Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Αλέκα Παπαρήγα: Δε συνεργαζόμαστε με δυνάμεις που προέκυψαν από διάσπαση του ΚΚΕ

«Με δυνάμεις που προέκυψαν από διάσπαση του ΚΚΕ, δε συνεργαζόμαστε!» Αυτή είναι η απάντηση της Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, σε σχετική ερώτηση στην συνέντευξη τύπου που έδωσε για την παρουσίαση των θέσεων για το συνέδριο του κόμματος.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά άρνηση κάθε συζήτησης με κάθε άλλη αριστερή δύναμη και ειδικά με τις δυνάμεις που εκπροσωπούν τη διάσπαση του 89, και κατ’ επέκταση την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις δυνάμεις που έχουν αναφορά στην αντικαπιταλιστική αριστερά.
Και για να μην υπάρχει καμία "παρεξήγηση' για το ποιους εννοεί, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με δυνάμεις πολιτικές κι ομάδες που προέκυψαν από διάσπαση του ΚΚΕ, όχι, δε συνεργαζόμαστε, δεν πάνε να λένε ζήτω η δικτατορία του προλεταριάτου; … Μιλάμε συγκεκριμένα τώρα, ’89, ’90, ’91, μην πάμε μακριά»

Η απάντηση αυτή απογοήτευσε σίγουρα, πολλά μέλη και φίλους του ΚΚΕ καθώς και αγωνιστές της κομμουνιστικής αριστεράς, που σήμερα αντιλαμβάνονται ότι περισσότερο από ποτέ χρειάζεται η κοινή δράση της αριστεράς στο κίνημα, και ιδιαίτερα της κομμουνιστικής για την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου.

Δεν αποτελεί βέβαια κάποια πρωτοτυπία για την ηγεσία του ΚΚΕ αυτή η κατεύθυνση. Ας μην πάμε μακριά. Οι δύο τελευταίες δεκαετίες σφραγίστηκαν από την αμίλεικτη στάση της απέναντι σε κάθε αριστερή κριτική, συχνά με τρόπο χυδαίο.

Η τακτική αυτή του ΚΚΕ, δηλαδή η άρνησή του να συμβάλλει στο αναγκαίο μέτωπο ανατροπής της επίθεσης του κεφαλαίου και της ΕΕ και ο μόνιμος πόλεμος απέναντι σε κάθε αγώνα που δεν ελέγχει και σε κάθε διαφορετική αριστερή- ταξική επιλογή, δεν οδήγησε στην ενδυνάμωση του κόμματος. Αντίθετα, οδήγησε στην αποδυνάμωσή του και στην αποψίλωσή του από τα «δεξιά», δηλαδή από έναν ΣΥΡΙΖΑ σε «δεξιόστροφη» πορεία.
Το βέβαιο είναι πάντως πως όλα αυτά θα συζητηθούν.

Για πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, όλη η απάντηση της Α. Παπαρήγα από το Ριζοσπάστη βρίσκεται εδώ:

Ολόκληρη η συζήτηση με τους δημοσιογράφους κατά την Παρουσίαση των Θέσεων για το 19ο Συνέδριο ΚΚΕ από τον 902.gr. εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :