Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ο επόμενος κρίκος της καπιταλιστικής κρίσης του € – Η σειρά της Κύπρου


Από το πρωί του Σαββάτου 16/3/2013 εξελίσσεται η καπιταλιστική κρίση εντός της ζώνης του € ως προς την Κύπρο. Οι ειδήσεις σχετικά με την απόφαση του Eurogroup για κατάσχεση μέρους των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου από το πρώτο ευρώ και ποσοστιαία με δύο κλίμακες έχει προκαλέσει σοκ και δέος στην κυπριακή κοινωνία. 

Πλέον ο κυπριακός λαός αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η “ευημερία” της φούσκας των τραπεζικών ιδρυμάτων και οι ευνοϊκές προοπτικές που διασφάλιζε η ανεύρεση πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου για εκμετάλλευση από τις παγκόσμιες οικονομικές ελίτ δεν αποτελούν εμπόδιο στην εφαρμογή ακραίων πολιτικών καπιταλιστικής κοινωνικής επέλασης εις βάρος της περιουσίας και των εισοδημάτων του κυπριακού λαού.



Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο το σοκ και δέος στην κυπριακή κοινωνία εκφράζεται σε πολλά επίπεδα που αφορούν το πρώτο μούδιασμα και τις πρώτες αυθόρμητες αντιδράσεις του κυπριακού λαού, το πάγωμα των πολιτικών ελίτ της Κύπρου που αποτυπώνεται στην αδυναμία διαμόρφωσης μιας πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο για την υπερψήφιση των μέτρων, το μήνυμα του προέδρου της Κύπρου Αναστασιάδη με σαφείς αναφορές σε εκβιασμό των εταίρων. Επιπλέον, το παιχνίδι φαίνεται να παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις, αφού τα ιερά και όσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης που παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες για να συνεχίζεται το τζογάρισμα των χρηματοπιστωτικών προϊόντων, οι καταθέσεις των πελατών των τραπεζών πλέον μπαίνουν ξεκάθαρα στο στόχαστρο κυρίως της γερμανικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ. Η είδηση του κουρέματος σε ένα ποσοστό περίπου 7% για καταθέσεις μικρότερες των 100.000€ και 10% για καταθέσεις άνω των 100.000€ έχει προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση στο καπιταλιστικό πεδίο δεδομένου ότι πολλές χώρες εντός προγραμμάτων μνημονίων ή γραμμής μνημονιακών πολιτικών διαβλέπουν ότι αυτό ανοίγει την πόρτα και για αντίστοιχη εφαρμογή παρόμοιων κουρεμάτων στις καταθέσεις των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Οι γερμανικές πολιτικές και οικονομικές ελίτ επιβάλλοντας ένα τέτοιο μέτρο που ξεκάθαρα πλήττει τον πυρήνα της καπιταλιστικής ατομικής ιδιοκτησίας ακόμα και μικρών καταθετών (οι λεγόμενες λαϊκές καταθέσεις ως αποτέλεσμα του ξεροκόμματου που πετάνε οι ελίτ στα χαμηλότερα στρώματα από το τραπέζι της εκμετάλλευσης ) πιθανά έχουν πολλαπλή στόχευση. Αρχικά, θέτουν τα ρωσικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα σε διωγμό από την Κύπρο. Το τραπεζικό πλυντήριο της Κύπρου με τη συνεργασία ΕΚΤ και ΕΕ παρείχε ένα πρώτης τάξεως προορισμό ρωσικών κυρίως κεφαλαίων για επένδυση εντός του € χωρίς να ελέγχεται άμεσα από τις ευρωπαϊκές ελίτ, όπως πχ θα συνέβαινε αν τα κεφάλαια αυτά καθαρίζονταν σε τραπεζικά πλυντήρια του Λουξεμβούργου ή του Βελγίου που ελέγχονται άμεσα από το γερμανικό ή γαλλικό κεφάλαιο. Το ύψος των ρωσικών κεφαλαίων στο σύνολο των καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ανέρχεται περίπου στα 25δισ € (με εκτίμηση ακόμα και για 30δισ €) σε ένα σύνολο περίπου 65δισ € καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και τα παραρτήματα άλλων τραπεζών στην Κύπρο (κυρίως ελληνικών κα).

Μια ακόμα στόχευση που μπορεί να υποκρύπτεται πίσω από την επιβολή του μέτρου του κουρέματος όλων των καταθέσεων στην Κύπρο, αποτελεί η μαζική εκροή καταθέσεων τόσο από την Κύπρο (αναφέρθηκα στα ρωσικά κεφάλαια ειδικά) αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ αναζητώντας ασφαλή καταφύγια όπως αυτό της Γερμανίας.


Είναι δεδομένο πλέον ότι σε κάθε κύκλο καπιταλιστικής κρίσης εντός της ζώνης του €, κεφάλαια διαρρέουν από τις περιφερειακές οικονομίες προς το κέντρο της ΕΕ και κυρίως τα τραπεζικά ιδρύματα της Γερμανίας, Ολλανδίας κτλ. Αυτό αυξάνει την ρευστότητα στη Γερμανία, μειώνει σταθερά τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων (ακόμα και αρνητικά επιτόκια έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα) ενώ ενισχύει τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ της Γερμανίας σε τέτοιο βαθμό που να διαμορφώνει όρους απόλυτης ηγεμονίας έναντι των ανταγωνιστικών οικονομικών ελίτ της περιφέρειας ή ακόμα και άλλων μεγάλων χωρών της ΕΕ όπως η Γαλλία. Μάλιστα εκφράζονται εκτιμήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πού το πάει η Γερμανία ως προς τις πολιτικές “σωτηρίας” του καπιταλιστικού εγχειρήματος του € δεδομένου ότι η επιβολή τέτοιων πολιτικών επιταχύνει τις διαλυτικές τάσεις που παρατηρούνται εντός του € σε σημείο ακόμα και ο Γιούνκερ να μιλά για κοινωνικές εκρήξεις ή ακόμα και για πολεμικές αναμετρήσεις ως αποτέλεσμα της όξυνσης των καπιταλιστικών ανταγωνισμών εντός της ΕΕ.


Ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμά κανείς το ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του κυπριακού λαού και αφορά τη θέση της χώρας και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας από τις υπερεθνικές ελίτ (Ισραήλ,ΗΠΑ,ΕΕ). Ο ανταγωνισμός των οικονομικών ελίτ Γερμανίας και Ρωσίας εκφράζεται και στην κατοχή πλουτοπαραγωγικών πηγών για τη διασφάλιση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο μέλλον. Στο τραπέζι πλέον μπαίνουν τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο που έχει βρεθεί ανοικτά της Κύπρου και μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον αυτό που εύκολα και υποτακτικά ο Σαμαράς ονόμασε ευρωπαϊκές πλουτοπαραγωγικές πηγές (για τα αντίστοιχα πιθανολογούμενα κοιτάσματα εντός του ελλαδικού χώρου). Αντικειμενικά, όταν τα ρωσικά κεφάλαια αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των συνολικών κυπριακών καταθέσεων θέτουν τον ρωσικό παράγοντα σε ισχυρή θέση στη νομή της πίτας των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Κύπρου. 

Ωστόσο, όσο το παιχνίδι της σύγκρουσης των ιμπεριαλισμών της Ρωσίας, Γερμανίας, ΗΠΑ παίζεται στο προνομιακό για τις γερμανικές ελίτ πεδίο του € τότε ισχυροποιείται η θέση τους έναντι των βασικών ανταγωνιστών τους στην περιοχή, διασφαλίζοντας ενεργειακή επάρκεια για την γερμανική και ευρύτερα την κεντρο-ευρωπαϊκή καπιταλιστική μηχανή. 
Το αναμενόμενο ξεφόρτωμα λοιπόν των ρωσικών κεφαλαίων (εκροή καταθέσεων) ενόψει του μεγάλου κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο ενδεχομένως να αποτελεί ένα εργαλείο πίεσης προς τις ρωσικές ελίτ για να απέχουν από το πεδίο νομής των πλουτοπαραγωγικών πηγών που διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτάρκεια των κεντρο-ευρωπαϊκών ελίτ στο μέλλον.

Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί ισχυρό πλήγμα στην εικόνα αξιοπιστίας του κυπριακού καπιταλισμού και ειδικά του ισχυρότερου παράγοντα του, των τραπεζικών ιδρυμάτων της Κύπρου. Η μαζική εκροή καταθέσεων είναι πλέον αναμενόμενη και δεν θα ανασχεθεί εύκολα με μέτρα τύπου “αναστολής λειτουργίας των κυπριακών τραπεζών για 2-3 μέρες” που ήδη συζητιέται. Όπως αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη, το προηγούμενο διάστημα των 2-4 εβδομάδων πριν τη γνωστοποίηση της απόφασης του Eurogroup για το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο, είχε παρατηρηθεί μαζική εκροή καταθέσεων στο ύψος των 11-13δισ € γεγονός που επιβάρυνε σημαντικά τη ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών. Αν το επόμενο διάστημα σηκωθούν από τις κυπριακές τράπεζες κεφάλαια ύψους 30 δισ € τότε αυτό θα οδηγήσει σε τεράστιο πρόβλημα σταθερότητας στο καπιταλιστικό σύστημα της χώρας που μόνο η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ θα μπορέσει να το εξισορροπήσει…

Δεδομένου του ύψους των καταθέσεων στα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα που φτάνουν στο ύψος των 65 δισ € (παραπάνω εικόνα με στοιχεία κατανομής καταθέσεων στα διάφορα τραπεζικά ιδρύματα με βάση στοιχεία Ιανουαρίου 2013) και της απόφασης του Eurogroup για παροχή δανείου 10 δισ € και άλλων 5-7δισ € από το κούρεμα καταθέσεων, προκύπτει ότι η συνολική επιβάρυνση στον καπιταλιστικό πλούτο της χώρας θα είναι στα επίπεδα του 30% περίπου του ΑΕΠ (με δεδομένο ύψος ΑΕΠ στα 15-18δισ €). 

Αντίστοιχου μεγέθους θεωρείται η αρπαγή του πλούτου στην Ελλάδα από την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών και πολιτικών λιτότητας την τελευταία πενταετία με μείωση του ΑΕΠ κατά περίπυο 25%. Σε σημερινές αποκαλύψεις πολιτικών παραγόντων στην Κύπρο προέκυψε ότι στις εκβιαστικές συζητήσεις στο Eurogroup εμφανίστηκαν περισσότερα μέτρα που θα αφορούν μειώσεις μισθών,συντάξεων αλλά και μείωσης του μικρού δημόσιου τομέα της Κύπρου. Οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες του ΔΝΤ και ΕΕ, ακόμα κι όταν η δημοσιονομική εικόνα της Κύπρου δεν δικαιολογεί τέτοια μέτρα, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν εις βάρος του κυπριακού λαού όπως έγινε σε μια σειρά χωρών που υποβάλλονται στα νεοφιλελεύθερα πειράματα της εξαθλίωσης.

Κοινώς, οι Κύπριοι δείχνουν να κατανοούν ότι ο δρόμος της φτωχοποίησης τους έχει ανοίξει διάπλατα και σε αυτό το πλαίσιο οι δεσμεύσεις των πολιτικών ελίτ στην Κύπρο για “τελευταία μέτρα” έχουν την ίδια αξιοπιστία με το λόγο του Σαμαρά και του Αναστασιάδη που υποσχόταν λίγες μέρες πριν ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα πρόσωπα πίσω από το “δράμα” που αφορά την Κύπρο και τα πρόσωπα αυτά είναι ο Παπανδρέου και Βενιζέλος με το PSI που επέφερε μεγάλες απώλειες σε αξίες ομολόγων κυπριακών τραπεζών τις οποίες εν μέρει κάλυψε το κυπριακό κράτος, ο επιχειρηματίας Βγενόπουλος με τον όμιλο Μαρφίν που περιελάμβανε και την κυπριακή τράπεζα η οποία παρουσίασε τεράστια ελλείμματα και κρατικοποιήθηκε από το κυπριακό κράτος αλλά και οι πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας σήμερα (αρχικά Παπαδήμος και τώρα Σαμαράς) οι οποίες με τις επιλογές και την πρόσδεση στο άρμα των κεντρο-ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων οδήγησαν σε όξυνση την υπάρχουσα καπιταλιστική κρίση στην Κύπρο. Ας αναλάβουν όμως και οι Κύπριοι τις δικές τους πολιτικές ευθύνες για την ανάδειξη πολιτικών ηγεσιών και ελίτ που καμουφλαρισμένες με αριστερά προτάγματα οδήγησαν σε διόγκωση την καπιταλιστική κρίση στη χώρα τους και ανέθεσαν τη διαχείρισή της στον Αναστασιάδη και τα συμφέροντα που αυτός εκπροσωπεί.

Καλά ξεμπερδέματα….

Πηγή:freenet Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια :