Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Σχέδιο Πρωτομαγιάτικης προκήρυξης του Λένιν!

Σύντροφοι εργάτες! 

Πλησιάζει η μέρα της Πρωτομαγιάς, που οι εργάτες όλων των χωρών γιορτάζουν το ξύπνημά τους σε μια συνειδητή ζωή, γιορτάζουν την ένωσή τους στον αγώνα ενάντια σε κάθε βία και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, στον αγώνα για την απαλλαγή των εκατομμυρίων εργαζομένων από την πείνα, την εξαθλίωση και την ταπείνωση. 

Δυο κόσμοι στέκουν αντιμέτωποι στη μεγαλειώδη αυτή πάλη: ο κόσμος του κεφαλαίου και ο κόσμος της εργασίας, ο κόσμος της εκμετάλλευσης και της σκλαβιάς και ο κόσμος της αδελφοσύνης και της λευτεριάς.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση του ΝΑΡ για το εργατικό κίνημα (30/4 στο Πολυτεχνείο 7 μμ)

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με αφορμή την 1η Μάη, οργανώνει η Οργάνωση Αττικής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση με θέμα: "Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις Ε.Ε.-κεφαλαίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση του εργατικού κινήματος".
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30/4, στις 7.00, αμφ. Γκίνη στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου.

Ομιλητές:

Στέφανος Μάλαμας, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στη Wind
Χάρης Σμυρνιώτης, πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων ΙΓΜΕ
Δημήτρης Γκόβας, μέλος Π.Ε. ΝΑΡ, Δ.Σ. ΕΚΑ

O λαός χαρτί της μπλόφας ή υποκείμενο ανατροπής;

Του Παναγιώτη Μαυροειδή
Η συζήτηση περί εκλογών, δημοψηφίσματος και γενικά έκφρασης της λαϊκής θέλησης, αναδεικνύει το διαφορετικό προσέγγισης του ρόλου του λαϊκού παράγοντα και της δράσης του από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αντικαπιταλιστική αριστερά αντίστοιχα.
Δε μιλάμε εδώ για την άποψη των ευρωκρατών και των κλασικών (ξεπουπουλιασμένων) αστικών κομμάτων, που θεωρούν μια προσφυγή στο λαό, σχεδόν σαν …εκτροπή.

Ακούγοντας τον κ.Τσίπρα

Του Νίκου Μπογιόπουλου 
Η μισή Ελλάδα παρακολούθησε τη συνέντευξη του κ.Τσίπρα στον κ.Χατζηνικολάου. Ο κάθε τηλεθεατής εξήγαγε με άμεσο και αυθεντικό τρόπο τα συμπεράσματά του. 

Ανάμεσα στα άλλα (για τον ΕΝΦΙΑ που θα διατηρηθεί «αν δεν κλπ», για τον σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία αλλά με «σεβασμό στους κανόνες της ΕΕ», για τον «έντιμο συμβιβασμό», για την συνέχιση του ξεπουλήματος αεροδρομίων, δημοσίων επιχειρήσεων, λιμανιών κοκ) εμείς συγκρατήσαμε και τούτη τη δήλωση:

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Πόλεμος, θεωρία των σταδίων, αντικαπιταλιστική πρόταση

Του Δημήτρη Γρηγορόπουλου 

Πόλεμος και τάξεις – Τα γράμματα του Νίκου Ζαχαριάδη

Διεξάγεται ενδιαφέρουσα συζήτηση τελευταία για τα περίφημα γράμματα του Νίκου Ζαχαριάδη, το χαρακτήρα του πολέμου, της επανάστασης, το ζήτημα των συμμαχιών, των σταδίων κ.ά. Τα ζητήματα αυτά πέρα από την αυτόνομη ιστορική σημασία και αξιολόγησή τους, τίθενται και στη σύγχρονη περίοδο, αφού αποτελούν δομικά στοιχεία της ταξικής πάλης, σε διαφορετικές βέβαια ιστορικές συνθήκες. Η δημοσιοποίηση του Β΄ και του Γ΄ γράμματος του Ν. Ζαχαριάδη επιτρέπει τη σφαιρική αξιολόγηση της στάσης του ίδιου και του ΚΚΕ απέναντι στον πόλεμο αλλά και την εκτίμηση της αξιολόγησης της αστικής ιστοριογραφίας και ιδεολογίας.

1η Μάη: Απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο στις 10.30 πμ, πορεία στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

1η Μάη: Απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο στις 10.30 πμ, πορεία στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ 

 
1η Μάη, μέρα του εργατικού κινήματος, σύμβολο του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, βαμμένη με το αίμα των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Η συλλογική μνήμη επιστρέφει στην πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, στο «ματωμένο Μάη» του 1936 στη Θεσσαλονίκη, στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944.

Τι (δια)πραγματεύονται;

Του Νίκου Μπογιόπουλου 

Την προηγούμενη πενταετία ζήσαμε με το γνωστό τροπάρι αν «θα έρθει η δόση ή δεν θα έρθει η δόση». Πάνω στο έδαφος αυτού του τύπου τον…«δοσηλογισμό» εξελισσόταν η επιχείρηση κοινωνικής τρομοκράτησης. Τρομοκράτηση που κάθε φορά ξεκινούσε από το «τι θα πάθουμε αν δεν έρθει η δόση» και κάθε φορά κατέληγε στις νέες θυσίες που θα έπρεπε να υποβληθεί ξανά και ξανά ο ελληνικός λαός.

Το κεφάλι του Γιάννη Βαρουφάκη στο πιάτο της Σαλώμης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ*
Όποια άποψη και να έχει κάποιος για την προσωπικότητα το στιλ ακόμη και τις απόψεις του Γιάννη Βαρουφάκη, δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη του ότι είναι υπουργός οικονομικών της χώρας. Κάτι που επίσης δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι ότι σε αντίθεση με τους προηγούμενους τρεις υπουργούς οικονομικών (Στουρνάρα, Βενιζέλο, Χαρδούβελη) ο Βαρουφάκης δεν είναι διόλου συμπαθής στον Σόιμπλε…

Έτσι λοιπόν, από τα «bravo giannis» του Σόιμπλε στον Στουρνάρα, τις σφαλιάρες οικειότητας του Γιουνκέρ στον Βενιζέλο και το mail υποτέλειας του Χαρδούβελη, εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο ενοχλητικός Βαρουφάκης.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Εργατική Αντιπολίτευση και Αντεπίθεση Τώρα!

Δημήτρης Γκόβας – Σύλβια Κοιλάκου

Η κυβερνητική πολιτική εντός της στρατηγικής των αστικών αναδιαρθρώσεων


ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Ο κόσμος της εργασίας συνεχίζει να συμπιέζεται από την σχετική και απόλυτη εξαθλίωση, ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακολουθεί την συνέχιση της πολιτικής εντός του πλαισίου της ευρωζώνης, της ΕΕ και των μνημονίων. Επιδιώκει αλλαγή του «μείγματος» και των ρυθμών, άμβλυνση της ακραίας φτώχειας, συνεχίζοντας ωστόσο, την στρατηγική των αναδιαρθρώσεων που επιβάλλει η ΕΕ, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και το κεφάλαιο.

1η Μάη 2015 : Να πάρουμε πίσω ότι μας έκλεψαν

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα τιμής στους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, στους οποίους οφείλεται το σύνολο των κατακτήσεων και δικαιωμάτων της – όλων αυτών που τόσα χρόνια αφαιρούνται και κατεδαφίζονται. Η Πρωτομαγιά του 2015 μπορεί και πρέπει να σαλπίσει το σύνθημα: Όχι άλλη απελπισία, ούτε άλλη αναμονή!
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ – για να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις τύχες τους στα χέρια τους!

Καλύβα με καλύβα, σπίτι με σπίτι!

Του Νίκου Μπογιόπουλου 
Ήταν 27 Απρίλη 1941, σαν σήμερα, όταν τα γερμανικά στρατιωτικά τμήματα μπαίνουν στην Αθήνα. Ο λαός «υποδέχεται» τους ναζί κατακτητές παραμένοντας ερμητικά κλεισμένος στα σπίτια του. Η πρωτεύουσα είναι μια έρημη πόλη.

Τρεις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών και επιβληθεί στη χώρα η στυγνή τριπλή (γερμανική, ιταλική, βουλγάρικη) κατοχή, ο Τσολάκογλου είχε υπογράψει στη Θεσσαλονίκη το οριστικό πρωτόκολλο της συνθηκολόγησης. Οι Γερμανοί εκτιμώντας τον «πατριωτισμό» του τον διόρισαν πρώτο «πρωθυπουργό» της κατεχόμενης Ελλάδας.

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ενέδρες θανάτου από νεοναζί

Χάρης Φραντζής*

Φαντάσου ένα βράδυ Δευτέρας, ύστερα από ένα σεμινάριο Ιστορίας του Πολιτισμού που σε έχει μεταφέρει αλλού, να κάθεσαι σε ένα φιλικό σπίτι, καταστρώνοντας σχέδια για το πόσο όμορφα θα περάσεις τις γιορτινές μέρες μαζί με αγαπημένα πρόσωπα. Ιδέες για το πού και το πώς, παρακολουθώντας πολιτικές εκπομπές στην τηλεόραση που σου προδιαγράφουν ένα μέλλον μέσα στην αβεβαιότητα και εσύ εκτεθειμένος σ' αυτό… Ενα συνηθισμένο βράδυ της καθημερινότητας.

Ικετεύοντας… δόλωμα!

Του Γιώργου Δελαστίκ*
Μπουρδέλο η Βουλή την Παρασκευή! Μπουρδέλο και η Ευρωομάδα, το Γιούρογκρουπ! Άσχετο διακοσμητικό στοιχείο το κοινοβούλιο. Τίποτα δεν μπορεί να αποφασίσει πλέον, αν προηγουμένως δεν το έχουν εγκρίνει οι ευρωπαίοι επικυρίαρχοι, με επικεφαλής φυσικά το Δ΄ Ράιχ της Γερμανίας. 
Συμμορία εκβιαστών δανειστών και η Ευρωομάδα, με μοναδικό μέλημα πώς θα εξοντώσουν μέσω της λιτότητας τον ελληνικό πληθυσμό, θα τον φτωχύνουν για να έρθουν οι «Ούννοι» της Γερμανίας και των άλλων να του αρπάξουν τα σπίτια, τα οικόπεδα, τα χωράφια και ό,τι έχει και δεν έχει. Βάρβαροι άρπαγες είναι οι Ευρωπαίοι, τίποτα λιγότερο.

Παγίδα χρεοκοπίας για να φανεί η υποταγή ως μόνη λύση

Του Γιάννη Ελαφρού
Απρόσμενη για τους ευρωλάγνους η εξευτελιστική για τον Γ. Βαρουφάκη διαδικασία του προχθεσινού Γιούρογκρουπ, όπου βρέθηκε εκτεθειμένος στα προσβλητικά πυρά των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Η ευρωομάδα όχι μόνο απέρριψε οποιαδήποτε λύση εκτόνωσης της χρηματικής ασφυξίας που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση (π.χ. τμηματική καταβολή της υπολειπόμενης δόσης), αλλά επέμεινε στην απαίτηση υπεραντιδραστικών μέτρων, τα οποία έχει απορρίψει ο ελληνικός λαός: μειώσεις συντάξεων, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας κ.λπ.

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Η κυρία Παναγιωταρέα υπέστη το «ανεπανόρθωτο»…

Του Νίκου Μπογιόπουλου
Έφτασε στα χέρια μας η αγωγή που κατέθεσε η καθηγήτρια Πανεπιστήμιου και δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα κατά του στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, περιφερειακής συμβούλου Αττικής με την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική», αρχαιολόγου και συνδικαλίστριας στο Υπουργείο Πολιτισμού Δέσποινας Κουτσούμπα, κατηγορώντας την για «συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου».

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Νομοσχέδιο Σκουρλέτη: Νομιμοποιεί την κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων και την ισοπέδωση όλων των μισθών στο ύψος του βασικού

Ως non paper διένειμε στις 21 Απρίλη ο Π. Σκουρλέτης στις εφημερίδες το νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται ο νόμος 1876/1990 για τις ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Το νομοσχέδιο διοχετεύθηκε προφανώς για να δημοσιευτεί, όχι όμως ως επίσημο έγγραφο του υπουργού Εργασίας, για προφανείς λόγους. Το παζάρι με την τρόικα στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες συνεχίζεται και οι πληροφορίες λένε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αλλάξει άρδην. Ετσι, οι μεν κλακαδόροι της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου θα «εκλαϊκεύουν» το νομοσχέδιο ως μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ενώ η κυβέρνηση θα το χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου να αποσπάσει μερικά ψίχουλα από τον γερμανογαλλικό άξονα και να τα παρουσιάσει στο πόπολο ως αποτέλεσμα των «σκληρών διαπραγματεύσεών» της με τους «θεσμούς».

Ρίζες και γάλατα

Γράφει ο ΙΣΑΑΚ ΣΟΥΣΗΣ

Eίναι σαφώς πολλά και καινοφανή τα δεδομένα που παρουσιάζει η κατάσταση για όσους ασχολούνται με την τραγουδοποιϊα, όμως από το «Μάνα μου Ελλάς» του Γκάτσου με τον στίχο που έγραψε » Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα , μου τα πες με το πρώτο σου το γάλα » μέχρι τις μέρες μας και με αυτή την γενική και αόριστη αναμόχλευση των ριζών, η υπόθεση έχει γίνει ριζόγαλο.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Προβληματισμοί για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και την κεντρικά διευθυνόμενη οικονομία

Γράφει ο Στωικός
Πολλούς προβληματισμούς για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και τον κεντρικό σχεδιασμό, δημιουργεί το άρθρο που δημοσίευσε πρόσφατα ο Ε.Α. υπό τον τίτλο «Η Κούβα αναδιαρθρώνει το σοσιαλισμό της» το οποίο υπογράφεται από τον εθνικό Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑJohn Bachtell.

Αν όσα αναγράφονται στο άρθρο απηχούν τη σημερινή πραγματικότητα στην Κούβα, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε τεκτονικές αλλαγές.

Από όλα τα στοιχεία που παρέθεσε ο αρθρογράφος για τις επιχειρούμενες οικονομικές αλλαγές, μεγαλύτερη εντύπωση μας προκάλεσε η ακόλουθη παράγραφος: «Ένας νέος νόμος για τις ξένες επενδύσεις που εγκρίθηκε το 2014 περικόπτει τους φόρους επί των κερδών από 0,5% έως 15%, επιτρέπει την πλήρη ξένη ιδιοκτησία επιχειρήσεων και επιτρέπει επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας εκτός από την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και το στρατό».

Η Ευρωζώνη έχει δημόσιο χρέος... 92% του ΑΕΠ της!

Του Γιώργου Δελαστίκ*
Oχι, δεν μειώνεται ακόμη το δημόσιο χρέος των 19 χωρών που συναπαρτίζουν την Ευρωζώνη. Δεν μειώνεται ούτε σε απόλυτο μέγεθος ούτε ως ποσοστό του ΑΕΠ. Λόγω της πολιτικής της λιτότητας όμως που έχουν επιβάλει οι Γερμανοί σε όλα τα κράτη του ευρώ, έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησής του και σε απόλυτο μέγεθος και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Φυσικά, καμία σοβαρή χώρα δεν θυμάται καν το ανώτατο επιτρεπτό ποσοστό δημόσιου χρέους που είχε καθορίσει η συνθήκη του Μάαστριχτ ως προς το ΑΕΠ της κάθε χώρας - εκείνο το ξεχασμένο 60% του ΑΕΠ. Φανταστείτε, το δημόσιο χρέος των 19 κρατών της Ευρωζώνης ως προς το ΑΕΠ τους ανήλθε στο... 91,9%! Ηταν μόλις μία εκατοστιαία μονάδα περισσότερο από το 90,9% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), του 2013. Ακόμη και η Γερμανία του Σόιμπλε απέχει... 15 (!) εκατοστιαίες μονάδες από το 60% του Μάαστριχτ, αφού το δημόσιο χρέος της είναι το 75% του ΑΕΠ της. 

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ε.Ε. σπέρνουν το θάνατο στη Μεσόγειο, όλοι στο δρόμο!

Την Πέμπτη 23 Απριλίου το απόγευμα να βγούμε στο δρόμο χωρίς δισταγμό, να συναντηθεί ο πόνος και η οργή του λαού με την πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ των οποίων οι τερατωδίες σπέρνουν το θάνατο στη Μεσόγειο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αρκετά πια.

Οι αγωνιζόμενες κοινωνικές δυνάμεις και οι μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης να αξιοποιήσουν το κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε σωματεία και μαζικούς φορείς καθώς και το κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΕΑΑΚ και συλλόγων για μια πραγματικά συντονισμένη, μαζική και μαχητική διαδήλωση ενάντια στην Ε.Ε., στον πόλεμο και στην εγκληματική πολιτική απέναντι στους μετανάστες. 

Συγκέντρωση και πορεία σε Βουλή–γραφεία ΕΕ, (Πέμπτη 23/4 ώρα 18.00 στα Προπύλαια).

Όχι στην Ευρώπη φρούριο – Να διαλυθεί η Φρόντεξ – Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι!


Η μετατροπή της Μεσογείου σε νεκροταφείο «ανθρώπινων ψυχών» δείχνει με τον πιο ωμό και βίαιο τρόπο το πρόσωπο του σύγχρονου βάρβαρου καπιταλισμού. Η επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με κύριο σκοπό την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την πρόοδο των γεωστρατηγικών επιδιώξεων τους για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, καταδικάζει τους ντόπιους πληθυσμούς στη δυστυχία, την πείνα και το θάνατο.

Τι θα έκανε ο Λένιν;

Του Νίκου Μπογιόπουλου 
Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 145 χρόνια, στις 22 Απρίλη 1870, γεννήθηκε ο Λένιν. Ο ηγέτης της πρώτης νικηφόρας σοσιαλιστικής επανάστασης στον κόσμο.

«Εμείς αρχίσαμε... ο πάγος έσπασε... ο δρόμος χαράχτηκε...»! Έτσι περιέγραφε ο ίδιος ο Λένιν, με το μεγαλείο της σεμνότητάς του, το μέτρο της δικής του συμβολής στο κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός.

Πολλά χρόνια αργότερα κάποιος που δύσκολα θα μπορούσε να κολλήσει επάνω του η κατηγορία ότι πάσχει από μαρξιστικούς και λενινιστικούς «δογματισμούς», έγραψε:

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Περί χρέους. Ψεύτικες αλήθειες ή αληθινά ψέματα;

Παναγιώτης Μαυροειδής
Η ωμή αλήθεια του χρέους

* 8 Μαΐου – Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια
* 12 Μαΐου – Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 763 εκατ. Ευρώ
* 15 Μαΐου – Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 1,4 δισ ευρώ σε έντοκα γραμμάτια
* 23 δις είναι το σύνολο των υποχρεώσεων μέχρι τέλους Αυγούστου

Το ψεύδος της διαγραφής

Η κυβέρνηση πληρώνει κανονικά αρπάζοντας και τα διαθέσιμα των φορέων, την ίδια ώρα που ψάχνει να βρει αν το χρέος είναι …νόμιμο με την »επιτροπή αλήθειας»!
Με τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ρητά δεσμευτεί ότι θα πληρώνει το χρέος ‘’πλήρως και εγκαίρως’’, ο δε Υπουργός Οικονομικών δήλωσε -από τις ΗΠΑ!- ότι η Ελλάδα ‘’θα πληρώνει το χρέος στο διηνεκές’’.

Νόαμ Τσόμσκι:“Κάθε αναγνώστης του Όργουελ θα ήταν πολύ εξοικειωμένος με την πολιτική των ΗΠΑ”


Τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ παπαγαλίζουν συστηματικά ό,τι θέλουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να μαθαίνει το κοινό για τις παγκόσμιες υποθέσεις, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νόαμ Τσόμσκι στο RussiaToday. Για τους ηγέτες των ΗΠΑ, όποιο ειδησεογραφικό δίκτυο “δεν επαναλαμβάνει την αμερικανική προπαγάνδα δεν είναι ανεκτό”. 
Η ευθύνη της Δύσης –δηλαδή των ΗΠΑ-- για τις παγκόσμιες υποθέσεις, όπως είναι η σύγκρουση στην Ουκρανία ή οι εντάσεις με το Ιράν, αποτελεί άλλη μια ιδέα μη επιτρεπτή στα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, λέει ο Τσόμσκι, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν μετράει όταν έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ οργάνωσαν το πραξικόπημα της απριλιανής χούντας

Του Γιώργου Δελαστίκ*
Κοντεύει πια μισός αιώνας. Παιδί τότε ακόμη, θυμάμαι τον τρόμο που μας είχε καταλάβει όταν από τα χαράματα της 21ης Απριλίου 1967, ο ραδιοφωνικός σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων άρχισε να μεταδίδει τη φρικτή ανακοίνωση: «Λόγω της δημιουργηθείσης εκρύθμου καταστάσεως, από του μεσονυκτίου ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνησιν της χώρας»! Το πραξικόπημα είχε γίνει, λοιπόν. Χωρίς να κατορθώσει να διαφύγει ούτε ένας, ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της χώρας είχε συλληφθεί με καταπληκτική ευκολία. 

“Μια χούντα μας χρειάζεται”…

Του Νίκου Μπογιόπουλου 
Η ιστορική άγνοια αποτελεί λίπασμα για την πολιτική αφασία. Ο φασισμός γίνεται «ελκυστικός» έτσι: Πατώντας πάντα στο έδαφος της αφασίας και της άγνοιας.

Το κράτος μας με τους θύλακες της αέναης και μηδέποτε συντελούμενης «αποχουντοποίησης», συμπεριλαμβανομένης μερίδας της «τέταρτης εξουσίας» που υπηρετεί τον βούρκο, έχει κάθε λόγο να καλλιεργεί την αφασία και την άγνοια, ώστε έτσι να κρατά πάντα ζεστό τον κόρφο που επωάζει τα «φίδια» του.

Δυναμική παρουσία του Θ. Καμπαγιάννη στην ΑΝΑΤΡΟΠΗ για τη δίκη της Χ.Α. (Βίντεο)

Γράφει ο kokkiniotis 
«Μαύρο» το κλίμα στην αρχή της εκπομπής «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» στο MEGA σχετικά με την έναρξη της δίκης της ναζιστικής συμμορίας. Ενώ κάποιοι από τους μάρτυρες δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στην αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς οι τραμπούκοι τους έστειλαν στο νοσοκομείο, ακούγαμε διάφορα για «επιθέσεις ένθεν και ένθεν», συμψηφισμούς των αποδοκιμασιών του Ν. Ορφανού με τις τραμπούκικες επιθέσεις και τους τραυματισμούς μαρτύρων, ‘ανακριτικές’ ερωτήσεις για το πού ακριβώς έγινε η επίθεση, παράλληλα με αναλύσεις περί του ότι περισσεύουν οι διαδηλώσεις και πρέπει η ‘Δικαιοσύνη’ να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της.
Το κλίμα άλλαξε η δυναμική παρουσία του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη, συνηγόρου πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν αποσπάσματα από τις καίριες παρεμβάσεις και επισημάνσεις του.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Δοσίλογοι και ΟΠΛΑ

Του Περικλή Κοροβέση *
Τι είναι η τρομοκρατία και ποιοι οι τρομοκράτες; Καθημερινά τα κανάλια μας βομβαρδίζουν με αυτές τις δυο λέξεις, λες και είναι κάτι χειροπιαστό και αποσαφηνισμένο. Η λέξη «τρομοκρατία» εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, για να χαρακτηρίσει μεμονωμένες ενέργειες αναρχικών στην Ευρώπη (εξ ου και η ταύτιση των αναρχικών με τη βία). Αλλά η αναρχία ιστορικά ήταν ένα επαναστατικό κίνημα, ανταγωνιστικό του μαρξισμού, και δεν είναι οι βίαιες ενέργειες που το χαρακτηρίζουν. Ο Κροπότκιν είχε πει: «Μερικά κιλά δυναμίτη δεν πρόκειται να αλλάξουν την εξουσία των αιώνων».

1η Μάη: Σταθμός αντεπίθεσης και ταξικής αντιπολίτευσης

Του Δημήτρη Γκόβα*

Σταθμός ταξικής συσπείρωσης για αντεπίθεση και αντιπολίτευση η Εργατική Πρωτομαγιά


Ο κόσμος της εργασίας στενάζει. Εξακολουθεί να ζει στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε από την εφαρμογή της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων ετών. Χρέος, ΕΕ, «θεσμοί» (τρόικα), νέα μέτρα-«μεταρρυθμίσεις», νέο πρόγραμμα-Μνημόνιο κ.ο.κ. Οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης θα κινούνται εντός της φυλακής αυτού του πλαισίου, αφού ο πυρήνας της πολιτικής αυτής δεν αμφισβητείται.

Διακόπηκε για τις 7 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Με επεισόδια που δείχνουν την ακαταλληλότητα του τόπου διεξαγωγής ξεκίνησε η δίκη σήμερα το πρωί


Διακόπηκε για τις 7 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε το πρωί, με διάφορα περιστατικά να λαμβάνουν χώρα μέσα και έξω από την αίθουσα, αποδεικνύοντας την ακαταλληλότητα του τόπου διεξαγωγής της δίκης.

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Μέτωπο… «γερμανοτσολιάδων»!

Του Γιώργου Δελαστίκ*
Είδε κι απόειδε ο Αντώνης Σαμαράς ότι κανένας σοβαρός ελληνικός αστικός όμιλος της ολιγαρχίας δεν ποντάρει πάνω του, γιατί όλοι τον θεωρούν «καμένο χαρτί» από πολιτική σκοπιά και πήρε την απόφασή του: Σκέφθηκε μήπως κατορθώσει και αποσπάσει την εύνοια των Γερμανών, οργανώνοντας τα σύγχρονα πολιτικά «τάγματα ασφαλείας» των… «γερμανοτσολιάδων»! Αποφάσισε δηλαδή να διερευνήσει αν ο Βαγγέλης Βενιζέλος των ερειπίων του ΠΑΣΟΚ και ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού είναι διατεθειμένοι να συγκροτήσουν με τη ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά ακόμη ένα «φιλοευρωπαϊκό μέτωπο». Αν προτίθενται δηλαδή ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να λειτουργήσουν ως «τσόντες» της ΝΔ του Σαμαρά!

O ήλιος λάμπει. Τι θράσος!

Της Μαριάννας Τζιαντζή

Αν πιστέψουμε το πρόσφατο πολυσυζητημένο ρεπορτάζ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, το μεγαλύτερο πρόβλημα του μέσου Έλληνα σήμερα είναι ότι δεν μπορεί να κάνει κράτηση σε κανένα από τα εστιατόρια της αρεσκείας του γιατί είναι όλα γεμάτα και μάλιστα με γηγενείς κι όχι με ξένους τουρίστες.


Ο βρετανός δημοσιογράφος παρατηρεί με έκπληξη την έλλειψη πανικού και την ηρεμία που επικρατεί στην Ελλάδα. 
Επιπλέον ο ήλιος έχει το θράσος να λάμπει, όπως αναφέρεται και στον τίτλο του άρθρου.

Κώστας Παπαδάκης: «Η μεγαλύτερη μάχη της δίκης της Χ.Α είναι η μάχη της δημοσιότητας»

Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής μιλά στον Δρόμο της Αριστεράς και στο δημοσιογράφο Ζαχαρία Ρουστάνη για τη μεγάλη δίκη που αναμένεται να μεταβάλει, ούτως ή άλλως, το πολιτικό σκηνικό, ανεξάρτητα από την έκβασή της.


***

Η ελπίδα φεύγει, ο συμβιβασμός έρχεται

Του Γιάννη Ελαφρού

Ενα παραλυτικό κλίμα αναμονής και αμηχανίας απλώνεται στον ελληνικό λαό, απειλώντας με μεγάλο πισωγύρισμα εάν δεν αντιστραφεί.
Το μαύρο μπλοκ της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ελληνικού κεφαλαίου έχει απογειώσει το γνωστό πια παιχνίδι των απειλών και της τρομοκρατίας:

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Ο Τσίπρας, ο πάπας Φραγκίσκος και η αντικομμουνιστική θεωρία των «δύο άκρων»

Γράφει ο Νίκος Μόττας* 
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Κρεμλίνο. Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη είναι αφιερωμένο στις εκατόμβες των σοβιετικών στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επέλεξε να σχολιάσει την ενέργεια του αυτή ανεβάζοντας στο λογαριασμό του στο twitter φωτογραφία με την εξής λεζάντα: «Φόρος τιμής στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να ηττηθεί ο Ολοκληρωτισμός». Λίγες ημέρες αργότερα, σε ομιλία του απο τη βασιλική του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος δεν παρέλειψε να εξισώσει τον σταλινισμό με το ναζισμό κάνοντας λόγο για τις «γενοκτονίες του 20ου αιώνα».

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη

Γράφει ο Σφυροδρέπανος* 
Ich bin ein Berliner, έλεγε κάποτε πονόψυχα ο Κένεντι μπροστά στο τείχος του Βερολίνου, κρατώντας με κόπο τα κροκοδείλια δάκρυά του γι’ «αυτήν την πόλη που στα δυο έχει σχιστεί».

Αν και η δική του υποκρισία δεν έπιανε μία μπρος στους σύγχρονους αστούς πολιτικούς και την άφατη στενοχώρια τους για τη διαίρεση «αυτής της κοινωνίας που σε τάξεις έχει σχιστεί». Πολιτικούς εθνικής εμβέλειας, που υπερβαίνουν τα στενά, ταξικά τείχη και γίνονται, ανάλογα με τις ανάγκες της περίστασης, ένας από εμάς, απλοί καθημερινοί άνθρωποι ή «Charlie» -για να μην ξεχνιόμαστε- και στο τσακίρ κέφι εργάτες και μεταλλωρύχοι από τις Σκουριές. Καλή ώρα σαν τον μπαρουτοκαπνισμένο προλετάριο της φωτογραφίας, που δούλευε, λέει, από τα 18 του. Κάθε βουλευτής που σέβεται την παράδοση του τόπου του, έχει να διηγηθεί για τον εαυτό του ένα παρόμοιο σαξές στόρι αυτοδημιούργητου, για να τονίζει πόσο λαϊκός και καπάτσος ταυτόχρονα είναι.

Συγκέντρωση Γρ. Λαμπράκη και Χρ. Σμύρνης. Πορεία στα Δικαστήρια Φυλακών Κορυδαλλού, Δευτέρα 20/4


Να καταδικαστούν οι νεοναζί δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής!
Ποτέ ξανά φασισμός!




ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΑΠΡΙΛΗ, 8 πμ,
Συγκέντρωση Γρ. Λαμπράκη και Χρ. Σμύρνης (Γήπεδο Προοδευτικής) Πορεία στα Δικαστήρια Φυλακών Κορυδαλλού


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε μαζική κινητοποίηση τη Δευτέρα 20 Απρίλη, ημέρα που ξεκινάει η δίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, στα δικαστήρια των φυλακών Κορυδαλλού.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι πίσω από το μανδύα του «νόμιμου πολιτικού κόμματος» της ΧΑ, κρύβονται οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, οι ρατσιστές που επιτέθηκαν στους Αιγυπτίους ψαράδες αλλά και σε εκατοντάδες μετανάστες στις γειτονιές, αγωνιστές των κινημάτων, εβραίους, Ρομά, ομοφυλόφιλους, ανάπηρους. 

Σουρεαλισμός της εργατιάς με πορεία-υπερπαραγωγή

Ντίνα Δασκαλοπούλου, Αφροδίτη Τζιαντζή
Πορεία-υπερπαραγωγή | ICONPRESS/ ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΔΡΑΠΑΝΙΩΤΗΣ
Δεν ήταν τα πλαστικά σημαιάκια. Δεν ήταν οι χημικές τουαλέτες και τα ασθενοφόρα. Δεν ήταν οι ιδιωτικές κάμερες. Δεν ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης ως μπροστάρης της εργατιάς. Δεν ήταν καν ο Κακλαμάνης κι ο Μηταράκης ως κομσομόλοι.Ηταν τα όσα έλεγε η «αυθεντική εργατική τάξη» που έκανε τη χθεσινή πορεία-υπερπαραγωγή μια αυθεντικά σουρεαλιστική εμπειρία.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Ανιχνεύοντας το σχολείο των αναγκών και των οραμάτων μας

Γιώτα Ιωαννίδου
Για να συζητήσουμε για την κατάσταση στην εκπαίδευση, οφείλουμε να δούμε το έδαφος των εξελίξεων στο οποίο πατάμε, τι σχολείο σε ποια κοινωνία θέλουμε και τις προτεραιότητες, επιλογές, εργαλεία και δρόμους για να μεταβούμε από το ένα στο άλλο. Ο περιορισμός για να αλλάξουμε μόνο το «σήμερα του σχολείου» θεωρώντας ότι η συζήτηση για το σχολείο που θέλουμε είναι περιττή πολυτέλεια σε περιόδους κρίσης, είναι καταδικασμένη να αποτύχει, εγκλωβισμένη στη ρεαλιστικότητα της υποταγής. Και η συζήτηση μόνο για το τι σχολείο θέλουμε στο μακρινό μέλλον – αφού οι «Θεσμοί» δεν επιτρέπουν αλλαγές οποιουδήποτε κόστους (!;) σήμερα- είναι υπονομευμένη. 

Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς… λιαζόμαστε

Του Νίκου Μπογιόπουλου 

Η πολιτική της ΕΕ είναι εγκληματική. Η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι αδιέξοδη. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει μια «αποθήκη ψυχών»που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Πάνω στο μέγα πρόβλημα του μεταναστευτικού παίζεται ένα πινγκ – πονγκ μεταξύ των φορέων του μισανθρωπισμού, από την μια, με τους φορείς ενός ακτιβισμού της πλάκας, από την άλλη. Ακόμα και σε αυτό το ζήτημα, αντί της λήψης άμεσων μέτρων - ανθρώπινων για τους πρόσφυγες, δρακόντειων για τα κυκλώματα, προστατευτικών για το αίσθημα ασφάλειας – επιλέγεται η πεπατημένη της επικοινωνιακής φούσκας. Τουτέστιν: Οι μετανάστες κάθονται στις πλατείες και… «λιάζονται».

Μας εκβιάζει γιατί... δεν μπορεί να μας διώξει ο Σόιμπλε

Του Γιώργου Δελαστίκ*
Είδατε πόσο γελοίο ανθρωπάκι φάνταζε ο τρομοκρατημένος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όταν η 21χρονη φοιτήτρια Ζοζεφίν Βιτ ανέβηκε στο τραπέζι που μιλούσε ο Ιταλός και του πέταξε... χαρτοπόλεμο και μερικά φύλλα χαρτί; Ο μεγαλύτερος τραπεζίτης του κόσμου, από τις αποφάσεις του οποίου εξαρτάται η ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων, πανικοβλήθηκε μόλις αισθάνθηκε ότι κινδυνεύει η δική του ζωούλα από μια... άοπλη φοιτήτρια! Αυτή είναι η ποιότητα των ανθρώπων, οι οποίοι μας κυβερνούν οχυρωμένοι πίσω από βαρύγδουπα αξιώματα και προκαλούν ανατριχίλα στους απλούς πολίτες. 

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Νόαμ Τσόμσκι: Αυτές είναι οι δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης

Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και στοχαστής, Νόαμ Τσόμσκι, αναλύει τις δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Το κείμενο αποτελεί μέρος μιας συλλογής συνεντεύξεων του Ν.Τσόμσκι, όπου ο κορυφαίος διανοητής διαπιστώνει διεισδυτικές παρατηρήσεις για τους θεσμούς που διαμορφώνουν τη σκέψη του κοινού και οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία της ισχύος και του κέρδους.

Σάκο – Βαντσέτι: “Είχαν κόκκινες δραστηριότητες”…

Του Νίκου Μπογιόπουλου
Ήταν 15 Απρίλη του 1920, χτες συμπληρώθηκαν 95 χρόνια. Στη χώρα της «ελευθερίας», στις ΗΠΑ, συλλαμβάνονται δύο από τους γνωστότερους ηγέτες του εργατικού κινήματος, οι Ιταλοί εργάτες Νικόλα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι.

Το «έγκλημά» τους ήταν ότι πρωτοστάτησαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου και ήσαν πρωτοπόροι οργανωτές των εργατικών συνδικάτων. Η υπόθεσή τους έμελλε να καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά ως υπόδειγμα για το πώς δουλεύουν τα εργαστήρια κατασκευής προβοκατσιών και εγκλήματος.

16/4: H Αθήνα διαδηλώνει για την Χαλκιδική

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
(ΠΕΜΠΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΗ, 6 Μ.Μ., ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ)


Με εντατικό ρυθμό συνεχίζεται η ισοπέδωση του δάσους των Σκουριών, στη Χαλκιδική. Τώρα, έχουμε όλοι και τη ζωντανή εικόνα της καταστροφής που συντελείται. Παρόλα αυτά, ότι έχουμε δει, ως τώρα, δεν είναι παρά ένα μικρό μόνο μέρος των όσων σχεδιάζονται, προκειμένου να υλοποιηθεί μια από τις πιο καταστροφικές επενδύσεις των τελευταίων δεκαετιών, αυτή της εξόρυξης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική. Ξέρουμε, επίσης, πως κατάφεραν να φτάσουν ως εδώ. Με αδειοδοτήσεις στηριγμένες σε ψεύτικα στοιχεία και διάτρητες μελέτες. Με τον εκμαυλισμό και τον εκβιασμό μέρους της τοπικής κοινωνίας. Με τη βία, την καταστολή και τις διώξεις εναντίον όσων αντιδρούν. Με τη συγκατάνευση μιας «τυφλής» δικαιοσύνης. Και, τέλος, με την πλήρη υποστήριξη των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Να βάλουμε εμείς τον πήχη…

Του Παναγιώτη Μαυροειδή*

Όταν αυτά που ζούμε δεν συμβαίνουν κάθε μέρα, αν μη τι άλλο χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στην εκτίμησή τους, μη υποκύπτοντας στον πειρασμό των αμήχανων ευκολιών και των ασυλλόγιστων προχειροτήτων.

Η εικόνα της αποκαθήλωσης του παλιού αστικού κυβερνητικού και ευρύτερου κομματικού πλαισίου από ένα κόμμα με (ακόμη και σήμερα) μικρή οργανωμένη βάση δεν είναι συνηθισμένη για μια χώρα με σχετικά συνεκτικό αστικό πολιτικό σύστημα ως τα σήμερα.

Ωστόσο, πρέπει να δούμε τα παραπάνω, μαζί με αυτά που έχουν πίσω τους. Ας θυμηθούμε την άγρια εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Τα εκατομμύρια πολιτών στις πλατείες όπου δοκίμασαν να αλλάξουν ταυτότητα και πολιτικούς δεσμούς μετά το 2009. Τις ογκώδεις και εξαιρετικά μαχητικές εργατικές διαδηλώσεις του 2010-2012, παρά την ανυπαρξία σοβαρού απεργιακού σχεδιασμού.

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Η «κάθοδος των μυρίων» της Eldorado στην Αθήνα


Aρχικά να θυμίσουμε ότι οι ιστορικοί «μύριοι» (10.000) ήταν ένα μισθοφορικό σώμα. Έλληνες μισθοφόροι που το 401 π.Χ. συμμετείχαν στην εκστρατεία του Κύρου εναντίον του αδελφού του Αρταξέρξη που μόλις είχε ανεβεί στο θρόνο της Περσίας. Mετά το θάνατο του Κύρου στη μάχη στα Κούναξα, οι «μύριοι» ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι της επιστροφής με τα πόδια, από τα Κούναξα στη Μεσοποταμία μέχρι τα νότια παράλια του Εύξεινου Πόντου και από κει στη Θράκη.

Το ζήτημα της εξουσίας δεν λύνεται με εκλογές

Του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ για την εξουσία

Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρύτερη ρεφορμιστική Αριστερά διατυμπάνιζαν τη δυνατότητα της «αριστερής» κυβέρνησης ν’ αλλάζει ριζικά τη χώρα και ειρωνεύονταν τη μαρξιστική κριτική ως «παλαιολιθική». Βέβαια, οι περισσότεροι και τότε γνώριζαν και τώρα γνωρίζουν ότι χωρίς ρήξη με το σύστημα σ’ ένα μείγμα διαχείρισής του θα αρκεστούν με προεξάρχουσα τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που αποτελεί νομοτελειακή επιλογή του κεφαλαίου στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό.

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Το κράτος,το ΚΚΕ,ο ΣΥΡΙΖΑ,το «Ιερό Ταμείο» του νοσοκομείου και η «Επικίνδυνη» Α.Ρ.Σ.Ι.

Γράφει ο Πάνος Παπανικολάου*
– Με λυσσαλέο τρόπο αντιμετωπίστηκε από την ηγεσία της ΔΗΠΑΚ – ΠΑΜΕ το αίτημα των γιατρών του Νοσοκομείου Νίκαιας να προκαταβληθεί μέρος των δεδουλευμένων εφημεριών από το ταμείο του νοσοκομείου. Δώσανε και πήρανε οι χαρακτηρισμοί για την Α.Ρ.Σ.Ι. («επικίνδυνη», «κατάπτυστη» κλπ) στις ανακοινώσεις της ΔΗΠΑΚ (εδώ) αφού πρώτα πήρε το … «πράσινο φως» και από την συνδικαλιστική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. «Είναι ΙΕΡΟ το ταμείο του νοσοκομείου» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ – ΠΑΜΕ στην ίδια συνεδρίαση. Η συμφωνία των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ πάνω σ αυτό το θέμα επιβεβαιώνεται και από την ηγεσία της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που με κείμενο του προέδρου της ΟΕΝΓΕ επίσης «κατακεραυνώνει» αυτό το «ανίερο» αίτημα (εδώ), χρησιμοποιώντας κι αυτός τον χαρακτηρισμό “επικίνδυνο” όπως ακριβώς και η ΔΗΠΑΚ – ΠΑΜΕ.

Η «Αριστερά» του δήθεν

Του Νίκου Μπογιόπουλου 
Περάσαμε πολλές δεκαετίες σε αυτόν τον τόπο με τη Νέα Δημοκρατία να βυσσοδομεί πάνω στην έννοια «Δημοκρατία». Μέχρι που φτάσαμε «Δημοκρατία», ακόμα και αυτή η αστική Δημοκρατία, να νοείται από τη Νέα Δημοκρατία ως εκείνο το σύστημα της επιβολής του «μαύρου», των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, της απαγόρευσης συναθροίσεων, της πρόσδεσης του τόπου σε καθεστώς αέναης λιτότητας και της υπαγωγής της Ελλάδας σε καθεστώς Αγγλικού Δικαίου με τη μέθοδο των τροπολογιών της νύχτας (όποτε γινόταν κι αυτό)…

«Επί ξύλου κρεμάμενες...»

Του Γιώργου Δελαστίκ*
Δεν χρεοκοπεί η Ελλάδα τη Μεγάλη Πέμπτη! Μόνος του θα σταυρωθεί και πάλι ο Χριστός. Δεν υπήρξε ποτέ περίπτωση η κυβέρνηση Τσίπρα να οδηγήσει σε χρεοκοπία τη χώρα μην πληρώνοντας τη δανειακή δόση στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Πολιτικές ανοησίες ασχέτων με την πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας ή προπαγανδιστικά φληναφήματα τα περί του αντιθέτου γραφόμενα. Εσωτερικής τε και εξωτερικής προελεύσεως, από μέσα ενημέρωσης στην υπηρεσία των Γερμανών.