Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Η ΕΡΤ «μαύρισε» ανεξίτηλα διεθνώς την εικόνα του Σαμαρά.

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Πολιτικά «αυτοκτονική» ενδέχεται να αποδειχθεί τελικά η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ για να φτιάξει μια δική του, απολύτως ελεγχόμενη από τη ΝΔ και επανδρωμένη από τυφλά όργανά του στην υπηρεσία του Μνημονίου και της γερμανικής επικυριαρχίας. 

Ο εσμός του Μεγάρου Μαξίμου νόμιζε ότι η επίδειξη πυγμής μέσω της απόλυσης εν μια νυκτί δυόμισι και πλέον χιλιάδων εργαζομένων της ΕΡΤ και η απόλυτη φίμωσή της θα ήταν εύκολη υπόθεση.


Αφενός η ΕΡΤ ήταν πλήρως απαξιωμένη πολιτικά ως προπαγανδιστική «ντουντούκα» του Σαμαρά, άρα αποκρουστική για την πλειοψηφία του λαού που μισεί τη μνημονιακή πολιτική, της οποίας θύματα είναι όλοι οι Έλληνες. Αφετέρου οι δημοσιογράφοι ως κλάδος είναι αντιπαθείς στον κόσμο ως «παπαγαλάκια» της εκάστοτε εξουσίας με το αζημίωτο φυσικά, επομένως καθόλου δεν θα θλίβονταν οι πολίτες, αν απολύονταν μαζικά εκατοντάδες δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, πίσω από τους οποίους θα κάλυπτε η κυβέρνηση και τις απολύσεις του τεχνικού και διοικητικού προσωπικού. Έτσι υπολόγιζε ο πρωθυπουργός ότι οι διαμαρτυρίες για το κλείσιμο της ΕΡΤ θα ήταν περιορισμένες στους απολυθέντες εργαζόμενους, οπότε σύντομα θα καταλάγιαζαν.

Ο Αντώνης Σαμαράς έπεσε παταγωδώς έξω στους υπολογισμούς του. Οι λαϊκές αντιδράσεις υπερέβησαν κάθε προσδοκία. Όταν πάνω από 100.000 (!) πολίτες πέρασαν από το Ραδιομέγαρο π.χ. μόνο την Πέμπτη, για να διαδηλώσουν εναντίον του κλεισίματος της ΕΡΤ, ήταν φανερό ότι το διακύβευμα δεν ήταν πλέον το κατά πόσον ο Σαμαράς θα μπορέσει να κλείσει με άνεση την κρατική ραδιοτηλεόραση, αλλά αν θα μπορέσει να τσακίσει κάθε διάθεση αντίστασης του ελληνικού λαού, ο οποίος είχε εκ νέου αφυπνισθεί, μόλις είδε το απόλυτο μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες.

Η ωμότητα του εγκλήματος του κλεισίματος της ΕΡΤ και οι αλλεπάλληλες διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων λαού στο Ραδιομέγαρο προκάλεσαν αμέσως την προσοχή των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, με ολέθρια αποτελέσματα για την εικόνα της κυβέρνησης στο εξωτερικό. Κατάμαυρο το εξώφυλλο της γαλλικής «Λιμπερασιόν» και της επίσης γαλλικής «Ουμανιτέ». «Ελλάδα - Ποιος έκλεισε την τηλεόραση;», ο τίτλος της πρώτης. «Ελλάδα - Μαύρη οθόνη στη δημοκρατία», ο τίτλος της δεύτερης. «Είναι τραγικό σύμβολο να βλέπει κανείς μαύρη οθόνη στη δημόσια τηλεόραση», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Ορελί Φιλιπετί. «Πλήττεται η δημοκρατία με το απάνθρωπο κλείσιμο της ΕΡΤ», δήλωσε ο επίσης Γάλλος υπουργός Αλέν Βινταλίς, που έχει αρμοδιότητα τις σχέσεις της κυβέρνησης με το Κοινοβούλιο.

Για τους γερμανόφρονες της κυβέρνησης Σαμαρά όμως μεγαλύτερο ήταν το πλήγμα που δέχθηκαν από τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρικ και τον επίσης Γερμανό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σοσιαλδημοκράτη και αυτόν. «Συνιστά απειλή για τη δημοκρατία στην Ελλάδα το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης;», ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης προς τους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο. «Ναι!», απάντησε χωρίς περιστροφές. Το κλείσιμο της ΕΡΤ «εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο συνάδει με το θεμελιώδες νομικό πλαίσιο της ΕΕ», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής σε επιστολή που έστειλε προς τον Αντώνη Σαμαρά.

«Δεν μπορώ να αγνοήσω τις θεσμικές και πολιτικές ανησυχίες που ανακύπτουν από αυτή την απόφαση μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής διαδικασίας», προσθέτει ο Μάρτιν Σουλτς. Ως και ο αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούζνιεκς, αισθάνθηκε την ανάγκη να καταδικάσει το κλείσιμο της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή «έστειλε ένα μήνυμα φόβου στα ΜΜΕ»!

Πανωλεθρία για το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά αποτέλεσε η κοινή διακήρυξη 50 (!) διευθυντών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων της Ευρώπης, κίνηση που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση (EBU), η οποία μάλιστα ζήτησε και παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για να ξανανοίξει η ΕΡΤ. «Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και η ανεξαρτησία τους από την κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών», αναφέρουν στη διακήρυξή τους ο γενικός διευθυντής του BBC από τη Βρετανία και οι συνάδελφοί του από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία και δεκάδες άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν γνωρίζουμε πόσο χαρούμενος αισθάνεται ο Αντώνης Σαμαράς για το γεγονός ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη πλέον θεωρείται ως απειλή για τη δημοκρατία και την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης. «Η υπόθεση της ΕΡΤ πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή ενάντια σε όλες τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες»,τονίζει χαρακτηριστικά στο κύριο άρθρο της η «Λιμπερασιόν».

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :