Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Η κυβερνητική κατάρρευση «αιφνίδιος θάνατος» για το ΠΑΣΟΚ

Του Δημήτρη Κυρίτση

Για ποια συνοχή μιλάνε αυτοί που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στο 3%; Αυτό έγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο παπανδρεϊκός βουλευτής Θάνος Μωραΐτης, τονίζοντας ότι «η παράταξη είναι ένα βήμα πριν από το γκρεμό και δυστυχώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τα διάφορα εξαπτέρυγα επιλέγουν το διχασμό».


Ο βουλευτής καταγγέλει τον υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο –χωρίς να τον κατονομάσει– για όσα ανέφερε για τον Γιώργο Παπανδρέου. «Με εκτός τόπου και χρόνου, τοποθετήσεις, επιλέγουν να κλείσουν τα μάτια μπροστά στον άμεσο κίνδυνο εξαΰλωσης του ΠΑΣΟΚ και μιλούν για συνοχή» συμπληρώνει.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, μετά τις δηλώσεις Βενιζέλου περί «παράτασης του Μνημονίου», κάλεσε ουσιαστικά τους βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, έγραψε: «Ποια χώρα, ποια δημοκρατία και ποιο κοινοβούλιο που θέλει να αυτοπροστατευτεί από την επέλαση του λαϊκισμού δεν θα άλλαζε τώρα έναν, πλέον τεκμηριωμένα, αποτυχημένο πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο;» Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ κλιμακώνεται μετά την ομολογία του Γκίκα Χαρδούβελη, σε συνομιλία που είχε με βουλευτές στο Κοινοβούλιο, ότι οι δανειστές δεν… ενδιαφέρονται για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, κάτι που δείχνει ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε ένα ντόμινο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ακόμα και ο Β. Βενιζέλος έβαλε στο τραπέζι την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και κατ’ επέκταση το ενδεχόμενο να πάμε σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015. Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στις εσωκομματικές εξελίξεις, αφού μια σειρά πράσινων στελεχών έχουν δεσμευτεί να τοποθετηθούν δημοσίως μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ο Βενιζέλος άλλωστε έχει επιδιώξει μια συμβιωτική σχέση με την κυβέρνηση Σαμαρά και αρκετοί πιστεύουν πως η κατάρρευσή της θα σηματοδοτήσει τη δύση και του πράσινου ήλιου.

Ακόμα και ο νεαρός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, που προωθήθηκε σε αυτή τη θέση από τον Β. Βενιζέλο, εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος με τα τελευταία γεγονότα και τη συγκυρία μέσα στην οποία εκτυλίσσονται και ζητά «να δουν όλοι την πραγματικότητα».

Η πραγματικότητα που δεν τολμούν να ομολογήσουν ανοιχτά τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ζει τη θανάσιμη αγωνία του. Οι βενιζελικοί μιλάνε για «Καστελόριζα» και «αυτούς που μας έβαλαν στα Μνημόνια», οι παπανδρεϊκοί για «δεκανίκια της Δεξιάς» και «τρωκτικά της εξουσίας». Το πρόβλημα είναι ότι και οι μεν και οι δε βρίσκονται πέρα από κάθε ελπίδα λύτρωσης, σύμφωνα και με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να εξετάζει αν η Θεοδώρα Τζάκρη έχει απογαλακτιστεί από το Μνημόνιο, αλλά τονίζει ότι πλέον είναι πολύ αργά να εξιλεωθούν όσοι δεν έχουν ακόμα πηδήξει από τον πράσινο Τιτανικό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πάντως δείχνει έτοιμος να πάρει πάλι τα ηνία, καθώς έχει ενεργοποιήσει ξανά οργανωτικά τον προσωπικό του μηχανισμό. Το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού οργάνωσε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη συνάντηση νέων «υποστηρικτών» του στην πόλη προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ που σήμερα δηλώνουν «πολιτικά άστεγοι» με στόχο τη δημιουργία ενός πανελλαδικού «πολιτικού προοδευτικού δικτύου». Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με σλόγκαν την αυτοοργάνωση μέσω «κοινωνικών δικτύων», δηλαδή εφαρμογής της φάρσας περί «συμμετοχικής δημοκρατίας» που υποτίθεται ότι πρέσβευε ο Παπανδρέου.

Για το ΠΑΣΟΚ, οι νέοι παπανδρεϊκοί είπαν ότι τους γεμίζει πίκρα και οργή και το χαρακτήρισαν «μικρό και πειθήνιο παρακολούθημα» της πιο σκληρής Δεξιάς, ενώ απαξίωσαν πλήρως το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν τα «παιδιά του Γιωργάκη» είναι ότι, αν αυτούς τους γεμίζει το ΠΑΣΟΚ με οργή μία φορά, η κοινωνία, που υπέστη τις οδυνηρές συνέπειες της αντιλαϊκής πολτικής Παπανδρέου και Βενιζέλου, βράζει από οργή εναντίον και των δυο τους!

Μέσα στο χαμό σχεδόν κανείς δεν πήρε χαμπάρι ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε έμβλημα και το νέο λογότυπο αναγράφει ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Το τραγικό είναι ότι σε αφίσα που εξέδωσε ο Βενιζέλος αναφέρονται καθαροί στόχοι η «συμφωνία για σχέδιο εξόδου με Μνημόνιο και τρόικα», η εκλογή προέδου της δημοκρατίας τον Φεβρουάριο και η συγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Ήδη ο πρώτος στόχος έχει αρχίσει να θολώνει μετά την «παράταση για τεχνικούς λόγους». Δύσκολα πάντως θα πετύχει την παράταση της δικής του αρχηγίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ετοιμάζεται για περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τη νέα σημαία, νέες επιτροπές αλλά δυστυχώς γι’ αυτόν το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει μόνο με παράγοντες και δεν έχει πια ούτε μέλη ούτε οπαδούς.

Πηγή:ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια :