Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Tουρκία:Παντού αντίσταση,παντού συγκρούσεις

*Γράφει ο Σεϊτ Αλντογάν

Σχεδόν όλες τις πόλεις της Τουρκίας ξύπνησαν με εικόνες που δημιουργεί ένας λαός που παλεύει για 7 μέρες διεκδικώντας πολιτικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα.


Μέχρι τις πρωινές ώρες, ιδιαίτερα στην Κων/πολη, Άγκυρα, Σμύρνη, Κοτζάελι, Εσκισεχίρ, Κάισερι, Ντέρσιμ και πολλές άλλες μεγάλες και μικρές πόλεις γινόταν ογκώδεις διαδηλώσεις με συμμετοχή κόσμου από κάθε ηλικία. Αντρες, γυναίκες. εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, σχημάτιζαν ατέλειωτα οργισμένα ποτάμια που ήθελαν να πνίξουν την αντιλαϊκή κυβέρνηση Ερντογκάν.
Στην Άγκυρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις όλη μέρα ενώ μόλις σκοτείνιασε η αστυνομία επιτέθηκε ενάντια στους διαδηλωτές με αύρες, πυροσβεστικά και άλλα οχήματα. Κάποια στιγμή ένα περιπολικό με φόρα μπήκε στο χώρο της διαδήλωσης. Τέσσερις διαδηλωτές τραυματίστηκαν απ’ τους οποίους ο ένας σοβαρά.

Οι μεγαλύτερες συγκρούσεις έγιναν γύρω απ’ το πρωθυπουργικό μέγαρο. Η αστυνομία σ’ αυτό το σημείο άνοιξε πυρ και τραυματίστηκαν πάρα πολλοί διαδηλωτές. Μόνο σ’ αυτό το σημείο πάνω από 1000 άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε κλειστά γήπεδα απ’ την αστυνομία.

Όμως οι άγριες και δολοφονικές επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής δεν μπορούσαν να εμποδίσουν τη λαοθάλασσα που προσπαθούσε να πάει στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι για να ενωθεί με τους διαδηλωτές που βρισκόταν εκεί. Δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία και ξεκίνησαν συγκρούσεις που διήρκεσαν μέχρι της πρωινές ώρες με τους διαδηλωτές να αντιστέκονται δυναμικά, φτιάχνουν οδοφράγματα.
Μέχρι αυτή την στιγμή, αν και η κατάσταση έχει εκτονωθεί γύρω απ’ το πρωθυπουργικό μέγαρο υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις.

Στην Κων/πολη, στην πλατεία Ταξίμ υπήρχε μία σχετική ηρεμία γιατί οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποσυρθεί. Όμως γύρω απ’ την πλατεία έγιναν σποραδικές σφοδρές συγκρούσεις με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκατοντάδες τραυματίες και πάρα πολλές συλλήψεις. Ο αριθμός των συλλήψεων μόνο στην Κων/πολη είναι χιλιάδες και παρά την καταστολή οι διαδηλώσεις φαίνεται ότι θα συνεχιστούν.

Σχεδόν απ’ όλες τις συνοικίες ο κόσμος τις βραδινές ώρες χτες βγήκε έξω χτυπώντας κατσαρόλες στα χέρια και παρόλο τις επιθέσεις της αστυνομίας δεν διαλύθηκαν. Στην περιοχή Μπεϊλίκντουζού 30000 κόσμος επί ώρες έκλεισε τις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν σε όλες τις συνοικίες και οι διαδηλωτές συνεχώς φώναζαν τα συνθήματα όπως «παντού Ταξίμ, παντού αντίσταση», «θάνατος στο φασισμό λευτεριά στο λαό».

Εν τω μεταξύ μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μπροστά στα συγκροτήματα των μεγάλων ΜΜΕ. Ο κόσμος φώναξε συνθήματα ενάντια στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ όπως «πουλημένοι». Σ’ αυτές τις διαδηλώσεις οι καλλιτέχνες και οι ηθοποιοί διάβασαν μία κοινή ανακοίνωση καταδικάζοντας την φιλοκυβερνητική θέση των ΜΜΕ. Σε πάρα πολλές διαδηλώσεις ο κόσμος έδιωξε τα συνεργεία των τηλεοπτικών καναλιών εκτός απ’ το κανάλι Hayat.

Τα ΜΜΕ ήταν όλα πειθαρχημένα στην κυβερνητική θέληση, και την ώρα που σε όλη την Τουρκία γινόταν διαδηλώσεις τα κανάλια αφιέρωναν ελάχιστο χρόνο για τα γεγονότα. Απ’ όλες τις διαδηλώσεις έρχονταν συνεχώς ροή πληροφοριών στο κανάλι Hayat, το μαναδικό που έκανε απευθείας συνδέσεις.

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι μαζικές διαδηλώσεις δεκάδες αστυνομικά οχήματα κάηκαν, ενώ ένα αστυνομικό τμήμα δέχτηκε την οργή των διαδηλωτών. Κάηκαν και πολλά λεωφορεία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που κουβαλούσαν τις αστυνομικές δυνάμεις στα σημεία των διαδηλώσεων. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ιδιαίτερα στην περιοχή Μπεσίκτας. Όπως σε όλη την Τουρκία και σ’ αυτή την περιοχή η αστυνομία πραγματοποιούσε επιθέσεις στις πολυκατοικίες, στα νοσοκομεία, στους κοινόχρηστους χώρους για να κάνει συλλήψεις.

Στην πόλη Hatay 100000 κόσμος μέχρι αργά τη νύχτα συνέχιζε τη διαδήλωση. Στην συγκεκριμένη πόλη που γειτονεύει με τη Συρία ο κόσμος φώναζε συνεχώς συνθήματα ενάντια στις παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά της Συρίας.

Επίσης, εξίσου σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Σμύρνη και τα Άδανα. Δεκάδες χιλιάδες κόσμος μέχρι τις πρωινές ώρες συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις και συνεχώς ο πληθυσμός πίσω απ’ τα οδοφράγματα μεγάλωνε.

Το Υπουργείο Εσωτερικών μόνο μέχρι χτες το απόγευμα ανακοίνωσαν ότι 89 αστυνομικά οχήματα έχουν καεί. Όμως δεν δίνουν τον αριθμό των συλλήψεων και των τραυματισμένων. Ο δικηγορικός σύλλογος της Σμύρνης ανακοίνωσε ότι μόνο εκεί υπάρχουν χιλιάδες συλλήψεις. Προς την ίδια κατεύθυνση έγιναν δηλώσεις και απ’ τον δικηγορικό σύλλογο της Άγκυρας.

Οι διαδηλωτές παραβρίσκονται σε όλες τις πόλεις στις πλατείες και έχουν δώσει ραντεβού για διαδηλώσεις τις βραδινές ώρες.

Ο Ερντογάν σε χτεσινή ανακοίνωσή του τόνισε ότι τα γεγονότα είναι υποκινούμενα και δεν θα σκύψει το κεφάλι «σε μία χούφτα τραμπούκων». Ενώ ο δήμαρχος της Κων/πολης ζήτησε συγνώμη απ’ τον κόσμο και τόνισε ότι όλα τα δέντρα που ξεριζώθηκαν θα φυτευτούν ξανά.

Μία μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ προσπαθεί να μετατρέψει τον χαρακτήρα των διαδηλώσεων μόνο σε περιβαλλοντικά συνθήματα. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η κυβέρνηση. Όμως σε όλες τις διαδηλώσεις οι διαδηλωτές απαιτούν δημοκρατικές ελευθερίες, κατάργηση των συντηρητικών νόμων. Τα συνθήματα και όλες οι απαιτήσεις κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα τα ψηφίσματα και οι προκηρύξεις έχουν πολιτικό πλαίσιο και η κυβέρνηση του Ερντογάν κατηγορείται ως υπεύθυνη για τη φτώχεια, ανεργία και καταπίεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :