Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΕΗΛΑΣΙΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ


ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΕΗΛΑΣΙΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΑ 2,3 ΔΙΣ ΕΤΗΣΙΩΣ !
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ   Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΑΝΟΔΙΚΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 20 ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΗ

ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ Ν/Σ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΝΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη φορολόγηση των ακινήτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που επεξεργάζεται, μαζί με τους επικεφαλής της τρόικας, τη θεσμοθέτηση νέου φόρου, με στόχο να εισπράττει τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα λοιπόν με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, επίκειται με νομοσχέδιο η εφαρμογή του σχεδίου ενοποίησης της φορολογίας των ακινήτων, με τη συγχώνευση τακτικών και έκτακτων φόρων και τελών που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα, ενώ η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τον Ιούνιο και η οποία θα αυξήσει περαιτέρω τη φορολογική επιβάρυνση των κατόχων ακινήτων.


 Παράλληλα, εξετάζεται η αύξηση του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής (ΕΚΚΟ) ταυτόχρονα με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.
Ειδικότερα:

Με παρέμβαση στη διαβούλευση για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, η τρόικα θέτει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για το σχέδιο ενοποίησης των φόρων κατοχής στα ακίνητα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η τρόικα δεν επιτρέπει απώλεια εσόδων και ότι μόνο από το ειδικό τέλος που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ τα έσοδα φθάνουν το 1,7 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ως εκ τούτου συμφωνήθηκε είτε ο νέος φόρος να διαρθρωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα έσοδα που θα αποφέρει να ισούνται τουλάχιστον με το άθροισμα των εσόδων από τον ΦΑΠ και το ειδικό τέλος, δηλαδή να υπερβαίνουν τα 2,3 δισ. ευρώ τον χρόνο είτε τα έσοδα που θα χαθούν από την κατάργηση του ειδικού τέλους να διασφαλιστούν από άλλα φορολογικά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Σε κάθε περίπτωση, τυχόν ενοποίηση του ΦΑΠ και του ειδικού τέλους σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων θα σημάνει τον περιορισμό ή την κατάργηση του αφορολογήτου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ καθώς και την επιβολή φόρου κατοχής και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων και σήμερα απαλλάσσονται από τον φόρο.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΘΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ:

- Το νέο «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ ή «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών», το οποίο επιβάλλεται σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, χωρίς αφορολόγητο όριο με συντελεστές που κλιμακώνονται ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Για το 2011 πληρώθηκε σε δύο δόσεις, για το 2012 θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ για το 2013 ίσως καταργηθεί ως αυτούσιο τέλος και να ενταχθεί στο ενιαίο τέλος. Το τέλος μέσω ΔΕΗ αποδίδει περίπου 1,7 δισ. ευρώ το χρόνο.

- Το Φόρο Ακίνητη Περιουσίας (ΦΑΠ) που επιβαρύνει όσους φορολογούμενους κατέχουν κατοικίες και λοιπά κτίσματα, καθώς και οικόπεδα σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ, αποδίδει περίπου 600 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι δύο φόροι θα ενοποιηθούν σε έναν ενιαίο, για τους οποίους θα εκδίδεται ένα εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά τα έσοδα θα είναι στο ίδιο επίπεδο, με εκείνα που εισπράττονται σήμερα από ΕΕΤΗΔΕ και ΦΑΠ, ενώ στόχος είναι η ενοποίηση των δύο φόρων να γίνει από το 2013.

Ομως, ταυτόχρονα προβλέπεται ότι ο νέος «ενιαίος» φόρος θα επιβάλλεται όχι μόνο στα ηλεκτροδοτούμενα και στα εντός σχεδίου ακίνητα, αλλά θα επεκταθεί η εφαρμογή του και στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, τα οποία σήμερα δεν φορολογούνται. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, αν θα τεθεί αφορολόγητο όριο από το νέο φόρο. Η επιβάρυνση θα αυξηθεί περαιτέρω με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τον Ιούνιο, καθώς, όπως αναφέρει το μνημόνιο, «μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς». Εφόσον τελικά αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές, θα παρασύρουν ανοδικά περισσότερους από 20 φόρους και τέλη.

«ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ» ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκεται και πρόταση για την αύξηση του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής (ΕΚΚΟ) στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς και η επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές), καθώς και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας. Στόχος του μέτρου αυτού είναι να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στο κύκλωμα της οικοδομής, καθώς οι ιδιοκτήτες προκειμένου να συνδεθούν με τη ΔΕΗ θα υποχρεωθούν να προσκομίζουν πολύ περισσότερα και πολύ μεγαλύτερης αξίας φορολογικά στοιχεία για να καλύψουν τα σημαντικά υψηλότερα ποσά του ΕΚΚΟ που θα προκύπτουν. Το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει παράλληλα με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να προσεγγίσουν τα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς. Σύμφωνα με το μνημόνιο, το μέτρο αυτό προβλέπεται να επιβληθεί από τον Ιούνιο. Τυχόν εφαρμογή του θα εκτοξεύσει στα ύψη όλους τους φόρους που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥ 20% ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ

Το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ πιέζει και για την επιβολή αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από ακίνητα. Τυχόν εφαρμογή του μέτρου αυτού θα προκαλέσει αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 16.000 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και πάσης φύσεως μισθώματα.
Πηγή:Ισκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια :