Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΔΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

Για το ζήτημα της Ε.Ρ.Τ. και το περιεχόμενο της χθεσινής προσωρινής διαταγής του προέδρου του ΣτΕ, το νομικό τμήμα της Κ.Ε.Δ.Δ.Ε. εκτιμά ότι:

1) Με την από 17.6.2013 προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ αναστέλλεται η διακοπή της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η απενεργοποίηση των συχνοτήτων της ΕΡΤ και αφετέρου διατάσσονται οι αρμόδιοι Υπουργοί να λάβουν τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών από δημόσιο φορέα μέχρι τη σύσταση και λειτουργία του προβλεπόμενου νέου φορέα.

Η προσωρινή διαταγή ισχύει τουλάχιστον μέχρι τη λήψη απόφασης από την Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ, η οποία και θα ρυθμίσει προσωρινά την υπόθεση τουλάχιστον μέχρι τις 27.9.2013, που η Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητήσει την αίτηση ακύρωσης του συνόλου της Υπουργικής Απόφασης.

Η προσωρινή διαταγή είναι άμεσα εκτελεστή, υποχρεώνει κάθε διοικητικό – και κυβερνητικό – όργανο να συμμορφωθεί και να την εφαρμόσει και τυχόν παραβίασή της συνεπάγεται ποινικές ευθύνες (Π.Κ. 232Α, 259 : απείθεια, παράβαση καθήκοντος κλπ), που θα μπορούσαν να κινήσουν και την αυτόφωρη διαδικασία εναντίον των παραβατών, εάν δεν το απαγόρευε ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών.

2) Ανεξάρτητα από τον μερικό της χαρακτήρα, πράγμα που συνηθίζεται στις προσωρινές διαταγές, που από τη φύση τους ρυθμίζουν μόνο τα κατεπείγοντα, η απόφαση αυτή αποτελεί μία μεγάλη και ανέλπιστα σύντομη πρώτη νίκη των εργαζομένων και του κινήματος αποτροπής της διάλυσης της Ε.Ρ.Τ. και το πρώτο ισχυρό δικαστικό ράπισμα της κυβέρνησης. Γιατί η Ε.Ρ.Τ. μόλις μία βδομάδα από το πραξικοπηματικό κλείσιμό της μπορεί να ξαναλειτουργήσει.

Αν μάλιστα συνεκτιμηθεί ότι η απόφαση προέρχεται από ένα δικαστήριο, που υπήρξε ο βασικός δικαστικός στυλοβάτης των μνημονιακών κυβερνήσεων κρίνοντας συνταγματικά μνημόνια και χαράτσια και αρνούμενο – κρίνοντας εαυτό δήθεν αναρμόδιο – να ελέγχει τη συνταγματικότητα των Π.Ν.Π., εξασφαλίζοντας έτσι την ασυλία τους να νομοθετούν παρακάμπτοντας τη Βουλή, η ήττα της κυβέρνησης αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η εξ αρχής προσπάθεια υπονόμευσης – αντί συμμόρφωσης – μέσω ερμηνειών της προσωρινής διαταγής και η θριαμβολογία ότι εγκρίθηκε η διάλυση της Ε.Ρ.Τ., στην οποία η προσωρινή διαταγή δεν υπεισήλθε.

3) Η προσωρινή διαταγή επιβάλλει την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Είναι προφανές ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ. Σε αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο :

α) Ούτε η νομική διάλυση της «Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.», την οποία η προσωρινή διαταγή δεν έκρινε κατεπείγον να θίξει, καθώς κάθε νομικό πρόσωπο που λύεται υφίσταται μέχρι πέρατος της εκκαθάρισής του. Εξ άλλου, η Υπουργική Απόφαση ρητά ορίζει ως διάδοχο της Ε.Ρ.Τ. το Ελληνικό Δημόσιο και έτσι νομικό κενό δεν υφίσταται.

β) Ούτε η λύση εργασίας του προσωπικού της Ε.Ρ.Τ. προβλέπει η Υ.Α., που επίσης δεν έθιξε – λόγω αναρμοδιότητας του ΣτΕ – η προσωρινή διαταγή είναι ενεργή. Είναι άκυρη : Διότι ούτε έγγραφες καταγγελίες έχουν επιδοθεί στους εργαζόμενους, ούτε η νόμιμη αποζημίωση τους έχει καταβληθεί ( άρθρο 5 ν. 3198/1955).

Συνέπεια αυτού είναι ότι οι εργασιακές σχέσεις δεν έχουν λυθεί, το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει μέχρι σήμερα την καταβολή αποδοχών υπερημερίας σε όλους τους εργαζόμενους της Ε.Ρ.Τ. σαν να δούλευαν κανονικά, τυχόν ομαδικές απολύσεις που θα επιχειρηθούν θα είναι άκυρες διότι αντίκειται στη σχετική νομοθεσία (ν. 1387/1983), ενώ και κάθε ατομική απόλυση εργαζομένου που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ραδιοτηλεόρασης θα ελεγχθεί από τα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια και με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής, που ευτυχώς η κυβέρνηση κάτω από την αντίδραση των εργαζομένων δεν τόλμησε να καταργήσει, θα επιδιώξει με αξιώσεις την αναστολή της.

4) Γνωρίζουμε όλοι από «τα διδάγματα της κοινής πείρας» ότι οι νόμοι δεν καταργούνται στα δικαστήρια, αλλά στο πεζοδρόμιο. Το αποτύπωμα της σφραγίδας του «πεζοδρομίου», του πρωτόγνωρου κινήματος των εργαζομένων και του λαού της Ε.Ρ.Τ. είναι εμφανές στην προσωρινή διαταγή.
Χωρίς καμία επανάπαυση και έχοντας ένα ισχυρό νομικό όπλο στα χέρια μας συνεχίζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου για υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών- ακύρωση της κατεδάφισης των εγγυήσεων του εργατικού δικαίου-αντίσταση στις αντιδημοκρατικές εκτροπές.

Πηγή:ΚΕΔΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :