Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ο δήμιος έχει στυλ

Από Κεράσια και Κρίνοι
"...Ο δήμιος έχει στυλ: φοράει ψηλοτάκουνα, ακριβά κοστούμια, τα μαλλιά του τα φροντίζουν κομμωτές, μιλάει όπως πρέπει, comme il faut, σαν προγραμματισμένος, δεν υπερβάλλει, δεν πτοείται, δεν σταματά να εκτελεί το σχέδιο και τις εντολές μέχρι να του δοθούν νέες..." 

Η Ευγενία Μανωλίδου, σύζυγος του Αδώνιδος, εμφανίσθηκε σε απογευματινή λάιφ στάιλ εκπομπή με δεκαπεντάποντη γόβα, μαλλί φρεσκοβαμμένο και φρεσκοϊσιωμένο, στυλιστικές λεπτομέρειες όπως σκουλαρίκια και καρφίτσες και δήλωσε πως είναι αισιόδοξη για το μέλλον, και πως αυτή την αισιοδοξία την αντλεί από το εξωτερικό όπου συχνά βρίσκεται, σε αντίθεση με το εσωτερικό όπου επικρατεί αυτή η ... κατάσταση....

Παλιότερα, ως μέλος κριτικής επιτροπής σε μουσικό σόου, είχε δηλώσει με αφορμή ένα νεανικό μουσικό συγκρότημα που με το στίχο του ασκούσε σκληρή κοινωνική κριτική, πως δεν καταλαβαίνει αυτό το ύφος και στυλ και πως έχουμε δημοκρατία εφόσον κάθε τέσσερα χρόνια ο καθένας μπορεί να ψηφίσει αυτό που θέλει, και επομένως όλες τις άλλες αντιδράσεις, όπως συγκεντρώσεις, πορείες, απεργίες και τέτοια, τις θεωρεί απαράδεκτες.

Στις ειδήσεις οι δηλώσεις Αντώνη Σαμαρά πως επιτέλους έρχονται οι ξένες επενδύσεις και να σταματήσουν οι διάφοροι να λένε διάφορα και να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο. Τι θέλουν δηλαδή; Ας του προτείνουν κάτι και θα το δεχτεί. Ο Σαμαράς συνηθίζει όταν μιλάει να επαναλαμβάνει κάποια λεκτικά μοτίβα σαν να απευθύνεται σε διανοητικά καθυστερημένους, όπως όταν μιλάς σε κάποιον χαζό ή σε ένα πολύ μικρό παιδάκι και του λες εκατό φορές την ίδια απλή λεξούλα ή φρασούλα για να την εμπεδώσει. Δύο τινά συμβαίνουν: ή είναι ο ίδιος βλάκας, ή περνά εμάς για βλάκες. Υπάρχει και η τρίτη εκδοχή: ο πρωθυπουργός να είναι απλώς ο καθρέφτης αυτού του λαού, και το αντίστροφο.

Δίπλα του ο Στουρνάρας. Κάθε εποχή μέσα σε αυτή την τελευταία τριετία, έχει τα κυρίαρχα πρόσωπά της. Κάποτε ήταν ο ΓΑΠ και ο Παπακωνσταντίνου. Έκανε τη δουλειά του, στη συνέχεια τα media τον εξαφάνισαν από προσώπου γης, έτσι ώστε να παραμείνει στο απυρόβλητο. Ύστερα ήρθε το υβρίδιο κυβέρνησης Παπαδήμου. Ούτε και αυτόν τον θυμάται και τον μνημονεύει κανένας πλέον. Σήμερα έχουμε τον Σαμαρά με τον Στουρνάρα. Αναλώσιμοι και αυτοί, να κάνουν τη δουλειά και ύστερα με μέθοδο και σχέδιο να πάνε ακροπατώντας στις μύτες των ποδιών σπιτάκια τους, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ύστερα θα βρεθούν κάποιοι άλλοι να συνεχίσουν τη δουλειά για όσο χρειάζεται. Αυτές μου φαίνεται είναι μέθοδοι της μαφίας: να εκτελείς ένα σχέδιο αλλάζοντας κατάλληλα τα πρόσωπα, μοιάζοντας πως αυτά έχουν ευθύνη όσο βρίσκονται στο προσκήνιο και ύστερα να βρίσκεις τρόπους να τους εξαγνίζεις, με το χρόνο και τη λήθη. Μοιάζει έτσι σαν να μην φταίει κανείς, σαν να πρόκειται για μια κατάσταση αναπόφευκτη και όχι για επιλογές.

Ο δήμιος έχει στυλ: φοράει ψηλοτάκουνα, ακριβά κοστούμια, τα μαλλιά του τα φροντίζουν κομμωτές, μιλάει όπως πρέπει, comme il faut, σαν προγραμματισμένος, δεν υπερβάλλει, δεν πτοείται, δεν σταματά να εκτελεί το σχέδιο και τις εντολές μέχρι να του δοθούν νέες. Όσα πτώματα και να δει, δεν θα φοβηθεί μπροστά στο αίμα. Εξάλλου το αίμα δεν το βλέπει, είναι κάπου καλά κρυμμένο, σε άλλες γωνιές της πόλης και σε άλλες χώρες. Το αίμα είναι φυσικό επακόλουθο των πραγμάτων, είναι έτσι γραμμένο, κάποιοι να είναι πλούσιοι και κάποιοι φτωχοί. Και τους φτωχούς, όταν δεν καταλαβαίνουν αυτή τη μοίρα και δεν την αποδέχονται, πρέπει να τους εξολοθρεύεις, για να προχωρήσουμε μπροστά. Αν όμως είναι καλοί και υπάκουοι, μπορεί και να τους ελεήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :