Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Αφού έκανε ...ΥΕΝΕΔ την ΕΡΤ ο Σαμαράς, τώρα την κλείνει!

Του Γιώργου Δελαστικ*
Ριζική τομή στην πολιτική σύνθεση του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στην κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία θα επιφέρει η απόφαση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και των λοιπών μνημονιακών δυνάμεων να κλείσουν χθες την ΕΡΤ. 

Πρώτα απ' όλα με την απόλυση των 2.656 ατόμων που εργάζονται σε όλους τους τομείς της ραδιοτηλεόρασης, η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη πιάνει τον στόχο των 2.000 απολύσεων για τον Ιούνιο που έχει απαιτήσει η τρόικα. Επί της ουσίας, όμως, αυτό είναι το λιγότερο. Το ουσιώδες είναι ότι όταν ο Σαμαράς ξανανοίξει την κρατική τηλεόραση, εκεί γύρω στον Σεπτέμβριο, θα έχει επιβάλει ένα καθεστώς απόλυτης «μνημονιακής χούντας»!

Είναι εξόφθαλμο, δηλαδή, ότι η ΝΔ και οι πολιτικοί συνεργάτες της θα προσλάβουν μόνο δημοσιογράφους που θα δεχθούν εκ προοιμίου να λειτουργούν ως φερέφωνα και τυφλά όργανα της κυβέρνησης αυτής. Το ομολόγησε, άλλωστε, εμμέσως εν τη ρύμη του λόγου του κατά την εκφώνηση του έκτακτου ανακοινωθέντος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν είπε ότι η νέα κρατική ραδιοτηλεόραση θα βρίσκεται στην υπηρεσία της «ανάπτυξης»! Παλιά, δεκαετίες πριν, στα χρόνια της αμερικανόδουλης μετεμφυλιακής Δεξιάς, η «εθνικοφροσύνη» ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να δουλέψει κανείς στο κρατικό ραδιόφωνο.

Στα χρόνια της σαμαρικής Δεξιάς η «ανάπτυξη» είναι ο αναγκαίος όρος πρόσληψης κάποιου στον ραδιοτηλεοπτικό μηχανισμό προπαγάνδας του μνημονιακού καθεστώτος. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η χρησιμοποίηση μιας πράξης νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ συνιστά ωμή παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας, δεδομένου ότι κανένα έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός δεν έλαβε χώρα. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε για να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και τη ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη, που δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν με την απόφαση αυτή, αλλά φυσικά δεν απηύθυναν σχετικό τελεσίγραφο στον Σαμαρά ότι πρέπει να ανακαλέσει το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ούτως ή άλλως δεν συγκαταλεγόμαστε μεταξύ εκείνων που περιμένουν από την κυβέρνηση αυτή να μην προβαίνει σε αλλεπάλληλες συνταγματικές εκτροπές μερικού χαρακτήρα σε διάφορα θέματα. Ομολογούμε όμως ότι ανατριχιάσαμε μόλις είδαμε στίφη ανδρών των ΜΑΤ να περικυκλώνουν ένα ένα τα κτίριά της, με στόχο ενδεχομένως να τα καταλάβουν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Τώρα βέβαια πίσω από τα ΜΑΤ δεν στέκονταν τανκς, όπως την αυγή της 21ης Απριλίου 1967, όταν οι πραξικοπηματίες είχαν καταλάβει το ραδιομέγαρο. Υπάρχει όμως μια λογικοφανής απορία.

Γιατί ο Σαμαράς κλείνει την ΕΡΤ, αφού ειδικά τους τελευταίους μήνες έχει ήδη μετατρέψει την κρατική τηλεόραση σε... «μνημονιακή ΥΕΝΕΔ», σε σύγχρονη εκδοχή δηλαδή του στρατιωτικού καναλιού της εποχής της δικτατορίας; Επιπροσθέτως, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν διορίσει όλους ανεξαιρέτως τους δημοσιογράφους, τεχνικούς, μουσικούς και πάσης φύσεως υπαλλήλους της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου; Γιατί τότε «σκοτώνουν» τους ανθρώπους που τα ίδια τα δύο κόμματα εξουσίας διόρισαν στο παρελθόν; Η απάντηση είναι απλή. Με τις αλλαγές ηγεσίας που έχουν λάβει χώρα και στα δύο κόμματα εξουσίας και το μίσος πλέον που τρέφουν οι σημερινοί ηγέτες προς τους προκατόχους τους, το ότι ένας δημοσιογράφος είναι ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ δεν λέει τίποτα στον Σαμαρά και στον Βενιζέλο.

Είναι δυνατόν π.χ. ο Σαμαράς να θεωρεί ομοϊδεάτες του δεξιούς δημοσιογράφους που διόρισε ο Κώστας Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη ή ο Μητσοτάκης; Ο Σαμαράς μισεί βαθύτατα και θεωρεί εχθρούς του ακόμη και τους δεξιούς δημοσιογράφους που ήταν μαζί του όταν αυτός υποκρινόταν τον αντιμνημονιακό! Απολύοντας όλους τους δεξιούς δημοσιογράφους, θα επαναπροσλάβει μόνο τους ελάχιστους ή πολλούς από αυτούς που θα του είναι τυφλά υπάκουοι σήμερα, που θα είναι διαπρύσιοι κήρυκες των αρετών του κατοχικού καθεστώτος! Τα ίδια ισχύουν και με τον Βενιζέλο. Είναι δυνατόν να θεωρήσει δικούς του τους ΠΑΣΟΚους δημοσιογράφους του Γιώργου Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Ρέππα, του Πρωτόπαπα και λοιπών;

Ούτε κατά διάνοια! Το θλιβερό είναι ότι η ΕΡΤ θα μπει σε φάση απερίγραπτης πολιτικής δίνης, αν περάσει το σχέδιο Σαμαρά και διορίσει τους δικούς του. Είναι βέβαιο ότι εκατοντάδες από αυτούς θα απολυθούν μόλις αλλάξει η κυβέρνηση ως «μίσθαρνα όργανα του προηγούμενου μνημονιακού καθεστώτος» και οι εκκαθαρίσεις θα διαδέχονται η μία την άλλη.

*Δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :