Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Μόνο 3 φορές από τις 8 εξελέγη με συναίνεση Πρόεδρος

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Για ποια «συναινετική εκλογή» Προέδρου της Δημοκρατίας μιλάει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς; Αγνοεί ότι από τις οκτώ προεδρικές εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση του 1974, μόνο στις τρεις υπήρξε συναίνεση στο πρόσωπο που εξελέγη Πρόεδρος; 


Φυσικά και γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι ήταν εντελώς αδιανόητη η συναινετική εκλογή Προέδρου μέχρι το έτος 2000 και βεβαίως τότε που οι διαφορές ανάμεσα στα κόμματα ήταν σαφώς διαχειριστικού χαρακτήρα, κανένας πολιτικός ηγέτης δεν διενοείτο να χαρακτηρίσει «καταστροφικές» τις βουλευτικές εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ξεχνάει μήπως ο Αντώνης Σαμαράς ότι μία και μοναδική φορά μέχρι τώρα έχουν προκληθεί βουλευτικές εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου; Ηταν το 1990 και το κόμμα που με την άρνησή του προκάλεσε τις βουλευτικές εκλογές και τις κέρδισε ήταν... το δικό του κόμμα, η ΝΔ!

Μέχρι το χάραμα του 21ου αιώνα, το κόμμα που πλειοψηφούσε στη Βουλή και είχε την κυβέρνηση πάντα πετύχαινε την εκλογή του ανθρώπου που ήθελε στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας με... «ψιλοαποστασίες» ελάχιστων βουλευτών ή με κάποια ευκαιριακή συμμαχία με κάποιο μικρό κόμμα... «τσόντα». Δεν είναι δυνατόν να το έχει ξεχάσει αυτό, γιατί το 1995 η Πολιτική Ανοιξη, το κόμμα του οποίου ηγείτο ο Αντώνης Σαμαράς, λειτούργησε ως «τσόντα» στο ΠΑΣΟΚ που δεν ήθελε κατά κανένα τρόπο εκλογές και με μόλις 181 βουλευτικές ψήφους εξέλεξε το ΠΑΣΟΚ συν την ΠΟΛΑΝ Πρόεδρο τον Κωστή Στεφανόπουλο! Ούτε μπορεί να έχει λησμονήσει ο Αντώνης Σαμαράς ότι ο έσχατος και καταϊδρωμένος που έχει πάρει τις λιγότερες ψήφους από όλους όσοι έχουν διατελέσει Πρόεδροι της Δημοκρατίας στη χώρα μας είναι ο... «εθνάρχης» Κωνσταντίνος Καραμανλής!

Με 153 ψήφους βουλευτών όλες κι όλες εξελέγη για τη δεύτερη θητεία του ο Κ. Καραμανλής στο προεδρικό αξίωμα την άνοιξη του 1990, μετά τις βουλευτικές πρόωρες εκλογές της 8ης Απριλίου 1990! Ποιος να το ακούσει και να μην κρυφτεί από ντροπή από όλους όσοι κινούνται στον χώρο της Δεξιάς! Οσο για τις «ψιλοαποστασίες» που προαναφέραμε, πάλι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή είχαμε κατά νου - αυτή τη φορά σε σχέση με την πρώτη θητεία του στο προεδρικό αξίωμα!

Το 1980 βγήκε Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία με 183 ψήφους, έχοντας αποσπάσει την υποστήριξη τόσο βουλευτών της πρώην ΕΔΗΚ όσο και της χουντικής Εθνικής Παράταξης, με αποτέλεσμα και τα δύο αυτά κόμματα να διαλυθούν ουσιαστικά μετά την υποστήριξή τους προς την αναρρίχηση του Κ. Καραμανλή στο προεδρικό αξίωμα!

Οταν κάποιος έχει τέτοιο κομματικό παρελθόν στη δράση της παράταξής του, το ελάχιστο που πρέπει να κάνει είναι να μην υψώνει τους τόνους σε σχέση με την τωρινή προεδρική εκλογή. Οφείλει να τηρήσει αυτό που λέγαμε παλαιότερα «αιδήμονα σιωπή»! Οταν το κόμμα του, η ΠΟΛΑΝ, χρησιμοποιήθηκε ως «τσόντα» του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το 1995, ο Αντώνης Σαμαράς ο ίδιος ανέλαβε το καθήκον να προτείνει τον Κωστή Στεφανόπουλο που δεν είχε κατορθώσει να εκλεγεί ούτε καν... βουλευτής (!) με τη ΔΗΑΝΑ. Με τον ελάχιστο αριθμό των 181 βουλευτικών ψήφων εξελέγη ο Κωστής Στεφανόπουλος. Καθαρόαιμος δεξιός και μάλιστα... βασιλικός (!), ο Κ. Στεφανόπουλος όχι απλώς τίμησε το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά συνένωσε και τα δύο μεγάλα συστημικά κόμματα με τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του. 

Δικαίως λοιπόν υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος για τη δεύτερη θητεία του το 2000 εξελέγη πραγματικά με ευρύτατη συναίνεση.
Τον υποστήριξαν τόσο το ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσε όσο και η ΝΔ που είχε πλέον περάσει υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή και έτσι έλαβε τον πρωτοφανή αριθμό των... 269 ψήφων βουλευτών! Τις άξιζε! Εχοντας αυτήν την εμπειρία ο Κώστας Καραμανλής και όντας πρωθυπουργός το 2005, έκανε το ίδιο πράγμα από την αντίστροφη πλευρά: πρότεινε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας το παλαιό στέλεχος του ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, τον Κάρολο Παπούλια. Στην εκλογή του, βοηθούντος και του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών του 2004 που είχε υπερενισχύσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο Κάρολος Παπούλιας σάρωσε όλα τα ρεκόρ, καθώς υπέρ της εκλογής του ως Προέδρου ψήφισαν... 279 βουλευτές!!! Τόσους είχαν μαζί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το 2010 επανεξελέγη με 266 ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Ο Κωστής Στεφανόπουλος στη δεύτερη θητεία του και ο Κάρολος Παπούλιας και στην πρώτη και στη δεύτερη είναι οι μοναδικοί Πρόεδροι της Δημοκρατίας που εξελέγησαν όντως συναινετικά. Αλλη περίπτωση δεν υπάρχει μέχρι τώρα!

*Δημοσιεύθηκε στο "Εθνος, 18/12/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :