Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Oι Αλχημιστές

Του Κώστα Βαξεβάνη

Στον Γιάννη Στουρνάρα μπορείς να χρεώσεις πολλά, αλλά όχι έλλειψη στοιχειώδους γνώσης αριθμητικής. Δηλαδή μια πρόσθεση και μια αφαίρεση μπορεί να την κάνει. 

Άρα αν σε μια απλή αριθμητική πράξη που καταλήγει να είναι αποτέλεσμα στον ίδιο τον προϋπολογισμό υπάρχει λάθος, τότε δεν είναι θέμα αριθμητικής αλλά αλχημείας. 

Ο κ. Στουρνάρας και η κυβέρνηση, προσπαθούν να παρουσιάσουν την βαριά πέτρα της Οικονομίας που κρέμασαν στο λαιμό της χώρας, ως φιλοσοφική λίθο που παράγει καθαρό χρυσάφι.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, φέτος θα έχουμε ένα πλεόνασμα της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το πολιτικό συμπέρασμα είναι πως η χώρα νοικοκυρεύεται, οι θυσίες αποδίδουν, η κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο της. Η αντιπολίτευση-μαζί και ξένοι οικονομολόγοι- υποστηρίζουν πως 3,5 χρόνια λιτότητας αποδεικνύουν πως αυτή η πολιτική ήταν όχι μόνο αναποτελεσματική αλλά και καταστροφική. 
Βύθισε τη χώρα στην ανεργία, χτύπησε την πραγματική Οικονομία και μείωσε το ΑΕΠ, δημιούργησε ανέργους και ανθρώπους σε απόγνωση .Κι ενώ ο καθένας κοιτάει την τσέπη του και δίπλα του για να συμφωνήσει με όλα αυτά, έρχεται ο Γιάννης Στουρνάρας για να χτυπήσει την πραγματικότητα με τα αμείλικτα νούμερά του. Το πλεόνασμα είναι 2,6 δις πλεόνασμα λοιπόν.

Στο ταμείο του Κράτους σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αν αναζητήσουμε, υπάρχουν και περισσεύουν κοντά στα 3 δισ. Αυτό όμως που εμφανίζεται ως πλεόνασμα δεν είναι παρά δημιουργική λογιστική. Τα χρήματα αυτά αν υπάρχουν και περισσεύουν δεν είναι αποτέλεσμα της αποδοτικής πολιτικής, αλλά χρωστούμενα ή έσοδα που εγγράφονται λάθρα και παραπλανητικά. Συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τον Αύγουστο το Ελληνικό Δημόσιο θα δώσει 5,7 δισ. που χρωστάει σε Έλληνες φορολογούμενους. Το ποσό αυτό αποτελεί το 70% των χρεών του. Άρα τα συνολικά χρέη είναι 8,1 δισ. και μένει να αποδώσει 2,4 δισ. Αυτό το ποσό που χρωστάει το Κράτος και δεν εγγράφεται πουθενά στον προϋπολογισμό ωσάν να μην υπάρχει, είναι από μόνο του το σύνολο του υποτιθέμενου πλεονάσματος. Ο Στουρνάρας και το επιτελείο του προσθέτουν κάτι που πρέπει να αφαιρέσουν, δημιουργώντας μια ψευδή εικόνα.

Στο ταμείο επίσης εμφανίζονται και άλλα έσοδα, τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με την οικονομική πολιτική. Συγκεκριμένα η Ελλάδα εισέπραξε από 17 Κεντρικές Τράπεζες γύρω στο 1,5 δισ. Μόνο η ΕΚΤ έδωσε στην Ελλάδα όπως ανακοινώθηκε τον Μάιο 555 εκατομμύρια. Άρα το χρήμα στα ταμεία δεν έχει καμιά σχέση με την απόδοση της πολιτικής της κυβέρνησης.

Αλλά μια που αναφερθήκαμε σε αυτό ας δούμε τι είναι αυτή η «γενναιόδωρη» προσφορά της ΕΚΤ προς τη χώρα. Δεν είναι τίποτα άλλο από την επιστροφή μικρού κομματιού από τα κλεμμένα. Πριν το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφάσισε να αγοράσει από τις Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, για να μειώσει όπως ισχυρίστηκε τους κινδύνους κατάρρευσης. Οι Τράπεζες λοιπόν πούλησαν αυτά τα ομόλογα, αλλά απαγορεύτηκε να το κάνουν και οι ελληνικές Τράπεζες και πολύ περισσότερο τα Ασφαλιστικά Ταμεία που ήταν κάτοχοι. Η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα ονομαστικής αξίας 65 δισ. σε πραγματική τιμή 40 δισ. Δηλαδή στο 60% της πραγματικής αξίας. Στη συνέχεια έκανε το «κούρεμα» το οποίο έπληξε τις ελληνικές Τράπεζες (οι οποίες βεβαίως δεν έχασαν όσα λένε αφού έβγαλαν τα λεφτά τους με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις χρόνων) και κατέστρεψε τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η Ελλάδα ωστόσο χρεώθηκε από αυτή τη διαδικασία με 65 δισ. χρέους, αφού η ΕΚΤ μας χρεώνει όχι με 40 που πλήρωσε αλλά με το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και μας τοκίζει βεβαίως γι αυτό το χρέος. Αν ήθελε πραγματικά να βοηθήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη κατ΄ επέκταση, θα αγόραζε τα ομόλογα και αντί να καταφεύγει σε τοκογλυφία, θα μας έδινε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε τα 40 δισ. που κατέβαλε και όχι τα 65 δισ. της ονομαστικής αξίας. Αξίζει να σημειωθεί βεβαίως πως στην πραγματικότητα η συναλλαγή αυτή ήταν μια εικονική ηλεκτρονική πίστωση και όχι πραγματική καταβολή χρημάτων από την ΕΚΤ.

Από όλα αυτά τα κέρδη λοιπόν που είχαν από τα ελληνικά ομόλογα, οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες για να χρυσώσουν το χάπι, επιστρέφουν 1,5 δισ που μπαίνει στον προϋπολογισμό.

Έτσι σήμερα η κυβέρνηση, αντί να λέει από πού προέρχονται αυτά τα έσοδα και να καταδείξει πόσο έδρασαν τοκογλυφικά, τα εμφανίζει ως έσοδα από την πολιτική της. Η κυβέρνηση επίσης δεν φαίνεται να ομολογεί σε όσα λέει πως πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία έχουν εισπραχθεί από το ελληνικό Κράτος, δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους. Έτσι προστίθενται στα «έσοδα» Στουρνάρα και τις επόμενες ημέρες τα παρακρατιθέντα, θα εμφανισθούν από τον Σαμαρά στη ΔΕΘ, ως επιτυχία της πολιτικής του.

Αν ένας ιδιώτης χρησιμοποιούσε την λογιστική Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα για να κάνει τη φορολογική του δήλωση θα πήγαινε φυλακή. Αυτοί με τέτοια λογιστική κυβερνούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια :