις συλλογικές δράσεις.

Απατώνται οικτρά όμως. Τα προβλήματα είναι εκείνα που γεννούν τις αντιστάσεις. Οι ελεύθεροι χώροι, οι Λαϊκές Συνελεύσεις, τα εργατικά σωματεία και κάθε μορφή οργάνωσης των εργαζομένων και του Λαού θα διευρύνονται και θα δυναμώνουν με συλλογικές δράσεις γιατί αποτελούν την μοναδική διέξοδο στην πάλη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και την ανατροπή.

Χρέος όλων μας είναι η υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και των συλλογικών μορφωμάτων. Η έμπρακτη αλληλεγγύη σε κάθε συλλογικότητα που βάλλεται αποτελεί καθήκον για κάθε ελεύθερο άνθρωπο. Ας δυναμώσουμε τις αντιστάσεις μας λοιπόν όχι μόνο για να περιφρουρήσουμε τους ελεύθερους χώρους αλλά και για να τους διευρύνουμε.

Η μαχητική αλληλεγγύη στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και κυρίως σε εκείνο που εκφράζει είναι το ζητούμενο τις επόμενες ημέρες. 
Η απάντηση στις κατασταλτικές πρακτικές του συστήματος εξουσίας πρέπει να είναι μαζική και δυναμική.

Δεν υπάρχουν σχόλια :