Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Νέες μαζικές διαδηλώσεις σε Κων/πολη, Αγκυρα και Σμύρνη

Του Σεϊτ Αλντογκάν
Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις καθώς οι προσχηματικοί ελιγμοί της κυβέρνησης δεν εξαπατούν τις μάζες που τόσες μέρες τώρα βρίσκονται στους δρόμους. 
(Ο δήμαρχος της πόλης Καντίρ Τοπάς επιβεβαίωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα χτιστεί εμπορικό κέντρο αλλά μία γκαλερί τέχνης. Επίσης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μουαμέρ Γκιουλέρ είπε στους δημοσιογράφους ότι γίνονται έρευνες για τους αστυνομικούς που χρησιμοποίησαν βία ενάντια στους αθώους πολίτες). Φυσικά αυτές οι ανούσιες κυβερνητικές υποσχέσεις δεν έπεισαν τους διαδηλωτές, αλλά ούτε και οι απειλές Ερντογκάν βρήκαν αποδέκτες και έτσι η συντονιστική επιτροπή του Ταξίμ ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις εφόσον δεν ικανοποιείται καμία ουσιαστική απαίτησή τους.

Βασικό χαρτί της κυβέρνησης για να ανακόψει την δυναμική των κινητοποιήσεων η εκστρατεία που ξεκίνησε με αποδέκτες το εσωτερικό της χώρας αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη και κάνει λόγο περί τρομοκρατικών οργανώσεων και «προβοκατόρων» (αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι και ξένοι πράκτορες) που υποκινούν επεισόδια.

Σήμερα την ώρα που το κυβερνών κόμμα πραγματοποιούσε τη συνέλευση του Κεντρικού Συμβουλίου του κόμματος ο κόσμος κατευθυνόταν προς την πλατεία Ταξίμ. Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν κόσμος και είναι σε εξέλιξη η διαδήλωση όπου αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι αργά. Στην πλατεία δεν υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις.

Ίδιες μαζικές διαδηλώσεις έγιναν και στη Σμύρνη και Άγκυρα. Και σ’ αυτές τις πόλεις οι αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούν από μακριά τη διαδήλωση χωρίς να επεμβαίνουν.

Το σωματείο Υγείας της Κων/πολης ανακοίνωσε σήμερα ότι πάνω από 1.000 άτομα πήγαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της υπερβολικής χρήσης δακρυγόνων.

Χτες τη νύχτα σε συνοικία της Κων/πολης, συγκεκριμένα στην περιοχή Σουλτάν Γκαζί έγιναν συγκρούσεις με την αστυνομία όπου ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε βαριά.

Στην πόλη Άδανα συνελήφθησαν 7 άτομα λόγω των μηνυμάτων στο διαδίκτυο ενώ άλλοι 5 αναζητούνται απ’ την αστυνομία.

Εδώ και δύο μέρες υπάρχουν σενάρια ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης το διέψευσε λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2015.

Αύριο στις 2 η ώρα θα πραγματοποιηθούν σχεδόν σε όλες τις πόλεις, ιδιαίτερα σε Κων/πολη, Άγκυρα, Σμύρνη μαζικές διαδηλώσεις οι οποίες αναμένονται να ξεπεράσουν σε όγκο κάθε προηγούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :