Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί η δεξιά Ν.Δ. έγινε πάλι κόμμα εμφυλιοπολεμικό

Του Γ. Δελαστίκ*
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προχθεσινή ανακοίνωση της ΝΔ με την οποία επετίθετο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας δήθεν σε ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΝ για τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό των αστυνομικών δυνάμεων.

Αυτό που σόκαρε δεν ήταν η πολιτική αντιπαράθεση. Αυτή ήταν αναμενόμενη. Προξένησε όμως τεράστια εντύπωση η γλώσσα στην οποία ήταν συντεταγμένη - γλώσσα προσομοιάζουσα προς εκείνη δεξιών παρακρατικών συμμοριών της πρώτης μετεμφυλιοπολεμικής δεκαετίας του 1950. Η ακροδεξιά παραληρηματική ανακοίνωση της ΝΔ αποκαλύπτει σε πόσο δύσκολη πολιτική θέση αισθάνεται ότι έχει περιέλθει ο πρόεδρος του κόμματος της Δεξιάς και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με την ακροδεξιά φρασεολογία προσπαθεί να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι όμως δεν τον μισούν εξαιτίας της ιδεολογίας του, αλλά λόγω της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησής του που τους εξοντώνει οικονομικά και τους καταποντίζει κοινωνικά.

Συναισθανόμενος ότι είναι μηδαμινές οι πιθανότητες να ξαναγίνει ποτέ πρωθυπουργός, όποτε και αν γίνουν εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς αδιαφορεί παντελώς αν στην προσπάθεια προσεταιρισμού της Ακροδεξιάς μέσω προσχώρησης σε θέσεις της ανοίγει νέες διχαστικές τάφρους στην ελληνική κοινωνία, σαν να μην έφτανε ο βαθύτατος και ανειρήνευτος διχασμός του λαού μας σε «μνημονιακούς» και«αντιμνημονιακούς». Η γνωστή λουδοβίκεια νοοτροπία «Μετά από εμένα, ο κατακλυσμός» σε φαιδρή επανέκδοση φαίνεται ότι κυριαρχεί στον νου του.

Αξίζει να απαθανατιστεί η ανακοίνωση της ΝΔ. 
«Η πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ, με εμπροσθοφυλακή τη νεολαία του, ξεσκεπάζεται. Βγάζουν τις μάσκες, φορούν τις κουκούλες και εξοπλίζονται με μολότοφ, με σκοπό να κάψουν για μία ακόμη φορά την Αθήνα και να λεηλατήσουν τις περιουσίες των πολιτών» γράφει το κόμμα του Αντ. Σαμαρά αρχίζοντας την ανακοίνωσή του. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ... «ως άλλοι δωσίλογοι κουκουλοφόροι της Κατοχής (!)» γράφει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ, νομίζοντας ότι δεν έχει εγγραφεί με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορική μνήμη των Ελλήνων ότι όλοι οι κουκουλοφόροι καταδότες συνεργάτες των ναζί ήταν δεξιοί, πλείστοι όσοι των οποίων κατέστησαν και εξέχοντα μέλη του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς. «Οι κουκουλοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ», «Καμιά κουκούλα δεν πρόκειται πλέον να τους κρύψει», «Εχουν φροντίσει ήδη να στοχοποιήσουν αστυνομικούς και τις οικογένειές τους δίνοντάς τους βορά στις ορέξεις εγκληματικών στοιχείων» είναι μερικές μόνο από τις φράσεις της ανακοίνωσης της ΝΔ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κατηγορίες δηλαδή που απευθύνει το πρώτο κοινοβουλευτικό κόμμα του 29,7% προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του26,9%! Το ζήτημα δεν είναι φυσικά θέμα κοινοβουλευτικού τακτ. Είναι πολύ βαθύτερο πολιτικό, πολύ σοβαρό και πολύ ανησυχητικό.
Η τραυματική πολιτική ιστορία του τόπου μας διδάσκει ότι όταν μια δεξιά κυβέρνηση κατηγορεί την Αριστερά, -η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και αξιωματική αντιπολίτευση- ότι δήθεν «εξοπλίζεται με μολότοφ για να κάψει την Αθήνα και να λεηλατήσει τις περιουσίες των πολιτών», αυτό πάντα σημαίνει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να κινητοποιήσει τους παρακρατικούς μηχανισμούς της για να προκαλέσει έκτροπα και να τα φορτώσει στην Αριστερά. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές πάντως δεν είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια.

Μια υπερβάλλουσα και προκλητικής συμπεριφοράς αστυνομοκρατία απλώς τρομοκρατούσε τον κόσμο για να μη συμμετάσχει μαζικά στη χθεσινοβραδινή πορεία, στόχο που είχε πετύχει. Σίγουρα η άκρως αντιπαθής στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, που με τη «φορομπηχτική» υστερία της καθίσταται πλέον μισητή σε ολοένα και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, μόνο να κερδίσει θα είχε από οποιονδήποτε αντιπερισπασμό ελεγχόμενο από αυτήν που θα αναβίωνε άλλου είδους διαχωριστικές γραμμές, επισκιάζοντας τη θεμελιώδη αντίθεση μνημονιακού - αντιμνημονιακού στρατοπέδου.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο συμπέρασμα που απορρέει από την ανακοίνωση της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυταπατάται αν νομίζει ότι η Δεξιά και οι συνοδοιπόροι της θα του παραδώσουν ευγενέστατα την εξουσία, αν κερδίσει τις εκλογές. Ας μη νομίζει ότι το μοναδικό εμπόδιο που θα του προβάλουν θα είναι πιθανή ψήφιση από τη Βουλή της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος. Η αναζήτηση και λύσεων παντός τύπου εκτροπής είναι σύμφυτη με τη Δεξιά, ας μην το ξεχνούν στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό.

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια :