Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου για την Συνέλευση του Συντ.Πρωτοβ.Σωματείων

Για τη συνέλευση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2012

Την Κυριακή 9 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή Συνέλευση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Συμμετείχαν περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι από 35 σωματεία που συμμετείχαν με απόφασή τους (Συνέλευσης ή ΔΣ) και από άλλα σωματεία και αγωνιστές που παρακολουθούν τις διαδικασίες του.

Ζούμε στην εποχή της πιο σκληρής επίθεσης από την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου στις δυνάμεις της εργασίας, που ξεδιπλώνεται με όχημα τα Μνημόνια και τους αντεργατικούς νόμους. Απέναντι στη στρατηγική επιδίωξη του κεφαλαίου να ηττηθεί η εργατική συλλογική δύναμη, η δική μας απάντηση στηρίζεται στον συντονισμό των αγώνων μας, την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και τον ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας για να ανατραπεί η πολιτική αυτή και οι εκφραστές της.


Η αναγκαιότητα αυτή προκύπτει:

- Από την επίθεση του κεφαλαίου, που είναι συνολική σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και απαιτεί μια ενιαία και πολιτική απάντηση από την πλευρά του εργατικού κινήματος. Από την ανάγκη να απαντηθεί η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» που προωθείται στο σύνολο της κοινωνίας στρέφοντας τον ιδιωτικό υπάλληλο ενάντια στον υπάλληλο του δημοσίου, τον άνεργο απέναντι στον εργαζόμενο, το ντόπιο εργάτη απέναντι στον μετανάστη. Η μαζική, πλατιά, ενωτική, αγωνιστική, ταξική αντιπαράθεσή μας, που θα στηρίζεται στις αποφάσεις όλο και περισσότερων πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών για συντονισμένους και κλιμακούμενους αγώνες με αποφασιστικότητα και διάρκεια είναι η μόνη απάντηση.

- Από την στάση των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της πλειονότητας των Ομοσπονδιών, που αρνούνται να σχεδιάσουν αγώνες με διάρκεια και πολιτικό πλαίσιο τέτοιο που να είναι πραγματικά επικίνδυνοι για την αστική πολιτική. Χαρακτηριστική είναι η στάση της ΑΔΕΔΥ που αρνείται να συνολικοποιήσει, με απεργιακές κινητοποιήσεις διάρκειας τους αγώνες που εξελίσσονται, αφήνοντας ακάλυπτους τους συνεχιζόμενους αγώνες των εργαζόμενων του δημοσίου ενάντια στις απολύσεις και κηρύσσει 24ωρη απεργία ένα μήνα μετά το ξέσπασμα τους. Αντίστοιχα η ΓΣΕΕ, όχι μόνο δεν συζητά για κανέναν απεργιακό αγώνα τη στιγμή που οι απολύσεις, οι ατομικές συμβάσεις, η εργοδοτική τρομοκρατία και η μαύρη εργασία είναι η καθημερινότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά –πολύ χειρότερα- αποτελεί όχημα τέτοιων πολιτικών με τη διεξαγωγή προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» (δηλ. ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας) με τη χρηματοδότηση των ΕΣΠΑ.

Στη βάση αυτή, στηρίζουμε τους αγώνες μικρούς και μεγάλους που έχουν ξεδιπλωθεί, εντείνουμε, κλιμακώνουμε και συντονίζουμε τους αγώνες μαςστη βάση ενός προωθημένου ταξικού περιεχόμενου σύμφωνα και με τη διακήρυξη μας.
Το επόμενο διάστημα θέλουμε να δοθεί έμφαση:

-Στους αγώνες ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν για ιδιωτικό και δημόσιο και αφορούν τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις, την τρομοκρατία. Στηρίζουμε τους αγώνες που είναι σε εξέλιξη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να μην εφαρμοστούν και να ανατραπούν τα μέτρα που απορρέουν από το νέο, και τα παλιότερα, μνημόνια: ο αγώνας των ΟΤΑ, των πανεπιστημίων, των Υπουργείων ενάντια στις «διαθεσιμότητες»-απολύσεις, οι αγώνες ενάντια σε απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών ΣΣΕ και για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων (λ.χ ΣΕΤΤΕΑ, ΣΕΦΚ, ΕΤΕΡ κ.ά.), χρειάζονται την ενεργητική συμπαράσταση όλων μας.

-Στην ανάπτυξη κινήματος κατά της ανεργίας και της φτώχειας, στη στήριξη και την οργάνωση των ανέργων. Με μορφές κινηματικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσα από τα σωματεία αλλά και σε συντονισμό με τοπικές επιτροπές. Με το σύνθημα «Συγκροτούμε την αλληλεγγύη μας για να αντέξουμε και να αγωνιστούμε», που μας διαχωρίζει από όλες τις προσπάθειες εθελοντισμού, φιλανθρωπίας ή προσκόμισης κέρδους (κοινωνικές επιχειρήσεις κ.λπ.).

-Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων (νερό, μεταφορές, ενέργεια) και της διάλυσης κάθε κοινωνικού αγαθού (υγεία, παιδεία, ασφάλιση, πολιτισμός). Προτείνεται στα σωματεία να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση για τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών και τη συγκρότηση κινημάτων εναντίον τους.

-Στο μέτωπο της ακρίβειας και της φοροληστείας μισθωτών και συνταξιούχων. Ειδικά εν όψει της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, προτείνεται στα σωματεία η συνδιοργάνωση, μαζί με φορείς συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και όσων πλήττονται βάναυσα από αυτή την πολιτική,πορείας ενάντια στο νέο φορολογικό την επόμενη εβδομάδα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί άμεσα (προτεινόμενη ημερομηνία 18/12).

-Στο μέτωπο της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και ιδιαίτερα του δικαιώματος στη συνδικαλιστική δράση. Τα νέα πειθαρχικά στον δημόσιο τομέα, η αντιμετώπιση των απεργών με ΜΑΤ και συλλήψεις (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηρακλείου, εργολαβικοί εργαζόμενοι ΑΠΘ, ΣΕΤΤΕΑ, ΕΤΕΡ κ.ά.), η ένταση της εργοδοτικής ασυδοσίας, οι «μαύρες λίστες» και οι δικαστικές διώξεις εναντίον συνδικαλιστών αποτελούν καθημερινή πλέον πρακτική του κράτους και των εργοδοτών, ενάντια στην οποία χρειάζεται να υψωθεί τείχος αντίστασης. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται να παρθεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία από το Συντονισμό.

-Στην αντιμετώπιση του φασισμού και στον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας. Η παράδοση κτιρίου της ΕΡΤ, στην Κατεχάκη, στο ΥΠΡΟΠΟ για την εγκατάσταση εκεί κέντρου κράτησης μεταναστών, τα νέα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην ίδια περιοχή και η τρομοκράτηση από την ίδια αγωνιστών στους χώρους δουλειάς, είναι σημεία αιχμής στα οποία ο Συντονισμός και όλα τα σωματεία καλούνται να δώσουν το παρόν.

Για το Συντονισμό:

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με λάθη και αδυναμίες προσπάθησε και θα συνεχίσει με καλύτερους όρους να συμβάλλει, στην οικοδόμηση ενός ρεύματος στο εργατικό κίνημα που θα υπερβαίνει την λογική της υποταγμένης πλειοψηφίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που έπαιξε κεντρικό ρόλο στο πέρασμα αυτής της πολιτικής, αλλά και την κομματοκεντρική γραμμή του ΠΑΜΕ. Προτείνοντας την αγωνιστική ταξική ενότητα, συμβάλλοντας στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος που είναι κρίσιμη προϋπόθεση για να αναπτυχτούν νικηφόροι αγώνες για την ανατροπή της επίθεσης. Για ένα εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που θα στηρίζεται στη δύναμη και την απόφαση των ίδιων των εργαζομένων, την καθημερινή δράση, τη δημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων.

Για την καλύτερη λειτουργία του Συντονισμού:

  1. Να ενταθεί η αλληλοενημέρωση των σωματείων μέσα από την καλύτερη λειτουργία του site, με πιο τακτική λειτουργία και περισσότερες συνελευσιακές διαδικασίες του συντονισμού.
  2. Να πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση των σωματείων στις 19 Δεκέμβρη, στις 6 μμ, με εξουσιοδότηση σε έναν τουλάχιστον εκπρόσωπο για κάθε σωματείο για τη λήψη αποφάσεων. Στη συνάντηση αυτή θα καταληχθούν τα κείμενα του Συντονισμού για την περίοδο και ο τρόπος λειτουργίας του Συντονισμού.
Οι μικροί και μεγάλοι αγώνες στους χώρους δουλειάς, ακόμη και μέσα σε αυτή την άθλια πραγματικότητα, έχουν καταφέρει να πετύχουν αποτελέσματα: από την καθυστέρηση των «διαθεσιμοτήτων»-απολύσεων στο δημόσιο μέχρι την επαναπρόσληψη απολυμένων εργαζόμενων, όλες οι μικρές νίκες και - κυρίως - ο νέος κόσμος που εμφανίζεται στους αγώνες της περιόδου δείχνουν τις δυνατότητες. Η ταξική αλληλεγγύη και ο συντονισμός των αγώνων από τα κάτω, οι ανυποχώρητοι αγώνες είναι αυτοί που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο στον παλλαϊκή εξέγερση, να φέρουν την ανατροπή.

Αποφασίστηκε να στηριχτούν:

-Η κινητοποίηση του ΣΕΤΤΕΑ στα κεντρικά της Γενικής Ταχυδρομικής, Δευτέρα 10-12
-Οι συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς του σωματείου ΠΟΣ Σιδηροδρομικοί, Δευτέρα 10-12
-Η κινητοποίηση των ΕΛΜΕ την Τρίτη 11-12 με πορεία από τα Προπύλαια στη Βουλή
-Η κινητοποίηση της ΠΟΣΠΕΡΤ και των σωματείων του τύπου την Τετάρτη 12-12 στις 2μμ έξω από το κτίριο της ΕΡΤ στην Κατεχάκη, ενάντια στην παράδοση της περιουσίας της ΕΡΤ στο ΥΠΡΟΠΟ και ενάντια στη δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών.

Με απόφαση συμμετείχαν τα εξής σωματεία:

  • 5μελής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού
  • Α΄ Σύλλογος Αθηνών ΠΕ
  • Δήμος Νέας Ιωνίας
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ "Κ. Σωτηρίου"
  • Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας
  • ΕΜΔΥΔΑΣ
  • ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής
  • Ενιαίος Σύλλογος υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων
  • Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ
  • Νοσοκομείο Άγιος Σάββας
  • Νοσοκομείο Αττικό
  • Παν. Σωματείο Εργ. ΙΚΤΕΟ
  • ΠΟΣ Σιδηροδρομικοί
  • ΣΕΔΗΡΑΠ
  • ΣΕΚΑΠΕ
  • ΣΕΤΤΕΑ
  • ΣΕΦΚ
  • ΣΜΤ
  • ΣΤΕΒ
  • Σύλλογος Διοικητικού προσωπικού ΤΕΙ Αθήνας
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αιγάλεω
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αριστοτέλης
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Πειραιάς "Η Πρόοδος"
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ "Ο Παρθενώνας"
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου-Περάματος Ν. Πλουμπίδης
  • Σύλλογος Προσωπικού Εναερίων Μεταφορών
  • Σύλλογος Υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου Αττικής
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αμαρουσίου
  • Συνδικάτο Αεροδρομίου
  • Σωματείο Δήμου Παιανίας
  • Σωματείο Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ
  • Σωματείο Εργαζομένων CPS
  • Σωματείο Εργαζομένων στη DHL
  • ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας
  • Α΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας
Επίσης, συμμετείχαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από την εκπαίδευση, τα τελωνεία, το Σωματείο Αρχιτεκτόνων, τις επιτροπές «Δεν Πληρώνω», τις Τράπεζες, Πανεπιστήμια, το ΥΠΑΑΤ, τη ΓΓ Βιομηχανίας και Ενέργειας, την Ένωση Τεχνικών Δήμου Αθηναίων, τον ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, Κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών, Ένωση Λογιστών, ΔΕΗ, Οικοδόμους, «Κίνημα Συνταξιούχων».

Δεν υπάρχουν σχόλια :