Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Μεγάλες κινητοποιήσεις από τα συνδικάτα στην Ισπανία για τα εργασιακά.

Ηχηρό ισπανικό «όχι» στην πολιτική Ραχόι 
Αναδημοσίευση από tvxs.gr 
Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε 60 πόλεις της Ισπανίας. Πρόκειται για τις πρώτες συγκεντρώσεις μετά την κήρυξη απεργίας για τις 29 Μαρτίου και προστίθενται στις αυξανόμενες κινητοποιήσεις εναντίον των κυβερνητικών πολιτικών της συντηρητικής κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Μαριάνο Ραχόι.



Η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση -23%, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι φέτος θα ξεπεράσει το 24,3%. Η Ισπανία μετρά σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των ανέργων στην ευρωζώνη. Για τους νέους κάτω των 25, η ανεργία ανέρχεται στο 49%. 
Η κυβέρνηση Ραχόι, εκτός από την μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, ανακοίνωσε περιστολή δαπανών 8,9 δισ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνεται το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα και υψηλότεροι φόροι εισοδήματος, στις καταθέσεις και στις ιδιοκτησίες.
Ο Ραχόι έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το όριο της ΕΕ, το 3% του ΑΕΠ, ως το 2013, ενώ προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι η Ισπανία δεν θα χρειαστεί μια δανειακή σύμβαση ανάλογη εκείνων της Ελλάδα, της Ιρλανδία και της Πορτογαλία. Ο φετινός στόχος για το έλλειμμα ανέρχεται στο 5,8% του ΑΕΠ.
Τα συνδικάτα ανέφεραν ότι διαδηλώσεις έγιναν σε 60 πόλεις -ανάμεσά τους στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια και τη Σεβίλλη. Εκτίμησαν ότι 500.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην κινητοποίηση στην Μαδρίτη και 450.000 στη Βαρκελώνη. Η αστυνομία ανέφερε ότι 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, 17.000 στη Βαρκελώνη, 15.000 στη Σεβίλλη, 15.000 στη Μάλαγα, 9.000 στη Γρενάδα και από 5.000 στη Βαλένθια, στην Αλμερία και στην Καντίθ.
Τα τρία τέταρτα των Ισπανών δεν πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Ωστόσο, το 67% θεωρεί -κατά την ίδια δημοσκόπηση- ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν θα βοηθήσουν.

Τα συνδικάτα προειδοποιούν ότι εάν δεν αποσυρθεί η μεταρρύθμιση θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε περισσότερη ανεργία. «Άχρηστη, αναποτελεσματική και άδικη» έγραφε ένα πανό.
 Πηγή: http://tvxs.gr 12 Μαρτίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια :