Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Στα χέρια του Άδωνι Γεωργιάδη η υπό κατάρρευση Υγεία

Στα χέρια του Άδωνι Γεωργιάδη πέρασε το βράδυ της Δευτέρας το «καυτό» υπουργείο Υγείας. Ο νέος υπουργός καλείται να διαχειριστεί και μάλιστα άμεσα μια σειρά από «αγκάθια» όπως η«μαύρη τρύπα» ύψους 1,2 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, που απειλεί να βγάλει την κυβέρνηση εκτός προγράμματος, και ένα δημόσιο σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πάντως, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας, μιλώντας στο tvxs.gr, δεν συμμερίζεται την εμπιστοσύνη Σαμαρά στην ικανότητα της νέας ηγεσίας του υπουργείου να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα αυτά προβλήματα. Για τον ίδιο, μάλιστα, η επιλογή αυτή έχει ως στόχο τη διάλυση του χώρου της Υγείας.


Τα «αγκάθια»


«Βόμβα για τα δημοσιονομικά της χώρας» χαρακτήρισαν τα κλιμάκια της τρόικα το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ που άγγιξε το 1,2 δις ευρώ και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να βγάλει «έξω» τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας κατά 2,5 δις ευρώ. Μάλιστα, η τρόικα ζήτησε την περασμένη εβδομάδα τη λήψη άμεσων μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών του, δίνοντας τελεσίγραφο δυο εβδομάδων στην προηγούμενη ηγεσία.

Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ συναρτάται άμεσα με την ήδη τραγική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των υποδομών του ΕΟΠΥΥ, που αδυνατούν πλέον να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στους πολίτες οι οποίες να έχουν μια ποιότητα και μια αξιοπιστία.

Είναι γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εργαζομένων, αυτή τη στιγμή λείπουν 6.500 γιατροί από τα νοσοκομεία και 20.000 νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τα χειρουργεία, τα τμήματα επειγόντων, οι μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, τα οποία δεν έχουν να αγοράσουν ούτε τα στοιχειώδη υλικά – ακόμη και τρόφιμα σε πολλές περιπτώσεις. Και η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει από τον Αύγουστο εξαιτίας της δυσπραγίας του ΕΟΠΥΥ. Μέχρι στιγμής, ο ΕΟΠΥΥ έχει δώσει στα νοσοκομεία 30 εκατ. ευρώ από τα 720 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να έχει ήδη δώσει. Την ίδια ώρα, τα χρήματα που προορίζονται για τα νοσοκομεία από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

«Υπάρχει μια εικόνα πλήρους διάλυσης και αν από τον Αύγουστο τα νοσοκομεία αποστερηθούν και αυτούς τους ελάχιστους πόρους του ΕΟΠΥΥ, αναγκαστικά θα βάλουν από μόνα τους λουκέτο», σχολιάζει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημήτρης Βαρνάβας.
Στον νέο υπουργό Υγείας πέφτει και το βάρος της αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, αφού οι συγχωνεύσεις κλινικών, μετακινήσεις προσωπικού και οι διασυνδέσεις νοσοκομείων δεν προχώρησαν ουσιαστικά επί ηγεσίας Λυκουρέντζου.


«Επιλογή Σαμαρά να διαλύσει την Υγεία»


Πάντως οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας δεν φαίνεται να βλέπουν θετικά την τοποθέτηση Γεωργιάδη στο «τιμόνι» του υπουργείου. Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, ο νέος υπουργός «έχει πλήρη άγνοια στον χώρο της Υγείας και από την άλλη είναι ένα πρόσωπο, το οποίο δεν διστάζει να είναι όλη μέρα στα παράθυρα, να καθυβρίζει και να καθυβρίζεται. Επομένως είναι ο πλέον ακατάλληλος στο να αναλάβει να διαχειριστεί το χώρο της Υγείας». Για τον ίδιο, χρειάζεται ένας άνθρωπος με γνώση και με σύνεση και «εδώ έχουμε τα ακριβώς αντίθετα χαρακτηριστικά».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος εκτιμά πως «η τοποθέτηση του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι μια επιλογή του Σαμαρά να διαλύσει τον χώρο της Υγείας». Σκοπός του, όπως σημειώνει, είναι «να το κάνει με έναν τρόπο τελείως απροσχημάτιστο, πιθανόν να το γελοιοποιήσει κιόλας. Το θέμα είναι όμως ότι οι άνθρωποι πηγαίνουν στα νοσοκομεία έχοντας ανάγκη από υπηρεσίες υγείας και όχι από τηλεπαράθυρα και γελοιοποίηση».


Πηγή:tvxs

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Για τη καταρέουσα Ψυχική Υγεία να δούμε τι θα κάνει ο ψυχασθενής αυτός, εκείνος που τη χρειάζεται περισσότερο απ' όλους!

Διαχειριστής είπε...

Δεν με εκπλήσσει πια τίποτα σε αυτό τον τόπο παρά μόνο το πόσο άνευρα ζώα είναι οι κάτοικοί του, πράγμα που αποδεικνύεται από το ότι στέκονται αυτοί οι πολιτικοί και αυτές οι κυβερνήσεις ακόμα όρθιες και αλωνίζουν ελεύθερα.