Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

Απόφαση έκπληξη: Αναστολή της απεργίας αποφάσισαν οι Χαλυβουργοί !!!

Ως βόμβα ακούσθηκε η είδηση ότι οι εργάτες της Χαλυβουργίας αποφάσισαν αιφνιδιαστικά στη Γενική Συνέλευσή τους, κατόπιν εισήγησης της Διοίκησης του Σωματείου τους, να αναστείλουν, μετά από εννιά ολόκληρους μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων, την απεργία τους!!!
Όπως έγινε γνωστό, από τους 150 παρόντες, 107 τάχθηκαν υπέρ της αναστολής14 κατά και 29 δεν ψήφισαν.

Στη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Εργασίας, Ι. Βρούτση, το σωματείο των εργαζομένων στην εταιρεία κατέθεσε τα αιτήματά του για απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από τις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Ελλάδος και την επαναπρόσληψη απολυμένων και ανέμενε σήμερα την απάντηση του υπουργού.
«Ζητήσαμε την άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από την Ελληνική Χαλυβουργία, που αστυνομοκρατείται από την περασμένη Παρασκευή», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου, Γ. Σιφωνιός, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο εργοστάσιο για το σωματείο και τα μέλη του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εργοδοσία του Μάνεση δεν έκανε δεκτό το αίτημα για επαναπρόσληψη των απολυθέντων εργαζομένων, ζήτησε να σταματήσει άμεσα η απεργία και υπογράμμισε ότι οι εργασίες και η απασχόληση στη Χαλυβουργία είναι συνάρτηση της επανεκκίνησης των έργων για τους αυτοκινητοδρόμους!
Συνδικαλιστικοί κύκλοι έκριναν ως πρώτου μεγέθους έκπληξη την αναστολή της απεργίας των Χαλυβουργών, η οποία είχε τη συναίνεση (και) των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ και διατύπωναν πολλά ερωτήματα και απορίες για την εξέλιξη.
Στο μεταξύ πολιτικοί παρατηρητές από το χώρο της Αριστεράς εξέφραζαν την απορία τους γιατί δεν έγινε για άλλη μια φορά δεκτή πρόταση, για συντονισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, προκειμένου να αναληφθούν από κοινού πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και θετική έκβαση του αγώνα τωνΧαλυβουργών.
Τέλος, οι ίδιο κύκλοι, τόνιζαν ότι για άλλη μια φορά παρουσιάσθηκε, χωρίς περιτυλίγματα, το άγριο καιαποκρουστικό ταξικό πρόσωπο της συγκυβέρνησης Α. Σαμαρά- Ε. Βενιζέλου-Φ. Κουβέλη, το οποίο προσλαμβάνει πρωτοφανείς αυταρχικές και επιθετικές διαστάσεις σε βάρος των εργαζομένων.
Τόσο οι εξελίξεις στην ΑΤΕ, το νέο πακέτο-σοκ των 15 δις όσο και η άγρια αστυνομική επιχείρησηεναντίον των απεργών Χαλυβουργών, καταδεικνύουν ότι μάλλον ο τόπος βρίσκεται ενώπιον της πλέονπαραδομένης , αυταρχικήςταξικής και επικίνδυνης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης!
Το γεγονός αυτό θέτει όλους τους δημοκράτες πολίτες αυτής της χώρας και ιδιαίτερα τις δυνάμεις της Αριστεράς προ πελώριων ευθυνών για ένα μεγάλο, ισχυρό, ενωτικό και αποτελεσματικό αριστερό-προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο!
Πηγή:iskra

2 σχόλια :

Ένωση Οπαδών της ΣΥΡΙΖΑ είπε...

Είμαστε οι τελευταίοι που θα κατακρίνουμε τους εργαζόμενους  στην χαλυβουργία για αυτή την απόφασή τους. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη των αποφάσεων τους.

Όμως, δεν μπορούμε να έχουμε την ίδια στάση απέναντι σε αυτούς που είχαν εντάξει τον αγώνα τους στις δικές τους μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στα δικά του μικροκομματικά παιχνίδια. Μερικοί άσπονδοι υποστηρικτές των απεργών μέχρι χθες εμφανίζονται σήμερα έκπληκτοι για την αυτή την απόφαση και προσπαθούν να την χρεώσουν στο ΚΚΕ.  Ένα μικρό παράδειγμα, η iskra η οποία έχει για προμετωπίδα της την ενότητα της Αριστεράς με το ΚΚΕ ...μπροστά, εκφράζει εύσχημα αυτή την "έκπληξη" στο κείμενό της ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ!!! μέσα μάλιστα και από τις bold υπογραμμίσεις:

Συνδικαλιστικοί κύκλοι έκριναν ως πρώτου μεγέθους έκπληξη την αναστολή της απεργίας των Χαλυβουργών, η οποία είχε τη συναίνεση (και) των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ και διατύπωναν πολλά ερωτήματα και απορίες για την εξέλιξη.

Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε,  πάνω στον αγώνα των απεργών της χαλυβουργικής κάποιοι είχαν επενδύσει με ιδιαίτερο βάρος τα δικά τους σχέδια και όνειρα για τις ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες με το ΚΚΕ. Σήμερα ακριβώς επειδή θεωρούν ότι αυτά τα σχέδια αναστέλλονται ή ακυρώνονται από τις εξελίξεις της απεργίας, αγανακτούν και εκπλήσσονται απέναντι στην στάση του ΚΚΕ να συναινέσει στην λήξη της. Γιαυτό και εξοργίζονται με την στάση του και την θεωρούν "προδοτική".

Όμως το ΚΚΕ βρίσκεται πιο μπροστά απ' αυτούς και πιο κοντά στους απεργούς και στα προβλήματά τους. Και στο ξεκίνημα αυτού του αγών, και στην λήξη του.  Από μια νίκη ή την ήττα μιας απεργίας δεν κρίνεται ούτε το μέλλον της επανάστασης, ούτε η ανατροπή του καπιταλισμού, όπως φαντασιώνονται μερικοί ανεγκέφαλοι. Έχει σημασία οι ήττες να μην γίνονται με όρους ολοκληρωτικής καταστροφής και διάλυσης για το εργατικό κίνημα. 

Το στοίχημα για την Αριστερά είναι αν μπορεί να ενισχύει την ενότητα του μαζικού κινήματος όχι μόνον μέσα από τις νίκες αλλά και από τις ήττες του. Αυτό προϋποθέτει όμως ότι σέβεται την αυτονομία του και δεν ενδιαφέρεται μόνον να το χειραγωγήσει σύμφωνα με τα δικά της πολιτικά σχέδια..

Ανώνυμος είπε...

Προς τη η έκπληξη της ισκρα? Όταν στο εργατικό κέντρο βόλου ο συριζα καταψήφιζε την απεργία για τους χαλυβουργους… και τι είναι αυτά τα αόριστα περί συνδικαλιστικούς κύκλους και πολιτικούς παρατηρητές της αριστεράς! Παιδιά, δεν γίνεται έτσι ο διάλογος και η κοινή δράση της αριστεράς.