Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Π. Μαυροειδής: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν θα κουβαλήσει νερό σε τρύπιο καλάθι...

"...Ενα είναι βέβαιο για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ: νερό σε τρύπιο καλάθι, σε μια επιχείρηση χτισίματος σπιτιών στην άμμο, δε θα κουβαλήσουμε."


"Oσο δεν αρνούμαστε το φαύλο κύκλο ενός χρέους που μεγαλώνει γεμίζοντας τις τσέπες των δανειστών, θα καταδικάζουμε τις γενιές που έρχονται σε ένα διαρκές μνημόνιο" τονίζει μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Μαυροειδής, μέλος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο οποίος μιλώντας στην "Ελευθερία" της Καλαμάτας επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος για μονομερή καταγγελία των μνημονίων, χαρακτηρίζοντάς την ως το μοναδικό ρεαλιστικό σενάριο.
Συνέντευξη στο Δημήτρη Πλεμμένο

 - Πώς αντιλαμβάνεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση που βιώνει η χώρα;


«Ζούμε το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί το λαό η βαρβαρότητα των τραπεζών και των βιομηχάνων, μέσω της ΕΕ και των κρατών τους, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οδήγησαν σε τέτοιο σημείο το επίπεδο ζωής μας που μόνο με τις καταστροφικές συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής συγκρίνεται. Αυτή τη βαρβαρότητα εκπροσωπεί η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά που επιστράτευσε τους τυχοδιώκτες της ΔΗΜΑΡ και τα θλιβερά απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά, αυτή η κοινωνική καταστροφή δεν μπορεί να επιβληθεί δημοκρατικά, αλλά με τα στρατιωτικοποιημένα ΜΑΤ, την ακροδεξιά προπαγάνδα ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό και τους τραμπουκισμούς των φασιστών. Βασικό ζητούμενο είναι η επανακατάκτηση της αξίας τού συλλογικού αγώνα και ένα εργατικό κίνημα ανατροπής. Δυστυχώς εδώ έχουμε υποχώρηση, με καλλιέργεια της λογικής της ανάθεσης και της αναμονής, με ευθύνη και της Αριστεράς». 

- Με βάση τα σημερινά δεδομένα θεωρείτε ρεαλιστικό το σενάριο της μονομερούς καταγγελίας των μνημονίων;


«Είναι το μόνο ρεαλιστικό σενάριο. Μετά από τρία μνημόνια έχουμε αύξηση του χρέους, καταβύθιση της κοινωνίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και ουσιαστική κατάργηση της λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Θα περιμένουμε το τέταρτο μνημόνιο; Οσο δεν αρνούμαστε το φαύλο κύκλο ενός χρέους που μεγαλώνει γεμίζοντας τις τσέπες των δανειστών, δηλαδή μετά το κούρεμα των κεντρικών τραπεζών της ΕΕ, θα καταδικάζουμε τις γενιές που έρχονται σε ένα διαρκές μνημόνιο. Η μονομερής καταγγελία των μνημονίων προϋποθέτει και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την έξοδο από την ΕΕ, δηλαδή το κλαμπ των τοκογλύφων, και το ευρώ, μαζί με την εθνικοποίηση των τραπεζών, για να μην υπάρξει διαρροή κεφαλαίων και να ανακτηθεί η δυνατότητα δημοσιονομικής πολιτικής που μονοπωλεί η ΕΕ».


- Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί η χώρα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση;

«Δεν αντιστοιχεί στην εποχή μας η πείνα, η φτώχεια, η αρρώστια, η αμορφωσιά, η χαμοζωή χωρίς ελπίδα και δημιουργία. Καταρχήν λοιπόν διαγραφή του χρέους που κατέληξε στις τσέπες των τραπεζών και της διαπλοκής. Οριστική ρήξη με την ΕΕ και τους θεσμούς της που εγγυώνται το μνημονιακό καθεστώς. Είναι αναγκαίο οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις να εθνικοποιηθούν. Ετσι μόνο μπορούν να δουλέψουν με ορίζοντα τις κοινωνικές ανάγκες, μαζί με τις μεγάλες δυνατότητες της αγροτικής οικονομίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, της εργατικής τάξης, του επιστημονικού δυναμικού. Αυτό βέβαια θέτει την ανάγκη να χάσει πλούτο, ιδιοκτησία και τελικά την εξουσία το κεφάλαιο. Πράγμα που σημαίνει μια κοινωνική και πολιτική σύγκρουση ζωής ή θανάτου του κόσμου της εργασίας με την αστική τάξη και το κράτος της και αυτό το θέτουμε σαν αντικαπιταλιστική Αριστερά». 

- Ποια θα είναι η στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ενδεχόμενο συγκρότησης μίας κυβέρνησης με βάση το ΣΥΡΙΖΑ;

«Η απάντηση σχετίζεται με το πρόγραμμα μιας πιθανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων ή ξανά τα παραμύθι της διαπραγμάτευσης; Κατάργηση των χαρατσιών για όλους ή για τους πιο "αδύνατους"; Και ποιοι είναι αυτοί; Αριστερή λιτότητα και παρακάλια στους επενδυτές; Υποταγή στην ΕΕ, όταν το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο προβλέπει ετήσιες περικοπές 10 δισ., αντάξιες των μνημονίων; Μια κυβέρνηση με αυτή την πολιτική, μέσα στην ΕΕ και με τις επιχειρήσεις στα χέρια του κάθε κερδοσκόπου που απειλεί «το κλείνω και το πάω Σκόπια», σύντομα θα βρεθεί σε αδιέξοδο, αλλά και θα βρει απέναντι τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Ενα είναι βέβαιο για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ: νερό σε τρύπιο καλάθι, σε μια επιχείρηση χτισίματος σπιτιών στην άμμο, δε θα κουβαλήσουμε». 

Πηγή:eleftheriaonline

5 σχόλια :

Unknown είπε...

Κάτω η τρικομματική χούντα της τρόϊκας.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Unknown είπε...

Φασίστας ο Σαμαράς και το Κ.Κ.Ε προτείνει το ¨ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ¨ στον ελληνικό λαό...129

Unknown είπε...

Όχι στις υπέρογγες αμερικανοϊκές στρατιωτικές δαπάνες.Λεφτά για την Παιδεία και όχι για το ΝΑ.ΤΟ και την ολιγαρχία.Κάτω η φασιστική τρικομματική χούντα Ν.Δ - ΠΑ.ΣΟ.Κ - ΔΗΜ.ΑΡ.Φασίστες οι: Σαμαράς - Μητσοτάκης Κυριάκος - Λοβέρδος - Βρούτσης Ιωάννης - Βενιζέλος Ευάγγελος...

Unknown είπε...

Φασίστες - νεοναζιστές οι χρυσαυγίτες: Λαγός - Μιχαλολιάκος - Παπάς - Κασιδιάρης Ηλίας και τέλος χουντοδεξιός ο Γιάννης Κατράνης...