Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Με «διόρθωση» των σχέσεών της με την Κύπρο απειλεί η Ρωσία

Έντονες είναι η αντιδράσεις που έρχονται από τη Μόσχα για την επιβολή δασμού στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο. «Άδικο, αντιεπαγγελματικό και επικίνδυνο» χαρακτήρισε το μέτρο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ προειδοποίησε πως η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε «διορθώσεις» στις σχέσεις της με την Κύπρο σε περίπτωση που γίνει το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ενημέρωσε πως ο Πούτιν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη σήμερα το πρωί, στην οποία εξετάσθηκαν οι εξελίξεις γύρω από τη δανειακή σύμβαση που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της Κύπρου.
«Αξιολογώντας την πιθανή απόφαση να επιβληθεί επιπλέον δασμολόγηση στις καταθέσεις στην Κύπτρο, ο Πούτιν δήλωσε πως εάν εφαρμοσθεί η απόφαση αυτή θα ήταν άδικη, αντιεπαγγελματική κι επικίνδυνη», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Σατάλοφ δήλωσε πως η δασμολόγηση στην Κύπρο θα ήταν δίκαιη εάν εφαρμοζόταν μόνον στα επιτόκια των καταθέσεων.

Για αιφνιδιαστική και μονομερή ενέργεια μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αντον Σιλουάνοφ. Η απόφαση της ευρωζώνης να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις στην Κύπρο ελήφθη χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με την Μόσχα, μία κίνηση που, όπως εκτιμά το Reuters, μπορεί να επηρεάσει την απόφαση της Ρωσίας για χαλάρωση των δανειακών όρων προς την Λευκωσία. «Είχαμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας από την ευρωζώνη ότι θα συντονίσουμε την δράση μας», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε σήμερα πως η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε «διορθώσεις» στις σχέσεις της με την Κύπρο σε περίπτωση που επιβληθούν οι δασμοί στις τραπεζικές καταθέσεις. «Φυσικά πρέπει να βγάλουμε από την εξέλιξη αυτή ορισμένα συμπεράσματα, διότι έχουμε τις δικές μας σχέσεις με την Κύπρο. Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εισαγάγουμε κάποιες διορθώσεις στη θέση μας, κατανοώντας ότι συνολικά είναι επιθυμητό τα χρήματά μας να φυλάσσονται σε ρωσικές τράπεζες», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

Προηγουμένως ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει την επιβολή παρόμοιου φόρου ως «κατάσχεση ξένων χρημάτων», κάνοντας λόγο για εξαιρετικά «παράξενες και αμφιλεγόμενες αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ και εννοώ την Κύπρο».

Διαψεύδει πρόταση προς την Κύπρο η Gazprom


Στο μεταξύ, ο επίσημος εκπρόσωπος της ρωσικής Gazprom διέψευσε σήμερα ότι η εταιρεία του απηύθυνε οποιαδήποτε πρόταση προς την κυπριακή κυβέρνηση. «Ο ρωσικός γίγαντας της Gazprom δεν απευθύνθηκε προς τις Αρχές της Κύπρου με πρόταση να παράσχει οικονομική υποστήριξη στον τραπεζικό τομέα της χώρας με αντάλλαγμα την άδεια εξόρυξης φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου», μεταδίδει το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Πράιμ, επικαλούμενο τον επίσημο εκπρόσωπο της εταιρείας, Σεργκέι Κουπριάνοφ.

«Το διαψεύδω» τόνισε ο κ. Κουπριάνοφ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις φημολογούμενες και μάλιστα νυκτερινές παρεμβάσεις προς την κυπριακή προεδρία. «Δεν χρειάζεται να περιπλέκονται περισσότερο τα πράγματα και να δυσκολεύεται μια ήδη δύσκολη κατάσταση με αυταπάτες», σχολίασε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ρωσική διπλωματική πηγή πολύ κοντά στις κυπρορωσικές σχέσεις, αρνούμενη να αναφερθεί σε οποιαδήποτε μέτρα αντίδρασης υπάρξουν από ρωσικής πλευράς στην απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο.

«Οι προτάσεις αυτής της σημασίας και αυτού του επιπέδου δεν γίνονται κατ΄ αυτόν τον τρόπο και πολύ περισσότερο από εκπροσώπους μιας εταιρείας», παρατήρησε η ίδια πηγή, η οποία επιβεβαίωσε εμμέσως ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Ν. Αναστασιάδη και Β. Πούτιν: «Είδατε κάποια σχετική ανακοίνωση; Ούτε εμείς, άρα δεν υπάρχει τίποτε, ας μην προτρέχουμε».

Πηγή:tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια :