Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

H Πρωτοβουλία κατά ευρώ-ΕΕ με αφορμή την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο


Ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας κατά του ευρώ και της ΕΕ» με αφορμή την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο


Η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup για κατάσχεση μέρους των καταθέσεων των πολιτών στην Κύπρο, από το πρώτο ευρώ και χωρίς την εξαίρεση ούτε καν των λαϊκών μικροκαταθέσεων, έρχεται να καταδείξει ακόμα πιο έντονα τον χαρακτήρα της ΕΕ ως ληστρικής συμμαχίας του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, φανερώνει και την ύπαρξη σχέσεων ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και επιβολής στο εσωτερικό της ίδιας της ΕΕ από τις χώρες ανώτερων βαθμίδων σε βάρος των υπολοίπων, που θεωρούνται ‘’υποδεέστερες’’, όπως συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση με την Κύπρο.

Τα δοτά όργανα διακυβέρνησης της ΕΕ απευθείας από τα λόμπι των πολυεθνικών, που ουσιαστικά αλλά και θεσμικά βρίσκονται έξω από κάθε λαϊκό έλεγχο και χωρίς κανένα ίχνος δημοκρατικής ανάδειξης ή νομιμοποίησης, δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα. Λειτουργούν ανοιχτά και αποκλειστικά με σκοπό την εξυπηρέτηση των τραπεζών και γενικότερα των οικονομικών ελίτ σε βάρος των εργαζομένων, των ανέργων και των φτωχών αλλά και σε ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις (Ρωσία, φυσικό αέριο, Μ. Ανατολή). Αποδεικνύουν ταυτόχρονα τη βαθύτατη ανισοτιμία που κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΕΕ με την απόλυτη επικυριαρχία του ηγεμονικού της πυρήνα πάνω στις περιφερειακές χώρες, κυρίως του νότου, και στους λαούς τους. Στο όνομα της σωτηρίας του ευρώ και της ευρωζώνης οι αλλεπάλληλες αντιλαϊκές αποφάσεις των απολυταρχικών οργάνων της ΕΕ μοιράζουν διαρκώς ανεργία, λιτότητα και φτώχεια χωρίς όρια. Η δραματική πλέον ανάγκη για την ίδια την επιβίωση του λαού, που φορτώνεται τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και των κλυδωνισμών του ευρώ στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στις περιφερειακές χώρες και παντού στην ΕΕ, δεν μπορεί παρά να έχει ως βασική αφετηρία την άμεση διπλή έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ τώρα!

Αυταπάτες για τη σωτηρία του λαού μας εντός της ΕΕ δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν. Αντίθετα ξέρουμε τώρα ακόμη πιο καλά ποιους έχουμε απέναντι μας πέρα από την ΕΕ και τα όργανά της. Απέναντι μας βρίσκεται η ελληνική ολιγαρχία, που στο σύνολό της και χωρίς εξαιρέσεις έχει ταυτίσει τη μοίρα της με την ΕΕ. Είναι φανερά τα κίνητρα των επιλογών της. Η συμμαχία της με την ΕΕ συνεχίζει να της παρέχει ένα πλαίσιο ένταξης σε ένα διεθνές ιμπεριαλιστικό μπλοκ, με ό,τι αυτό σημαίνει, παρά τη δραματική υποβάθμιση του ελληνικού καπιταλισμού και την αφαίρεση κάθε δυνατότητας λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας για τον ελληνικό λαό. Επιπλέον έχει απόλυτη ανάγκη τις πλάτες της ΕΕ για τη συντριβή του λαϊκού παράγοντα στις σημερινές συνθήκες. Απέναντι μας είναι η αδίστακτη αντιλαϊκή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Απέναντι μας βρίσκονται οι αντιδραστικοί πολιτικοί θεσμοί. Και τέλος απέναντι μας είναι η αναδυόμενη φασιστική απειλή ως εναλλακτικός βραχίονας του κεφαλαίου και του συστήματος.

Η «Πρωτοβουλία κατά του ευρώ και της ΕΕ» στο μέτρο που της αναλογεί θα εντείνει τις προσπάθείες της για να συμβάλει στην κοινή αγωνιστική δράση του συνόλου των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που έχουν ως κεντρική πολιτική τους επιδίωξη την έξοδο από το ευρώ και την ταυτόχρονη αποδέσμευση από την ΕΕ, ανεξάρτητα από τους δρόμους προσέγγισης αυτού του κρίσιμου σήμερα πολιτικού στόχου.

Αθήνα, 18/3/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :