Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Επέμβαση του στρατού στην Αίγυπτο και καθαίρεση του Μόρσι

Το τέλος της προεδρίας του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση ενός έτους στην ηγεσία της χώρας, επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης ο στρατός της χώρας. 
Ανακοίνωσε παράλληλα σχέδιο «οδικού χάρτη» για την πολιτική μετάβαση, σύμφωνα με το οποίο θα προκηρυχθούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές μετά από μια σύντομη μεταβατική περίοδο.

Για «στρατιωτικό πραξικόπημα» έκανε λόγο η Μουσουλμανική Αδελφότητα, στην οποία ανήκει ο Μόρσι. Σύμφωνα με διεθνή Μέσα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό. 
Άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί στο Κάιρο, κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται οπαδοί του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. 
Στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν ξεσπάσει σε ξέφρενους πανηγυρισμούς. 

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, που ανήκει στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, είχε εμφανιστεί ανυποχώρητος παρά τη λήξη του τελεσίγραφου που είχε θέσει ο στρατός. Παραδοσιακά ο στρατός στην Αίγυπτο παίζει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, ενώ και στο κίνημα που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 είχε παρέμβει υπέρ των διαδηλωτών. Και σε αυτήν την περίπτωση η παρέμβαση του στρατού φαίνεται να έχει τη λαϊκή υποστήριξη. 

Δείτε ζωντανά από την πλατεία Ταχρίρ:



Ο «οδικός χάρτης»


Σε διάγγελμά του προς τον λαό το βράδυ της Τετάρτης, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου ανακοίνωσε το σχέδιο του «οδικού χάρτη» για την πολιτική μετάβαση που συμφωνήθηκε με τους θρησκευτικούς ηγέτες και με την αντιπολίτευση και εγγυήθηκε για την ομαλότητα κατά την μεταβατική αυτή περίοδο. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, θα προκηρυχθούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές μετά από μια σύντομη μεταβατική περίοδο.

Η ισχύς του Συντάγματος αναστέλλεται προσωρινά και την εξουσία αναλαμβάνει για την ώρα ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ήδη ο στρατός της Αιγύπτου ανακοίνωσε στον Μοχάμεντ Μόρσι ότι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της χώρας. Επίσης έχει απαγορευτεί στον ίδιο και τους στενούς του συνεργάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. 

«Πραξικόπημα» καταγγέλλει η Μουσουλμανική Αδελφότητα 


Ένα «πλήρες στρατιωτικό πραξικόπημα» βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο, σύμφωνα με μήνυμα του εκπροσώπου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Γκεχάντ Αλ Χαντάντ, στο Twitter. «Τα άρματα μάχης έχουν αρχίσει ήδη να κινούνται στους δρόμους», ανέφερε ακόμη στο μήνυμά του ο Αλ Χαντάντ. Ο ίδιος σε δηλώσεις του ανέφερε πως το πραξικόπημα των ένοπλων δυνάμεων, ενάντια στη θέληση του λαού, δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 30 Ιουνίου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματισθεί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μόρσι.

Ο στρατός είχε ζητήσει από την αρχή την ικανοποίηση των αιτημάτων των διαδηλωτών, κυρίως κοσμικών, οι οποίοι απαιτούν την αποχώρηση του Μόρσι. Το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει ο αιγυπτιακός στρατός στον πρόεδρο Μόρσι και την πολιτική ηγεσία για να επιλύσουν την κρίση, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να επιβάλει αυτός έναν «οδικό χάρτη», έληξε την Τετάρτη στις 17:30.

Ο χρόνος παρήλθε και τα άρματα μάχης έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους του Καϊρου κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται οπαδοί του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Λίγες ώρες αργότερα ήρθαν και οι επίσημες ανακοινώσεις που σήμαναν το «τέλος» του Αιγύπτιου προέδρου. Στέλεχος της προεδρίας αναφέρει πως ο Μόρσι καλεί τους Αιγύπτιους να αντισταθούν ειρηνικά στο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου συνεδρίασε εκτάκτως λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο προς τον ισλαμιστή πρόεδρο να ενδώσει στα αιτήματα των διαδηλωτών για την παράδοση των ηνίων της εξουσίας ή να βρεθεί ενώπιον της παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται πως ο ηγέτης της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι συναντήθηκε σήμερα με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, έγινε γνωστό από δύο πολιτικές πηγές, μερικές ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.

Ο Ελ Μπαραντέι επελέγη ως εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας και οργανώσεων νεολαίας που ηγούνται των διαδηλώσεων για να διαπραγματευθεί με το στρατό για λογαριασμό τους. «Κατά τη συνάντηση ο Ελ Μπαραντέι θα καλέσει τις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν για να σταματήσουν την αιματοχυσία», είχε ανακοινώσει μια πηγή της αντιπολίτευσης.

Ανυποχώρητος ο Μόρσι


Λίγη ώρα νωρίτερα ο Μοχάμεντ Μόρσι είχε ζητήσει το σχηματισμό μιας «κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης» προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο. Πάντως, ο Μόρσι δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση.

Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Μόρσι τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα διότι παρακωλύουν μια πολιτική πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις του Συντάγματος που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τον τελευταίο χρόνο η ζωή των Αιγυπτίων συνεχώς χειροτέρευε. Οι τιμές των τροφίμων, των φαρμάκων και των βασικών αγαθών έχουν αυξηθεί, όπως επίσης και η εγκληματικότητα και η βία στους δρόμους. Οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος είναι καθημερινές, ιδιαίτερα τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η έλλειψη καυσίμων προκαλεί σημαντικά προβλήματα, μια «κυκλοφοριακά ασφυξία». Εκτός των οικονομικών προβλημάτων οι διαδηλωτές επισημαίνουν και το ζήτημα των ελευθεριών.

Η επέμβαση του στρατού παρουσιαζόταν από αναλυτές ως η πιθανότερη εναλλακτική λύση σε περίπτωση που δεν βρισκόταν λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί από την κυριαρχία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη διακυβέρνηση της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως ακόμα και η Ουάσινγκτον που στήριξε τον πρόεδρο της Αιγύπτου τον είχε καλέσει να εντάξει στη διακυβέρνηση της χώρας και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, τις οποίες είχε αποκλείσει μετά τις πρώτες εκλογές που διενεργήθηκαν στην χώρα ύστερα από την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.

Πηγή:tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια :